Τι σημαίνει για εσάς το ΕΛ/ΛΑΚ;

...σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό (άρθρα μελών - αναδημοσιεύσεις - συζητήσεις)

Συντονιστής: ubuderix

Τι σημαίνει για εσάς το ΕΛ/ΛΑΚ;

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 03 Σεπ 2011, 21:29

Πέρα απ' όσα έχουμε διαβάσει μέχρι στιγμής για το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), πέρα από όσα βίντεο έχουμε δει, τι αίσθηση σας αφήνει το ΕΛ/ΛΑΚ; Πως το εισπράττετε; Πως το αντιλαμβάνεστε; Πως θα μπορούσατε να ερμηνεύσετε το ΕΛ/ΛΑΚ με δικά σας λόγια; Εμένα σήμερα το πρωί μου ήρθε στο μυαλό η εξής φράση...

"Το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι ένας τρόπος με τον οποίο συνεργάζεσαι με άλλους ανθρώπους και έτσι προσφέρεις στην κοινότητα. Προσφέρεις στους ανθρώπους."

Ας μοιραστεί ο καθένας την δική του εκδοχή, ακόμη κι αν η γνώμη του είναι μια φράση!
filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Re: Τι σημαίνει για εσάς το ΕΛ/ΛΑΚ;

Δημοσίευσηαπό evolgen » 03 Σεπ 2011, 22:10

Για εμένα, το Ελεύθερο Λογισμικό προσφέρει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Ελευθερία. Μπορώ να διαλέξω τα προγράμματα που θέλω, την εμφάνιση που θέλω, να τα αλλάξω για να με βοηθήσουν κάπου, να συνεισφέρω στην κοινότητα! Η συνεργασία που προκύπτει είναι μία από τις ελάχιστες αχτίδες φως στον υπέρμετρα εγωιστικό κόσμο στον οποίο ζούμε.

Με λίγα λόγια, το Ελεύθερο Λογισμικό είναι το μέλλον στον κόσμο της συγγραφής προγραμμάτων. Μία συνεργατική μέθοδος ανάπτυξης προγραμμάτων -και όχι μόνο-, η οποία σου παρέχει τη δυνατότητα να βοηθήσεις το συνάνθρωπο, όσο και αν θέλεις! ;)
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, BashΑγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX

IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 04 Σεπ 2011, 00:05

έγραψε:Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Φαινομενικά μία φράση που δεν θα έπρεπε να μου λέει τίποτα, μιας και το επάγγελμά μου στην βάση του δεν έχει καμία σχέση με κώδικα
και η σχέση μου με το λογισμικό (πάντα επαγγελματικά) αφορά κυρίως το λογισμικό με το οποίο λειτουργούν εξειδικευμένα μηχανήματα
και κατά δεύτερο λόγο απλές εφαρμογές όπως σουίτες γραφείου, περιήγηση στο διαδίκτυο και ηλεκτρονική αλληλογραφία.
Είναι όμως έτσι;
Κατ`αρχάς γνώρισα το ΕΛ/ΛΑΚ τυχαία, όταν μετά από πλήρη κατάρρευση των vista κατά τη διάρκεια μιας εργασίας που έκανα όταν ήμουν ειδικευόμενος, έπεσα ψάχνοντας να βρω λύση πάνω στο ubuntu και την κοινότητα.
Έλυσα το πρόβλημα, εγκατέστησα αρχικά το ubuntu σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, μετά dual boot και τώρα πια τα windows δεν υφίστανται σε κανέναν υπολογιστή μου ενώ επίσης χρησιμοποιώ συχνά, ελάχιστες κλειστές εφαρμογές όπως το skype και αυτό λόγω αναγκαιότητας στην επικοινωνία με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να δοκιμάσουν το ελεύθερο λογισμικό.
filippos.xf έγραψε:"Το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι ένας τρόπος με τον οποίο συνεργάζεσαι με άλλους ανθρώπους και έτσι προσφέρεις στην κοινότητα. Προσφέρεις στους ανθρώπους."

evolgen έγραψε:Η συνεργασία που προκύπτει είναι μία από τις ελάχιστες αχτίδες φως στον υπέρμετρα εγωιστικό κόσμο στον οποίο ζούμε.

+1000 αγαπητοί συμφορουμίτες!!!

Νομίζω πως ουσιαστικά αυτό το πνεύμα που βρήκα σ`αυτήν εδώ την κοινότητα ήταν αυτό που με έκανε να επιμείνω και τελικά να παραμείνω στο ΕΛ/ΛΑΚ παρ`όλο που από κώδικα έχω μαύρα μεσάνυχτα.

Σκεφτείτε μόνο πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ κυριαρχούσε και σε όλους τούς τομείς της κοινωνίας μας
πχ: φάρμακα, ιατρικά μηχανήματα κλπ (κυρίως όσον αφορά το ερευνητικό κομμάτι-7σφράγιστα μυστικά)
χωρίς copyright αλλά με GPL!
και δεν αναφέρομαι μόνο στο κόστος, αλλά στις τρομερές δυνατότητες εξέλιξης μέσω της συλλογικής δουλειάς από την κοινότητα,
που περιορίζονται κατά την ταπεινή μου γνώμη από το copyright τόσο πολύ ίσως ακόμα και σε αντιστοιχία με τις μεσαιωνικές συνθήκες του φεουδαρχισμού, όπου η οποιαδήποτε ανάπτυξη εξαρτιόταν από τα συμφέροντα και την διάθεση του φεουδάρχη.

Επίσης, θα μπορούσε να πει κανείς βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας ότι αυτή η φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ της συνεργασίας και της προσφοράς, του "ανθρωπισμού προς τους άλλους=ubuntu" αποτελεί μονόδρομο στις επιλογές μας σαν κοινωνία.

Γι`αυτό λοιπόν παραμένω λάτρης και υποστηρικτής του ΕΛ/ΛΑΚ και της φιλοσοφίας του.

Φιλικά
Θανάσης Π.
Τελευταία επεξεργασία από Th P και 04 Σεπ 2011, 00:31, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Qdata » 04 Σεπ 2011, 00:16

ΕΛ/ΛΑΚ => Μια φιλοσοφία που γοήτευσε πολλούς προγραμματιστές και χρήστες.Η ελευθερία,παραμετροποίηση,αλλαγές σύμφωνα με τις ανάγκες σου σε κώδικα,προγράμματα.Η ελεύθερη γνώση και η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων.Εξάλλου:
"Το Linux είναι για τους ανθρώπους του!"
Linux User: #530165
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit σε Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
(Notebook) Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz │ 1016MB │ HDA-Intel - HDA Intel -- USB-Audio - USB AUDIO│ 1024x600 pixels
Νέος στο Linux?Οδηγοί - How to - Tutorials
Qdata
powerTUX
powerTUX

IRC: dimos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 04 Σεπ 2011, 00:17

Τι συμμαίνει ΕΛ/ΛΑΚ για μένα?
Ένα Σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής του λογισμικού όπου ο δημιουργός δεν Απομακρύνεται από το δημιούργημα του αλλά ζει με αυτό. Είναι ο τρόπος όπου ο υπολογιστής και το λογισμικό δεν είναι ένα απλό προϊόν αλλά ένας τρόπος όπου το λογισμικό ζει και διαμορφώνεται στο κοινωνικό σύνολο.
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 04 Σεπ 2011, 00:44

Για να πει κανείς τι σημαίνει γι' αυτόν το "ελεύθερο λογισμικό" αρκεί να ορίσει 2 πράγματα: Τι σημαίνει γι' αυτόν "ελεύθερο" και τι σημαίνει γι αυτόν "λογισμικό".

Το τι σημαίνει "λογισμικό" είναι πιο εύκολο να εξηγηθεί. Λογισμικό είναι τα προγράμματα που τρέχει ένα ψηφιακό σύστημα. Διαχωρίζεται από το υλικό του συστήματος. Το λογισμικό είναι άυλο και αποτελεί τις εντολές, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί βήμα-βήμα το υλικό προκειμένου να φέρει σε πέρας μια λειτουργία. Το πόσο σημαντικό ή ασήμαντο είναι για κάποιον το λογισμικό των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών παρουσιάζει διακυμάνσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν όμως λάβουμε υπόψη τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που παίζουν οι ψηφιακές συσκευές στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε εύκολα πιστεύω να συμφωνήσουμε ότι είτε μας αρέσει είτε όχι η ψηφιακή τεχνολογία και άρα και το λογισμικό που ενορχηστρώνει τις λειτουργίες της, που ορίζει τι κάνουν οι ηλεκτρονικές συσκευές και πως και τι όχι, γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο σημαντικό για το μέσο άνθρωπο.

Για το τι σημαίνει "ελεύθερο" είναι αρκετά δυσκολότερο να αποφανθεί κάποιος και πολύ δυσκολότερο να συμφωνήσουν περισσότεροι. Η ελευθερία είναι μια αφηρημένη και φιλοσοφική έννοια την οποία αρχαίοι και νέοι φιλόσοφοι προσπάθησαν και προσπαθούν χρόνια να την προσεγγίσουν. Για άλλους είναι κάτι καλό, για άλλους αναγκαίο ή μη κακό. Σε άλλους φαίνεται σαν λύτρωση, άλλους τους φοβίζει. Άλλοι θα έδιναν και τη ζωή τους γι' αυτή, ενώ άλλοι θα την παραχωρούσαν προκειμένου "να κάνουν τη δουλειά τους". Κάποιοι θεωρούν ουτοπικό και άστοχο να προβληματίζονται σχετικά με αυτή, ενώ άλλοι θα ήθελαν να την έχουν μόνο αυτοί και όχι οι άλλοι. Μερικοί θεωρούν ότι κερδίζεται και δεν χαρίζεται, και κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να τη δώσουν έστω και με το ζόρι σε κάποιους άλλους.

Το τι σημαίνει λογισμικό και το τι σημαίνει ελευθερία καθορίζει πιστεύω και το τι σημαίνει "Ελεύθερο Λογισμικό" για τον καθένα μας. Για να μπορούμε να συνεννοούμαστε όμως ο Richard Stallman που εφήβρε και το όρο δίνει τις γνωστές 4 ελευθερίες σαν ορισμό:

έγραψε:Το Ελεύθερο λογισμικό παρέχει στους χρήστες την ελευθερία να εκτελούν, αντιγράφουν, διανέμουν, μελετούν, τροποποιούν και βελτιώνουν το Ελεύθερο λογισμικό. Για την ακρίβεια, αναφέρεται σε τέσσερις βασικές ελευθερίες:

Την ελευθερία να εκτελείτε το πρόγραμμα για οποιονδήποτε σκοπό (ελευθερία 0).
Την ελευθερία να μελετάτε τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος και να το προσαρμόζετε στις ανάγκες σας (ελευθερία 1). Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι προϋπόθεση για να ισχύει κάτι τέτοιο.
Την ελευθερία να αναδιανέμετε αντίγραφα του προγράμματος ώστε να βοηθάτε το συνάνθρωπο σας. (ελευθερία 2).
Την ελευθερία να βελτιώνετε το πρόγραμμα και να δημοσιεύετε τις βελτιώσεις που έχετε κάνει στο ευρύ κοινό, ώστε να επωφεληθεί ολόκληρη η κοινότητα (ελευθερία 3). Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι προϋπόθεση για να ισχύει κάτι τέτοιο.

Ένα πρόγραμμα θεωρείται ελεύθερο λογισμικό όταν οι χρήστες του έχουν όλες τις παραπάνω ελευθερίες.

Οπότε αν ζητάμε έναν ορισμό, το Ελεύθερο Λογισμικό είναι το παραπάνω. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Όσον αφορά το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν μιλάει για ελευθερία, αλλά για ανοικτό, δηλαδή προσβάσιμο κώδικα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο πάλι.

Το κατασκεύασμα ΕΛ/ΛΑΚ που περιέχει και τα 2 είναι μια δημιουργία που έγινε για λόγους μαρκετινγκ πιο πολύ και προκειμένου να μην τρομάζουν πολύ ούτε όσοι δεν θέλουν να προβληματιστούν με ελευθερίες, ούτε όσοι τις θεωρούν πολύ σημαντικές: Τα έχει και τα 2. Στην πράξη, εφόσον το Ελεύθερο Λογισμικό είναι εξ' ορισμού πάντα και Ανοικτού Κώδικα (προκειμένου να ισχύουν οι ελευθερίες 1 και 3), ενώ το λογισμικό ανοικτού κώδικα δεν είναι πάντα Ελεύθερο λογισμικό (μπορεί να είναι διαθέσιμος ο κώδικας, αλλά να μην ισχύουν κάποιες ή καμιά από τις 4 ελευθερίες), ο όρος ΕΛ/ΛΑΚ είτε ταυτίζεται με το ΕΛ, στην περίπτωση που το / ανάμεσά τους ερμηνεύεται ως και, είτε με την ένωση των ΕΛ και ΛΑΚ σε περίπτωση που το / ερμηνεύεται ως ή. Όμως αφού το ΕΛ είναι μέσα στο ΛΑΚ (Κάθε ΕΛ είναι και ΛΑΚ) η ένωση ΕΛ και ΛΑΚ είναι το ΛΑΚ. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε καθαρά για ελευθερία. Όταν μιλάμε για ΕΛ θεωρούμε το ΛΑΚ ως προϋπόθεση για να έχουμε ΕΛ. Στην δεύτερη περίπτωση βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι 2 αρκετά διαφορετικά είδη προγραμμάτων, προγραμματιστών και τρόπων σκέψης. Όταν μιλάμε για ΛΑΚ θεωρούμε το ΕΛ ως μια ασήμαντη (ίσως και ενοχλητική) παρενέργεια της ανάγκης μας να έχουμε τον κώδικα ανοικτό. Το πως συγχωνεύονται ακριβώς οι 2 αυτές στάσεις όταν κάποιος μιλάει για ΕΛ/ΛΑΚ αδυνατώ να το αντιληφθώ. Παρά ταύτα χρησιμοποιώ κι εγώ τον όρο ΕΛ/ΛΑΚ που και που απλά γιατί είναι αναγνωρίσιμος, και προσπαθώ στην πορεία του κειμένου μου να δείξω ότι τον χρησιμοποιώ εναλλακτικά με τον όρο ΕΛ και όχι με τον ΛΑΚ, μια και έτσι τον αντιλαμβάνομαι.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

IRC: ktogias
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 04 Σεπ 2011, 02:11

Ανεξαρτησία, Εθελοντισμός, Συνεργασία, Αλληλοβοήθεια, Συνεισφορά, Ποιότητα, Σεβασμός και φυσικά Ελευθερία!

Human Knowledge Belongs to the World!
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 04 Σεπ 2011, 09:53

Ελευθερια, συνεργασια, παιρνεις γνωσεις πανω στον προγραμματισμο, νομιμος
Άβαταρ μέλους
M.Jackson
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό redpower » 03 Οκτ 2011, 23:45

Εγώ έχω μια ερώτηση εφόσον με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα μπορείς να κάνεις εμπόριο το τελικό προϊόν σου (πράγμα που δεν θεωρώ κατά ανάγκη λάθος) , δεν το κάνεις αυτόματα το προϊόν σου μη προσβάσιμο γιατί έχεις βάλει και οικονομικά κριτήρια για να το χρησιμοποιήσεις?
Για μένα το λογισμικό ανοιχτού κώδικα πλησιάζει και στη μονοπωλιακή φιλοσοφία του κλειστού κώδικα αλλά έχει και κάποια χαρακτηριστικά του ελεύθερου λογισμικού. Απλώς βγάλαν το λογισμικό ανοιχτού κωδικά γιατί είδαν τι δυνατότητες έχει το GNU/linux και το ελεύθερο λογισμικό γενικά και είπαν: εδώ έχει πλυ χρήμα φίλε.Και το καταλαβαίνεις αυτό από τις αντιδράσεις τους όταν οι εταιρίες μπήκαν στο χρηματιστήριο.
Spoiler: show
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλός
2 Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-33-generic 32bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 3.2.0-32-generic
3 Intel Pentium Dual CPU T2310 1.46GHz ‖ RAM 1941 MiB ‖ TOSHIBA Satellite L40
4 Intel Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (primary) [8086:2a02] (rev 03)
5 eth0: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10) ⋮ wlan0: 0bda:8197 Realtek Semiconductor Corp. RTL8187B Wireless Adapter
redpower
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nickkefi » 04 Οκτ 2011, 12:52

Συναισθήματα προσφέρουν οι άνθρωποι όχι τα συστήματα. Τα σύστημα ή βοηθούν την επικοινωνία τους ή την εμποδίζουν.
Όλο ubuntu, ubuntu... Δοκιμάστε και καμιά άλλη διανομή...
Άβαταρ μέλους
nickkefi
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ - Φιλοσοφία και Ιστορία