Συντονιστής: konnn
#1#"Βασικά Προβλήματα/Προβλήματα Αρχαρίων"
#" "#
#"1.1"#"Πρόβλημα με γλώσσα"
#" "#
#"1.1.1"#"Δεν μπορώ να γράψω Ελληνικά"
#"1.1.1.1"#"Ανοίξτε την διάταξη πληκτρολογίου (Keyboard Layout) στην καρτέλα Layouts αν δεν υπάρχουν τα Ελληνικά (Greek) στην λίστα, στα αριστερά, πατήστε το πλήκτρο '+' και προσθέστε την γλώσσα. Έπειτα επιλέγουμε Οptions και πατάμε το '+' δίπλα από εκεί που γράφει "Key(s) to change layout" και επιλέγουμε το Alt+Shift."
#"1.1.2"#"Δεν δουλεύει η εναλλαγή γλώσσας με Alt+Shift"
#"1.1.2.1"#"Ανοίξτε την διάταξη πληκτρολογίου (Keyboard Layout) στην καρτέλα Layouts επιλέγουμε Οptions και πατάμε το '+' δίπλα από εκεί που γράφει "Key(s) to change layout" και επιλέγουμε το Alt+Shift."
#"1.1.3"#"Δεν έχω Ελληνικά στο σύστημα"
#"1.1.3.1"#"Ανοίξτε το Language Support το οποίο θα ελέγξει αυτόματα αν χρειάζεται να κατεβάσει πακέτα τα οποία και θα εγκαταστήσετε. Άμα δεν υπάρχουν τα Ελληνικά τα προσθέτετε από το Install/Remove Languages. Μετά στην λίστα που υπάρχει πρέπει να βάλετε τα "Ελληνικά, Σύγχρονα" στην πρώτη θέση."
#"1.1.4"#"Αποτυχία αναβάθμισης"
#"1.1.4.1"#"
#" "#
#2#"Πρόβλημα εκκίνησης του υπολογιστή"
#" "#
#"2.1"#"Δεν ξεκινάει"
#" "#
#"2.1.1"#"Δεν ξεκινάει μετά από διακοπή ρεύματος"
#"2.1.1.1"#"Ελέγξτε ότι δεν έχει πέσει κάποια ασφάλεια. Αφαιρέστε την τροφοδοσία για 10 λεπτά και ξαναδοκιμάστε. Αν εξακολουθεί να μην ξεκινάει υπάρχει πιθανότητα βλάβης στο τροφοδοτικό."
#"2.1.2"#"Έσβησε και τώρα δεν ξεκινάει"
#"2.1.2.1"#"Ο υπολογιστής μπορεί να υπερθερμάνθηκε και να έσβησε για προστασία. Αν κρυώσει λίγο, ξεκινά πάλι;"
#"2.1.2.1.1"#"Αν τώρα ξεκινήσει, τότε είναι πρόβλημα θερμοκρασίας. Συχνά οι κατασκευαστές δεν παρέχουν πληροφορίες ACPI για Linux στο BIOS του υπολογιστή. Αναβαθμίστε το BIOS του υπολογιστή."
#"2.1.2.1.2"#"Αν δεν ξεκινά, μπορεί να προκλήθηκε κάποια αστοχία υλικού και να χρειάζεται service."
#"2.1.3"#"Ακούγονται κάποια μπιπ από το κουτί"
#"2.1.3.1"#"Αν ακούγονται κάποια μπιπ από το κουτί την ώρα που πάει να ανοίξει ο υπολογιστής αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα ή αποσύνδεση στην κάρτα γραφικών ή στην μνήμη RAM. Ελέγξτε το εγχειρίδιο της μητρικής. Εκεί εξηγούνται τα μπιπ, και σημαίνουν κάτι ανάλογα με τον αριθμό και την διάρκειά τους."
#" "#
#"2.2"#"Ξεκινάει αλλά κολλάει στο BIOS"
#"2.2.1"#"Βγάζει μήνυμα της μορφής<br>Bios eeprom cmos overclock error<br>press <F1> to resume <F2> to setup"
#"2.2.1.1"#"Πρόβλημα στο BIOS της μητρικής. Πατήστε F2, κάντε Load default settings και μετά Save and exit. Αν το μήνυμα επιμείνει πρέπει να πάτε για service, μπορεί να έχει βλάβη η μητρική."
#"2.2.2"#"Βγάζει μήνυμα<br>Hard disk: S.M.A.R.T Status BAD, Backup and Replace"
#"2.2.2.1"#"Κάποιος από τους σκληρούς δίσκους έχει πρόβλημα, αντικαταστήστε τον σύντομα."
#"2.2.3"#"Κολλάει και δείχνει μόνο το λογότυπο."
#"2.2.3.1"#"Πατήστε το πλήκτρο ΤΑΒ να δείτε αν υπάρχει κάποιο μήνυμα λάθους."
#"2.2.4"#"Βγάζει μήνυμα<br>DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER"
#"2.2.4.1"#"Δεν βρήκε τον δίσκο ή δεν βρήκε κάποιο λειτουργικό στο δίσκο για να φορτώσει. Η δίσκος έχει πάθει κάποια βλάβη ή έχει καταστραφεί το MBR και δεν μπορεί να φορτώσει ο bootloader."
#"2.2.5"#"Δεν βγάζει κάποιο μήνυμα."
#"2.2.5.1"#"Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ανίχνευση των δίσκων. Δοκιμάστε να τους αποσυνδέσετε."
#" "#
#" "#
#"2.3"#"Ξεκινάει αλλά κολλάει στο grub"
#"2.3.1"#"Έχω εγκαταστήσει τα windows και πλέων δεν μου εμφανίζετε ο grub"
#"2.3.1.1"#"Αν έχεις 9.10 και νεότερη έκδοση ακολούθησε τον οδηγό Επαναφορά Grub2 bootlοαder http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=9294"
#"2.3.1.2"#"Αν έχεις 9.4 και παλαιότερη έκδοση ακολούθησε τον οδηγό ""Επαναφορά"" grub http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=574"
#"2.4"#"Κολλάει στο login"
#" "#
#"2.5"#"Κολλάει μετά το login"
#" "#
#3#"Προβλήματα χρήσης"
#" "#
#"3.1"#"Το σύστημα πάει γενικά αργά."
#"3.1.1"#"Έχω μνήμη RAM λιγότερο από 512 MB"
#"3.1.1.1"#"Αν έχετε λιγότερη RAM από 512 MB και χρησιμοποιείτε περιβάλλον GNOME ή KDE είναι πιθανό το σύστημα να καθυστερεί. Δοκιμάστε ένα πιο ελαφρύ γραφικό περιβάλλον όπως το LXDE της διανομής <a href=""http://lubuntu.net/"">Lubuntu</a>."
#"3.1.2"#"Έχω μνήμη RAM περισσότερη από 512 MB."
#" "#
#"3.2"#"Η εικόνα κάνει σπασίματα."
#" "#
#"3.3"#"Έχω υψηλή χρήση του επεξεργαστή."
#"3.3.1"#"Αν εκτελέσω την εντολή top σε κονσόλα βλέπω μεγάλο ποσοστό CPU στην εφαρμογή plugin-container"
#"3.3.1.1"#"Βλέπετε κάποιο βίντεο στο Youtube ή παίζετε κάποιο παιχνίδι σε Flash. Υπάρχει γνωστό πρόβλημα με το Flash στο Linux. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Το flash είναι πρόγραμμα κλειστού λογισμικού και το αναπτύσσει η εταιρία Adobe."
#"3.3.2"#"... σε εφαρμογή Java"
#"3.3.2.1"#"Κάποιο Java applet έχει κολλήσει σε κάποια ιστοσελίδα που είδα. Δώστε την εντολή σε κονσόλα killall java"
#"3.3.3"#"... στην εφαρμογή update-apt-xapi"
#"3.3.3.1"#"Αυτή την στιγμή γίνεται αυτόματη ενημέρωση του συστήματος. Αυτό θέλει αρκετούς πόρους. Περιμένετε να τελειώσει η ενημέρωση και η χρήση του επεξεργαστή θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα."
#" "#
#"3.4"#"Βλέπω βίντεο στο Youtube ή παίζω παιχνίδι Flash (Facebook)"
#"3.4.1"#"Έχω 64-bit Ubuntu."
#"3.4.1.2"#"Η προεπιλογή εγκατάστασης του Flash στο Ubuntu εγκαθιστά την έκδοση 32-bit, και λειτουργεί με ειδικό τρόπο που μπορεί να έχει σφάλματα. Εγκαταστήστε το 64-bit Flash κατά τους οδηγούς του φόρουμ του Ubuntu-gr."
#"3.4.2"#"Έχω 32-bit Ubuntu."
#"3.4.2.1"#"Υπάρχει γνωστό πρόβλημα με το Flash στο Linux. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Το Flash είναι πρόγραμμα κλειστού λογισμικού και το αναπτύσσει η εταιρία Adobe."
#" "#
#"3.5"#"Το internet πάει αργά"
#"3.5.1"#"Η σύνδεσή μου είναι dialup με modem (παραδοσιακή, 56Kbps)"
#"3.5.1.1"#"Οι συνδέσεις αυτές δεν επιτυγχάνουν μεγάλες ταχύτητες. Το μέγιστο που μπορούν να «πιάσουν» είναι 56kbps, και συχνά πολύ λιγότερο."
#"3.5.2"#"Συνδέομαι με 3G κάρτα κινητής τηλεφωνίας"
#"3.5.2.1"#"Έχω σήμα 3G."
#"3.5.2.2"#"Δεν έχω σήμα 3G, έχω ένδειξη GPRS."
#"3.5.2.2.1"#"Σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε μεγάλη ταχύτητα γιατί η σύνδεση GPRS είναι τύπου dialup (μέχρι 236Kbps, συχνά πολύ λιγότερο), πρέπει να αναζητήσετε με την κεραία σας σήμα 3G."
#"3.5.3"#"Συνδέομαι ενσύρματα σε LAN με ADSL."
#"3.5.4"#"Συνδέομαι ασύρματα με WIFI."
#" "#
#"3.6"#"Το σερφάρισμα πάει αργά όταν κατεβάζω Torrent με το Deluge, Transmission, κτλ."
#"3.6.1"#"Ρυθμίστε το πρόγραμμα ώστε η λήψη/αποστολή να μην ξεπερνά το μέγιστο θεωρητικό της γραμμής σας."
#"3.7"#"Αργεί να φορτώσει το σύστημα"
#"3.7.1"#"Εγκατέστησε το bootchart<br>Μετά πας στο var/log/bootchart και βλέπεις ένα πολύ ωραίο γράφημα με το τι φορτώνει πότε.Ακόμα βλέπεις χρήση cpu και δίσκου.<br> Μετά απεκατέστησέ το για να μην δημιουργεί γράφημα σε κάθε εκκίνηση."
#" "#
#4#"Πρόβλημα με υλικό (hardware)"
#" "#
#"4.1"#"Δεν λειτουργεί σωστά η κάρτα ήχου"
#"4.1.1"#"Δεν έχω ήχο καθόλου στο σύστημα"
#"4.1.1.1"#"Με lspci βλέπω ότι το ID της κάρτας ήχου είναι [8086:27d8]"
#"4.1.1.1.1"#"Δοκιμάστε με την πιο πρόσφατη έκδοση της Alsa (υποσύστημα ήχου του πυρήνα του Linux). Τρέξτε <br>sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-audio-dev/ppa<br>sudo apt-get update<br>sudo apt-get install linux-alsa-driver-modules-$(uname -r)<br>κάντε reboot<br>και μετά ρύθμιστε με το<br>alsamixer"
#"4.1.1.2"#"Διαφορετικά ακολουθήστε τις οδηγίες για <a href=""http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=38&t=7867"" target=""_blank"" >Λήψη πληροφοριών για κάρτα ήχου σε Alsa, με alsa-info.sh</a> και ανοίξτε νέο θέμα στην ενότητα Ήχος του φόρουμ του Ubuntu-gr."
#"4.1.2"#"Δεν έχω ήχο στο Flash"
#"4.1.3"#"Δεν έχω ήχο 5.1"
#"4.1.3.1"#"Θέλω να ακούσω σε 5.1 MP3, CD ήχου ή βίντεο σε AVI, DivX, XVid"
#"4.1.3.1.1"#"Η κωδικοποίηση MP3, CD ήχου και τα περισσότερα βίντεο avi, divx, xvid έχουν στερεοφωνικό ήχο. Επομένως δεν υπάρχει ήχος 5.1. Δοκιμάστε με κάποιο αρχείο ήχου AC3."
#"4.1.3.2"#"Θέλω να ακούσω / δω AC3, DVD"
#"4.1.4"#"Δεν έχω ήχο στα εξωτερικά ηχεία / ακουστικά σε laptop"
#"4.1.4.1"#"Πήγαινε Σύστημα→Προτιμήσεις→Ήχος. Στο Ήχος διάλεξε την καρτέλα Έξοδος και εκεί που λέει «Επιλέξτε μια συσκευή για έξοδο ήχου» δοκίμασε να δεις αν δουλεύει κάποια άλλη επιλογή."
#"4.2"#"Δεν λειτουργεί σωστά η κάρτα γραφικών"
#"4.2.1"#"Η κάρτα γραφικών μου είναι ATI"
#"4.2.1.1"#"Για τις κάρτες αυτές μπορεί να επιλεγεί κλειστός ή ανοικτός οδηγός (driver). Δείτε στο Σύστημα→Διαχείριση→Κλειστοί οδηγοί για το αν έχετε κλειστό οδηγό. Δοκιμάστε διαφορετικές εκδόσεις. Αν απενεργοποήσετε τον κλειστό οδηγό, θα ενεργοποιηθεί ο ανοιχτός."
#"4.2.2"#"Η κάρτα γραφικών μου είναι Nvidia"
#"4.2.2.1"#"Για τις κάρτες αυτές μπορεί να επιλεγεί κλειστός ή ανοικτός οδηγός (driver). Δείτε στο Σύστημα→Διαχείριση→Κλειστοί οδηγοί για το αν έχετε κλειστό οδηγό. Δοκιμάστε διαφορετικές εκδόσεις. Αν απενεργοποήσετε τον κλειστό οδηγό, θα ενεργοποιηθεί ο ανοιχτός."
#"4.2.3"#"Η κάρτα γραφικών μου είναι Intel"
#"4.2.3.1"#"To chipset είναι το Ν10"
#"4.2.3.1.1"#"<a href=""http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=37&t=16100"" target=""_blank"" >Δείτε αυτό το θέμα στο ubuntu-gr.org</a>"
#"4.2.3.2"#"To chipset είναι GMA500"
#"4.2.3.2.1"#"Αν έχετε κάρτα γραφικών GMA500 (Poulsbo), δεν υπάρχει ανοιχτός οδηγός, και θέλει διαδικασία για να μπει ο κλειστός οδηγός."
#"4.2.4"#"Η κάρτα γραφικών μου είναι SiS"
#"4.2.4.1"#"Για τις κάρτες SiS η εργασία για παροχή οδηγών με υποστήριξη 3D είναι σε εξέλιξη."
#"4.2.5"#"Δεν ξέρω τι κάρτα γραφικών έχω"
#"4.2.5.1"#"Τρέξτε στο τερματικό την εντολή<br>lspci -nn | grep VGA"
#" "#
#"4.3"#"Δεν λειτουργεί το wifi"
#"4.3.1"#"Το chip που βλέπω με lspci -nn ή lsusb έχω είναι : "
#"4.3.2"#"RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe [1814:3090]"
#"4.3.2.1"#"Πιθανό να φορτώνεται διαφορετικός οδηγός (rt2800pci κτλ). Θα το βάλουμε σε blacklist μήπως δουλέψει με τον rt3090sta καλύτερα. Άνοιξε το αρχείο εκτελώντας <br> sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf<br>και στο τέλος του αρχείου πρόσθεσε αυτό : <br> blacklist rt2800pci <br> κάντε αποθήκευση και reboot."
#"4.3.3"#"Silicon Integrated Systems Corp. 802.11 Wireless LAN Adapter [0457:0163]"
#"4.3.3.1"#"To chip δεν υποστιρίζεται (ubuntu 10.10). <a href=""http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=39&t=16117"" target=""_blank"" >Δείτε αυτό το θέμα στο ubuntu-gr.org</a>"
#" "#
#"4.4"#"Δεν λειτουργεί το bluetooth"
#"4.4.1"#"Δοκιμάστε την έκδοση ubuntu 10.10. Έχουν ενσωματωθεί πολλοί νέοι drivers."
#" "#
#"4.5"#"Δεν λειτουργεί το dial up modem"
#"4.5.1"#"Έχω 64-bit Ubuntu."
#"4.5.1.1"#"Αν το μόντεμ απαιτεί τον οδηγό slmodem, τότε δυστυχώς δεν υπάρχει λύση. Ο οδηγός αυτός έχει ένα συστατικό κλειστού λογισμικού που είναι πολύ δύσκολο για να λειτουργήσει σε 64-bit Ubuntu."
#"4.5.2"#"Έχω 32-bit Ubuntu."
#"4.5.2.1"#"Δοκίμασε με την εγκατάσταση του πακέτου slmodem. Χρειάζεται ρύθμιση και συμβατή κάρτα ήχου, οπότε ρώτησε στο φόρουμ του Ubuntu για περισσότερα."
#" "#
#"4.6"#"Δεν λειτουργεί ο εκτυπωτής"
#"4.6.1"#"Το μοντέλο είναι HP LaserJet professional m1212nf mfp"
#"4.6.1.1"#"Αφού εγκαταστήσουμε τον οδηγό τρέχουμε sudo hp-plugin"
#" "#
#"4.7"#"Δεν λειτουργεί η κάμερα"
#"4.7.1"#"Αν τρέξω lsusb το id είναι [064e:a101]"
#"4.7.1.1"#"Eγκαταστήστε το πακέτο v4l2ucp"
#" "#
#"4.8"#"Δεν λειτουργεί το TV Tuner"
#"4.8.1"#"Δεν έχω ούτε εικόνα ούτε ήχο"
#" "#
#"4.8.2"#"Δεν έχω ήχο"
#"4.8.2.1"#"Πολλά TV Tuners έχουν δική τους ενσωματομένη κάρτα ήχου και χρειάζεται μια ανακατεύθυνση του ήχου στην κύρια κάρτα για να ακούσουμε ήχο.<br>Αυτό γίνετε με την εντολή.<br>arecord -c 2 -f S16_LE -r 32000 -B 0 -F 0 -D hw:1 | aplay -"
#" "#
#"4.8.3"#"Δεν έχω ήχο μετά την σύνδεση μια κάμερας."
#"4.8.3.1"#"Αν χρησιμοποιείτε την εντολή arecord για ανακατεύθυνση του ήχου δοκιμάστε να αλλάξετε το hw:1 σε hw:2,3,... πχ<br>arecord -c 2 -f S16_LE -r 32000 -B 0 -F 0 -D hw:2 | aplay -"
#" "#
#5#"Πρόβλημα με λογισμικό (software)"
#" "#
#"5.1"#"Πρόβλημα με μετατροπή video / ήχου"
#" "#
#"5.2"#"Πρόβλημα με Virtual Box"
#"5.2.1"#"Δεν βλέπει τα usb το guest λειτουργικό."
#"5.2.1.1"#"Πρέπει να εγκατασταθεί το VirtualBox Extension Pack και να μπει ο χρήστης στην ομάδα vboxusers."
#"5.2.2"#"Δεν βλέπει την κάρτα γραφικών."
#"5.2.2.1"#"Δεν έχει την δυνατότητα να δει άμεσα την κάρτα γραφικών. Για αυτό το λόγο δεν είναι κατάλληλο για 3D παιχνίδια."
#" "#
#"5.3"#"Πρόβλημα με παιχνίδι"
#"5.3.1"#"Είναι το <a href=""http://braid-game.com/"" target=""_blank"">παιχνίδι Braid</a> και έχω κάρτα γραφικών Intel."
#"5.3.1.1"#"Εγκατέστησε το πακέτο driconf και εκτέλεσέ το (ως απλό χρήστης). Εντόπισε και ενεργοποίησε το «Enable S3TC texture compression even if software support is not available». "
#" "#
#"5.4"#"Πρόβλημα με το wine"
#"5.4.1"#"Το wine μου βγάζει το μήνυμα. The file '/home/username/test.exe' is not marked as executable. If this was downloaded or copied from an untrusted source, it may be dangerous to run. For more details, read about the executable bit."
#"5.4.1.1"#"Πήγαινε δεξί κλικ→Ιδιότητες του αρχείου και από την καρτέλα «Δικαιώματα» τσέκαρε το «Να επιτρέπεται η εκτέλεση του αρχείου ως πρόγραμμα» για να στο τρέξει."
#"5.4.2"#"Δεν μου βγάζει τίποτα."
#"5.4.2.1"#"Τρέξε το πρόγραμμα από κονσόλα π.χ. wine test.exe"
#"5.5"#"Πρόβλημα με την επιφάνεια εργασίας"
#"5.5.1"#"Παράθυρα χωρίς την πάνω μπάρα"
#"5.5.1.1"#"Εγκατέστησε το compiz fusion icon. Αυτό μόλις το εκτελέσεις θα εμφανιστεί στην επάνω μπάρα εκεί στην ώρα. Κάνε δεξί κλικ επάνω του και reload window manager."
#"5.5.2"#"Πρόβλημα με screensaver"
#" "#
#"5.6"#"Θέλω να εγκαταστήσω λογισμικό στο Ubuntu ή Kubuntu."
#"5.6.1"#"Θέλω να ψάξω για λογισμικό."
#"5.6.1.1"#"Δείτε το Κέντρο λογισμικού, περισσότερα στο forum<br><a href=""http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=254"" target=""_blank"" >Πως να εγκαταστήσετε προγράμματα στο Ubuntu/Kubuntu</a>"
#"5.6.2"#"Θέλω να εγκαταστήσω ένα πακέτο .rpm. (δεν συνίσταται, μόνο όταν είναι αναγκαίο)."
#"5.6.2.1"#"Έστω ότι θέλουμε νε εγκαταστήσουμε το rpm<br> http://www.swi-prolog.org/download/stable/bin/swipl-5.10.2-385.i586.rpm<br><br>Γράφουμε :<br><br>sudo apt-get install alien<br>wget http://www.swi-prolog.org/download/stable/bin/swipl-5.10.2-385.i586.rpm<br>sudo alien swipl-5.10.2-385.i586.rpm<br>sudo dpkg -i swipl_5.10.2-386_i386.deb<br><br>Μετά γράφουμε για να το φορτώσουμε<br>swipl"