Πληροφορίες για ΕΛΛΑΚ (FLOSS)

...σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό (άρθρα μελών - αναδημοσιεύσεις - συζητήσεις)

Συντονιστής: ubuderix

Πληροφορίες για ΕΛΛΑΚ (FLOSS)

Δημοσίευσηαπό Αντώνης » 20 Δεκ 2011, 22:20

Καλησπέρα παιδιά, θα ήθελα να με βοηθήσετε λιγάκι. Έχω ένα σημαντικό project σχετικά με το ΕΛΛΑΚ και θέλω αν γίνεται να μου δώσετε κάποιες πηγές για πληροφορίες πάνω στο ΕΛΛΑΚ.
Πιο συγκεκριμένα, με ενδιαφέρουν τα κομμάτια:
    Ιστορική αναδρομή
    Πότε αξιοποιήθηκε από μεγάλες εταιρίες πχ IBM
    Πότε άρχισαν να το χρησιμοποιούν οι διάφορες χώρες στις δημόσιες υπηρεσίες τους
    Εναλλακτικό λογισμικό κ πλεονεκτήματα για την αλλαγή από proprietary
Γνώσεις ⇛ Linux: Το παλεύω ακόμα! ┃ Προγραμματισμός: Αρκετά┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 12.04 Natty Narwhal 32bit σε Acer Aspire 5632 WLMi
Προδιαγραφές ⇛ T5200 │1.66GHz │ 2.5GB │ Intel GMA 950 │ TFT 15.4"
Αντώνης
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Πληροφορίες για ΕΛΛΑΚ (FLOSS)

Δημοσίευσηαπό lucinos » 21 Δεκ 2011, 00:29

Ψάξε για περισσότερες πληροφορίες γενικότερα στο ίντερνετ αλλά και στην βικιπαίδεια. Επίσης σε αυτόν τον τομέα αυτού τού φόρουμ νομίζω θα βρεις χρήσιμες αναφορές.

Το ΕΛΛΑΚ πρακτικά υπήρχε από πάντα και μάλλον πρακτικά προηγείται τού λογισμικού κλειστού κώδικα. Εταιρεία πρωτοπόρος στο σύγχρονο «κλειστό» μοντέλο είναι η microsoft που ξεκίνησε το 1975. Το copyleft όμως ειδικά (που είναι αντίδραση στο copyright) είναι μάλλον ιδέα τού Richard Stallman, ο οποίος ανακοίνωσε το GNU το 1983 ενώ η άδεια GPL βγήκε το 1989.
Τώρα ακόμα ειδικότερα ο πυρήνας Linux άρχισε να βρίσκει εμπορική χρήση από το 1994. Η IBM φαίνεται άρχισε να τον προσέχει περισσότερο από περίπου το 2000. Όταν ήδη είχε αποκτήσει σημαντική δυναμική και το υιοθετούσαν υπερυπολογιστές (σαν εναλλακτικό τού Unix) ενώ είχε ήδη το πλεονέκτημα τής μεγαλύτερης υποστήριξης σε υλικό.

λειτουργικά συστήματα στούς κορυφαίους 500 υπερυπολογιστές:
Εικόνα

Δες αν θέλεις δυο θέματα που έχω γράψει (αλλά πρόσεχε, μπορεί να έχω λάθη, μην αντιγράψεις απερίσκεπτα):
http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=60&t=16794
http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=60&t=20987

Τώρα το θέμα τής χρήσης από δημόσιες υπηρεσίες θέλει αρκετή έρευνα και να κάτσεις να την κάνεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει προχωρήσει όσο θα ήταν ωφέλιμο για τούς πολίτες.
Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση πάντως είναι το:
http://en.wikipedia.org/wiki/GnuLinEx

Δεν μού αρέσει ο χαρακτηρισμός «εναλλακτικό» αλλά γενικά υπάρχουν πολλές οπτικές για τα πλεονεκτήματά του.
Για να αναφέρω μερικές
Επιστημονική άποψη: πχ, το ανοικτό λογισμικό επιτρέπει μια πραγματικά επιστημονική δουλειά, διαφορετικά έχουμε να κάνουμε περισσότερο με Αλχημεία.
Ηθική άποψη: πχ, το ελεύθερο λογισμικό επιτρέπει να συμμετέχεις σε μια κοινότητα που μπορείς να βοηθήσεις και να σε βοηθήσουν.
Οικονομική άποψη: πχ, το ελεύθερο λογισμικό επιτρέπει καλύτερες υπηρεσίες με πολύ χαμηλότερο κόστος, ενώ το κλειστό λογισμικό εμποδίζει τον ανταγωνισμό. (και προφανώς για τον κόσμο το πρώτο είναι ωφέλιμο ενώ το δεύτερο είναι ωφέλιμο μόνο για κάποιες εταιρείες)
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Αντώνης » 21 Δεκ 2011, 04:39

Φίλε lucinos σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου. Είσαι αναλυτικότατος!
Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το διάγραμμα? Αν μου έδινες και την πηγή του θα σου ήμουν υπόχρεος.
Ωστόσο, οποιαδήποτε ακόμα πηγή είναι ευπρόσδεκτη. πχ κάποιο paper, κάποιο report κάποιο βιβλίο, site κλπ

Ευχαριστώ.
Γνώσεις ⇛ Linux: Το παλεύω ακόμα! ┃ Προγραμματισμός: Αρκετά┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 12.04 Natty Narwhal 32bit σε Acer Aspire 5632 WLMi
Προδιαγραφές ⇛ T5200 │1.66GHz │ 2.5GB │ Intel GMA 950 │ TFT 15.4"
Αντώνης
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 21 Δεκ 2011, 10:05

Το διάγραμμα προφανέστατα είναι παρμένο από την Βικιπαίδεια (όπως είπα ένα καλό σημείο για να ψάξεις) υπάρχει για παράδειγμα στο άρθρο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Supercomputer
Υποτίθεται πρέπει να κάνεις και λίγο ψάξιμο ο ίδιος, αν είχες κάνει τον κόπο να ψάξεις τον όρο supercomputer θα το είχες δει.

μερικά βιντεάκια:

Σύμφωνα με το εορταστικό βιντεάκι για τα 20 χρόνια τού Linux η IBM έκανε την κίνηση το 1999 (και όχι το 2000 όπως λάθος έγραψα) (την ίδια χρονιά που η Red Hat μπήκε στο χρηματιστήριο)
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ - Φιλοσοφία και Ιστορία