είναι το λίνουξ δυσκολότερο στην χρήση;

...σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό (άρθρα μελών - αναδημοσιεύσεις - συζητήσεις)

Συντονιστής: ubuderix

Re: είναι το λίνουξ δυσκολότερο στην χρήση;

Δημοσίευσηαπό lucinos » 27 Οκτ 2011, 02:18

headless έγραψε:Ανοησίες ,γιατί να είναι δυσκολότερο στη χρήση;
Οι εποχές που για να τρέξεις Linux έπρεπε να γίνουν τα πράγματα κάπως έτσι,έχουν ευτυχώς περάσει ανεπιστρεπτί.
Όσοι από εσάς έχετε προλάβει εποχές winmodems,lilo,install από δισκέτες και ανύπαρκτης υποστήριξης ελληνικών θα συμφωνήσετε πιστεύω μαζί μου.

Είναι διαφορετικό πράγμα η εγκατάσταση και διαφορετικό πράγμα η χρήση. Στο θέμα τής εγκατάστασης το λίνουξ έχει κάνει άλματα. Εγκατάσταση από δισκέττες δεν πρόλαβα φυσικά (αλλά πρόλαβα ελαφρώς την εποχή που το διαδίκτυο ήταν κακό και έκανες εγκατάσταση Mandrake από ένα κάρο cd και το livecd ήταν άγνωστο) και η αλήθεια είναι ότι τότε ποτέ δεν είχα κάνει ο ίδιος εγκατάσταση. Αλλά αν είχες στημένο σωστά το σύστημα όλα όσα αναφέρεις είναι άσχετα από την χρήση. Η αλήθεια είναι ότι το λίνουξ μπορούσε να κάνει την δεκαετία τού 90 πράγματα που η microsoft τα πλησίασε μόνο με τα windows server 2008. Το θέμα τών ελληνικών δεν το θυμάμαι γιατί όσο χρησιμοποιούσα κυρίως windows (τα οποία επίσης είχαν πολλά προβλήματα στο θέμα) δεν με είχε απασχολήσει, και όταν άρχισα να λειτουργώ περισσότερο στο λίνουξ το πρόβλημα ήταν ήδη πολύ καλύτερα λυμένο εκεί.

Όσο για την εγκατάσταση· ναι στο παρελθόν ήταν πολύ δυσκολότερη αλλά:
1. Η εγκατάσταση δεν είναι χρήση. Τον τελικό χρήστη απλά δεν τον ενδιαφέρει η εγκατάσταση αν την κάνει κάποιος άλλος για αυτόν.
2. Στα windows επίσης το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Η πλειοψηφία νομίζεις παίρνει εύκολα την απόφαση να κάνει φορμάτ;
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 27 Οκτ 2011, 07:17

Aπλά τα ανέφερα αυτά για να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε και πού εχουμε φτάσει τώρα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 27 Οκτ 2011, 22:16

Συμφωνώ με τα περί target group, που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Διαφωνώ όμως με τη λογική <<περάσματος από τα windows στο linux>>, διότι κατ' εμέ είναι off topic.
Αν το ερώτημα είναι ποιο είναι πιο δύσκολο στη χρήση, δεν πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ως παράμετρο τη συνήθεια που έχει αποκτήσει ο χρόνιος χρήστης windows, αλλά το πως θα φαινόταν σε κάποιον που δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα από τα δύο λειτουργικά.
Σε αυτήν την περίπτωση δε νομίζω ότι η ευχρηστία και ο ορθολογισμός των πρόσφατων διανομών linux συγκρίνεται με αυτήν των windows.
Mιας και αναφέρατε τα περί παιδιών, έχω ξαναγράψει πως η μικρή μου κόρη έτρεχε ανέτως ubuntu από 6 χρονών. Προφανώς δεν το εγκατέστησε σε εκείνη την ηλικία (τώρα είναι 11,5 και ξέρει να το κάνει και αυτό), αλλά τα βασικά καθώς και να εγκαθιστά τις εφαρμογές που ήθελε τα έκανε χωρίς πρόβλημα.
Τα windows τα χρησιμοποιεί μόνο ως παιχνιδομηχανή.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nopp » 28 Οκτ 2011, 17:58

Η πρώτη μου επαφή με λίνουξ. Ένας συνάδελφος έβαλε στο pc μου το mint με wubi, μου εξήγησε για 5 λεπτά πως να το χρησιμοποιώ (δεν μου είπε τίποτα για τερματικό, μόνο που θα βρω ότι χρειάζομαι και πως κατεβάζω εφαρμογές) εξοικειώθηκα αμέσως. Μετά από λίγη ώρα χρήσης (κάνοντας τα βασικά) θέλησα να δοκιμάσω το ubuntu που είχε στον δικό του η/υ ο συνάδελφος μπερδεύτηκα τα παράτησα και ξαναγύρισα στο μιντ ξεχνώντας τα παντζούρια για αρκετό διάστημα.
Αυτό που θέλω να πω είναι οτι με βάση τη δική μου εμπειρία το λινουξ είναι πλέον πολύ εύκολο στην χρήση αρκεί η πρώτη επαφή να είναι με την κατάλληλη διανομή. Για παράδειγμα στο μιντ ο αρχάριος χρήστης μπορεί να κάνει τα”πάντα” (ιντερνετ, τσατ, φεισμπουκ, βίντεο, μουσική κλπ) χωρίς να “έχει ιδέα” από τερματικό, compiz κλπ που πιθανόν αρχικά να τον μπερδέψουν, φυσικά όσο θα εξοικειώνεται τόσο περισσότερο θα επιδιώκει από μόνος του πλέον να μάθει περισσότερα.
Κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για όλα τα πράγματα πρώτα θέλουμε να μπορούμε να κάνουμε τα βασικά χωρίς πολλές εξηγήσεις (όπως με τα κινητά τηλέφωνα) και έπειτα να εμβαθύνουμε ανάλογα φυσικά την διάθεσή μας, την ηλικία μας, τις ανάγκες μας κλπ.
Πλέον το λίνουξ είναι εύκολο στη χρήση και μπορείς να απολαμβάνεις άμεσα όλα τα πλεονεκτήματά του και υπάρχουν διανομές για όλα τα γούστα και φυσικά αν ξεκινήσεις δεν υπάρχει επιστροφή στα παραθύρια...
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Ελάχιστα
Λειτουργικό σε Η/Υ: Debian squeeze lenovo R61
Προδιαγραφές ⇛Intel Core Duo T 8100 2.10GHz | RAM 2GB │ NVIDIA Quadro NVS 140M
Άβαταρ μέλους
nopp
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 28 Οκτ 2011, 22:24

dim459 έγραψε:
Διαφωνώ όμως με τη λογική <<περάσματος από τα windows στο linux>>, διότι κατ' εμέ είναι off topic.

Μα το topic ρωτά , αν είναι δυσκολότερο.. δυσκολότερο από τι ; Εμένα στα Windows πήγε το μυαλό μου. Μπορεί να εννοεί και τα mac δεν ξέρω. Για να κρίνεις κάτι τέτοιο , πρέπει να έχεις "δουλέψει" και τα 2 λειτουργικά.
Γι'αυτό έκανα τη σύγκριση-μετάβαση (από Win-->Ubuntu).

Αν κατάλαβα λάθος.. sorry
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ