ΜΑΘΗΜΑ Νο2 ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

...ασύγχρονα μαθήματα Δικτύων

Re: ΜΑΘΗΜΑ Νο2 ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 07 Σεπ 2011, 21:48

Λοιπον για το Wireshark ο επισημος οδηγος χρησης του ειναι αυτος.

http://www.wireshark.org/docs/

Θα συμβουλευα γενικοτερα να μην μπλεκεστε με πεδια πακέτων που ανήκουν σε επίπεδα

τα οποια δεν εχουμε εξετασει ακομη διοτι θα χαθείτε -οσοι ειστε αρχαριοι- τελοςπαντων.

Το wireshark ειναι ενας network analyzer αναλύει τα πακέτα με την έννοια οτι δείχνει τις τιμές των πεδιων τους.

Ενα IP datagram πχ στο επιπεδο δικτυου εχει συγκεκριμενα πεδια και μεσα σε αυτα καποιες τιμες ωστε να υλοποιηθουν λειτουργιες απαραιτητες.

Ενα frame σε επιπεδο DLL (Data Link Layer) ακριβως τα ιδια κτλπ... Το wireshark ειναι απλα ενα εργαλειο για να δει κανεις στην πραξη ολα οσα εμφανιζονται στην θεωρια ή καλυτερα να δει σε πραγματικο χρονο την θεωρια.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 07 Σεπ 2011, 21:54

Και αν θελετε την δικη μου αποψη... Να προτιματε να διαβαζετε τα προγραμματα απο τις σελιδες τεκμηριωσεων τους.

Μια κακη πηγη γνωσης η οποια υπάρχει στο ιντερνετ και καποιος εχασε τον χρονο του να την διαβασει μονο κακο μπορει να του κανει
αν δεν εχει μεταφραστει σωστα ή αν αυτος που την εγραφε δεν ηταν συνειδητοποιημενος.

Πρεπει να διαλεγουμε προσεκτικα αυτα που διαβαζουμε στο ιντερνετ... να προτιμαμε τις πιο πολλες φορες τις ξενες πηγες και κυριως τις επισημες σελιδες τεκμηριωσης. ΕΠισης για οσους ειναι ακουστικοι τυποι ή και οπτικοι μπορουν να ψάξουν κάποιο video tutorial ενισχυτικο απο το youtube με keyword αυτο που ψαχνουν μεσα στην μπαρα αναζητησης αντι για το τραγουδι δηλαδη. :)

Η γνωση ειναι απειρη και τελικα εκεινο που μας μενει ειναι να μαθουμε πως να διαβαζουμε. Προσωπικες αποψεις δεν βγαζω λογο οποιος θελει τις ακολουθει ή παραθετει τις διαφωνιες του.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Garrus » 10 Σεπ 2011, 01:55

Σε ενα ethernet δικτυο, σε καθε εκπομπη ενος σταθμου, το μηνυμα πηγαινει και στις δυο κατευθυνσεις,και φτανει σε ολους τους σταθμους του δικτυου.
Οποτε,καθε εκπομπη ειναι μια "πολυεκπομπη".Η διαφορα με το broadcast,ειναι οτι το μηνυμα που μεταδιδεται εχει διευθυνση παραληπτη μπαλαντερ,που την δεχονται ολοι οι αποδεκτες , σε αντιθεση με την κανονικη εκπομπη,οπου οριζεται η mac παραληπτη,οποτε τα πακετα με διαφορετικη μακ απο τον παραληπτη απορριπτονται.
Ειναι σωστα τα απο πανω;

Αν ναι,ποια ειναι/ υπαρχει καποια διευθυνση mac που να υποδηλωνει "αυτο ειναι ενα πακετο πολυεκπομπης". ?Δλδ κατι σαν την broadcast IP αλλα στο data link επιπεδο.
1 Γνώσεις Linux: Ελπίζω τουλ. μέτρια ┃ Προγραμματισμού: Καλή ┃ Αγγλικών: Very best englands
2 Ubuntu 15.10 wily 64bit (en_US.UTF-8),
3 Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz ‖ RAM 3843 MiB ‖ SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. NP350E5C-S03GR [...]
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] (rev 09) ⋮ [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] [1002:6840] (rev ff)
5 enp2s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 09) ⋮ wlp3s0: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Garrus
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 10 Σεπ 2011, 02:27

Garrus έγραψε:Σε ενα ethernet δικτυο, σε καθε εκπομπη ενος σταθμου, το μηνυμα πηγαινει και στις δυο κατευθυνσεις,και φτανει σε ολους τους σταθμους του δικτυου.
Οποτε,καθε εκπομπη ειναι μια "πολυεκπομπη".Η διαφορα με το broadcast,ειναι οτι το μηνυμα που μεταδιδεται εχει διευθυνση παραληπτη μπαλαντερ,που την δεχονται ολοι οι αποδεκτες , σε αντιθεση με την κανονικη εκπομπη,οπου οριζεται η mac παραληπτη,οποτε τα πακετα με διαφορετικη μακ απο τον παραληπτη απορριπτονται.
Ειναι σωστα τα απο πανω;

Αν ναι,ποια ειναι/ υπαρχει καποια διευθυνση mac που να υποδηλωνει "αυτο ειναι ενα πακετο πολυεκπομπης". ?Δλδ κατι σαν την broadcast IP αλλα στο data link επιπεδο.

Καλως τον. Με πιανεις αδιαβαστο σε αυτο και επειδη δεν θελω να σου πω κατι που δεν ισχυει
τσεκαρε εδω -> http://www.firewall.cx/multicast-intro.php
και πες μου αν σε βοηθησε. Το μονο που θυμαμαι (αν το θυμαμαι καλα) ειναι οτι σε μια Multicast μπορουν να αντιστοιχηθουν
και IP Κατηγοριας D (class D) σε καταλληλες LAN διευθυνσεις πολυ εκπομπης... τσεκαρε την παραπανω πηγη και πες μου αν ημουν σωστος και εγω
γιατι ειμαι και λιγο πτωμα να την διαβασω τωρα :/
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 10 Σεπ 2011, 03:14

Οπα! Καλα που μου το ειπες Garrus για να το ξεκαθαρισω και μεσα στον οδηγο.

Κοιταξτε απο οσο εχω καταλαβει παιζουν οι εξης περιπτωσεις....

1. Αν το πακετο ερχεται απεξω και η συσκευη του δικτυου που θα κανει την προωθηση ειναι επαναληπτης... τοτε το πακετο ακουγεται απο ΟΛΟΥΣ!

2. Αν το πακετο ερχεται παλι απεξω και η συσκευη του δικτυου ειναι διακοπτης... τοτε η προωθηση ειπαμε θα γινει συγκεκριμενα με βαση μια IP Και μια MAC.

3. Αν βρισκομαστε τωρα μεσα στο τοπικο δικτυο πχ και υπάρχουν Α ---- Β ---- Γ ---- Δ υπολογιστές. Αν ο Α θελει να επικοινωνησει με τον Β μπορει να το κανει απευθειας δεν βρισκω λογο να τον ακουσει ο Γ. Εφοσον ο Β θα δει την διευθυνση του στο πακετο απευθειας θα γραπωσει το μηνυμα :P εσυ εννοουσες οτι θα διασχίσει πρωτα κατα μηκος ολο το κοινο μεσο και μετα θα επιστρέψει στον Β?

Τωρα τι γινεται αν το πακετο έχει κατευθυνση απο τον Β και μετα... εστω στον Δ το παιρνει ο Β και ο Γ το ακουνε (αυτο σημαινει επεξεργαζονται) και αν δεν ειναι δικο τους το περνανε πχ στον Δ? Γιατι και το "ακουω" ειναι σχετικο.... Εχω και εγω μερικες αποριες η αληθεια ειναι :lol: :lol: :lol:

Mολις την λυσω την απορια αυτη θα διορθωσω στο 1.4 το παράδειγμα 2 (αν θελει διορθωση) Παντως τα 1,2 ειναι σιγουρα ετσι. Ο επαναληπτης γενικα οτι παιρνει το δινει σε ολους δεν κανει καμια επεξεργασια πακετου και σε ποιον προοριζεται μεσα στο LAN.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Garrus » 10 Σεπ 2011, 13:09

έγραψε:Ειναι σημαντικο να γινει κατανοητο οτι, ειτε να δεδομενο δικτυο Ethernet εκτεινεται σε ενα ενιαιο τμημα, ειται εκτεινεται σε μια γραμμικη ακολουθια τμηματων που συνδεονται απο επαναληπτες, η σε πολλα τμηματα που συνδεονται σε μια αστεροειδη διευθετηση με ενα διακλαδωτηρα, τα δεδομενα που μεταδιδονται απο καθε υπολογιστη υπηρεσιας στο συγκεκριμενο δικτυο Ethernet φτανουν σε ολους τους αλλους υπολογιστες υπηρεσιας

^
Αυτο λεει το βιβλιο μου.
Αν το σημα δεν ταξιδευε προς και στις δυο κατευθυνσεις του καλωδιου, πως θα μπορουσαν εκατερωθεν υπολογιστες να υλοποιουν την ακροαση φεροντος;
1 Γνώσεις Linux: Ελπίζω τουλ. μέτρια ┃ Προγραμματισμού: Καλή ┃ Αγγλικών: Very best englands
2 Ubuntu 15.10 wily 64bit (en_US.UTF-8),
3 Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz ‖ RAM 3843 MiB ‖ SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. NP350E5C-S03GR [...]
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] (rev 09) ⋮ [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] [1002:6840] (rev ff)
5 enp2s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 09) ⋮ wlp3s0: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Garrus
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 10 Σεπ 2011, 13:27

Garrus έγραψε:
έγραψε:Ειναι σημαντικο να γινει κατανοητο οτι, ειτε να δεδομενο δικτυο Ethernet εκτεινεται σε ενα ενιαιο τμημα, ειται εκτεινεται σε μια γραμμικη ακολουθια τμηματων που συνδεονται απο επαναληπτες, η σε πολλα τμηματα που συνδεονται σε μια αστεροειδη διευθετηση με ενα διακλαδωτηρα, τα δεδομενα που μεταδιδονται απο καθε υπολογιστη υπηρεσιας στο συγκεκριμενο δικτυο Ethernet φτανουν σε ολους τους αλλους υπολογιστες υπηρεσιας

^
Αυτο λεει το βιβλιο μου.
Αν το σημα δεν ταξιδευε προς και στις δυο κατευθυνσεις του καλωδιου, πως θα μπορουσαν εκατερωθεν υπολογιστες να υλοποιουν την ακροαση φεροντος;

Ναι αλλα και παλι δεν απανταει σε συγκεκριμενη ερωτηση αυτο. Λεει γενικα τι γινεται μεσα σε ενα ethernet οχι κατω απο ορισμενες προυποθεσεις .
Πχ ενα σεναριο ειναι αυτο που ανεφερα πιο πανω και θελω να το ψαξω (βεβαια προς το παρον ο χρονος μου εχει αρχισει και ελαττωνεται δυστυχως)
για αυτο και θα αργησω να ανεβασω και το 3ο... αυτα θελουν προσοχη οταν τα γραφεις επειδη θα τα διαβασει κοσμος δεν μπορω να τα κανω οπως οπως :P
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 10 Σεπ 2011, 13:38

ενιγουει ψαχνω τωρα σε ολες τις τοπολογιες να δω τι γινεται και σε 10-20 λεπτα θα ειμαι πισω να το ξεκαθαρισουμε.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stamatiou » 10 Σεπ 2011, 14:06

Garrus έγραψε:

^
Αυτο λεει το βιβλιο μου.

Off topic:
Από το βιβλίο είσαι ικανοποιημένος; Επειδή έψαχνα και εγώ κάποιο βιβλίο για να το συνδυάσω με τα μαθήματα....
stamatiou
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 10 Σεπ 2011, 14:12

λοιπον καταρχην για να έχει καποιος πλεον μια συνοπτικη εικονα του τι έχουμε πει ως τωρα και πως έχουμε "κτισει" σιγα σιγα την δικτύωση σε τοπικό επίπεδο

Εικόνα

Uploaded with ImageShack.us

Αυτο λοιπον ειναι ενα τοπικο δικτυο (με υποδικτυα) . Αριστερα ειναι το 1ο υποδικτυο της υποθετικης εταιρειας Χ δεξια το 2ο και πιο κατω το 3ο στο οποιο έχει μαζεψει πχ εναν σερβερ που παιζει με το πρωτοκολλο FTP. Τι εχουμε πει οτι σημαινει πρωτοκολλο? Οι βασικες αρχες με τις οποιες γινεται η επικοινωνια... και σε αυτη την περιπτωση η FTP επικοινωνια για διαμοιρασμο των αρχειων. (Αρχικα το ιντερνετ αυτη τη χρηση ειχε αλλωστε) πολυ πολυ αρχικα βεβαια.

Τωρα αν καποιος θελει να δουλεψει στην ασφάλεια θα πρεπει να μπορει να παραμετροποιει (κωδικας) το σημειο που λεει Corporate Firewall = Εταιρικο Firewall .

To πως σπαει το παραπανω δικτυο στα υποδικτυα του το έχουμε εξαντλήσει πιστεύω μεσω των τεχνικων της υποδικτυωσης

Στο παραπανω επισης σχημα βλεπουμε την αρχιτεκτονικη και τοπολογια αυτου του τοπικου δικτυου .

Μπορει καποιος να ξεκαθαρισει σε ποιο ή μεχρι ποιο σημειο στο παραπανω γινεται επικοινωνια με βαση την MAC Και που με βαση την IP?
Τι συσκευη ειναι το μπλε (με το Χ μεσα) ... το πρωτοκολλο ARP απο ποιο σημειο και μετα παιζει ? Καθε υπολογιστης μεσα στα τοπικα υποδικτυα τι διευθυνσεις έχει?

ΟΛα αυτα τα εχουμε δει ως τωρα απλα εδω μπαινουν πλεον συγκεντρωμενα σε μια φωτογραφια.

P.S Ειχα σκοπο να το δειξω μετα και την 3η παρουσιαση δεν θα σας αφηνα ετσι σε καμια περιπτωση... δεν θα κανουμε παπαγαλιες εδω μεσα... παρολο που τα δικτυα οπως παρουσιαζονται εδω ειναι θεωρητικα.... αλλα μιας και ειστε αρκετα ανεπτυγμενοι σε επιπεδο και με ρωτατε πολυ καλα πραγματα δεν γινοτανε... :D
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Μαθήματα Δικτύων