Ερώτηση περί αδειών ελεύθερου λογισμικού

...του ubuntu και έργων ΕΛ/ΛΑΚ (Έργα-Οδηγοί-Προτάσεις)

Συντονιστής: konnn

Ερώτηση περί αδειών ελεύθερου λογισμικού

Δημοσίευσηαπό kapcom01 » 15 Ιαν 2010, 06:37

Καλησπέρα,
έχω μία απορία (καλά ίσως περισσότερες) για τις άδειες GPL και παρόμοιες. Το μοντέλο ανάπτυξης ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοιχτού κώδικα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αν όντος λειτουργεί. :think: Είναι σοφό το κάθε πρόγραμμα να βοηθάει στην ανάπτυξη και να μην περιορίζει τους χρήστες "κλειδώνοντάς" τους υπό το έλεος εταιρειών. Αυτό βέβαια εάν ο προγραμματιστής ανταμίβεται για τη δουλειά.

Η ερώτηση μου είναι η εξής: Οι άδειες που υπάρχουν όπως η GPL προστατεύουν πραγματικά το ελεύθερο λογισμικό; Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, εάν εγώ φτιάξω ένα πρόγραμμα και το διαθέσω υπό τους όρους της GPL πως μπορώ να είμαι σίγουρος οτι δεν θα χρησιμοποιηθεί ο κώδικας μου σε ένα κλειστό λογισμικό?

Δηλαδή δε το καταλαβαίνω; και εντάξει πες αμα αντιγράψει ολόκληρο πρόγραμμα και το πουλάει (ως κλειστού κώδικα πλέον) μπορεί και να αποδεικνύεται η κλοπή από τραγικές ομοιότητες στο εκτελέσιμο (με deassembling, decompiling δε ξέρω και γω τι). Αν όμως παίρνει κομματάκια του ελεύθερου κώδικα και τον ενσωματώνει παράνομα στο δικό του αυτό πως αποδεικνύεται; :?:

Θα μου πείς η Mozilla πως τη παλεύει? αλήθεια πως? :D
1 Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
2 Λειτουργικά → Ubuntu 11.04 natty 32bit (el_GR.UTF-8),
3 Προδιαγραφές → 2x Intel Core2 Duo CPU T8300 2.40GHz ‖ RAM 3021 MiB ‖ Quanta 30D2 - Hewlett-Packard HP Pavilion dv6700 Notebook PC
4 Κάρτες γραφικών: nVidia G86 [GeForce 8400M GS] [10de:0427] (rev a1)
5 Δίκτυα: eth2: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 01) ⋮ eth3: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
kapcom01
babeTUX
babeTUX

IRC: kapcom01
Εκτύπωση

Re: Ερώτηση περί αδειών ελεύθερου λογισμικού

Δημοσίευσηαπό linuxman » 15 Ιαν 2010, 16:12

Ρίξε μία ματιά εδώ http://forum.greeklug.gr/viewforum.php?f=39 μήπως σε καλύπτουν .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 15 Ιαν 2010, 21:10

kapcom01 έγραψε:Δηλαδή δε το καταλαβαίνω; και εντάξει πες αμα αντιγράψει ολόκληρο πρόγραμμα και το πουλάει (ως κλειστού κώδικα πλέον) μπορεί και να αποδεικνύεται η κλοπή από τραγικές ομοιότητες στο εκτελέσιμο (με deassembling, decompiling δε ξέρω και γω τι). Αν όμως παίρνει κομματάκια του ελεύθερου κώδικα και τον ενσωματώνει παράνομα στο δικό του αυτό πως αποδεικνύεται;

Βασικα έχεις δικιο, για να προστατευτεις, πρεπει πρωτα να καταλαβει κάποιος την απατη εις βαρος σου. Απο εκει και περα παει δικαστικα το θεμα με πραγματονωμοσυνες και τα λοιπα. Υπαρχουν αρκετες περιπτωσεις καταδικών διεθνως για παραβιαση GPL και αντιστοιχων αδειών. Νομίζω ότι τις περισσοτερες τις εχει χειριστει το FreeSoftwareFoundation (FSF).
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kapcom01 » 01 Ιουν 2010, 17:55

Γειά σας και πάλι :)
Μου γεννήθηκε πάλι μια περίεργη απορία σχετικά με τις άδειες και είπα να ποστάρω στο ίδιο θέμα.
Έχω καταλάβει ότι σε γενικές γραμμές οι άδεις ελεύθερου λογισμικού παρέχουν σ'αυτόν που λαμβάνει το λογισμικό την ελευθερία να το αναδιανέμει. Στην περίπτωση που θέλει να βγάλει λεφτά όμως από το λογισμικό αυτό απαγορεύεται εκτός και αν κάνει συμβόλαιο με τον κάτοχο των δικαιωμάτων που θα του επιτρέπει την εμπορική χρήση.

Η απορία μου είναι πως καθορίζουμε το "βγάζει λεφτά"? Για παράδειγμα ξέρω ότι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών μπορούν να έχουν το ubuntu προεγκατεστημένο χωρίς να πληρώσουν τίποτα στην Canonical, στο GNU και σε όλους αυτούς που συνέβαλαν.. Αυτό όμως με μπερδεύει.. δεν θα βγάλουν λεφτά από τον υπολογιστή?

έχω φάει κόλλημα τώρα :P
3 Προδιαγραφές → 2x Intel Core2 Duo CPU T8300 2.40GHz ‖ RAM 3021 MiB ‖ Quanta 30D2 - Hewlett-Packard HP Pavilion dv6700 Notebook PC
5 Δίκτυα: eth2: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 01) ⋮ eth3: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
kapcom01
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 03 Ιουν 2010, 03:38

Σε Gnu, open source είναι προαιρετικό να βγάλεις λεφτά. Το παν είναι η ελευθεριά του κώδικα και του χρηστη.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 03 Ιουν 2010, 09:50

kapcom01 έγραψε:την περίπτωση που θέλει να βγάλει λεφτά όμως από το λογισμικό αυτό απαγορεύεται εκτός και αν κάνει συμβόλαιο με τον κάτοχο των δικαιωμάτων που θα του επιτρέπει την εμπορική χρήση.

Στην περίπτωση την GPL, μπορείς να κάνεις ότι θέλεις χωρίς να ρωτήσεις κανένα. Μπορείς δηλαδή να πάρεις το ubuntu και να αρχίσεις να το πουλάς.

Το ΕΛ/ΛΑΚ είναι διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού και δεν έχει να κάνει με τα λεφτά.
Βέβαια αν θέλεις να βγάλεις και χρήματα θα πρέπει να βρεις και κάποιον διαφορετικό τρόπο απ'ότι στο ιδιόκτητο λογισμικό όπου εκεί πουλάς άδεια χρήσης και όχι λογισμικό.
Ένας τρόπος για παράδειγμα είναι να οι δωρεά. Κάποιος που θέλει να συνεχιστεί η ανάπτυξη του λογισμικού που τον εξυπηρετεί θα την κάνει.
Ένας άλλος τρόπος είναι η υποστήριξη επί πληρωμή. Όπως κάνει η canonical για παράδειγμα με το ubuntu.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 03 Ιουν 2010, 11:27

Το ελεύθερο λογισμικό λέγεται ελεύθερο επειδή μπορείς να το κάνεις ό,τι θέλεις. Αν δεν μπορούσες να το εκμεταλλευτείς επαγγελματικά και να βγάλεις λεφτά, τότε δεν θα ήταν ελεύθερο αλλά freeware.
Οπότε μπορείς να πουλήσεις κανονικά το ελεύθερο λογισμικό, όμως δύσκολα θα βρεις πελάτες, εφόσον αυτοί μπορούν να το έχουν και δωρεάν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προωθείται ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο μέσω του ελεύθερου λογισμικού. Αντί να πουλάς το ίδιο το λογισμικό, πουλάς τεχνική υποστήριξη όπως κάνει η RedHat για παράδειγμα. Επίσης, οι εταιρείες συνάπτουν συμφωνίες που τους αποφέρουν κέρδη με έμμεσο τρόπο απ' ότι πουλώντας απευθείας το λογισμικό τους. Π.χ. η Canonical έχει έρθει σε συνεργασία με την Dell που κάποια μοντέλα της έρχονται με Ubuntu, παίρνοντας ποσοστό από τις πωλήσεις.
Από 'κει και πέρα, οι προγραμματιστές αυτών των εταιρειών, εργάζονται πάνω σε σημαντικά μέρη του ελεύθερου λογισμικού, όπως οι drivers, ο kernel, τα γραφικά περιβάλλοντα κλπ. Για παράδειγμα, η IBM χρησιμοποιεί Linux στους υπερυπολογιστές της και στα συστήματα πραγματικού χρόνου που κατασκευάζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνει προγραμματιστές του kernel για να ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα και να αναπτύσσουν το Linux στους συγκεκριμένους τομείς. Η HP, από την άλλη, κατέχει μεγάλο μερίδιο στον επαγγελματικό χώρο σε ό,τι αφορά τους εκτυπωτές της (μάλλον το μεγαλύτερο). Αναπτύσσει, λοιπόν, drivers για Linux ελεύθερου λογισμικού μάλιστα, ώστε να μπορούν να συντηρούνται από την κοινότητα. Αυτό γίνεται πληρώνοντας προγραμματιστές φυσικά. Η Intel και η Nokia σε συνεργασία με την Canonical δημιουργούν το Meego, που προορίζεται να στολίσει τα Smartphones της δεύτερης αλλά και τα netbook με τους επεξεργαστές της πρώτης. Η Google το ίδιο, η RedHat, επενδύει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στους ελεύθερους drivers γραφικών πληρώνοντας προγραμματιστές γι' αυτό κλπ κλπ
Αυτά και άλλα πολλά, έχουν δείξει ότι το ελεύθερο λογισμικό είναι βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Πως να μην είναι άλλωστε, όταν το Linux χρησιμοποιείται στο 90% των υπερυπολογιστών και στο 90% της βιομηχανίας ταινιών. Κατά τη γνώμη μου, όμως, επειδή τα πάντα είναι ανοιχτά (υποχρεωτικά) δεν είναι δυνατό μια εταιρεία να γίνει προβεί σε μονοπωλιακές πρακτικές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να την κάνει μεν επικερδή αλλά όχι τόσο όσο η Microsoft που πουλάει αέρα με τη μορφή της άδειας χρήσης, αλλά δημιουργεί πολλές επιχειρήσεις που αναγκάζονται να συνεργαστούν μεταξύ τους κάνοντας το χρήμα να κινείται αντί να συσσωρεύεται.
Ελπίζω να σε έμπασα στο ζουμί του πως λειτουργούν τα πράγματα. Εσύ ένα να θυμάσαι για να μην μπερδεύεσαι. Ότι μια άδεια χρήσης που σου απαγορεύει να την χρησιμοποιήσεις για εμπορικούς σκοπούς, σου στερεί μία βασική ελευθερία, άρα δεν είναι ελεύθερο το λογισμικό που διανέμεται υπό την αιγίδα της :)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ntelispak » 03 Ιουν 2010, 13:24

Συνήθως πάντως, δεν μεταπωλείς ένα λογισμικό που έχει εκδοθεί με ελεύθερη άδεια, αλλά μάλλον κάνεις πρώτα μερικές αλλαγές πάνω του. Από όσο γνωρίζω στο αν σου δίνεται η δυνατότητα να πωλήσεις το παράγωγο του ελεύθερου λογισμικού που έχεις δημιουργήσει, εξαρτάται αφενώς απο το αν αυτό προβλέπεται στην άδεια του αρχικού κοματιού και αφετέρου από τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται το δικό σου τμήμα με το υπόλοιπο. Όσον αφορά την χρήση ελεύθερου λογισμικού για εμπορικούς σκοπούς δεν θυμάμαι να υπάρχει περιορισμός σε καμιά από τις άδειες που έχω κοιτάξει.
Οδηγείες ΧρήσηςΤutorialsΑναζήτηση
⇛ Linux: noob ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
⇛ Xubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) 64bit
⇛ Intel Core2Duo E6600 (2.4GHZ 4MB) ┃ Asus P5B 965 ┃ 2x1GB DDR2 667MHZ ┃ Radeon X1600P 256MB ┃ MAudio Audiophile 192
Άβαταρ μέλους
Ntelispak
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 03 Ιουν 2010, 13:31

Ntelispak έγραψε: Όσον αφορά την χρήση ελεύθερου λογισμικού για εμπορικούς σκοπούς δεν θυμάμαι να υπάρχει περιορισμός σε καμιά από τις άδειες που έχω κοιτάξει.

Αν υπάρχει, τότε το πρόγραμμα δεν είναι ελεύθερο αλλά freeware.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kapcom01 » 03 Ιουν 2010, 18:33

Αα! :clap: Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Κάπως ξεκαθάρισαν τα πράγματα στο μυαλό μου τώρα. Είχα μπερδευτεί γιατί ήμουν επηρρεασμένος από άδειες creative commons όπως αυτή.

Οπότε η εμπορική (ανα)διανομή του λογισμικού από τις άδεις GPL και BSD είναι ελεύθερη ε? Βλέπω στη wikipedia ότι η διαφορά των 2 αυτών είναι στο copyleft. Ότι δηλαδή η GPL λέει ότι αν τροποποιηθεί το λογισμικό τότε η διανομή του τροποποιημένου θα πρέπει να γίνει πάλι υπο την GPL. Ενώ η BSD λέει ότι η διανομή του τροποποιημένου μπορεί είναι και από άλλη άδεια ακόμα και να κλείσει τελέιως ο κώδικας και να γίνει ιδιόκτητο λογισμικό (proprietary). Σωστά?

κοίτα που θα γίνουμε δικηγόροι στο τέλος:P
Άβαταρ μέλους
kapcom01
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Ανάπτυξη Λογισμικού / Αλγόριθμοι