Linux σε NOKIA 5800

...τα πάντα για το open source στον χώρο των gadgets, συζητήσεις, εργαλεία, open hardware, οδηγοί κ.ά.

Συντονιστής: adem1

Re: Linux σε NOKIA 5800

Δημοσίευσηαπό lyrisias » 13 Ιούλ 2009, 03:20

:think:
ναι ε?
δες τι μαθαινει κανεις στο ubuntu! τέσπα, επειδή είμαι εγωιστής...
παραγκέλνει ή κάθε εταιρία το hardware της με το δικό της πρότυπο... :lol:
δλδ, πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει ένα σύστημα που να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα κινητά
ανεξαρτήτος εταιρίας?
μου μοιάζει απίθανο, όμως, κάλα δεν το έψαξα το θέμα, απλά λέω...
1001000 1100101 1101100 1101100 1101111
Άβαταρ μέλους
lyrisias
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 13 Ιούλ 2009, 18:11

μπα, χλομό να γίνει κατι τέτοιο (OS για όλα τα μοντέλα ΚΑΙ για όλες τις εταιρίες). να κατασκευαστεί ομος μία διανομή για συγκεκριμένο μοντέλο μιας σιγκεκριμένεις εταιρίας πιστεύω πως γίνετε αλλά δίσκολα, αν όμος βοειθήσουν και λίγο οι αταιρίες, οχι πολύ, λίγο περι hardware λογικά για γινόταν ακόμα ποιο εύκολα κάτι τέτοιο.

αν θυμάμε καλά πάκου διάβασα πως πέρασαν τον πυρήνα linyx στο iPhone 3G.
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 13 Ιούλ 2009, 20:00

Κακώς τόσο καιρό δεν πόσταρα στο thead...
Το διάβασα μόνο διαγώνια οπότε μπορεί αυτά που θα πώ να έχουν ήδη ειπωθεί λίγο-πολύ.

H QT υπάρχει σε έκδοση για symbianhttp://pepper.troll.no/s60prereleases/. Οπότε εφαρμογές από linux μπορούν θεωρητικά να γίνουν recompile και να παίξουν σε NOKIA.
Εγώ δοκίμασα μια hello world και έπαιξε!
Βέβαια το hello world δεν λέει τίποτα ... αλλά είναι μια αρχή!

Τώρα για να αλλάξει ο πυρήνας ... απλά ξεχάστε το. Δεν το λέω με κακία αλλά η ερώτηση είναι αφελής... :think: .

Γουστάρω NOKIA τρελά... αλλά θα προτειμούσα να μην είχαν κλειδώσει το kernel του Symbian και τότε θα ήταν τα καλύτερα κινητά ever!
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nekisia » 13 Ιούλ 2009, 22:04

lyrisias έγραψε:θα σχολιάσω κι εγώ
@nekisia
Άντε και μάθαμε πώς λειτουργεί θα κάνουμε μετα βίας ένα σύστημα για ένα μοντέλο.( που μέχρι να το κάνουμε θα αποσυρθεί από την αγορά)
γιατί τόση δουλειά για ένα μοντέλο? δεν είναι άσκοπο?

Το μοντελο που αναφερα δεν ειναι τυχαιο.Χρησιμοποιει μια "πειραματικη" πλατφορμα που αφορα touch συσκευες.Μονο 2 μοντελα της προς το παρον το φορανε και θα το δουμε συντομα σε νεα μοντελα.
Οπως εγραψα και παραπανω,το ubuntu πχ ειναι εξελιξιμο σαν OS με την καθε του διανομη να υποστηριζει ολο και περισσοτερο hardware.Ετσι καπως φανταστηκα και μια διανομη linux που θα αφορα στην αρχη καποιες συγκεκριμενες συσκευες πχ n97 και 5800 και επειτα η επομενες εκδοσεις θα υποστηριζουν και το νεο hardware επομενων μοντελων.Μ αυτη την λογικη γιατι τοσες πολλες διανομες linux η στην χειροτερη γιατι linux.
Τα μοντελα πχ που φορουσαν s60 εχουν ξεκινησει εδω και αρκετα χρονια.Μπορει τα μοντελα τους να εχουν αποσυρθει αλλα η πλατφορμα εχει παραμενει s60 με διαφορετικη ομως version.
Η ubuntu 7.04 στο laptop μου ηταν αισχρη,γεματη προβληματα.Θυμαμαι,αν θυμαται και ο "vista killer" τον ειχα παρει παραμασχαλα για 48 ωρες στο irc και ακρη δεν μπορουσαμε να βγαλουμε...Με την 9.04 ομως,ολα δουλευουν ρολοι.
Καταλαβαινεις γιατι μπορει να μην ειναι τελικα και τοσο ασκοπη η αναπτυξη ενος τετοιου λειτουργικου.Στην υποθεση του hardware των κινητων,τα πραματα ειναι "μετρημενα κουκια".Στο hardware των desktops-laptops...αβυσσος.
nekisia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 13 Ιούλ 2009, 22:56

Η Nokia ήταν να αλλάξει το symbian με το android αλλά τελικά δεν έγινε η αλλαγή. Και μάλιστα δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν το symbian. Ο λόγος( όπως το βλέπω εγώ) είναι γιατί πέτυχαν ένα αχακάριστο περιβάλλον και πλέον μπορούν να έχουν το έλεγχο κάθε εφαρμογής που κυκλοφορεί.
Δεν νομίζω ότι σκοπεύουν να βάλουν λειτουργικό το οποίο να μπορεί ο καθένας να χακάρει. Ποιό το όφελός τους? Έτσι θα ανοίξουν από πάνω τους άπειρες εταιρείες υποστήριξης unofficial. Και μόνο λεφτά θα χάσουν. Όλα αυτά που σου λέω μπορεί να βρεις σε συζητήσεις στα forum της Nokia και του symbian freaks.

Πολλά ακούγονται για λίνουξ σε τηλέφωνα και υπάρχουν (-αν) κάποια project κάποια λένε και για εμπορικές συσκευές μέσα στο 2010 αλλά αυτό είναι μια υπόθεση που κρατάει τα τελευταία 5-6 χρόνια. Ίδωμεν...
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nekisia » 13 Ιούλ 2009, 23:16

Nisok έγραψε:Η Nokia ήταν να αλλάξει το symbian με το android αλλά τελικά δεν έγινε η αλλαγή. Και μάλιστα δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν το symbian. Ο λόγος( όπως το βλέπω εγώ) είναι γιατί πέτυχαν ένα αχακάριστο περιβάλλον και πλέον μπορούν να έχουν το έλεγχο κάθε εφαρμογής που κυκλοφορεί.
Δεν νομίζω ότι σκοπεύουν να βάλουν λειτουργικό το οποίο να μπορεί ο καθένας να χακάρει. Ποιό το όφελός τους? Έτσι θα ανοίξουν από πάνω τους άπειρες εταιρείες υποστήριξης unofficial. Και μόνο λεφτά θα χάσουν. Όλα αυτά που σου λέω μπορεί να βρεις σε συζητήσεις στα forum της Nokia και του symbian freaks.

Πολλά ακούγονται για λίνουξ σε τηλέφωνα και υπάρχουν (-αν) κάποια project κάποια λένε και για εμπορικές συσκευές μέσα στο 2010 αλλά αυτό είναι μια υπόθεση που κρατάει τα τελευταία 5-6 χρόνια. Ίδωμεν...

Αυτο που λες ισχυει περισσοτερο με τα iphone και την apple γιαυτο και βλεπουμε ραγδαια ανταπτυξη προγραμματων και παιχνιδιων ενω μεγαλο παραπονο υπαρχει απο τους χρηστες nokia οι οποιο δεν εχουν και απολυτο δικιο γιατι απο την στιγμη που βγαινει ενα application για νοκια,την επομενη μερα ειναι κρακαρισμενο και διαθεσιμο στα γνωστα "μαγαζακια" του νετ.Δεν ειναι κουτοι λοιπον οι προγραμματιστες που αναπτυσουν εφαρμογες για iphone και παραμελουν την νοκια.Εκει πληρωνονται.Η νοκια εκανα το παιχνιδι της,εβγαλε μια συσκευη,πουλησε 8 εκατομμυρια συσκευες και τελος.Το μετα δεν την πολυ απασχολει...αυτη πουλησε.Δεν εχασε.Κερδισε.Μπες στο apple store ακι στο ovi store και κανε μια συγκριση.
nekisia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 13 Ιούλ 2009, 23:40

Μάλλον δεν κατάλαβες το post μου. Οπότε το αναδιαρθρώνω...

Το S60 είναι (αυτή τη στιμγή που μιλάμε) 100% ακρακάριστο. Και σε παρακαλώ αν ξέρεις τρόπο να το χακάρεις να το πείς και σε εμένα.

Ποίος νοιάζεται για κάποιες εφαρμογές?? Και το iphone??

Σημασία έχει να μπορείς να φτιάξεις εφαρμογές και όχι widgets - applets και άλλες δισύλλαβες μ@λ@κίες, χωρίς το sign της NOKIA. Αυτό μπορείς να το κάνεις? Αν ναι σε παρακαλώ και πάλι να μου πείς το πως!?

Αν κάποιος, εγώ είτε εσύ, μπορούσε να βάλει στο τηλέφωνό όποιο λειτουργικό ήθελε π.χ. NISOKUBUNTU τότε την υποστήριξη θα την έκανα εγώ. και θα την χρέωνα όσο ήθελα... αλλά σημασία έχει ότι θα την έχανε η NOKIA.

Για αυτό σου λέω, ακόμα, ξέχνα το linux σε NOKIA. Ποιό σύντομα περίμενε να γίνει η S60 open source.... http://www.symbian-freak.com/news/009/07/symbian_releases_first_open_source_package.htm.
Αν και πολλοί λένε ότι ήταν μια κίνηση marketing κ.τ.λ...
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mrjack » 14 Ιούλ 2009, 16:17

Nisok έγραψε:Η Nokia ήταν να αλλάξει το symbian με το android αλλά τελικά δεν έγινε η αλλαγή.

Ηταν ;;
Σε rumor ;

Εχει ξοδεψει απειρους πορους και κεφαλαιο για να αναπτυξει το δικο τους linux-based os. Για το android υπηρχε
απο την αρχη μια συγκεκριμενη αποψη απο τον oli.

Nisok έγραψε:Πολλά ακούγονται για λίνουξ σε τηλέφωνα και υπάρχουν (-αν) κάποια project κάποια λένε και για εμπορικές συσκευές μέσα στο 2010 αλλά αυτό είναι μια υπόθεση που κρατάει τα τελευταία 5-6 χρόνια. Ίδωμεν...

Δεν ειναι υποθεση . Ειναι γεγονος. Πλεον γνωστοι insider το εχουν επιβεβαιωσει. : )

Nisok έγραψε:Για αυτό σου λέω, ακόμα, ξέχνα το linux σε NOKIA. Ποιό σύντομα περίμενε να γίνει η S60 open source....

Ξεχνα :think: ;
Η s60 εχει παρει τον δρομο της για mid και low-mid range. Για high εχει αμεσες υλοποιησεις.
Ο eldar εχει πει για πολυ ωραια εμφανιση και ομορφη χρηση animations της υλοιποιησης κλπ κλπ
Φθινοπωρο ο πρωτος.
Άβαταρ μέλους
mrjack
seniorTUX
seniorTUX

IRC: mrjack
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nekisia » 14 Ιούλ 2009, 19:48

Θα συμφωνισω με τον κυριο Τζακ οσον αφορα την πλατφορμα s60.Θα την δουμε να παλαιωνει οπως και τα πρωτα μοντελα που την φορουσαν.
nekisia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 14 Ιούλ 2009, 22:15

μα και το 5800 S60 έχει... Ποιός λέει ότι η nokia θα αλλάξει λειτουργικό??
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Gadgets με Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα