ΜΑΘΗΜΑ Νο2 ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

...ασύγχρονα μαθήματα Δικτύων

Re: ΜΑΘΗΜΑ Νο2 ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

Δημοσίευσηαπό stamatiou » 10 Σεπ 2011, 14:27

Spoiler: show
1. Με MAC γίνεται μετά το μπλε ενώ με IP όταν αλλάζει από το ένα δίκτυο στο άλλο
2. Το μπλε είναι ρούτερ
3. Το ARP παίζει σε επίπεδο τοπικού δικτύου
stamatiou
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 10 Σεπ 2011, 14:32

Tωρα σχετικα με αυτα που ρωτησε ο Garrus , εχω τονισει και στους οδηγους την διαφορα μεταξυ Switch και ΕΠαναληπτη! Και απο οτι βλεπω ειχα δικιο (μαλλον)

Garrus εδω τα λεει πολυ αναλυτικα => http://www.ekoletsou.gr/NETWORKS3.pdf (αν και "ανεπισημη" πηγη) την κραταμε γιατι μας διευκολυνει

συγκεκριμενα λοιπον κοιταξε τι λεει στις σελιδες 10-11/13

Ειδικα εκει που λεει για επαναληπτες και διακοπτες... ενας διακοπτης απλα θα τσεκαρει αν ο υπολογιστης ειναι ανενεργος (δεν εκπεμπει) αλλου δηλαδη.... και θα του προωθησει το πακετο.

Switchers / hubs => επεξεργαζονται πλαισια - frames
ROuters => επεξεργαζονται IP datagrams σε επιπεδο δικτυου

Πχ η μπλε συσκευη με το Χ μεσα της που βλεπουμε και στην παραπανω εικονα που ανεβασα

Μεταξυ διαφορετικων τοπικων περιοχων επομενως (τοπικων δικτυων) εφαρμοζονται αλγοριθμοι δρομολογησης (τους οποιους δεν εχουμε δει ως τωρα) και η επικοινωνια γινεται σε επιπεδο δικτυου

ενω μεσα στο τοπικο μολις φτασει το πακετο σου γινεται με τις MAC ενταξει? Τα ξαναλεω για να τα ξεκαθαρισουμε και σε οποιον δεν τα εχει καταλαβει 100% ακομη.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 10 Σεπ 2011, 14:34

stamatiou έγραψε:
Spoiler: show
1. Με MAC γίνεται μετά το μπλε ενώ με IP όταν αλλάζει από το ένα δίκτυο στο άλλο
2. Το μπλε είναι ρούτερ
3. Το ARP παίζει σε επίπεδο τοπικού δικτύου

Σωστος.
Τελευταία επεξεργασία από Star_Light και 24 Σεπ 2011, 16:21, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 10 Σεπ 2011, 14:40

stamatiou να θυμασαι γενικα πως μαθαινεις οταν απαντας στο ΓΙΑΤΙ.
Τελευταία επεξεργασία από Star_Light και 24 Σεπ 2011, 16:24, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 10 Σεπ 2011, 15:18

Μια διευκρινιση επειδη παντοτε μου αρεσει να ειμαι ξηγημενος. Οι καλες εξηγησεις κανουν τους καλους φιλους :D

Λοιπον οτι γραφω εδω... χρειαζεται να ελεγχεται και απο εσας. ΑΝθρωπος ειμαι... μπορει κατι να παρανοησα και να εγραψα βλακειες.

Δεν κανω τα μαθηματα με σκοπο να το παιξω δασκαλος γιατι πολυ απλα δεν ειμαι. Πιστευω θα ηταν οτι καλυτερο να προσεχουμε ολοι τι γραφουμε αλλα και τι διαβαζουμε πανω απο 1 φορα....

Ευχαριστω και τον Garrus που σε αρκετα σημεια με εχει κανει να ψαχτω λιγο περισσοτερο για να μπορεσω να του απαντησω.... με εκανε να μαθω περισσοτερα!

Ευχαριστω και τον σταματιου για το ενδιαφερον του στους οδηγους... αλλα και τις εξισου δικιες του καλες ερωτησεις... και τους επισκεπτες φυσικα που δινουν χρονο διαβαζοντας τους οδηγους μου , αν καποιος βρει λαθη στους οδηγους (αν και τους εχω προσεξει)... ή ασαφειες μπορει να γινει μελος -δεν ειναι δυσκολο- και να το επισημανει μπαινοντας στην παρεα μας.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 13 Σεπ 2011, 00:23

Σε λιγη ωρα θα παραδωσω την άσκηση 4. (ΑΝ προλαβω) γιατι θα πρεπει να κατσω να την λυσω κανονικα... και θα παραθεσω και μια συντομη παρουσιαση στο nmap καθως και μια ασκηση στην συνεχεια... την ασκηση 5 μεινετε συντονισμενοι.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxs » 13 Σεπ 2011, 01:31

Χαλαρά ρε σύ...όλο το βράδυ εδώ θα είμαι! ;)
Αν το πρόβλημά μας επιλυθεί. Επιλέγουμε το θέμα που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃Προγραμματισμός: C┃Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Ubuntu 10.4 LTS
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium @T4500 2.3GHz│ 512GB VRAM│ 500 HDD│ ATI RADEON HD545v 512 MB │ Screen: 15.6''
Άβαταρ μέλους
linuxs
daemonTUX
daemonTUX

IRC: linuxs
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 13 Σεπ 2011, 03:48

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ Nmap

Λοιπον βαζω εδω το Nmap και δεν ανοιγω αλλο νημα γιατι δεν θα ειναι και αρκετα μεγαλη η παρουσιαση μιας και θεωρω μη αποδοτικό το να αρχισω
να παραθετω τα flags και τα options που μπορει να εχει το προγραμμα(τα οποια και ειναι ηδη παρα πολλά) στο command line μιας και μπορει καποιος κάλλιστα να συμβουλευτεί και το manual του.

Κώδικας: Επιλογή όλων
http://linux.die.net/man/1/nmap

και φυσικα η πολυ σημαντικη για ολα τα προγραμματα εντολή

man

οποτε για εδω

man nmap

Tωρα! Τι ακριβώς ειναι το Nmap? Το Nmap (Network Mapper) ειναι βασικά ενας scanner δικτύων. Φυσικα σε αυτη την παρουσίαση θα χρησιμοποιηθεί μονο για τα δικά μας δίκτυα ή τουλάχιστον αυτος ειναι ο δικός μου σκοπος και διάθεση ενόσω το παρουσιάζω. :) Mε λιγα λογια λοιπον το Νmap χρησιμοποιείται για να ανακαλύψεις hosts (κύριους υπολογιστές) μεσα σε ένα δίκτυο -το δικτυό σου- και υπηρεσίες (services) τα οποία τρέχουν σε έναν συγκεκριμένο host. Με αυτους τους τρόπους λοιπον δημιουργεί και προσφέρει έναν "χάρτη" του δικτύου με αρκετές πληροφορίες για αυτό. Και εμεις σε αυτη την παρουσίαση θα εστιάσουμε σε πληροφορίες μεσα στο δικο μας τοπικό δίκτυο.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ => Τις υπηρεσίες που τρέχουν στο συστημά μας (services) μπορούμε να τα δούμε και με άλλους τρόπους , απλα με το Nmap κάποιος μπορεί εκτος απο τις υπηρεσίες (αναλυτικότατα και σε όλες τις πόρτες) να δεί ακριβώς τις ίδιες και σε όλους τους άλλους υπολογιστές του δικτύου του ή και τελοςπαντων του δικτύου στο οποίο ειναι υπεύθυνος αν φυσικά δεν υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. (Πχ filtered πορτες απο κάποιο ισχυρό Firewall που κόβει την ροή πχ iptables) .

Για να εγκαταστήσει κάποιος το Nmap στον συστημά του δίνει απο το τερματικό την εντολή :

sudo apt-get install nmap

Στα Windows το προγραμμα έχει κανονικό GUI αλλα εδω θα εξασκηθούμε με αυτο μεσα απο το κέλυφος :)
Επομένως αφου έχετε συμβουλευθεί το εγχειρίδιο και διαβάσει τις εντολές του προγράμματος μπορούμε να προχωρήσουμε σε
μια απλή άσκηση για περισσότερη πρακτική ;)

Άσκηση 5η

Στο τοπικό σας Δίκτυο να βρεθούν :

1. α) Το λειτουργικό σύστημα του ρούτερ. β) Στην εντολή του προηγούμενου υποερωτήματος να δώσετε το option το οποίο δεν θα άφηνε καταγραφή του ελέγχου σας. Γιατι χρησιμοποιήσατε αυτο το option?

2. Nα δώσετε την εντολή με την οποια μπορεί κάποιος να κάνει έλεγχο σε όλες τις θύρες του συστήματος.

3. Για τις θύρες του ερωτήματος 2) οι οποίες βρέθηκαν ανοιχτές να βρεθούν οι υπηρεσίες (services) και οι εκδόσεις τους.

4. Να ελένξετε άν στο ρούτερ σας είναι ανοιχτή η θύρα 80. (Χρησιμοποιήστε μια διοχετευση στο κέλυφος)

5. Υποθέτουμε οτι δεν υπάρχουν καθόλου υποδίκτυα στο τοπικό σας δίκτυο. Να κάνετε ένα scan σε όλο το δίκτυο για να βρείτε τους ενεργούς
host. Να χρησιμοποιήσετε την εντολη nmap χωρίς ορίσματα. Να δικαιολογήσετε την εντολη που επιλέξατε

6. Αν υποθέσουμε οτι το τοπικό σας δίκτυο έχει έναν υπολογιστή και μια πύλη (ρούτερ) τα οποία έχουν διευθύνσεις χ.χ.χ.90 και χ.χ.χ.254 αντίστοιχα
μεχρι ποιο εύρος πρεπει να ψάξει κάποιος ωστε να εμφανίσει :
- Μέχρι έναν host
- 2 host
- 0 host

Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα
Τελευταία επεξεργασία από Star_Light και 14 Σεπ 2011, 15:26, έχει επεξεργασθεί 6 φορά/ες συνολικά
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxs » 13 Σεπ 2011, 03:54

Έφυγα... ;) ωραίος!!
Αν το πρόβλημά μας επιλυθεί. Επιλέγουμε το θέμα που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃Προγραμματισμός: C┃Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Ubuntu 10.4 LTS
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium @T4500 2.3GHz│ 512GB VRAM│ 500 HDD│ ATI RADEON HD545v 512 MB │ Screen: 15.6''
Άβαταρ μέλους
linuxs
daemonTUX
daemonTUX

IRC: linuxs
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 13 Σεπ 2011, 03:54

Nα ξανατονισω για οποιον δεν έτυχε να παρακολουθήσει τα μαθήματα πως αν θελησει να λύσει κάποια άσκηση καλο θα ηταν να δωσει την λυση μεσα σε tags spoiler για να μην φαίνεται και σε οσους την προσπαθουν μετεπειτα.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Μαθήματα Δικτύων