Ρομποτική κάμερα+ubuntu.gr forum

...του ubuntu και έργων ΕΛ/ΛΑΚ (Έργα-Οδηγοί-Προτάσεις)

Συντονιστής: konnn

Re: Ρομποτική κάμερα+ubuntu.gr forum

Δημοσίευσηαπό the_eye » 24 Μάιος 2013, 18:14

Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 26 Μάιος 2013, 10:28

the_eye έγραψε:Έτσι που είδα να κινείται η κάμερα μου ήρθε μια ιδέα.
Να κάνουμε μια πανοραμική φωτογραφία.
Τράβηξε με κλίση -20 μοίρες περίπου. 10 φωτογραφίες γύρο γύρο.
Το ίδιο με κλίση 0 και με κλίση +20.

Μετά με το http://hugin.sourceforge.net/ κάνε μια πανοραμική.
Λογικά το hugin θα τρέχει και από τερματικό, έτσι ώστε να φτιάξεις και αυτόματο script για πανοραμικές.
Βρήκα οτι το Hugin δεν τρέχει απο τερματικό, το λέει εδω: http://crpppc19.epfl.ch/cgi-bin/man/man ... hugin#lbAC
Hugin has no command-line options.
Αλλα ή θα βρω άλλο λογισμικό που να υποστηρίζει CLI ή θα συνδέσω τις εικόνες με ενα σκριπτ
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 26 Μάιος 2013, 11:31

Ιδέα:

Λοιπόν αν χρησιμοποιηθεί Arduino πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας USB. Η επικοινωνία RasPi με arduino μπορεί να γίνει με 2 καλώδια εφόσον το Arduino και ρο raspi μπορεί να επικοινωνήσει serial μέσω pin. Όσο για Servo δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την κάνεις να επικοινωνεί πάνω-κάτω δεξια-ριστερά. O σέρβο που κινεί δεξιά αριστερά θα στρέφει και τον σέρβο που κινεί πάνω κάτω.

Ακόμη για να επικοινωνεί arduino και ένα linux μηχάνημα έχω κάνει και μια βιβλιοθήκη:
https://github.com/pc-magas/arduino_comm

Αλλά να χρησιμοποιηθεί arduino + raspi για κάτι τόσο απλό είναι ποιο energy consuming από ότι να έχεις ένα raspi σκέτο.
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 26 Μάιος 2013, 12:14

για απλη σύνδεση φωτογραφιων υπαρχει το πακετο ImageMagick και με montage μπροστα συνδεει τις εικονες
συγκεκριμενα με αυτη την παραμετρο
Κώδικας: Επιλογή όλων
montage left-image.jpg mid-image.jpg right-image.jpg -tile x1 -geometry +0+0 panorama.jpg

παραθέτω το man για το montage http://www.imagemagick.org/Usage/montage/
και το man για το imagemagick μες ολες τις εντολες http://www.imagemagick.org/Usage/
Τελευταία επεξεργασία από lepidas και 26 Μάιος 2013, 14:35, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: προσθεση link για το ImageMagick
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 26 Μάιος 2013, 12:15

pc_magas έγραψε:Ιδέα:

Λοιπόν αν χρησιμοποιηθεί Arduino πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας USB. Η επικοινωνία RasPi με arduino μπορεί να γίνει με 2 καλώδια εφόσον το Arduino και ρο raspi μπορεί να επικοινωνήσει serial μέσω pin. Όσο για Servo δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την κάνεις να επικοινωνεί πάνω-κάτω δεξια-ριστερά. O σέρβο που κινεί δεξιά αριστερά θα στρέφει και τον σέρβο που κινεί πάνω κάτω.

Ακόμη για να επικοινωνεί arduino και ένα linux μηχάνημα έχω κάνει και μια βιβλιοθήκη:

Αλλά να χρησιμοποιηθεί arduino + raspi για κάτι τόσο απλό είναι ποιο energy consuming από ότι να έχεις ένα raspi σκέτο.
Μπορείς να το κάνεις πιο αναλυτικά αυτό; Είμαστε και γέροι :P χεχεχε
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 26 Μάιος 2013, 18:24

lepidas έγραψε:
pc_magas έγραψε:Ιδέα:

Μπορείς να το κάνεις πιο αναλυτικά αυτό; Είμαστε και γέροι :P χεχεχε

Πόσο ποιο αναλυτικά θες :p

Λέω μέσω 2 καλωδίων μπορείς μέσω σειριακού interface να επικοινωνήσεις raspberryPI με Arduino.

Αλλά λέω ότι καλύτερα ένα raspberry pi μόνο. Καίει λιγότερο ρεύμα.

Δε άμα χρησιμοποιηθεί αυτή η λύση (raspberry pi μόνο) προτείνω:

VLC server ή Red5 server για μετάδοση εικόνας:
Na γίνει ένας δαίμονας για να ελέγχει την κίνηση της κάμερας.

Και ένα apache module ή χρήση cgi για να επικοινωνεί ο δαίμονας με το web interface.
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 26 Μάιος 2013, 21:41

Θα χρειαστεί και Real Time Clock γιατι με τις διακοπες ρευματος δε θα ξερει τι του γινεται, δε θα συμβαδιζει το "τραβα φωτογραφια" με το "robot γυρνα λιγες μοιρες"
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 26 Μάιος 2013, 22:24

lepidas έγραψε:Θα χρειαστεί και Real Time Clock γιατι με τις διακοπες ρευματος δε θα ξερει τι του γινεται, δε θα συμβαδιζει το "τραβα φωτογραφια" με το "robot γυρνα λιγες μοιρες"

Το τράβα φωτογραφία μπορεί να είναι πάρε ένα καρέ από το βίντεο που κάνει stream.

Αλλά μπορεί και να έχεις ένα άλλον δαίμονα που να τραβά φωτό. έτσι με C και CGi να επικοινωνεί με τους 2 δαίμονες. Ακόμη επεξεργαστές Arm έχουν χρονοπρογραμματισμό έτσι μπορείς να κάνεςι και τα 2.

Ακόμη αναλόγως μπορεί να βάλεις εικονικό ρολόι ή να χρησιμοποιείς υπήρεσία ntp... Αλλά προσωπικά συμφωνώ με το clock chip.
Οι υπολογιστές μου:
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 03 Ιουν 2013, 20:20

Επειδή με ταλαιπώρησε αρκετά το γράφω και εδώ.
Το bios του υπολογιστή μου δεν ήθελε με τίποτα να θυμάται την ώρα που θέλω εγώ(ελλάδα) αλλά ήθελα να δέιχνει πάντα 3 ώρες πίσω.
Ψάχνοντας βρήκα οτι ρυθμίζεις το ρολόι του υπολγοστιή απο το τερματικό
sudo hwclock --set --date="9/22/96 16:45:05"

και ακομα κάτι, το ubuntu δείχνει με το ζόρι UTC,
στο
/etc/default/rcS λέει UTC=yes, αυτο πρέπει να αλλαχτεί σε UTC=no
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 03 Ιουν 2013, 20:23

lepidas έγραψε:Επειδή με ταλαιπώρησε αρκετά το γράφω και εδώ.
Το bios του υπολογιστή μου δεν ήθελε με τίποτα να θυμάται την ώρα που θέλω εγώ(ελλάδα) αλλά ήθελα να δέιχνει πάντα 3 ώρες πίσω.
Ψάχνοντας βρήκα οτι ρυθμίζεις το ρολόι του υπολγοστιή απο το τερματικό
sudo hwclock --set --date="9/22/96 16:45:05"

και ακομα κάτι, το ubuntu δείχνει με το ζόρι UTC,
στο
/etc/default/rcS λέει UTC=yes, αυτο πρέπει να αλλαχτεί σε UTC=no

Συνήθως το hardware clock δείχνει την Grenowich time και μετά υπολογίζει την ώρα από την ζώνη ώρας.
Οι υπολογιστές μου:
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ