double_joint έγραψε:Παιδια, έχοντας εμπειρία στη "διοίκηση" φόρουμ μεγαλύτερων ίσως από αυτό εδώ, έχω να πω πως σε πολλά πράγματα είσαστε έτη φωτός μπροστά.
Όμως, εγώ, ο newbie στο ubuntu, δυσκολεύομαι αφάνταστα να συμμετέχω στο φόρουμ.
Καταλαβαίνω πως είναι τέτοια η φύση του, αλλά πέρα από 2-3 θέματα με πραγματικές συμβουλές σε "νέους", το χάσμα δυναμικότητας θεμάτων βρίσκω πως είναι τεράστιο...
Χμμμ... δεν έχεις και πολύ άδικο. Οι οδηγοί στο forum ποικίλουν από υποδείξεις για το απλούστερο θέμα (πχ codecs και γραμματοσειρές) μέχρι και για χρήστες σε πιο προχωρημένο επίπεδο (πχ custom ρύθμιση conky ή μεταγλωτίσσεις). Είναι καλό να υπάρχουν όλα αυτά, αλλά το κάνει δύσκολο να ξεχωρίσεις τι από όλα αυτά μπορείς να παρακολουθήσεις από την αρχή.
Ίσως θα βοηθούσε μία αξιολόγηση των θεμάτων-οδηγών με βάση το επίπεδο δυσκολίας αυτών που περιγράφουν. Το δύσκολο σε αυτό είναι ότι το άτομο που γράφει τον οδηγό συνήθως βλέπει την εφαρμογή του απλούστερη από ότι ένας αρχάριος στο Ubuntu (λογικό, αφού ξέρει το θέμα αρκετά ώστε να φτιάξει τον οδηγό).
double_joint έγραψε:Βασικά, οι περισσότεροι νέοι στο ubuntu, είναι παλαιοί στα windows (άρα όχι τελειως άσχετοι με pc) και έχουν καταφέρει να μπαίνουν σε αυτό το φόρουμ έχοντας ήδη κάνει το set-up των ubuntu μονοι τους.
Δεν είναι απαραίτητο. Ίσα-ίσα, ένας έμπειρος χρήστης windows είναι πιθανό να απογοητευτεί περισσότερο, αφού έχοντας συνηθίσει να σετάρει τα windows όπως θέλει, ξαφνικά πρέπει να μάθει από την αρχή έναν εντελώς καινούριο τρόπο επικοινωνίας με το λειτουργικό σύστημα. Μπορείς να διαβάσεις και
αυτό το κείμενο για να δεις τις ιδιαιτερότητες μίας τέτοιας μετάβασης.
double_joint έγραψε:Ναι, οι συμβουλες για mount κτλ βοηθούν. Όμως "εγώ" ο μέσος χρήσης ubuntu που θέλω να πάω ενα βήμα παραπέρα στις γνώσεις μου δίχως να επεκταθώ σε προγραμματισμους, java, c++ κτλ κτλ, δεν βρίσκω θεματολογία να με βοηθήσει.
Αυτό, το είδα και στο Ubuntistas που παρόλο που πρόκειται για μια εξαίρετη προσπάθεια και αποτέλεσμα, απλά δεν μπορούσα να το διαβάσω!!!
Ίσως είμαι τελείως λάθος σε όσα λέω και ίσως να πρέπει να δώσω μια πίστωση χρόνου τόσο σε εμένα, όσο και στο φόρουμ...
Δεν χρειάζεται να μάθεις προγραμματισμό, πολλά μέλη του forum έχουν αποκτήσει ικανοποιητική οικειότητα με την χρήση του Ubuntu (και το Linux γενικότερα) παραμένοντας απλοί χρήστες.
Μία πίστωση χρόνου πάντα βοηθά. Για όλα. Αν θέλεις πάντως να αρχίσεις από κάποια απλά πράγματα, ένα καλό μέρος να ξεκινήσεις είναι:
α)
Το γλωσσάρι όπου αναλύονται και μερικές ορολογίες οι οποίες είναι πολύ συνηθισμένες στο Linux, αλλά δεν συναντώνται αλλού (πχ ALSA, apt (η γνώση του apt είναι η μισή γνώση του ubuntu).
β) Οi οδηγoί
Η γραμμή εντολών και
Τερματικό για...αρχάριους!, δύο πολύ καλές δουλειές που πaρουσιάζουν με απλό τρόπο το εργαλείο του Linux που «τρομάζει» αρχικά τον μη εξοικειωμένο.