Τεκμηρίωση ήχου σε ubuntu linux: Γνώσεις περί ήχου

...του ubuntu και έργων ΕΛ/ΛΑΚ (Έργα-Οδηγοί-Προτάσεις)

Συντονιστής: konnn

Τεκμηρίωση ήχου σε ubuntu linux: Γνώσεις περί ήχου

Δημοσίευσηαπό malos » 03 Δεκ 2008, 11:20

Καλημέρα Ubuntάδες :)
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τον ήχο .... αλλά .... όχι ως προς τη χρήση του στον υπολογιστή μου !
Ως προς την γνώση περί αυτού. Βάζω εδώ το θέμα επειδή δεν έχω και ξεκάθαρο στο μυαλό μου που ταιριάζει το θέμα αυτό (όχι ότι έχω και πολλά ξεκάθαρα στο μυαλό μου :D ) .

Σκέφτηκα λοιπόν να γραφτεί στα Ελληνικά από έναν καλόν άνθρωπο :roll: ή από μένα (αλλά με κάργα βοήθεια ή καθοδήγηση ή εποπτεία) ένα άρθρο στο περιοδικό ή στην ενότητα με τα tutorials (δεν ξέρω! Πείτε τη γνώμη σας)
που θα έχει να κάνει με τον ήχο στο linux.
Τι εννοώ.
Έχουμε δει πολλές φορές τους όρους ALSA, OSS, Pulseaudio, /dev/dsp, hw0,0 ή 0,1 κλπ, αλλά κάποιοι που δεν ξέρουν αγγλικά (όπως η αφεντομουτσούνα μου) δυσκολεύονται να κατανοήσουν πράγματα.
Το ερέθισμα το πήρα ορμώμενος από το πρόγραμμα audacity όπου ήθελα να γράψω δική μου φωνή σε κάποιο υπάρχον τραγούδι mp3 (δεν λέω ποιας τραγουδίστριας :D ) και δεν έβλεπε το μικρόφωνο.
Ψάχνοντας στο google βρήκα ένα νήμα κάποιων παιδιών ξένων και το έλυσα το ζήτημά μου. (Πως δουλεύω τα αγγλικά όταν βρεθώ στην ανάγκη ε !!! :D ) . Απλά εγκατέστησα το audiooss (αν θυμάμαι καλά πως λέγεται) και απεγκατέστησα το jackd (αν θυμάμαι επίσης). Τέλος πάντων δεν είναι αυτό όμως το θέμα.
Το θέμα είναι ότι έκανα κάτι μπακάλικο, με την έννοια ότι ... ναι μεν το έλυσα αλλά δεν θα ήταν καλό να ήξερα (και ο καθένας) τι ακριβώς έχω κάνει ;

Έχω gnome. Στο εικονιδιάκι στην περιοχή ειδοποιήσεων όπως ξέρουμε σχεδόν όλοι ανοίγεις τις ρυθμίσεις έντασης. Όμως σε μία επιλογή που έχει "αλλαγή συσκευής" τι εννοεί; Εγώ μία κάρτα ήχου έχω (μόλις έμαθα και την εντολή στην κονσόλα για να τη δω asoundconf list ) .
Δεν το ρωτάω το παρα πάνω. Απλά ως παράδειγμα το φέρνω για τα είδη σύγχισης που μπορεί να έχει ο κάθε νέος χρήστης.
Μπήκα και στο http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page αλλά με τα αγγλικά δεν βγάζω εύκολα άκρη.
Βέβαια αν είναι ανάγκη και με τη βοήθεια του babel θα γίνει δουλειά !

Όμως - και αυτή είναι η πρόταση - πως θα μπορούσαμε να διαφωτίσουμε τον καθένα γενικά περί αυτής της γνώσης ;

Ευχαριστώ ;)

Κάνω και μια επεξαργασία παραπάνω στο post μου για να θέσω σκόπιες ερωτήσεις για να καταλάβετε (όχι για να απαντηθούν)
Το Alsa από το όνομά του είναι ένα σύστημα. ΟΚ ! Περιέχει drivers ; Αρχεία conf ; Είναι και δαίμονας ; Είναι υπηρεσία που την σταματώ στο init.d ;
Το pulseaudio είναι κάτι άλλο; (Παρατηρώ ότι και τα δύο τρέχουν στον υπολογιστή μου).
Το OSS είναι παλιότερο του alsa που έκανε τα ίδια πράγματα.
Στο αλλαγή συσκευής στον ελεγκτή έντασης μυ έχει και analog device. Έχω κάτι τέτοιο στο hardware μου ;
Σε άλλες διανομές θυμάμαι το " η μηχανή xine είναι απασχολημένη " :?:

Τέτοια πράγματα.

Βέβαια παιδιά καταλαβαίνω ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι και τόμοι εγκυκλοπαίδιας ως προς τον όγκο πληροφορίας τους. Αλλά ζητώ αν θα μπορούσε να γίνει μία καλή εισαγωγή και μία ορθόδοξη ταξινόμηση ώστε να είναι λειτουργικές οι πληροφορίες και να μπάζουν σωστά τον χρήστη στη γνώση για τον ήχο .

Ευχαριστώ και πάλι.
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Τεκμηρίωση ήχου σε ubuntu linux: Γνώσεις περί ήχου

Δημοσίευσηαπό ilpara » 03 Δεκ 2008, 11:51

Malos καλημέρα.
Τέτοιες ανησυχίες είναι που βελτιώνουν την κοινότητα ;) Προσωπικά δεν έχω τις γνώσεις / εμπειρία (βλ. υπογραφή μου) για να δουλέψω την τεκμηρίωση που σκέφτεσαι ή να σε καθοδηγήσω.

Προτείνω να ξεκινήσεις να δουλεύεις πάνω στο θέμα. Πως; Κάνοντας αναζήτηση, διαβάζοντας, ρωτώντας στο φόρουμ ότι δεν καταλαβαίνεις, και γράφοντας σημειώσεις και εικόνες βήμα βήμα. Σταδιακά θα δημιουργηθεί το κείμενο της τεκμηρίωσης που σκέφτεσαι. Επί αυτού θα γίνουν διορθώσεις από μέλη του φόρουμ που έχουν γνώσεις. Και τέλος θα δημοσιευθεί είτε ως οδηγός στο παρόν φόρουμ στην αντίστοιχη ενότητα, είτε ως άρθρο στο περιοδικό, είτε και τα δύο. Θέλει αρκετό χρόνο και κόπο εκ μέρους σου, μελέτη δηλαδή. Το καλό είναι ότι στην πορεία θα γίνεις "γκουρού" του ήχου :D . Αν είσαι πρόθυμος να το προσπαθήσεις είμαι σίγουρος ότι θα έχεις βοήθεια από τα μέλη της κοινότητας.

Για ξεκίνημα να ζητήσω από τα μέλη της κοινοτητάς μας να σου προτείνουν σχετικά links (κατά προτίμηση ελληνικά αλλά και αγγλικά) για να ξεκινήσεις να μελετάς το θέμα. Επίσης σου προτείνω τον οδηγό του simosx: Ρύθμιση του ήχου (άρθρωμα snd-hda-intel)
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 03 Δεκ 2008, 11:55

Το μεταφέρω στην Ανάπτυξη Λογισμικού διότι θεωρώ την τεκμηρίωση μέρος της ανάπτυξης
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 03 Δεκ 2008, 16:13

Ένα τέτοιο κείμενο θα βοηθούσε πάρα πολύ, μιας και οι περισσότερες ερωτήσεις εδώ έχουν να κάνουν με ήχο.

malos έγραψε:Το OSS είναι παλιότερο του alsa που έκανε τα ίδια πράγματα.

To OSS, Open Sound System, ήταν το πρώτο υποσύστημα πυρήνα που επέτρεπε τη χρήση ήχου στον πυρήνα του Linux.
Νομίζω ότι αντικαταστάθηκε πριν από 5-6 χρόνια με το Alsa, και ο λόγος είχε να κάνει με την άδεια διάθεσης του OSS.
Το OSS εξακολουθεί να αναπτύσσεται και υπάρχει και οδηγός για την εγκατάστασή του σε Ubuntu (δες Wiki του Ubuntu).
Η Alsa υποστηρίζει OSS μέσω compatibility mode, οπότε θα δεις κάποιες συσκευές που να ονομάζονται έτσι. Κάτι τέτοιο χρειάζεται για εκείνες τις προβληματικές εφαρμογές που δεν ανανεώθηκαν ακόμα (νομίζω Audacitiy;).

malos έγραψε:...Κάνω και μια επεξαργασία παραπάνω στο post μου για να θέσω σκόπιες ερωτήσεις για να καταλάβετε (όχι για να απαντηθούν) Το Alsa από το όνομά του είναι ένα σύστημα. ΟΚ ! Περιέχει drivers ; Αρχεία conf ; Είναι και δαίμονας ; Είναι υπηρεσία που την σταματώ στο init.d ;

To Alsa είναι ένα kernel module για την υποστήριξη ήχου στον πυρήνα Linux. Οι εφαρμογές μπορούν να δουλέψουν με ήχο μέσω πρόσβασης στο API στην ALSA. Οι περισσότερες σύγχρονες εφαρμογές έχουν γραφτεί για να παίζουν με Alsa.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εφαρμογές που παίζουν με OSS, οπότε γίνεται χρήση του compatibility mode.

Όπως ανέφερε ο ilpara, υπάρχει ένας μικρός οδηγός στο viewtopic.php?f=9&t=20
για τις περιπτώσεις εκείνες που η κάρτα ήχου δεν έχει αναγνωριστεί (νέες κάρτες ήχου), ή δεν έχει αναγνωριστεί σωστά.
Τα kernel modules φορτώνονται αυτόματα βάσει του PCIID/USBID της συσκευές. Αν η Alsa δεν γνωρίζει το PCIID μιας συσκευής, τότε δεν την χρησιμοποιεί. Με lspci μπορείς να δεις το πλήρες όνομα μιας συσκευής, αυτό δεν σημαίνει ότι το ξέρει και η Alsa (είναι διαφορετικές βάσεις συσκευών, για το lspci αναβαθμίζεις τη βάση του με sudo update-pciids, αν χρειάζεται). Ακόμα, στον ίδιο οδηγό αναφέρει για το alsa-pci.sh για τη λήψη πληροφοριών, καθώς και το σωστό τρόπο για ενημέρωση του έργου Αλσα για την κάρτα ήχου μας σε περίπτωση που δεν είναι γνωστή στο έργο.

malos έγραψε:
Το pulseaudio είναι κάτι άλλο; (Παρατηρώ ότι και τα δύο τρέχουν στον υπολογιστή μου).

Το pulseaudio είναι ένα υποσύστημα ήχου που μπαίνει πάνω από την Alsa. H Αλσα είναι άρθρωμα πυρήνα (που επιτρέπει απευθείας πρόσβαση), το pulseaudio είναι υποσύστημα που τρέχει σε κατάσταση χρήστη, και στόχο έχει να είναι ο κοινός μεσάζωντας μεταξύ των εφαρμογών και της Alsa. Μια τέτοια λειτουργία επιτρέπει ένα σωρό όμορφα πράγματα, ωστόσο θέλει οι εφαρμογές να διορθωθούν για να δουλεύουν με PulseAudio.

Πολλά άτομα με επιφανειακή γνώση «παρέχουν» τη λύση της απενεργοποίησης του PulseAudio για να λυθούν τα όποια προβλήματα του ήχου (που έχουν να κάνουν με προβληματικές εφαρμογές!). Ο Lennart, ο βασικός προγραμματιστής του PulseAudio αντιμετωπίζει συχνά τέτοιους, και πρόσφατα έγραψε στο ιστολόγιό του,
http://0pointer.de/blog/projects/jeffrey-stedfast.html
Το κείμενο είναι καλό για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς κάτι το Alsa.

O Lennart έγραψε για την νέα έκδοση του PulseAudio που σχεδιάζει και θα βοηθήσει πολύ, http://0pointer.de/blog/projects/pulse-glitch-free.html
Στο ιστολόγιό του θα δεις περισσότερα κείμενα που εξηγούν για το pulseaudio.

Χρειαζόμαστε το pulseaudio; Για τον ήχο έχουμε τώρα πολλές απαιτήσεις. Ως πολιτική του πυρήνα, η Alsα θα κάνει τα βασικά και τα υπόλοιπα πρέπει να τα κάνουν οι εφαρμογές συστήματος. Με σκέτη Alsa, δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες (π.χ. mixing, πολλές συσκευές να έχουν πρόσβαση στην έξοδο ήχου)

Υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία για το Pulseaudio, όπως
/usr/bin/padsp - redirect OSS audio devices to PulseAudio
οπότε αν είναι να τρέξεις π.χ. μια εφαρμογή όπως audacity (υποθετικά μιλάω, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ακόμα εφαρμογή μόνο με OSS), τότε δοκιμάζεις "padsp audacity".

malos έγραψε:Στο αλλαγή συσκευής στον ελεγκτή έντασης μυ έχει και analog device. Έχω κάτι τέτοιο στο hardware μου ;

Δεν έχω πλήρη ιδέα για το τι παίζει εδώ. Με το pulseaudio υπάρχει νέος ειδικός μίκτης που μπορείς να δοκιμάσεις με
pavucontrol - PulseAudio Volume Control
pavumeter - PulseAudio Volume Meter

Υποτίθεται ότι ο ελεγκτής έντασης του GNOME θα συμπεριλάβει ή έχει συμπεριλάβει αυτά που χρειάζεται το pulseaudio.
Δεν τα ξέρω αυτά καλά.

malos έγραψε:
Σε άλλες διανομές θυμάμαι το " η μηχανή xine είναι απασχολημένη " :?:
...

Έχει σχέση με το είδος πρόσβασης στη συσκευή ήχου. Αν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί πρόσβαση στυλ OSS, (ή σκέτο Alsa;), τότε μπορεί να έχει κατορθώσει να έχει αποκλειστική χρήση στη συσκευή, μέχρι να την κλείσεις.
Ψάξε για Xine OSS.

To dmix είναι κάτι που επιτρέπει αρκετές συσκευές να παίζουν ταυτόχρονα στην κάρτα ήχου. Το dmix είναι τεχνολογία pre-pulseuadio.
Υπάρχει και το Jack που είναι για low-latency πρόσβαση στον ήχο. Κάνει ένα μέρος των πραγμάτων του pulseaudio. Με το pulseaudio no-glitch δε θα χρειάζεται πια το Jack.

Για τη σωστή ρύθμιση του PulseAudio υπάρχει ένα κείμενο στο http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup

Τέλος, για το Ubuntu, όταν έγινε η μετάβαση σε PulseAudio (8.04???), η διανομή φαίνεται να μην έβαλε κάποιον να κάνει σωστές μικρορυθμίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χρήστες με προβλήματα. Πιστεύω ότι υπάρχει μια βαρύτητα στην ιστορία αυτή, δεν ξέρω όμως τι ρυθμίσεις έλειπαν.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 04 Δεκ 2008, 11:41

Μπράβο ρε παιδιά ! Ευχαριστώ.
ilpara θα αρχίσω τη μελέτη. Με ζέστανες με όλα αυτά. Το σκέφτομαι, να έχει τη μορφή σαν κάτι μικρά εισαγωγικά βιβλιαράκια (φυλλαδιάκια) που έχουν σκίτσα, εικόνες, θέτουν ερωτήσεις (τις πιο κοινές απορίες) κλπ.
Μία γενική αναφορά στο τι είναι ήχος (στον αέρα). Το τι λαμβάνει ένα μικρόφωνο, ή γενικά ένας δέκτης, το αναλογικό μέρος, τη μετατροπή του σε ψηφιακό (και τι είναι αυτά), τι κάνουν οι κάρτες ήχου, τι είναι οι οδηγοί τους και τι συστήματα ήχου έχουμε στο linux.
Κάπως να έχει το γενικό πνεύμα " Ήχος στο Linux". ;)

simosx .... έγραψες ! Πολύ κατατοπιστικά αυτά που μου είπες. Τα υπόλοιπα αφήνονται στη δική μου ενέργεια για να εμπεδώσω στο θέμα.

Ευχαριστώ.
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 04 Δεκ 2008, 11:46

Να θυμάσαι όσο το ψάχνεις να βαστάς:
1) screenshots (δεν θα θυμάσαι που να τα βρεις όταν ερθει η ώρα τουτελικού κειμένου)
2) σημειώσεις αναλυτικά (δεν τα θυμάσαι όλα όταν έρθει η ώρα του τελικού κειμένου)
3) αναφορές από που πήρες τι (είναι υποχρεωτικές για αν δημοσιευθεί)
... άντε και Άρχοντας του Ήχου :D
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Ανάπτυξη Λογισμικού / Αλγόριθμοι