xqtr έγραψε:Επισης πολυ καλος και ευκολος τροπος για αυτο που ζητας... ειναι και ο Lazarus... ειναι crosscompile... οποτε μπορεις να το εχεις σε οποιο λειτουργικο θελεις το προγραμμα σου (πχ... σε windows για τους αρχαριους και σε linux για σενα η καποιον αλλο πιο εξειδικευμενο). Ετσι γλυτωνεις και χρηματα απο τις αδειες του λογισμικου (ελπιζω να ξερεις οτι στις εταιριες, αργα η γρηγορα γινεται καποιου ειδους ελεγχος για το αν τα προγραμματα που χρησιμοποιει η εταιρια ειναι νομιμα).
Επιπλεον με τον Lazarus μπορεις να χρησιμοποιησεις τις πιο διαδεδομενες databases οπως mysql, postgresql, sqlite και dbase. Οι δυο πρωτες ειναι για "μεγαλα" projects, ενω οι δυο τελευταιες για "μικρα" και για χρηση σε εναν υπολογιστη. Οποτε με το ιδιο προγραμμα γραμμενο σε lazarus/pascal μπορεις να το χρησιμοποιησεις για αρχη σε εναν υπολογιστη με sqlite και αφου δεις οτι το project σου ειναι σωστο και εχει ανταποκριση, με ελαχιστες αλλαγες το μετατρεπεις σε mysql/postgresql.
Δες και εδω http://wiki.lazarus.freepascal.org/Laza ... e_Tutorial
Επειδή στη σχολή μου διδάχθηκα αντικειμενοστραφή προγραμματισμό και δει java μου είναι πιο οικείο σαν περιβάλλον ανάπτυξης οπότε θα ξεκινήσω από εκεί, αλλά θα έχω στο μυαλό μου και το lazarus στο μέλλον. Και η java είναι crossplatform ούτως οι άλλως, έτσι δεν είναι;