Προγραμματισμός και Linux

...του ubuntu και έργων ΕΛ/ΛΑΚ (Έργα-Οδηγοί-Προτάσεις)

Συντονιστής: konnn

Re: Προγραμματισμός και Linux

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 24 Ιουν 2012, 02:32

Άρα τελικά συμφωνούμε... :P

Έπρεπε να κάνουμε εξ αρχής τον διαχωρισμό.
Ναι μεν η python χρησιμοποιείται ευρέως αλλά αυτό γίνεται - προς το παρών - σε scripts και web και όχι σε desktop applications.
Καλό είναι νομίζω να γίνει σαφής αυτός ο διαχωρισμός.

eliasps έγραψε:
Ilias95 έγραψε:Δεν προσπάθησα να μειώσω την αξία του επιχειρήματος.

Φυσικά και δεν υπέθεσα κάτι τέτοιο! Ό,τι γράφω το γράφω με την καλύτερη των διαθέσεων και χωρίς "υπονοούμενα".

Ούτε εγώ ήθελα να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Απλώς το διευκρίνισα.

Τέλος καλό, όλα καλά! :clap:
Spoiler: show
python ftw!!! :mrgreen:
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 24 Ιουν 2012, 03:00

Ilias95 έγραψε:Έπρεπε να κάνουμε εξ αρχής τον διαχωρισμό.
Ναι μεν η python χρησιμοποιείται ευρέως αλλά αυτό γίνεται - προς το παρών - σε scripts και web και όχι σε desktop applications.
Καλό είναι νομίζω να γίνει σαφής αυτός ο διαχωρισμός.

Ναι περίπου :P . Στο Software Center υπάρχουν εφαρμογές που είναι Python-Based (Desktop Apps) και ναι έχεις δίκιο, δεν αποτελούν την πλειοψηφία των εφαρμογών. Γενικότερα σαν σύνολο, για κάθε εφαρμογή χρησιμοποιούνται διάφορες γλώσσες.

Το μπέρδεμα έγινε στη φράση "Για τις εφαρμογές χρησιμοποιείται κυρίως Python", που έγραψα παραπάνω. Οπότε να κάνω και εγώ την διευκρίνιση για την φράση που έγραψα, δεν εννοώ ότι η πλειοψηφία των εφαρμογών του Software Center είναι γραμμένες σε Python, αλλά ότι χρησιμοποιείται περισσότερο πλέον για την συγγραφή στο Linux γενικότερα. Ήταν κακή διατύπωση δική μου.

Ilias95 έγραψε:Τέλος καλό, όλα καλά! :clap:
python ftw!!! :mrgreen:

;)

Για τον kwnos100 επιμένω στην πρότασή μου να ασχοληθεί με την Python. Και @Ilias95 μπορείς να του δώσεις μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για την Python, μιας και ασχολείσαι με την γλώσσα από ότι βλέπω.

@kwnos100 Μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ. Και να κοιτάξεις και το θέμα του φόρουμ, "Τα πάντα για την Python".
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 24 Ιουν 2012, 03:17

δεν ξέρω python αλλά πιστεύω ότι ο λόγος που δεν υπάρχουν πολλές ολοκληρωμένες εφαρμογές σε python αλλά μόνο μικρά scripts είναι ότι
1) η python αν δεν κάνω λάθος είναι από τις πιο καινούργιες γλώσσες που υπάρχουν(ουσιαστικά ξεκίνησε να γίνεται γνωστή μετά το 2000 νομίζω) οπότε οι περισσότερες εφαρμογές που προυπήρχαν δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν τώρα σε python οπότε και συνεχίζονται στην προεπιλεγμένη γλώσσα.
2)ο λόγος που φτιάχνονται μικρά script σε python πιστεύω ότι είναι επειδή η python είναι ευκολότερη της C και C++ αφού είναι πιο ψηλού επιπέδου και επομένως βολεύει περισσότερο.

Πάντως το ότι δεν έχουν γραφτεί μεγάλες ολοκληρωμένες εφαρμογές στην python αυτό δεν την μειώνει σαν γλώσσα προγραμματισμού. Η python από ότι έχω ακούσει είναι πάρα πολύ καλή και ολοκληρωμένη γλώσσα και θεωρείται από κάποιους η πλέον ανερχόμενη γλώσσα προγραμματισμού.

Τώρα ο λόγος που η java είναι γενικά πρώτη στις επιλογές έχει να κάνει πιστεύω στο ότι υπάρχει μία τάση των προγραμματιστών προς τις εφαρμογές για android για τις οποίες προτείνεται η java. Επίσης είναι από τις πιο εύκολες... Το ότι όμως στο linux προτειμάτε κυρίως η python για μένα αυτό λέει πολλά αφού πιστεύω ότι στο linux υπάρχουν οι καλύτεροι προγραμματιστές...
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 24 Ιουν 2012, 03:28

mangelasakis έγραψε:1) η python αν δεν κάνω λάθος είναι από τις πιο καινούργιες γλώσσες που υπάρχουν(ουσιαστικά ξεκίνησε να γίνεται γνωστή μετά το 2000 νομίζω) οπότε οι περισσότερες εφαρμογές που προυπήρχαν δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν τώρα σε python οπότε και συνεχίζονται στην προεπιλεγμένη γλώσσα.

Ναι σωστά.

mangelasakis έγραψε:Πάντως το ότι δεν έχουν γραφτεί μεγάλες ολοκληρωμένες εφαρμογές στην python αυτό δεν την μειώνει σαν γλώσσα προγραμματισμού.

Kαι σε αυτό συμφωνώ, αλλά έχουν γραφτεί μεγάλες ολοκληρωμένες εφαρμογές σε Python. Το Software Center είναι γραμμένο σε Python, μεταξύ άλλων.

Θα κοιτάξω να βρω κάποιον τρόπο να ταξινομήσω τις εφαρμογές του Software Center, με βάση την γλώσσα που είναι γραμμένες γιατί τώρα έχω μεγάλη περιέργεια!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 24 Ιουν 2012, 03:31

eliasps έγραψε:Και @Ilias95 μπορείς να του δώσεις μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για την Python, μιας και ασχολείσαι με την γλώσσα από ότι βλέπω.

Δεν είμαι σε καμία περίπτωση το κατάλληλο άτομο για να δώσω μια εμπεριστατωμένη εικόνα για την γλώσσα.
Δεν έχω ούτε την ελάχιστη εμπειρία για κάτι τέτοιο.

Έχοντας ασχοληθεί όμως πρόσφατα με μία compiled γλώσσα όπως η C μπορώ να επιβεβαιώσω όσα πιθανώς έχει διαβάσει κανείς.
Ταχύτατη συγγραφή κώδικα (το ίδιο πρόγραμμα που σε C θα το έγραφες σε 50 γραμμές σε python μπορείς να το κάνεις με 10 ή λιγότερες, μιας και η python έρχεται batteries included και η φιλοσοφία της είναι DRY), πολύ απλή σύνταξη, εξαιρετικά ευανάγνωστος κώδικας. Και το σημαντικότερο λόγω των παραπάνω είναι ότι σου επιτρέπει να συγκεντρώνεσαι στην λύση του ίδιου του προβλήματος σου (λογικά, αλγοριθμικά) και όχι στο πως θα την υλοποιήσεις εξαιτίας των «ιδιοτροπιών» κάποιας γλώσσας.

Φυσικά μετά υπάρχουν και τα αντεπιχειρήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε "compiled vs interpreted" flame ή στο "Ποια είναι η καλύτερη γλώσσα;" που δεν καταλήγουν πουθενά...
Κάθε γλώσσα είναι πιο χρήσιμη σε άλλο τομέα.
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 24 Ιουν 2012, 03:40

Ilias95 έγραψε:Ταχύτατη συγγραφή κώδικα (το ίδιο πρόγραμμα που σε C θα το έγραφες σε 50 γραμμές σε python μπορείς να το κάνεις με 10 ή λιγότερες, μιας και η python έρχεται batteries included και η φιλοσοφία της είναι DRY), πολύ απλή σύνταξη, εξαιρετικά ευανάγνωστος κώδικας. Και το σημαντικότερο λόγω των παραπάνω είναι ότι σου επιτρέπει να συγκεντρώνεσαι στην λύση του ίδιου του προβλήματος σου (λογικά, αλγοριθμικά) και όχι στο πως θα την υλοποιήσεις εξαιτίας των «ιδιοτροπιών» κάποιας γλώσσας.

Off topic:
Ίσως ασχοληθώ και εγώ τελικά, είχα μπει στο τρυπάκι καιρό τώρα, αλλά ποτέ δεν το έκανα. Έτσι όπως την περιγράφεις παραπάνω αξίζει να αφιερώσεις χρόνο.
Κώδικας: Επιλογή όλων
>>> import this
The Zen of Python, by Tim Peters

Beautiful is better than ugly.
Explicit is better than implicit.
Simple is better than complex.
Complex is better than complicated.
Flat is better than nested.
Sparse is better than dense.
Readability counts.
Special cases aren't special enough to break the rules.
Although practicality beats purity.
Errors should never pass silently.
Unless explicitly silenced.
In the face of ambiguity, refuse the temptation to guess.
There should be one-- and preferably only one --obvious way to do it.
Although that way may not be obvious at first unless you're Dutch.
Now is better than never.
Although never is often better than *right* now.
If the implementation is hard to explain, it's a bad idea.
If the implementation is easy to explain, it may be a good idea.
Namespaces are one honking great idea -- let's do more of those!
>>>

:lol:
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 24 Ιουν 2012, 11:30

Το ιδανικό, κι αυτό που χρησιμοποιείται επαγγελματικά, είναι τα low-level layers να γράφονται σε low-level γλώσσες (π.χ. C) και τα high-level layers σε high-level γλώσσες (π.χ. Python).

Βέβαια κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολύ καλή γνώση των επιλεγμένων γλωσσών, γιατί δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο να χάνονται τα πλεονεκτήματα της κάθε γλώσσας λόγω κακογραμμένου κώδικα.
Go under the hood with C: Pointers, Strings, Linked Lists
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kwnos100 » 24 Ιουν 2012, 12:12

Οκ σας ευχαριστώ όλους :) ...
Εδώ:
viewtopic.php?f=6&t=5094
Είναι tuts για python ε?....
Και ένα τελευταίο...είχα φτιάξει ένα notepad σε java αλλά όταν πάω να το ανοίξω μου το ανοίγει σαν compressed γιατί? :S
Επίσης το video εδώ:
http://developer.ubuntu.com/get-started/
Δεν είναι διαθέσιμο :/
1 Γνώσεις Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμού: Μέτριος[C++(όχι τέλεια), λίγο C, Html, Css, Java(+γραφικά, όχι τέλεια), Javascript,Jquery,Ajax, Php, Sql, Python, κάτι ψιλά σε Perl] ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 12.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 7, Ubuntu 3.2.0-23-generic
3 Intel Core i3-2100 CPU @ 3.10GHz ‖ RAM 3937 MiB ‖ Gigabyte PH67-DS3-B3
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Turks [Radeon HD 6570] [1002:6759]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06)
kwnos100
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 24 Ιουν 2012, 13:13

kwnos100 έγραψε:
Εδώ:
viewtopic.php?f=6&t=5094
Είναι tuts για python ε?....

Όχι. Στο παραπάνω θέμα μπορείς να ρωτήσεις για οτιδήποτε σχετικό με την python.

Μια λίστα από tutorials είναι εδώ: http://python.org.gr/index.php?option=c ... Itemid=107
Εφόσον ήδη έχεις εμπειρία από προγραμματισμό εγώ θα πρότεινα αυτό: http://getpython3.com/diveintopython3/
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 24 Ιουν 2012, 13:34

Ilias95 έγραψε:
Μια λίστα από tutorials είναι εδώ: http://python.org.gr/index.php?option=c ... Itemid=107

Πιο επικαιροποιημένη λίστα θα βρεις εδώ και εδώ. Μιας και γνωρίζεις ήδη προγραμματισμό, εγώ θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από το επίσημο python tutorial (είναι στα αγγλικά βέβαια...) που θα σου δώσει γρήγορα μια αρκετά σφαιρική εικόνα της γλώσσας και μετά να πας σε κάποιο άλλο tutorial.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Ανάπτυξη Λογισμικού / Αλγόριθμοι