Ένα τέτοιο κείμενο θα βοηθούσε πάρα πολύ, μιας και οι περισσότερες ερωτήσεις εδώ έχουν να κάνουν με ήχο.
malos έγραψε:Το OSS είναι παλιότερο του alsa που έκανε τα ίδια πράγματα.
To OSS, Open Sound System, ήταν το πρώτο υποσύστημα πυρήνα που επέτρεπε τη χρήση ήχου στον πυρήνα του Linux.
Νομίζω ότι αντικαταστάθηκε πριν από 5-6 χρόνια με το Alsa, και ο λόγος είχε να κάνει με την άδεια διάθεσης του OSS.
Το OSS εξακολουθεί να αναπτύσσεται και υπάρχει και οδηγός για την εγκατάστασή του σε Ubuntu (δες Wiki του Ubuntu).
Η Alsa υποστηρίζει OSS μέσω compatibility mode, οπότε θα δεις κάποιες συσκευές που να ονομάζονται έτσι. Κάτι τέτοιο χρειάζεται για εκείνες τις προβληματικές εφαρμογές που δεν ανανεώθηκαν ακόμα (νομίζω Audacitiy;).
malos έγραψε:...Κάνω και μια επεξαργασία παραπάνω στο post μου για να θέσω σκόπιες ερωτήσεις για να καταλάβετε (όχι για να απαντηθούν) Το Alsa από το όνομά του είναι ένα σύστημα. ΟΚ ! Περιέχει drivers ; Αρχεία conf ; Είναι και δαίμονας ; Είναι υπηρεσία που την σταματώ στο init.d ;
To Alsa είναι ένα kernel module για την υποστήριξη ήχου στον πυρήνα Linux. Οι εφαρμογές μπορούν να δουλέψουν με ήχο μέσω πρόσβασης στο API στην ALSA. Οι περισσότερες σύγχρονες εφαρμογές έχουν γραφτεί για να παίζουν με Alsa.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εφαρμογές που παίζουν με OSS, οπότε γίνεται χρήση του compatibility mode.
Όπως ανέφερε ο ilpara, υπάρχει ένας μικρός οδηγός στο
viewtopic.php?f=9&t=20για τις περιπτώσεις εκείνες που η κάρτα ήχου δεν έχει αναγνωριστεί (νέες κάρτες ήχου), ή δεν έχει αναγνωριστεί σωστά.
Τα kernel modules φορτώνονται αυτόματα βάσει του PCIID/USBID της συσκευές. Αν η Alsa δεν γνωρίζει το PCIID μιας συσκευής, τότε δεν την χρησιμοποιεί. Με lspci μπορείς να δεις το πλήρες όνομα μιας συσκευής, αυτό δεν σημαίνει ότι το ξέρει και η Alsa (είναι διαφορετικές βάσεις συσκευών, για το lspci αναβαθμίζεις τη βάση του με sudo update-pciids, αν χρειάζεται). Ακόμα, στον ίδιο οδηγό αναφέρει για το alsa-pci.sh για τη λήψη πληροφοριών, καθώς και το σωστό τρόπο για ενημέρωση του έργου Αλσα για την κάρτα ήχου μας σε περίπτωση που δεν είναι γνωστή στο έργο.
malos έγραψε:
Το pulseaudio είναι κάτι άλλο; (Παρατηρώ ότι και τα δύο τρέχουν στον υπολογιστή μου).
Το pulseaudio είναι ένα υποσύστημα ήχου που μπαίνει πάνω από την Alsa. H Αλσα είναι άρθρωμα πυρήνα (που επιτρέπει απευθείας πρόσβαση), το pulseaudio είναι υποσύστημα που τρέχει σε κατάσταση χρήστη, και στόχο έχει να είναι ο κοινός μεσάζωντας μεταξύ των εφαρμογών και της Alsa. Μια τέτοια λειτουργία επιτρέπει ένα σωρό όμορφα πράγματα, ωστόσο θέλει οι εφαρμογές να διορθωθούν για να δουλεύουν με PulseAudio.
Πολλά άτομα με επιφανειακή γνώση «παρέχουν» τη λύση της απενεργοποίησης του PulseAudio για να λυθούν τα όποια προβλήματα του ήχου (που έχουν να κάνουν με προβληματικές εφαρμογές!). Ο Lennart, ο βασικός προγραμματιστής του PulseAudio αντιμετωπίζει συχνά τέτοιους, και πρόσφατα έγραψε στο ιστολόγιό του,
http://0pointer.de/blog/projects/jeffrey-stedfast.htmlΤο κείμενο είναι καλό για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς κάτι το Alsa.
O Lennart έγραψε για την νέα έκδοση του PulseAudio που σχεδιάζει και θα βοηθήσει πολύ,
http://0pointer.de/blog/projects/pulse-glitch-free.htmlΣτο ιστολόγιό του θα δεις περισσότερα κείμενα που εξηγούν για το pulseaudio.
Χρειαζόμαστε το pulseaudio; Για τον ήχο έχουμε τώρα πολλές απαιτήσεις. Ως πολιτική του πυρήνα, η Alsα θα κάνει τα βασικά και τα υπόλοιπα πρέπει να τα κάνουν οι εφαρμογές συστήματος. Με σκέτη Alsa, δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες (π.χ. mixing, πολλές συσκευές να έχουν πρόσβαση στην έξοδο ήχου)
Υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία για το Pulseaudio, όπως
/usr/bin/padsp - redirect OSS audio devices to PulseAudio
οπότε αν είναι να τρέξεις π.χ. μια εφαρμογή όπως audacity (υποθετικά μιλάω, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ακόμα εφαρμογή μόνο με OSS), τότε δοκιμάζεις "padsp audacity".
malos έγραψε:Στο αλλαγή συσκευής στον ελεγκτή έντασης μυ έχει και analog device. Έχω κάτι τέτοιο στο hardware μου ;
Δεν έχω πλήρη ιδέα για το τι παίζει εδώ. Με το pulseaudio υπάρχει νέος ειδικός μίκτης που μπορείς να δοκιμάσεις με
pavucontrol - PulseAudio Volume Control
pavumeter - PulseAudio Volume Meter
Υποτίθεται ότι ο ελεγκτής έντασης του GNOME θα συμπεριλάβει ή έχει συμπεριλάβει αυτά που χρειάζεται το pulseaudio.
Δεν τα ξέρω αυτά καλά.
malos έγραψε:Σε άλλες διανομές θυμάμαι το " η μηχανή xine είναι απασχολημένη "
...
Έχει σχέση με το είδος πρόσβασης στη συσκευή ήχου. Αν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί πρόσβαση στυλ OSS, (ή σκέτο Alsa;), τότε μπορεί να έχει κατορθώσει να έχει αποκλειστική χρήση στη συσκευή, μέχρι να την κλείσεις.
Ψάξε για Xine OSS.
To dmix είναι κάτι που επιτρέπει αρκετές συσκευές να παίζουν ταυτόχρονα στην κάρτα ήχου. Το dmix είναι τεχνολογία pre-pulseuadio.
Υπάρχει και το Jack που είναι για low-latency πρόσβαση στον ήχο. Κάνει ένα μέρος των πραγμάτων του pulseaudio. Με το pulseaudio no-glitch δε θα χρειάζεται πια το Jack.
Για τη σωστή ρύθμιση του PulseAudio υπάρχει ένα κείμενο στο
http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetupΤέλος, για το Ubuntu, όταν έγινε η μετάβαση σε PulseAudio (8.04???), η διανομή φαίνεται να μην έβαλε κάποιον να κάνει σωστές μικρορυθμίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χρήστες με προβλήματα. Πιστεύω ότι υπάρχει μια βαρύτητα στην ιστορία αυτή, δεν ξέρω όμως τι ρυθμίσεις έλειπαν.