έγραψε:Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα
Φαινομενικά μία φράση που δεν θα έπρεπε να μου λέει τίποτα, μιας και το επάγγελμά μου στην βάση του δεν έχει καμία σχέση με κώδικα
και η σχέση μου με το λογισμικό (πάντα επαγγελματικά) αφορά κυρίως το λογισμικό με το οποίο λειτουργούν εξειδικευμένα μηχανήματα
και κατά δεύτερο λόγο απλές εφαρμογές όπως σουίτες γραφείου, περιήγηση στο διαδίκτυο και ηλεκτρονική αλληλογραφία.
Είναι όμως έτσι;
Κατ`αρχάς γνώρισα το ΕΛ/ΛΑΚ τυχαία, όταν μετά από πλήρη κατάρρευση των vista κατά τη διάρκεια μιας εργασίας που έκανα όταν ήμουν ειδικευόμενος, έπεσα ψάχνοντας να βρω λύση πάνω στο ubuntu και την κοινότητα.
Έλυσα το πρόβλημα, εγκατέστησα αρχικά το ubuntu σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, μετά dual boot και τώρα πια τα windows δεν υφίστανται σε κανέναν υπολογιστή μου ενώ επίσης χρησιμοποιώ συχνά, ελάχιστες κλειστές εφαρμογές όπως το skype και αυτό λόγω αναγκαιότητας στην επικοινωνία με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να δοκιμάσουν το ελεύθερο λογισμικό.
filippos.xf έγραψε:"Το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι ένας τρόπος με τον οποίο συνεργάζεσαι με άλλους ανθρώπους και έτσι προσφέρεις στην κοινότητα. Προσφέρεις στους ανθρώπους."
evolgen έγραψε:Η συνεργασία που προκύπτει είναι μία από τις ελάχιστες αχτίδες φως στον υπέρμετρα εγωιστικό κόσμο στον οποίο ζούμε.
+1000 αγαπητοί συμφορουμίτες!!!
Νομίζω πως ουσιαστικά αυτό το πνεύμα που βρήκα σ`αυτήν εδώ την κοινότητα ήταν αυτό που με έκανε να επιμείνω και τελικά να παραμείνω στο ΕΛ/ΛΑΚ παρ`όλο που από κώδικα έχω μαύρα μεσάνυχτα.
Σκεφτείτε μόνο πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ κυριαρχούσε και σε όλους τούς τομείς της κοινωνίας μας
πχ: φάρμακα, ιατρικά μηχανήματα κλπ (κυρίως όσον αφορά το ερευνητικό κομμάτι-7σφράγιστα μυστικά)
χωρίς copyright αλλά με
GPL!
και δεν αναφέρομαι μόνο στο κόστος, αλλά στις τρομερές δυνατότητες εξέλιξης μέσω της συλλογικής δουλειάς από την κοινότητα,
που περιορίζονται κατά την ταπεινή μου γνώμη από το copyright τόσο πολύ ίσως ακόμα και σε αντιστοιχία με τις μεσαιωνικές συνθήκες του φεουδαρχισμού, όπου η οποιαδήποτε ανάπτυξη εξαρτιόταν από τα συμφέροντα και την διάθεση του φεουδάρχη.
Επίσης, θα μπορούσε να πει κανείς βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας ότι αυτή η φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ της συνεργασίας και της προσφοράς, του
"ανθρωπισμού προς τους άλλους=ubuntu" αποτελεί μονόδρομο στις επιλογές μας σαν κοινωνία.
Γι`αυτό λοιπόν παραμένω λάτρης και υποστηρικτής του ΕΛ/ΛΑΚ και της φιλοσοφίας του.
Φιλικά
Θανάσης Π.