ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΡΟΣ Β'

...ασύγχρονα μαθήματα Δικτύων

Re: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΡΟΣ Β'

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 20 Ιούλ 2011, 18:28

stamatiou έγραψε:
Δρομολογητής είναι κόμβος;
Edit: Το OSImStack δηλαδή είναι απλά ένας τρόπος σκέψης για δίκτυα;

Ναι βασικα το OSI και το TCP/IP (Οπως το εχω εμφανισει στις ετικετες) ειναι προτυπα και οχι υλοποιησεις
Οι πραγματικες υλοποιησεις δεν εμφανιζονται παντα (με σαφηνεια) σε αυτα τα μοντελα και συχνα υπαρχουν αμφισβητησεις.
Αυτα τα επιπεδα περιλαμβανουν μετα τα πιο ετσι προσδιορισιμα συστατικα ενος πρωτοκολλου ;) ή των επιμερους πρωτοκολλοων για να μην μπερδευεσαι. Για αυτον και ακριβως τον λογο δεν ειναι συμπτωση οτι τα πρωτοκολλα μεταφορας και δικτυου παιρνουν το ονομα τους απο τα αντιστοιχα επιπεδα ;) μαλλον εδω θα μπερδευοσουν οποτε ελπιζω μετα και απο αυτο να ειναι πληρως κατανοησιμο. Αν παρολαυτα δεν ειναι πες μου να το ξανασυζητησουμε πριν περασουμε στο μαθημα 1.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 20 Ιούλ 2011, 18:35

Οσο για τον δρομολογητη.... Δρομολογητης ειναι το μηχανημα που κανει την μεταφορα
κομβος πιο πολυ εχει να κανει με σχεδιαστικη κατασταση... πχ εχω εναν γραφο που παριστανει ενα δικτυο τοτε ο γραφος αυτος ειναι μια δομη δεδομενων ... πιο συγκεκριμενα μπορεις να θεωρησεις το εξης

V: κομβοι γραφου E: ακμες (συνδέσεις μεταξυ των κομβων) . Οι κομβοι ενος γραφου ειναι στοιχεια ενος δικτυου και μπορει να ειναι δρομολογητες , ρουτερς μεταγωγεις κτλπ.

Εστω οτι εχεις ενα δικτυο με 2 τερματικα και 3 κομβους. T1 & T2 τα 2 τερματικα και Κ1 , Κ2 , Κ3 οι αντιστοιχοι κομβοι.

ΟΠοτε το V ειναι ενα συνολο σκεψου απο κομβους V={Κ1,Κ2,Κ3,Τ1,Τ2}
και αναλογα τις συνδεσεις μετα μπορεις να φτιαξεις το απλο σχημα ενος δικτυου οι συνδεσεις αντιστοιχουν στις ακμες
αρα E={ (T1,K1) , (K1,K2) , (K1,K3) , ( K2,K3) , (K3,T2) }
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stamatiou » 20 Ιούλ 2011, 18:40

Star_Light έγραψε:
stamatiou έγραψε:
Δρομολογητής είναι κόμβος;
Edit: Το OSImStack δηλαδή είναι απλά ένας τρόπος σκέψης για δίκτυα;

Ναι βασικα το OSI και το TCP/IP (Οπως το εχω εμφανισει στις ετικετες) ειναι προτυπα και οχι υλοποιησεις
Οι πραγματικες υλοποιησεις δεν εμφανιζονται παντα (με σαφηνεια) σε αυτα τα μοντελα και συχνα υπαρχουν αμφισβητησεις.
Αυτα τα επιπεδα περιλαμβανουν μετα τα πιο ετσι προσδιορισιμα συστατικα ενος πρωτοκολλου ;) ή των επιμερους πρωτοκολλοων για να μην μπερδευεσαι. Για αυτον και ακριβως τον λογο δεν ειναι συμπτωση οτι τα πρωτοκολλα μεταφορας και δικτυου παιρνουν το ονομα τους απο τα αντιστοιχα επιπεδα ;) μαλλον εδω θα μπερδευοσουν οποτε ελπιζω μετα και απο αυτο να ειναι πληρως κατανοησιμο. Αν παρολαυτα δεν ειναι πες μου να το ξανασυζητησουμε πριν περασουμε στο μαθημα 1.

Τι εννοείς με το επιμέρους πρωτοκόλλων; Επίσης τι είναι το τερματικό στα δίκτυα;
EDIT: Δηλαδή στο TCP/IP σε άλλα layers χρησιμοποιείται το tcp και σε άλλες ip;
1Γνώσεις→Linux: Αρχάριος┃Προγραμματισμός:Αρχάριος┃Αγγλικά:Μέτριος
2Λειτουργικό→Arch Linxu 32bit
3Προδιαγραφές→2x AMD AthlonX2 DualCore QL-66 ‖ RAM 1751 MiB ‖ Hewlett-Packard 308C - Hewlett-Packard Compaq 615
4Κάρτες γραφικών:ATI RS780M/RS780MN [Radeon HD 3200 Graphics][1002:9612]
5Δίκτυα:eth0:Marvell 88E8042 PCI-E Fast Ethernet Controller [11ab:4357] (rev 10)⋮eth1: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315](rev 01)
Πρωσοπική Ιστοσελίδα: http://giwrg98.co.cc
Άβαταρ μέλους
stamatiou
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 20 Ιούλ 2011, 23:23

stamatiou έγραψε:
Τι εννοείς με το επιμέρους πρωτοκόλλων; Επίσης τι είναι το τερματικό στα δίκτυα;

Επιμερους πρωτοκολλα στα αλλα επιπεδα. Τερματικο ειναι ο υπολογιστης που τελικα θα λαβει τα δεδομενα.
Το ενα τερματικο ειναι αυτο το αλλο τερματικο ειναι ο υπολογιστης που συνθεσε το πακετο και ειναι ο πομπος δηλαδη.

Η IP ειναι μια διευθυνση για δρομολογηση και χρησιμοποιειται παντου. ΝΑΙ ακριβως σε αλλο layer χρησιμοποιειται το TCP
(σε αυτο της μεταφορας) και σε αλλο layer το IP (σε αυτο του δικτυου).
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stamatiou » 20 Ιούλ 2011, 23:54

Star_Light έγραψε:
stamatiou έγραψε:

Επιμερους πρωτοκολλα στα αλλα επιπεδα. Τερματικο ειναι ο υπολογιστης που τελικα θα λαβει τα δεδομενα.
Το ενα τερματικο ειναι αυτο το αλλο τερματικο ειναι ο υπολογιστης που συνθεσε το πακετο και ειναι ο πομπος δηλαδη.

Η IP ειναι μια διευθυνση για δρομολογηση και χρησιμοποιειται παντου. ΝΑΙ ακριβως σε αλλο layer χρησιμοποιειται το TCP
(σε αυτο της μεταφορας) και σε αλλο layer το IP (σε αυτο του δικτυου).

Αυτά θα τα καταλάβω καλύτερα και στη συνέχεια των μαθημάτων, έτσι;
1Γνώσεις→Linux: Αρχάριος┃Προγραμματισμός:Αρχάριος┃Αγγλικά:Μέτριος
2Λειτουργικό→Arch Linxu 32bit
3Προδιαγραφές→2x AMD AthlonX2 DualCore QL-66 ‖ RAM 1751 MiB ‖ Hewlett-Packard 308C - Hewlett-Packard Compaq 615
4Κάρτες γραφικών:ATI RS780M/RS780MN [Radeon HD 3200 Graphics][1002:9612]
5Δίκτυα:eth0:Marvell 88E8042 PCI-E Fast Ethernet Controller [11ab:4357] (rev 10)⋮eth1: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315](rev 01)
Πρωσοπική Ιστοσελίδα: http://giwrg98.co.cc
Άβαταρ μέλους
stamatiou
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 21 Ιούλ 2011, 00:13

stamatiou έγραψε:
Αυτά θα τα καταλάβω καλύτερα και στη συνέχεια των μαθημάτων, έτσι;

Ναι. Εννοειται αυτο.

Θα υπαρξουν και πρακτικα θεματα απο το τερματικο...

Πχ οι εντολες ping / dig / dns / netstat

τα αρχεια διαμορφωσεων του δικτυου κτλπ. Οχι μονο θεωρια.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 21 Ιούλ 2011, 13:47

users.sch.gr/geoista/BkAt/ProtipoOSI.pps

και μια ακομη πηγη απο την οποια μπορει να δει καποιος γενικα πως

δουλευει το OSI και η ενθυλακωση σε καθε επιπεδο :)
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 26 Αύγ 2011, 23:35

up to date => Παράγραφος 6. Το TCP/IP .

Δεν υπάρχουν λάθη(οπως ελπιζω :P) στις παραγράφους απλα τις τροποποιώ ωστε να είμαστε περισσότερο σαφείς , ακριβείς και συγκεκριμένοι σε αυτα που γράφονται.

Πχ στο επίπεδο 2 <=> DLL ο έλεγχος λαθών γινόταν σε αυτο το επίπεδο αλλα πιο συγκεκριμένα στο LLC ενω στο MAC έχουμε την ρύθμιση της πρόσβασης. Ειναι απλά λεπτομέρειες διατύπωσης οι οποίες ομως κάνουν την διαφορά ;)

Καλο διαβασμα!!!
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxs » 11 Σεπ 2011, 03:47

Πρωτόκολλο δηλαδή είναι κάποιοι κανόνες για το πως θα μπορέσει το pc να περάσει πληροφορίες απο bites σε μια γραμμή τηλεφώνου? Απλά υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα και κάθε ένα λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με τι? τον τύπο δικτύου?
Αν το πρόβλημά μας επιλυθεί. Επιλέγουμε το θέμα που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃Προγραμματισμός: C┃Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Ubuntu 10.4 LTS
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium @T4500 2.3GHz│ 512GB VRAM│ 500 HDD│ ATI RADEON HD545v 512 MB │ Screen: 15.6''
Άβαταρ μέλους
linuxs
daemonTUX
daemonTUX

IRC: linuxs
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxs » 11 Σεπ 2011, 05:30

αν το network interface μας δεν είναι TCP/IP η ifconfig δεν δουλεύει? :/
Αν το πρόβλημά μας επιλυθεί. Επιλέγουμε το θέμα που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃Προγραμματισμός: C┃Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Ubuntu 10.4 LTS
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium @T4500 2.3GHz│ 512GB VRAM│ 500 HDD│ ATI RADEON HD545v 512 MB │ Screen: 15.6''
Άβαταρ μέλους
linuxs
daemonTUX
daemonTUX

IRC: linuxs
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Μαθήματα Δικτύων