Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

...σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό (άρθρα μελών - αναδημοσιεύσεις - συζητήσεις)

Συντονιστής: ubuderix

Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

Δημοσίευσηαπό Holyshock » 29 Μάιος 2012, 17:11

Είμαι ένας αρχάριος χρηστης Linux τα οποία χρησημοποιώ κοντά ένα χρόνο τώρα στην αρχή παράλληλα με τα windows τώρα πιά στον υπολογιστή μου έχω μόνο Ubuntu. Η αλήθεια είναι πως λατρέυω την όλη φάση με το linux (ανοικτό λογισμικό, κοινότητα, αμεσότητα, σταθερότητα) είναι τόμεις που ενώ μπορύν να σε κερδίσουν, απ ότι φένεται δεν κερδίζουν και τόσους χρήστες ώστε κάποιος να απαρνηθεί το windows περιβαλλον που ως τώρα κάνει τη δουλεία του για να πάει στα λινουξ.

Έτσι μου δημιουργούνται κάποες σχετικά με δίαφορα που έχω γνωρίσει τόσο καιρό με το χώρο του λίνουξ.

Γιατί υπάρχουν τόσες διανομές???
Δηλαδή ναι ειναι ωραίο να έχεις επιλογές να κάνεις ότι θές με το λειτουργικό σου αλλά οι διανομές είναι άπειρες και οι περισσότερες είναι χωρίς κόσμο, ενεργό κόσμο που να μπορείς να βρείς μια κοινότητα να λύσεις ένα πρόβλημα. Ετσι ασχολούνται τόσα άτομα να κάνει ο καθένας μια διανόμη που τελικά βασίζεται αλλού με αποτέλεσμα να μην βγαίνει κάτι καινοτόμο και απλά να παρουσιάζουν μια άλλη εκδοχη του ubuntu μια άλλη εκδοχή του gnome και καταλήγουμε να έχουμε μόνο άλλες εκδοχές και όχι κάτι καινοτόμο. Δηλαδή όταν βγήκε το unity η κοινότητα το έκραξε αντί λοιπόν να σχοληθεί κόσμος με το να φτιάξει το unity ασχηλήτε με το να φτιάξει διανομές χωρίς το unity απλά με ένα πιο παλιό περιβάλλον.

Γιατι υπάρχουν τόσοι τύποι πακέτων???
RPM, DEP, TAZ και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, δεν θα ήταν πιο εύχρηστο για όλους και πιο απλο για τον μέσο χρήστη? να καταλήξουν όλοι που έχουν λίνουξ σε έναν τύπο πακέτων απο το να ασχολήτε κάποιο δυναμικό που φτιάχνει μια εφαρμογή να την μεταφράσει και σε άλλους τύπους πακέτων?

Γιατί έχουμε κάνει καραμέλα το δωρέαν αλλιώς πειρατικό???
Και εδώ θα με φάνε πολοι πιστεύω.. Αλλά να πώ πρώτα τη σκέψη μου, ξεκινάμε ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν δηλαδή αν κάνετε μια δουλεία δεν θα θέλατε να την κάνετε δωρεάν όπως και εγώ δεν θα ήθελα να έρθει μια μέρα ο εργοδότης μου και να μου πείς πρέπει η δουλεια σου να γίνει ανοικτού τύπου ώστε να προσφέρεις κ εσύ στην επιχείρηση αρά πρέπει να δουλεέυεις δωρεάν. Και πάμε στο λίνουξ που είναι δωρεάν επείδη είναι ανοικτού κώδικά ασχολούνται τόσα άτομα εθελοντικά με αυτό αλλά αυτό εν τέλη βοηθάει?? Είναι ωραίο να μπορώ να έχω ένα τέτοιο πλήθος εφαρμογών δωρεάν αλλά κάπου διαπιστώνω ότι με μερικές δεν μπορώ να κάνω την δουλεία μου.. και αυτό γιατι δεν έχει ασχοληθεί μια ομάδα που γνωρίζει καλά τι πρέπει να προσφέρει με ένα επαγγελματικό πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο ή μουσικής και δεν ασχολήται επηδεί δεν θα πλήρωνε κανείς μας για κάτι τέτοιο ακόμα και να ζητούσαν κάποιο donation πολυ λίγοι θα το έδιναν. Αναφορικά το Ardour που είναι ας πούμε το πιο σοβαρό προγραμμα επεξεργασίας μουσικής για λίνουξ έχει donation μερικών δολλάριων που δεν ξεπερνουν το χιλιάρικο και στο τέλος δεν μπορείς να κάνεις τη δουλεία σου. Ακόμα και για μια απλή ηχογραφηση μέσω μιας κάρτας ήχου είναι σε πολλές περιπτώσεις αδύνατό. Μήπως για κάποια πράγματα για να αναπτυχθούν θα πρέπει στο τέλος να δίναμε και τον οβολό μας? και απο τη στιγμή που ασχολούνται τόσοι και είναι ανοιχτού κώδικά άρα ελέυθερο ο οβολός αυτό θα ήταν και μικρης αξίας για τον καθένα μας να τον δώσουμε.Να πώ ότι αυτή είναι η δική μου σκοπιά σαν μέσου χρήστη δεν είναι ούτε επίθεση στο λινουξ και την ιδέα του ούτε τίποτα παρόμοιο, απλά είναι μερικές σκέψεις απο τον όσο καιρό ασχολούμε με το λινουξ το οποίο δεν θέλω να αλάξω με κάποιο άλλο απλά θέλω να γίνεται καλύτερο!

(ελπίζω να το έχω στην σωστη ενότητα αλλιώς ας κάνει τον κόπο κάποιος mod να το μεταφέρει :)
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Mint 13 Cinnamon 64bit σε INTEL i-3
Προδιαγραφές ⇛ acer aspire 5750 │ 4GB ram│ intel hd 3000 │
Άβαταρ μέλους
Holyshock
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: 13 Δεκ 2009, 23:31
Εκτύπωση

Re: Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

Δημοσίευσηαπό evolgen » 29 Μάιος 2012, 17:25

Μεταφέρθηκε στην κατάλληλη ενότητα.

Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, BashΑγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1031
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2010, 14:22
Τοποθεσία: UK
IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

Re: Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 29 Μάιος 2012, 18:08

Αν και υπάρχουν και αρκετά παλαιότεροι χρήστες από εμένα, ας προσπαθήσω να δώσω μια υποτυπώδη εξήγηση.

Ας αρχίσουμε από τα απλά:
Holyshock έγραψε:Γιατί υπάρχουν τόσες διανομές???

Γιατί απλά υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Το γούστο και οι ιδιοτροπίες του καθενός μας διαφέρουν.

Αν είμαστε ας πούμε δύο ξυλογλύπτες και ξεκινήσουμε να φτιάξουμε από ένα ξύλινο αλογάκι, το μόνο σίγουρο είναι πως τα αλογάκια μας θα είναι διαφορετικά.
Ακόμα και αν πάρω να αντιγράψω το δικό σου αλογάκι, θα το αλλάξω σε κάποια σημεία που θα κρίνω πως μπορώ να το βελτιώσω. Αυτό είναι η κάθε διανομή. Το αλογάκι του καθενός.

Το Linux είναι ανοιχτό, όλοι έχουν τη δυνατότητα να δουν πως φτιάχνεται και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του, όπως και με το αλογάκι.
Φαντάσου πόσο φτωχός βαρετός και μίζερος θα ήταν ο κόσμος αν υπήρχε μόνο μια διανομή, αν υπήρχε μόνο ένα είδος μουσικής, ένα στυλ αρχιτεκτονικής, ένα στυλ ζωγραφικής.

Ακόμα και στα windows που το περιβάλλον είναι ένα, υπάρχουν τόσα πολλά skins και θέματα για να διαφέρει ο ένας από τον άλλον. Στο Linux αυτό το έχουμε εξ' ορισμού και σε ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία. Είναι ευλογία και όχι μειονέκτημα.
Holyshock έγραψε:Γιατι υπάρχουν τόσοι τύποι πακέτων???

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Γιατί όποιος πακετάριζε εφαρμογές, είχε το δικό του τρόπο να το κάνει, τον οποίο ο ίδιος θεώρησε ως καλύτερο. Πιθανότατα δε, ο καθένας από την πλευρά του θα έχει και δίκιο.

Για τα υπόλοιπα:
Σαφώς και τίποτα δεν είναι δωρεάν, από την άλλη όμως η πληρωμή δεν χρειάζεται να είναι πάντα χρηματική.
Αν κάποιος σε σταματήσει στο δρόμο για να σε ρωτήσει που βρίσκεται κάποια οδός ή κάποια υπηρεσία, αν ξέρεις φυσικά και θα απαντήσεις. Αν ξέρεις και δεν σου έρχεται αμέσως η απάντηση, θα στίψεις το κεφάλι σου να θυμηθείς για να απαντήσεις. Ποιά η αμοιβή σου σε αυτή την περίπτωση αν τίποτα δεν είναι δωρεάν;
- Μη βιαστείς να απαντήσεις πως υπάρχουν εξαιρέσεις, είναι λάθος, δεν υπάρχουν. Η ανταμοιβή σου υπάρχει, είναι ηθική και είναι η ικανοποίηση πως εξυπηρέτησες έναν άνθρωπο.

Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι λόγοι να συνεισφέρεις. Ένας προφανής είναι η βελτίωση αυτού που χρησιμοποιείς.
Το ότι κάποιος είναι προγραμματιστής, δεν αποκλείει το γεγονός να είναι και φωτογράφος (GIMP, Darktable), κιθαρίστας (Tux Guitar), συγγραφέας (LIbreOffice writer), λογιστής (Calc) κ.ο.κ.
Συνεισφέροντας κώδικα, μπορεί να βελτιώσει τα εργαλεία που χρησιμοποιεί.
Αντίστοιχα, ο μεταφραστής για να απολαμβάνει μια καλύτερα προσαρμοσμένη εκδοχή του προγράμματος/λειτουργικού του, αυτός που κάνει αναφορά σφάλματος μια βελτίωση του περιβάλλοντος που χρησιμοποιεί, κτλ κτλ...

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι. Ένας είναι πως το ΕΛ/ΛΑΚ είναι μια άριστη πρακτική εξάσκηση και μια πολύ καλή διαφήμιση εργασίας και ικανοτήτων για έναν μελλοντικό προγραμματιστή, system administrator κτλ.
Επίσης, προσφέροντας στο ΕΛ/ΛΑΚ, προσφέρεις επίσης στον εαυτό σου την ανεξαρτησία από τα παιχνίδια εξουσίας που ενδεχομένως κάποτε να θελήσει να παίξει εις βάρος σου η όποια εταιρία ελέγχει τα εργαλεία που χρησιμοποιείς (λειτουργικό, εφαρμογές).
Οι λόγοι να ασχοληθείς είναι πολλοί και σύνθετοι, υπάρχουν πολλές παράμετροι, μην το βλέπεις μόνο από μια πλευρά.

Off topic:
Μόνο μια παρατήρηση...
Holyshock έγραψε:να απαρνηθεί το windows περιβαλλον που ως τώρα κάνει τη δουλεία του

Holyshock έγραψε:τίποτα δεν είναι δωρεάν δηλαδή αν κάνετε μια δουλεία δεν θα θέλατε

Holyshock έγραψε:διαπιστώνω ότι με μερικές δεν μπορώ να κάνω την δουλεία μου..

Holyshock έγραψε:ξεπερνουν το χιλιάρικο και στο τέλος δεν μπορείς να κάνεις τη δουλεία σου

Τη βλέπω πολλές φορές αυτή τη λέξη αντί της λέξης «δουλειά». Δεν είναι απλά ένας άλλος τρόπος τονισμού, η διαφορά των δύο αυτών λέξεων είναι διαφορά οπτικής.
Δεν έχεις ιδέα πόσο άσχημο είναι ένας νέος άνθρωπος να θεωρεί αυτό που κάνει δουλεία. Δουλεία κάνουν οι δούλοι, οι ελεύθεροι άνθρωποι εργάζονται, δηλαδή κάνουν εργασία, δηλαδή προσφέρουν έργο - είτε έναντι αμοιβής είτε εθελοντικά - και όχι εκδούλευση.
Ας μην υποτιμάμε τους εαυτούς μας σε κάθε ευκαιρία...
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

Δημοσίευσηαπό Learner » 29 Μάιος 2012, 18:25

Holyshock έγραψε:Γιατί υπάρχουν τόσες διανομές???
Δηλαδή ναι ειναι ωραίο να έχεις επιλογές να κάνεις ότι θές με το λειτουργικό σου αλλά οι διανομές είναι άπειρες και οι περισσότερες είναι χωρίς κόσμο, ενεργό κόσμο που να μπορείς να βρείς μια κοινότητα να λύσεις ένα πρόβλημα. Ετσι ασχολούνται τόσα άτομα να κάνει ο καθένας μια διανόμη που τελικά βασίζεται αλλού με αποτέλεσμα να μην βγαίνει κάτι καινοτόμο και απλά να παρουσιάζουν μια άλλη εκδοχη του ubuntu μια άλλη εκδοχή του gnome και καταλήγουμε να έχουμε μόνο άλλες εκδοχές και όχι κάτι καινοτόμο. Δηλαδή όταν βγήκε το unity η κοινότητα το έκραξε αντί λοιπόν να σχοληθεί κόσμος με το να φτιάξει το unity ασχηλήτε με το να φτιάξει διανομές χωρίς το unity απλά με ένα πιο παλιό περιβάλλον.

Αυτό είναι το ΕΛ/ΛΑΚ .
Σε ότι αφορά τις κοινότητες , αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε διανομή. Οι περισσότερες πάντως είναι something-based , οπότε μπορείς να βρεις υποστήριξη και σε άλλες κοινότητες.
π.χ Ubuntu-based διανομές , μπορείς να βρεις υποστήριξη και εδώ.
Αυτό που πρέπει να έχει πάντα υπόψιν του κάποιος (και δεν το λέω για σένα) είναι πως οι κοινότητες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Technical support , οπότε να μην έχει την απαίτηση να του λύσουν οπωσδήποτε ή γρήγορα το οποιοδήποτε πρόβλημα έχει.

Holyshock έγραψε:Γιατι υπάρχουν τόσοι τύποι πακέτων???
RPM, DEP, TAZ και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, δεν θα ήταν πιο εύχρηστο για όλους και πιο απλο για τον μέσο χρήστη? να καταλήξουν όλοι που έχουν λίνουξ σε έναν τύπο πακέτων απο το να ασχολήτε κάποιο δυναμικό που φτιάχνει μια εφαρμογή να την μεταφράσει και σε άλλους τύπους πακέτων?

Και πάλι η δική μου απάντηση εδώ είναι:
Αυτό είναι το ΕΛ/ΛΑΚ.
Εκεί όπου δεν ισχύει το ΕΛ/ΛΑΚ αποφασίζει κάποιος και λέει "Τα πακέτα θα έχουν μια κατάληξη , π.χ .exe και τέλος. Αυτό είναι και σε όποιον αρέσει"
Holyshock έγραψε:Γιατί έχουμε κάνει καραμέλα το δωρέαν αλλιώς πειρατικό???
Και εδώ θα με φάνε πολοι πιστεύω.. Αλλά να πώ πρώτα τη σκέψη μου, ξεκινάμε ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν δηλαδή αν κάνετε μια δουλεία δεν θα θέλατε να την κάνετε δωρεάν όπως και εγώ δεν θα ήθελα να έρθει μια μέρα ο εργοδότης μου και να μου πείς πρέπει η δουλεια σου να γίνει ανοικτού τύπου ώστε να προσφέρεις κ εσύ στην επιχείρηση αρά πρέπει να δουλεέυεις δωρεάν. Και πάμε στο λίνουξ που είναι δωρεάν επείδη είναι ανοικτού κώδικά ασχολούνται τόσα άτομα εθελοντικά με αυτό αλλά αυτό εν τέλη βοηθάει?? Είναι ωραίο να μπορώ να έχω ένα τέτοιο πλήθος εφαρμογών δωρεάν αλλά κάπου διαπιστώνω ότι με μερικές δεν μπορώ να κάνω την δουλεία μου.. και αυτό γιατι δεν έχει ασχοληθεί μια ομάδα που γνωρίζει καλά τι πρέπει να προσφέρει με ένα επαγγελματικό πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο ή μουσικής και δεν ασχολήται επηδεί δεν θα πλήρωνε κανείς μας για κάτι τέτοιο ακόμα και να ζητούσαν κάποιο donation πολυ λίγοι θα το έδιναν. Αναφορικά το Ardour που είναι ας πούμε το πιο σοβαρό προγραμμα επεξεργασίας μουσικής για λίνουξ έχει donation μερικών δολλάριων που δεν ξεπερνουν το χιλιάρικο και στο τέλος δεν μπορείς να κάνεις τη δουλεία σου. Ακόμα και για μια απλή ηχογραφηση μέσω μιας κάρτας ήχου είναι σε πολλές περιπτώσεις αδύνατό. Μήπως για κάποια πράγματα για να αναπτυχθούν θα πρέπει στο τέλος να δίναμε και τον οβολό μας? και απο τη στιγμή που ασχολούνται τόσοι και είναι ανοιχτού κώδικά άρα ελέυθερο ο οβολός αυτό θα ήταν και μικρης αξίας για τον καθένα μας να τον δώσουμε.

Εδώ απ' ότι κατάλαβα (αν κατάλαβα σωστά) μπερδεύεις το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα , με το Δωρεάν λογισμικό .
Βασικά "καραμέλα" στον "κόσμο του Gnu-Linux" έχει γίνει η φράση "Not free as free beer , but free as Freedom"
Ρίξε ένα διάβασμα εδώ -- > Ο Ορισμός του Ελεύθερου Λογισμικού
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9758
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

Δημοσίευσηαπό simosx » 29 Μάιος 2012, 19:59

Holyshock έγραψε:Γιατί υπάρχουν τόσες διανομές???


Είναι όπως με τα πολιτικά κόμματα. Γιατί έλαβαν μέρος 36 κόμματα στις τελευταίες εκλογές; Διότι το επιτρέπει η δημοκρατία.
Πράγματι, αν είχαμε λίγες μόνο διανομές και όλοι βοηθούσαμε τις λίγες αυτές διανομές, τότε τα πράγματα θα ήταν αρκετά καλύτερα.
Στην πράξη, οι ενεργές βασικές διανομές είναι λίγες και όχι 300+. Οπότε, είναι θέμα γιατί να έχουμε Redhat/Fedora/Centos, OpenSuse, Ubuntu, Debian, Gentoo, ArchLinux και λίγα άλλα ακόμα.

Holyshock έγραψε:ηλαδή όταν βγήκε το unity η κοινότητα το έκραξε αντί λοιπόν να σχοληθεί κόσμος με το να φτιάξει το unity ασχηλήτε με το να φτιάξει διανομές χωρίς το unity απλά με ένα πιο παλιό περιβάλλον.

Αυτό το πράγμα δείχνει τις αδυναμίες μας ως κοινότητα ελεύθερου λογισμικού. Δηλαδή, αν και καταφέραμε να μεταβούμε από Windows σε ένα ένα γραφικό περιβάλλον, έχουμε κολλήσει στο ένα γραφικό περιβάλλον και δεν εκσυχρονιζόμαστε.
Αυτό το μένος κατά του Unity είναι όπως το μένος κατά του PulseAudio· πριν μερικά χρόνια ακούγαμε άτομα να λένε με έπαρση «ξύλωσα το PulseAudio και βρήκα τη 'γεια μου».

Holyshock έγραψε:RPM, DEP, TAZ και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, δεν θα ήταν πιο εύχρηστο για όλους και πιο απλο για τον μέσο χρήστη?


Πρόκειται για πακέτα εγκατάστασης. Είναι γενικά 3 μορφές, DEB, RPM και σκέτα TAR.GZ. Είναι δύο οι βασικές μορφές πακέτων εγκατάστασης (τα δύο πρώτα). Από τη στιγμή που ο χρήστης χρησιμοποιείς το Κέντρο λογισμικού, δεν υπάρχει πρόβλημα για το τι μορφή έχουν τα πακέτα εγκατάστασης.

Holyshock έγραψε:Γιατί έχουμε κάνει καραμέλα το δωρέαν αλλιώς πειρατικό???

Εδώ υπάρχει μια ιστορία περί copyright και πως επιλύει προβλήματα το ελεύθερο οικοσύστημα. Ας το αναφέρουμε σε ξεχωριστή δημοσίευση.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 10334
Εγγραφή: 11 Μάιος 2008, 18:52
Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Re: Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

Δημοσίευσηαπό simosx » 29 Μάιος 2012, 20:04

Off topic:
fkol k4 έγραψε:Τη βλέπω πολλές φορές αυτή τη λέξη αντί της λέξης «δουλειά». Δεν είναι απλά ένας άλλος τρόπος τονισμού, η διαφορά των δύο αυτών λέξεων είναι διαφορά οπτικής.


Και εγώ γράφω μερικές φορές το δουλειά ως «δουλεία». Πρέπει να σχετίζεται με το πως επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τη διαδικασία γραψίματος της λέξης αυτής. Μπορεί να υπάρχουν αρκετές λέξεις που καταλήγουν σε -εία ή κάτι παρόμοιο.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 10334
Εγγραφή: 11 Μάιος 2008, 18:52
Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Re: Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

Δημοσίευσηαπό Holyshock » 29 Μάιος 2012, 21:42

Fkol k4 έχεις δίκιο για τον τονισμό δεν το έβαλα επίτιδες απλά μου ξέφυγε την ώρα που έγραφα κείμενο και σε άλλα σημεία μου έχουν ξεφύγει τόνοι ή και ορθογραφικά λάθη. Συγνώμη για την παρανόηση.

Εγώ είμαι ένας μέσος χρήστης του linux και απλά εξέφρασα την προοπτική μου σε κάποια θέματα που τα βλέπω σαν απλός χρήστης. Προφανώς και αντιλαμανομαι την όλη ελευθερία που μου παρέχει το ΕΛ/ΛΑΚ γι αυτό και δουλεύω μόνο με linux. Απλά νομίζω ότι σε κάποια θέματα η τόση ελευθερία ίσως αργεί να φέρει εξελήξεις σε κάποια άλλα το ότι βγαίνουν συνεχώς διανομές ενώ υπάρχουν ήδη κάποιες που κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους, ενω απ την άλλη υπάρχουν θέματα ασυμβατότητας με drivers με συσκευές που ίσως είναι και πιο συμαντικά απο μία ακόμα διανομή που είναι based σε μία ήδη υπάρχουσα.

Εγώ προσωπικά έχω πήσει αρκετούς απο το περιβάλλον μου στο να μεταπηδίσουν σε λίνουξ αυτό που πέρνω όμως σαν feedback είναι η αντίδραση ''φοβερό, σώθηκα, δεν το περίμενα να είναι τόσο καλά''...αλλά.. δεν μπορώ να κάνω πχ την ηχογράφηση μου που μπορώ να κάνω με το protools ή με το cubase οπότε πρέπει να κρατήσω ακόμα τα windows γιατί τα αντίστοιχα προγράμματα στα λίνουξ είτε δεν υπάρχουν είτε είναι τόσο δίσχρηστα που ο επαγγελματίας που θέλει να κάνει τη δουλειά του σε ένα συγκεκριμενο χρονικό διάστημα αναγκάζεται να μένει στα windows.

Η ελευθερια που προσφέρει το λίνουξ θεωρώ πώς είναι κάτι πολύ παραπάνω απο το ότι απλά το έχεις τσάμπα, απλά είναι κάτι που με ενοχλεί να το ακούω όταν κάποιος προσπαθεί να πήσει κάποιον που δεν έχει λίνουξ και θέλει να το το περάσει σαν την ιδέα του δωρεάν. Στην κοινότητα του λίνουξ είμαι σίγουρος πώς υπάρχει πολύς ταλαντούχος κόσμος που θα μπορούσε να κάνει φοβερά αλλά θα ήθελε να ''αμοίβεται'' ώστε να παρουσιάσει ενα πρόγραμμα επαγγελματικού επιπέδου μια λύση που θα μπορεί να την πάρει ενας επαγγελματιας και να κάνει την δουλειά του, αν το έκανε όμως είναι σίγουρο ότι θα έτρωγε πολύ κράξιμο απο μεγάλο μέρος της κοινότητας μόνο και μόνο επείδη υπάρχει η ιδεά οτι ελέυθερο λογισμικό=δωρεάν λογισμικό.
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Mint 13 Cinnamon 64bit σε INTEL i-3
Προδιαγραφές ⇛ acer aspire 5750 │ 4GB ram│ intel hd 3000 │
Άβαταρ μέλους
Holyshock
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: 13 Δεκ 2009, 23:31
Εκτύπωση

Re: Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

Δημοσίευσηαπό rat » 29 Μάιος 2012, 22:51

fkol k4 έγραψε:Ας αρχίσουμε από τα απλά:

Holyshock έγραψε:Γιατί υπάρχουν τόσες διανομές???


Γιατί απλά υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Το γούστο και οι ιδιοτροπίες του καθενός μας διαφέρουν.

Αν είμαστε ας πούμε δύο ξυλογλύπτες και ξεκινήσουμε να φτιάξουμε από ένα ξύλινο αλογάκι, το μόνο σίγουρο είναι πως τα αλογάκια μας θα είναι διαφορετικά.
Ακόμα και αν πάρω να αντιγράψω το δικό σου αλογάκι, θα το αλλάξω σε κάποια σημεία που θα κρίνω πως μπορώ να το βελτιώσω. Αυτό είναι η κάθε διανομή. Το αλογάκι του καθενός.


Να αλλάξω το αλογάκι με μία καρέκλα για να έχει μια δόση χρηστικότητας το παράδειγμα (ξύλινη, εφόσον έχουμε ξυλογλύπτες). Και ας υποθέσουμε πως ο καθένας από τους δύο θα φτιάξει την καρέκλα για να την χρησιμοποιεί καταρχάς αυτός. Αν υποθέσουμε πως ο πρώτος είναι 1.50 cm και 55 κιλά και ο δεύτερος 1.90 cm και 145 κιλά σίγουρα οι καρέκλες θα έχουν διαφορές και όσοι θα χρησιμοποιήσουν τις 2 καρέκλες που θα φτιαχτούν θα πρέπει να έχουν αντίστοιχους ή περίπου αντίστοιχους σωματότυπους για να νοιώσουν την άνεση της καρέκλας (εφόσον το αποτέλεσμα είναι άνετο).
Τώρα αν έρθουμε στην απλή αντιγραφή της κάθε καρέκλας το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο του χρήστη (της καρέκλας).
Αν έρθει μια εταιρεία ή μια ομάδα και "επενδύσει" σε μια από τις δύο καρέκλες είναι πιθανόν να υποστηρίξει, να τροποποιήσει το αρχικό σχέδιο και να το βελτιώσει να ταιριάζει σε διαφορετικούς σωματότυπους για να καλύπτει μεγαλύτερη γκάμα χρηστών. Σίγουρα όλα τα σχέδια δεν θα έχουν την ίδια ποσότητα αντιγράφων. Πέρα από την αναπαυτικότητα βέβαια πολύ πιθανόν να αλλάξει και το ντιζάιν της καρέκλας. Πάλι δεν θα έχει ίδια ποσότητα αντιγράφων σε όλα τα ντιζαίν.
Και για να καταλήξω (με τις καρέκλες) δοκιμάζεις πολλές καρέκλες και σε όποια κάθεσαι πιο αναπαυτικά την "εγκαθιστάς" στον υπολογιστή σου και χαίρεσαι το νέο σου λειτουργικό. Βέβαια όσο περνάει ο καιρός μπορεί να αλλάξει ο σωματότυπός μας οπότε είμαστε πάλι σε αναζήτηση νέας καρέκλας (μπορείς να το πεις και διανομή τώρα)!
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.10 32bit /Ubuntu 10.04 / Mint / Win Xp / Win 7
Προδιαγραφές ⇛ Διαφορετικά μηχανήματα.
rat
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 114
Εγγραφή: 27 Αύγ 2008, 02:06
Εκτύπωση

Re: Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

Δημοσίευσηαπό Holyshock » 29 Μάιος 2012, 23:09

Δεν λέω ότι είναι κακό οι πολλές διανομές απλά λέω ότι υπάρχουν τόσες πολλές ενώ με όλον αυτον τον κόπο θα μπορούσαν να λύσουν άλλα προβληματα του λινουχ.
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Mint 13 Cinnamon 64bit σε INTEL i-3
Προδιαγραφές ⇛ acer aspire 5750 │ 4GB ram│ intel hd 3000 │
Άβαταρ μέλους
Holyshock
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: 13 Δεκ 2009, 23:31
Εκτύπωση

Re: Φιλοσοφικές απορίες σχετικά με το Linux

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 29 Μάιος 2012, 23:37

Holyshock έγραψε:Δεν λέω ότι είναι κακό οι πολλές διανομές απλά λέω ότι υπάρχουν τόσες πολλές ενώ με όλον αυτόν τον κόπο θα μπορούσαν να λύσουν άλλα προβληματα του λινουχ.

Σχετικό είναι αυτό. Οι περισσότερες διανομές δεν κρύβουν πίσω τους τη δουλειά που κρύβουν οι πολύ γνωστές διανομές.
Για παράδειγμα, το να φτιάξεις μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu αλλάζοντας λίγο την εμφάνιση, προσθέτοντας κάποιος codecs και κάποια έξτρα πακέτα δεν είναι και τόσο δύσκολο, αυτό που χρειάζεται είναι το remastersys ή το ubuntu-builder.

Οι «μεγάλες» διανομές είτε προέρχονται από μεγάλες κοινότητες (πχ Debian), είτε είναι εταιρικά εργαλεία (Ubuntu for your business) από τα οποία συντηρούνται εταιρείες, είτε «πρόδρομοι» διανομών με καθαρά επαγγελματικό/εμπορικό χαρακτήρα (πχ η Fedora του Red Hat Enterprise Linux και το OpenSuse του Novell SUSE Enterprise). Αυτές οι μεγάλες διανομές είτε ως κοινότητες είτε εταιρικά είναι που συμβάλλουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο GNU-Linux.
Το υπόλοιπο ποσοστό, προέρχεται συνήθως από τα ίδια άτομα που έχουν και την όρεξη να κυκλοφορήσουν μια δική τους μικρή διανομή.

Τα προβλήματα του Linux, δεν έχουν να κάνουν τόσο με την καθ' αυτού λειτουργία του, όσο με την υποστήριξη υλικού. Αυτό όμως χρειάζεται περισσότερο εξειδικευμένες γνώσεις.

Off topic:
Για το «δουλειά/δουλεία», δεν τίθεται θέμα, απλά το είδα πολλές φορές γραμμένο έτσι και το πέρασα ως θέση. Βοηθάει και το ότι υπάρχουν και αρκετές απόψεις του τύπου «η δουλειά είναι δουλεία» στο ίντερνετ.

@ rat
Σωστό το παράδειγμα, αλλά βρε συ, πολύ με πάχυνες... Δεν τα έχω φτάσει ακόμα τα 145 κιλά, μόλις 95 αδυνατούλης είμαι...το ύψος εντάξει, το πέτυχες (όχι το 1.50) :lol: :lol: :lol:
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ - Φιλοσοφία και Ιστορία