ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ C  Το θέμα επιλύθηκε

...ασύγχρονα μαθήματα γλώσσας C

Re: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ C

Δημοσίευσηαπό clepto » 02 Ιούλ 2011, 13:59

διάβασε αυτό viewtopic.php?f=9&t=367
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-30-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core i7-3537U CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 3840 MiB ‖ ASUS K56CB
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 0a)
clepto
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: christriant
IRC: Clepto
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό clepto » 02 Ιούλ 2011, 13:59

διάβασε αυτό viewtopic.php?f=9&t=367
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-30-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core i7-3537U CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 3840 MiB ‖ ASUS K56CB
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 0a)
clepto
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: christriant
IRC: Clepto
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Qdata » 02 Ιούλ 2011, 14:46

giwrgoss έγραψε:Λοιπόν αν κατάλαβα καλά, με την εντολή "cd ...." μεταφέρομαι σε άλλο location και όχι στο home folder όπως αναγνωρίζει αρχικά το terminal; σωστά;

Ναι, έτσι είναι.Ας κάνουμε ένα hard test:
Κώδικας: Επιλογή όλων
user@userpc:~$ pwd
/home/user
user@userpc:~$ cd /home/user/testdirectory/
user@userpc:~/testdirectory$ ls
helloworld.c
user@userpc:~/testdirectory$ cat helloworld.c
#include <stdio.h>
main()
{
printf("Hello World!\n");
}
user@userpc:~/testdirectory$ gcc helloworld.c -o helloworld
user@userpc:~/testdirectory$ ls
helloworld helloworld.c
user@userpc:~/testdirectory$ ./helloworld
Hello World!
user@userpc:~/testdirectory$ cd ~
user@userpc:~$ pwd
/home/user
user@userpc:~$

Όπου:
  • pwd => δείχνει την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε τώρα.
  • cd <τοποθεσία καταλόγου> => αλλάζει κατάλογο.
  • ls => δείχνει τα περιεχόμενα του καταλόγου που βρισκόμαστε.
  • cat <όνομα αρχείου> => εμφανίζει τα περιεχόμενα του αρχείου.
  • gcc <αρχείο>.c -o <εκτελέσιμο> => Μεταγλωττίζει ένα αρχείο της C και δημιουργεί ένα εκτελέσιμο με το όνομα που γράφουμε μετά το "-o".Πχ το "gcc arxeio.c -o programma57" θα πάρει τον κώδικα από το αρχείο C με όνομα arxeio.c και θα δημιουργήσει ένα εκτελέσιμο με όνομα programma57 το οποίο μπορούμε να "τρέξουμε".
  • ./<εκτελέσιμο> => τρέχουμε το εκτελέσιμο που δημιουργήσαμε κατά την μεταγλώττιση.
  • cd ~ => αλλάζουμε τοποθεσία και πηγαίνουμε στο home μας.Γενικώς το "~" αντικαθιστά το /home/user.Πχ το "~/testdirectory" είναι το ίδιο με το "/home/user/testdirectory".
  • user => Όπου βλέπεις "user" το αντικαθιστάς με το όνομα χρήστη σου.Πχ αν το όνομα χρήστη σου στο σύστημά σου είναι "giwrgoss" αντί να γράφεις "cd /home/user" που ήταν το παράδειγμά μου θα γράφεις "cd /home/giwrgoss".Επίσης το "cd /home/giwrgoss" μπορείς όπως είπα παραπάνω να το αντικαταστήσεις με το "cd ~"

Πιστεύω να κατάλαβες τώρα. :)
Φιλικά,
Δήμος
Linux User: #530165
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit σε Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
(Notebook) Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz │ 1016MB │ HDA-Intel - HDA Intel -- USB-Audio - USB AUDIO│ 1024x600 pixels
Νέος στο Linux?Οδηγοί - How to - Tutorials
Qdata
powerTUX
powerTUX

IRC: dimos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 03 Ιούλ 2011, 06:39

giwrgoss έγραψε:Λοιπόν αν κατάλαβα καλά, με την εντολή "cd ...." μεταφέρομαι σε άλλο location και όχι στο home folder όπως αναγνωρίζει αρχικά το terminal; σωστά;

με την εντολη cd σκετη χωρις τιποτα διπλα της μεταφερεσαι στον home folder απο οποιοδηποτε σημειο του συστηματος αρχειων.
Αν πχ εισαι καπου "βαθεια" χωμενος πχ

kostas@kostas-SSL:/usr/src$ cd /usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic
kostas@kostas-SSL:/usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic$ ls
arch drivers init lib net sound usr
block firmware ipc Makefile samples source virt
crypto fs Kbuild mm scripts tools
Documentation include kernel Module.symvers security ubuntu
kostas@kostas-SSL:/usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic$ cd init
kostas@kostas-SSL:/usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic/init$ ls
Kconfig Makefile
kostas@kostas-SSL:/usr/src/linux-headers-2.6.35-30-generic/init$

με μια cd σκετη "βγαινω απευθειας στην επιφανεια της θαλασσας" που λεμε. Παω σπιτι μου <=> στον αρχικο μου καταλογο στον /home
αν θελω σταδιακα να ανεβαινω καταλογους δηλαδη απο τον init να παω στον αμεσως προηγουμενο δηλαδη στον καταλογο που φιλοξενει τον πυρηνα του συστηματος μου δηλαδη τον linux-headers-2.6.35-30-generic τοτε θα δωσω την cd ακολουθουμενη απο 2 τελειες ->

cd ..

η διαδικασια αυτη μπορει να συνεχιζεται μεχρι να φτασω εκει που θελω. (Σημειο του συστηματος αρχειων <=> καταλογος )

το λινουξ χρησιμοποιει ενα ιεραρχικο μοντελο για την οργανωση των αρχειων... αυτο σημαινει πως για να παω στον καταλογο etc (ενας απο τους βασικους του συστηματος) θα ειμαι κατω απο τον / που ειναι ο "πατερας" ολων των αλλων καταλογων στο συστημα... την στιγμη που βρισκομαι στον /etc/καταλογος1/καταλογος_2 κτλπ... θεωρειται οτι βρισκομαι στο ταδε σημειο του συστηματος αρχειων που περιγραφεται απο την προηγουμενη διαδρομη και μπορω με μια cd να επιστρεψω στον αρχικο μου καταλογο.

Τωρα αν ηθελα εξαρχης να μεταφερθω σε καποιον συγκεκριμενο καταλογο πχ /etc/καταλογος1/καταλογος2 θα εδινα την cd

cd /etc/υποκαταλογος1/υποκαταλογος2

cd => change directory . Το 99.999% των εντολων που θα βρεις ειτε στο λινουξ ειτε σε καποια γλωσσα προγραμματισμου μεσω των αρχικων τους περιγραφουν μια ιδιοτητα... μια ονομασια. Αυτο ειναι μια κοινη τεχνικη των προγραμματιστων για διευκολυνση ολων και λεγεται περιγραφικοτητα.

Τα προγραμματα σε C καλο θα ηταν να τους φτιαξεις δικο τους καταλογο και να τα βαλεις εκει. Απο οπου και θα μπαινεις για να τα τρεχεις ή να τα βλεπεις. Δεν μπορεις να δεις ενα αρχειο καταλογου Α αν βρισκεσαι σε καταλογο Β πχ.

Για να πετυχεις κατι τετοιο θα πρεπει να δωσεις ολοκληρο το PATH

kostas@kostas-SSL:~$ cat /home/kostas/PROGRAMS/crc.c

στο δικο μου συστημα το αρχειο πηγαιου κωδικα crc.c σε c βρισκεται στον καταλογο PROGRAMS ο οποιος βρισκεται κατω απο τον καταλογο /kostas ο οποιος βρισκεται κατω απο τον /home ο οποιος βρισκεται κατω απο τον "πατερα" ολων των καταλογων στο συστημα αρχειων '/ '.

Αν δωσεις

cd /

και μετα
ls

θα σου δειξει τους βασικους καταλογους στο συστημα ... ολοι οι υπολοιποι ειναι κατω απο αυτους και ειναι υποκαταλογοι τους.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Vegeta » 25 Ιούλ 2011, 22:00

@linuxs
Διάβασα αυτό, το πρώτο κεφάλαιο και το βρήκα πολύ καλό για ξεκίνημα! Βεβαία, να πω την αλήθεια, κάτι λίγα από προγραμματισμό C γνωρίζω αλλά εκκρίνω τον τρόπο που έγινε αυτή η εισαγωγή! Το θέμα είναι ότι πρέπει να εμβαθύνω περισσότερο τις γνώσεις μου, για αυτό θα διαβάσω και τα υπόλοιπα κεφάλαια που έχεις γράψει. Θέλω όμως πρώτα να σε ρωτήσω κάτι: Εσύ, πως γνωρίζεις από προγραμματισμό C; Από την σχολή σου ή από κάπου αλλού; Πόσο “ειδικοί” θα γίνουμε διαβάζοντας όλα τα κεφάλαια που έχεις γράψει; Υπάρχει κάποιο καλό-κατανοήτο βιβλίο που προτείνεις, που ίσως έχεις διαβάσει στην φοιτητική σου ενασχόληση ή απλά από το ενδιαφέρον σου για τον προγραμματισμό C, που βοηθάει; Και μέχρι ποιό επίπεδο θα μπορέσει να μας βοηθήσει το συγκεκριμένο βιβλίο;

Υ.Γ.: Στις τελευταίες δύο ερωτήσεις θα ήθελα την γνώμη και των υπολοίπων φίλων μας που παρακολουθούν την συζήτηση... Εγώ έχω ήδη 3 βιβλία με θέματα προγραμματισμού C και δομών δεδομένων. Φυσικά διαβάζω και από εκεί σιγά-σιγά! Αλλά ίσως μια ανταλλαγή απόψεων βιβλιογραφίας σχετικής με αυτό το θέμα βοηθήσει και άλλους...
Linux: Καλά | Προγραμματισμός: Καλά | Αγγικά: Καλά
Asus TUF Gaming A15 FA506IV-HN216T (Ryzen 9-4900H/16GB/512GB/GeForce RTX 2060/FHD/W10)
Ubuntu 20.04.1 LTS
Άβαταρ μέλους
Vegeta
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 25 Ιούλ 2011, 22:32

Καλησπέρα, ποια βιβλία έχεις; Το "Η γλώσσα C σε βάθος" θεωρείται από τα καλά!

Σχετικά με την ερώτηση για το πόσο "ειδικός" θα γίνεις, εξαρτάται σε τι θέλεις να εξειδικευτείς. Σε γενικές γραμμές για να πάρεις γερές βάσεις στη C, υπολόγισε κάνα χρόνο με διάβασμα και καλή εξάσκηση σε κονσόλα.
Go under the hood with C: Pointers, Strings, Linked Lists
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxs » 26 Ιούλ 2011, 15:41

Vegeta έγραψε:@linuxs
Διάβασα αυτό, το πρώτο κεφάλαιο και το βρήκα πολύ καλό για ξεκίνημα! Βεβαία, να πω την αλήθεια, κάτι λίγα από προγραμματισμό C γνωρίζω αλλά εκκρίνω τον τρόπο που έγινε αυτή η εισαγωγή! Το θέμα είναι ότι πρέπει να εμβαθύνω περισσότερο τις γνώσεις μου, για αυτό θα διαβάσω και τα υπόλοιπα κεφάλαια που έχεις γράψει. Θέλω όμως πρώτα να σε ρωτήσω κάτι: Εσύ, πως γνωρίζεις από προγραμματισμό C; Από την σχολή σου ή από κάπου αλλού; Πόσο “ειδικοί” θα γίνουμε διαβάζοντας όλα τα κεφάλαια που έχεις γράψει; Υπάρχει κάποιο καλό-κατανοήτο βιβλίο που προτείνεις, που ίσως έχεις διαβάσει στην φοιτητική σου ενασχόληση ή απλά από το ενδιαφέρον σου για τον προγραμματισμό C, που βοηθάει; Και μέχρι ποιό επίπεδο θα μπορέσει να μας βοηθήσει το συγκεκριμένο βιβλίο;

Υ.Γ.: Στις τελευταίες δύο ερωτήσεις θα ήθελα την γνώμη και των υπολοίπων φίλων μας που παρακολουθούν την συζήτηση... Εγώ έχω ήδη 3 βιβλία με θέματα προγραμματισμού C και δομών δεδομένων. Φυσικά διαβάζω και από εκεί σιγά-σιγά! Αλλά ίσως μια ανταλλαγή απόψεων βιβλιογραφίας σχετικής με αυτό το θέμα βοηθήσει και άλλους...

Καλησπέρα,

το βιβλίο που αναφέρθηκε παραπάνω δεν το έχω διαβάσει. Το έχει ο αδερφός μου βέβαια...οπότε αν χρειαστεί μπορώ να του ρίξω μια ματιά :P Τα βιβλία που έχω έχω εγώ είναι:
https://service.eudoxus.gr/search/#a/id:12373/0
https://service.eudoxus.gr/search/#a/id:13767/0

To "Πλήρες Εγχειρίδιο της C" έχω διαβάσει και θεωρώ πως είναι αρκετά καλό ακόμη και για κάποιον αρχάριο. Υποθέτω πως δεν θες να γίνεις επαγγελματίας. Οπότε είναι ότι πρέπει για να φτάσεις σε ένα αρκετά προχωρημένο επίπεδο. Αυτά που είναι γραμμένα εδώ δεν θα βοηθήσουν πολυ΄ώστε να μάθεις η αλήθεια είναι. Δηλαδή, διαβάζοντας χωρίς βιβλίο μόνο απο εδώ η απο κάποιο άλλο tutorial δεν θα μάθεις ποτέ C. Απλά, θεωρώ πως θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει...

...εγώ τον προγραμματισμό άρχισα να τον μαθαίνω λόγω σχολής. Μου άρεσε όμως και για αυτό έχω κάτσει και έχω προσωρήσει σε οδηγός κτλ. δεν θα έλεγα οτι έχω πολλές γνώσεις πάνω στην C όσο στον προγραμματισμό γενικότερα. Μέχρι τώρα έχω δεί αρκετές(νομίζω σχεδόν όλες) τις όψεις του προγραμματισμού και αυτό ήθελα να πετύχω. Απο εδώ και πέρα εμβαθύνω σε C μόλις βρίσκω χρόνο...

Η εισαγωγή πιστεύω είναι το καλύτερο κομμάτι! Δυστυχώς! Καταλαβαίνεις οτι σε ένα tutorial δεν θα μπορούσα να εξηγήσω πολλά οπότε οι αναγνώστες θα έχουν αρκετές απορίες. γι' αυτό άλλωστε τα βιβλία είναι 400-700 σελίδες.

Τέλος, νομίζω πως υπάρχουν αρκετά παιδιά με πολλές γνώσεις εδώ ώστε να σου λύσουν κάθε απορία(migf1)... ;)
Αν το πρόβλημά μας επιλυθεί. Επιλέγουμε το θέμα που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃Προγραμματισμός: C┃Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Ubuntu 10.4 LTS
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium @T4500 2.3GHz│ 512GB VRAM│ 500 HDD│ ATI RADEON HD545v 512 MB │ Screen: 15.6''
Άβαταρ μέλους
linuxs
daemonTUX
daemonTUX

IRC: linuxs
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Vegeta » 22 Σεπ 2011, 15:44

τα 3 βιβλία που λέω πιο πάνω είναι:
Αλγόριθμοι σε C, Sedgewick
Εισαγωγή στον προγραμματισμό με την C, Μισυρλής
Η γλώσσα προγραμματισμού C, Ritchie

πλέον έχω και 4ο, το βιβλιο που αναφέρει ο φίλος:
Η γλώσσα C σε βάθος, Χατζηγιαννάκης

Η γνώμη μου, μέχρι στιγμής, είναι οτι του Μισυρλή είναι το καλύτερο. Ίσως οχι ακριβώς το βιβλίο που έχω εγώ ("Εισαγωγή στον προγραμματισμό με την C") αλλά ένα δεύτερο που έχει: "Δομές δεδομένων με C". Ο Χατζηγιαννάκης είναι αρκετά επεξηγηματικός, σε σημειο ,για εμένα, να γίνεται εκνευριστικός. Ακόμα και οταν εχει προχωρησει αρκετες σελίδες σε γυρίζει κεφάλαια πίσω με διάφορες (κατά την γνώμη μου, ασύμαντες) επισημάνσεις. Επίσης στην 3η του έκδοση έχει πολλά λάθη τα οποία δεν έχει η 2η έκδοση, ειδικά σε αναφορές σε εικόνες και σχήματα. Του Ritchie εννοείται οτι είναι η "βίβλος" της γλώσσας C. Τα περιγράφει τόσο σφαιρικά όσο κάνενας άλλος αλλά έχει τα κεφάλαια του βιβλίου με πολύ παράξενη σειρά. Αν αρχίσεις από εκεί θα έχεις διαβάσει πάνω από το μισό βιβλίο και ακόμα δεν θα είσαι σίγουρος αν μπορείς να γράψεις πρόγραμμα.
Asus TUF Gaming A15 FA506IV-HN216T (Ryzen 9-4900H/16GB/512GB/GeForce RTX 2060/FHD/W10)
Ubuntu 20.04.1 LTS
Άβαταρ μέλους
Vegeta
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxs » 23 Σεπ 2011, 09:37

Νομίζω οτι τα βιβλία της C δεν είναι απλά "βιβλία" όπως το βιβλίο ιστορίας στο γυμνάσιο. :/ Τι θέλω να πώ? Και όλο να το διαβάσεις δεν θα ξέρεις C! Θα πρέπει κάθε "ενότητα-κεφάλαιο" που διαβάζεις να το κλέινεις και να κάνεις 5-10 παραδείγματα μόνος σου. Πόσο χρόνο κάνεις C?
Αν το πρόβλημά μας επιλυθεί. Επιλέγουμε το θέμα που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃Προγραμματισμός: C┃Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Ubuntu 10.4 LTS
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium @T4500 2.3GHz│ 512GB VRAM│ 500 HDD│ ATI RADEON HD545v 512 MB │ Screen: 15.6''
Άβαταρ μέλους
linuxs
daemonTUX
daemonTUX

IRC: linuxs
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Vegeta » 23 Σεπ 2011, 14:18

λιγα χρονια αλλά οχι συνεχομενα. δεν ασχοληθηκα ποτε αρκετα για να πω οτι ειμαι καλος. δεν ειχα αναγκη να γραψω προγραμματα σε c, περα απο μικρο-προγραμματα (δοκιμη γνωσεων).
να ρωτησω κατι σχετικο με c και terminal: κανω gcc το αρχειο με τον κωδικα και μερικες φορες μου βγάζει error: "undefined reference" για κάποιες συναρτήσεις. παράδειγμα με την "sqrt ()". εννοειται οτι με την συγκεκριμενη συναρτηση εχω κανει "include" την "math.h.". τι μπορει να φταιει;
Ubuntu 20.04.1 LTS
Άβαταρ μέλους
Vegeta
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Μαθήματα C