Καλησπέρα,
Σε αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε με τις τοποθετήσεις ορισμένων ανθρώπων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το ΕΛ/ΛΑΚ, παρόλα αυτά όμως έχουν σχηματίσει άποψη από τα λιγοστά που έχουν ακούσει/διαβάσει ή με αυτούς που είχαν σχέση, αλλά έφυγαν από την παρέα μας. Την παρέα μας εννοώ τον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Είναι κάποιοι που πιστεύουν ότι τζάμπα αφιερώνουμε τόσο χρόνο στο Linux, ότι τον σπαταλάμε, ενώ θα μπορούσαμε να τον αφιερώσουμε σε κάτι καλύτερο. Ίσως σε κάτι που γεμίζει της τσέπες μας με λεφτά. Τουλάχιστον, αφιερώνουμε που αφιερώνουμε τόσες ώρες στους υπολογιστές όσοι τις αφιερώνουμε, γιατί να μην τις αφιερώνουμε σε κάτι δημιουργικό; Αντί να καθόμαστε να κόβουμε τούρτες για νεότερες εκδόσεις λογισμικού και να ασχολούμαστε με τα προβλήματα του λογισμικού, αλλά να χρησιμοποιούμε το λογισμικό για να λύνουμε άλλα προβλήματα της ζωής μας. Ένα από αυτά είναι πως θα μπει το παραδάκι στις τσέπες μας!
Κάπως έτσι μας βλέπουν κάποιοι και έχουν αυτήν την "άποψη" για εμάς. Είναι έτσι όμως; Είναι τόσο ψυχρή η κατάσταση όσο την περιγράφουν και πράγματι δεν υπάρχει κάποιο βαθύ ουσιαστικό νόημα στην ενασχόληση μας με το ΕΛ/ΛΑΚ; Τι πιστεύετε;
Εγώ αναρωτιέμαι το εξής. Είναι ανάγκη οτιδήποτε κάνουμε να έχει σχέση με λεφτά; Την φιλοσοφία και τις αρχές να τα θεωρούμε δευτερεύουσας σημασίας, αλλά να μας ενθουσιάζουν τα "καλαίσθητα" προϊόντα που μας πλασάρουν οι εταιρείες! Εντάξει, το να συμβαδίζεις με τους ρυθμούς της "κοινωνίας" και αυτού που αποκαλούμε πολιτισμό το καταλαβαίνω ως ένα βαθμό, αλλά το να συμβιβαζόμαστε με οτιδήποτε μας πλασάρουν όχι! Δεν το δέχομαι, τουλάχιστον για τον εαυτό μου. Είτε αυτά που μας πλασάρουν προέρχονται από το κράτος, το σχολείο, την εκκλησία, την τηλεόραση, τις διάφορες εταιρείες ή οποιαδήποτε άλλη πυγή που μολύνει την καθημερινότητα και την ζωή μου με ψέμα/ψευδαισθήσεις. Προτιμώ να ζω μια δύσκολη ζωή αγωνιζόμενος για τα πιστεύω μου, παρά μια ζωή πλημμυρισμένος από λεφτά στις τσέπες μου και τα "καλαίσθητα" προϊόντα, μακριά από λογική, φιλοσοφία και αρχές!
Σε μια από τις πρώτες μου δημοσιεύσεις σε αυτό το φόρουμ, είχα δηλώσει ότι η φιλοσοφία που έχει το ΕΛ/ΛΑΚ είναι κάτι φανταστικό. Κάτι που όσο καλή φαντασία κι αν έχω, το μυαλό μου δεν είχε σκεφτεί ποτέ τον καιρό που μου μάθαιναν άλλοι για τα windows του μπιλάκου (Bill Gates). Μακάρι να υπήρχε η φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ και σε άλλους τομείς της ζωής, τότε θα είχαμε έναν καλύτερο κόσμο. Όχι χωρίς προβλήματα, αλλά σίγουρα με λιγότερα προβλήματα. Καταρχήν σε μια κοινωνία με την φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ θα σε μάθαιναν από μικρό πως να λύνεις τα προβλήματα σου με ηθικό και φυσιολογικό τρόπο. Όχι να σου δίνουν μια ταφόπλακα στα χέρια και να σου λένε ΖΉΣΕ!
Αν αυτή η φιλοσοφία είναι δευτερεύουσας σημασίας και κοιτάμε μόνο το άτομο μας, τότε καλή μας τύχη...