giwrgoss έγραψε:Λοιπόν αν κατάλαβα καλά, με την εντολή "cd ...." μεταφέρομαι σε άλλο location και όχι στο home folder όπως αναγνωρίζει αρχικά το terminal; σωστά;
με την εντολη cd σκετη χωρις τιποτα διπλα της μεταφερεσαι στον home folder απο οποιοδηποτε σημειο του συστηματος αρχειων.
Αν πχ εισαι καπου "βαθεια" χωμενος πχ
- Κώδικας: Επιλογή όλων
kostas@kostas-SSL:/usr/src$ cd /usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic
kostas@kostas-SSL:/usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic$ ls
arch drivers init lib net sound usr
block firmware ipc Makefile samples source virt
crypto fs Kbuild mm scripts tools
Documentation include kernel Module.symvers security ubuntu
kostas@kostas-SSL:/usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic$ cd init
kostas@kostas-SSL:/usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic/init$ ls
Kconfig Makefile
kostas@kostas-SSL:/usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic/init$
με μια cd σκετη "βγαινω απευθειας στην επιφανεια της θαλασσας" που λεμε. Παω σπιτι μου <=> στον αρχικο μου καταλογο στον /home
αν θελω σταδιακα να ανεβαινω καταλογους δηλαδη απο τον init να παω στον αμεσως προηγουμενο δηλαδη στον καταλογο που φιλοξενει τον πυρηνα του συστηματος μου δηλαδη τον linux-headers-2.6.35-30-generic τοτε θα δωσω την cd ακολουθουμενη απο 2 τελειες ->
cd ..
η διαδικασια αυτη μπορει να συνεχιζεται μεχρι να φτασω εκει που θελω. (Σημειο του συστηματος αρχειων <=> καταλογος )
το λινουξ χρησιμοποιει ενα ιεραρχικο μοντελο για την οργανωση των αρχειων... αυτο σημαινει πως για να παω στον καταλογο etc (ενας απο τους βασικους του συστηματος) θα ειμαι κατω απο τον / που ειναι ο "πατερας" ολων των αλλων καταλογων στο συστημα... την στιγμη που βρισκομαι στον /etc/καταλογος1/καταλογος_2 κτλπ... θεωρειται οτι βρισκομαι στο ταδε σημειο του συστηματος αρχειων που περιγραφεται απο την προηγουμενη διαδρομη και μπορω με μια cd να επιστρεψω στον αρχικο μου καταλογο.
Τωρα αν ηθελα εξαρχης να μεταφερθω σε καποιον συγκεκριμενο καταλογο πχ /etc/καταλογος1/καταλογος2 θα εδινα την cd
cd /etc/υποκαταλογος1/υποκαταλογος2
cd => change directory . Το 99.999% των εντολων που θα βρεις ειτε στο λινουξ ειτε σε καποια γλωσσα προγραμματισμου μεσω των αρχικων τους περιγραφουν μια ιδιοτητα... μια ονομασια. Αυτο ειναι μια κοινη τεχνικη των προγραμματιστων για διευκολυνση ολων και λεγεται περιγραφικοτητα.
Τα προγραμματα σε C καλο θα ηταν να τους φτιαξεις δικο τους καταλογο και να τα βαλεις εκει. Απο οπου και θα μπαινεις για να τα τρεχεις ή να τα βλεπεις. Δεν μπορεις να δεις ενα αρχειο καταλογου Α αν βρισκεσαι σε καταλογο Β πχ.
Για να πετυχεις κατι τετοιο θα πρεπει να δωσεις ολοκληρο το PATH
kostas@kostas-SSL:~$ cat /home/kostas/PROGRAMS/crc.c
στο δικο μου συστημα το αρχειο πηγαιου κωδικα crc.c σε c βρισκεται στον καταλογο PROGRAMS ο οποιος βρισκεται κατω απο τον καταλογο /kostas ο οποιος βρισκεται κατω απο τον /home ο οποιος βρισκεται κατω απο τον "πατερα" ολων των καταλογων στο συστημα αρχειων '/ '.
Αν δωσεις
cd /
και μετα
ls
θα σου δειξει τους βασικους καταλογους στο συστημα ... ολοι οι υπολοιποι ειναι κατω απο αυτους και ειναι υποκαταλογοι τους.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]