QAM διαμόρφωσηΓια τις διαμορφώσεις έχουμε συζητήσει και στον οδηγο για αυτο το επίπεδο τι ειναι τι κανουν και για ποιο λογο τις προτιμουμε σαν διαδικασια.
Η διαμόρφωση QAM είναι μια ψηφιακή διαμορφωση πλάτους και φάσης. Με απλα λογια αυτο σημαινει πως η διαφοροποιηση των σημάτων και των συμβόλων γινεται με βάση το πλάτος και την φάση τους. Τα πλάτη ακομη και αν ταιριάζουν ως προς τους δείκτες τους πχ αν βρω ενα A1 ή A2 για 2 σήματα στην έκφραση =>
- Κώδικας: Επιλογή όλων
A2 * cos(2πfct + Φ) // Φ = φάση
τοτε η διαφοροποιηση οπως θα δούμε θα έχει υλοποιηθει ως προς την φάση. πχ το A2 (το ενα) θα ανηκει σε φάση π/4 ενω το αλλο σε φάση 3π/4 (έχουμε πει πως τον τριγωνομετρικο κυκλο θα τον χωρισουμε 4 κυματομορφές -θα μπορουσαμε βεβαια και σε περισσοτερες ή και λιγοτερες αλλα λογω του Quatradure στην ονομασια της QAM => Quatradure Amplitude Modulation.
Στο έκδοση της QAM για 16 σύμβολα λοιπον η λύση ως προς τα bits που θα στέλνω σε κάθε κυματομορφη δίνεται απο την εκθετικη εξίσωση
2^n = 16 => (Για να εξισώσω τους εκθέτες και να βρω μια λυση θα πρέπει οι βάσεις στην εκθετικη να ειναι ισες) επομενως θα κανω το 4 δυναμη του 2
=> 2^n = 2 ^4 => n = 4
κατι που σημαινει οτι με καθε κυματομορφη - σύμβολο θα φεύγουν 4 bits , οι συνδυασμοί των bits είναι 2^4 = 16(αυτο γίνεται παντού οχι μονο εδω δηλαδη αν εχω παλι εργασια με bits τοτε η βάση ειναι το 2 (01) λογω 2 δυνατων τιμών και ο εκθέτης ειναι το πλήθος των θέσεων πχ εδω σε κάθε μετάδοση εχω 4 θέσεις - μήκος 4 δηλαδη και 2 δυνατές τιμες αρα 2^4 αν είχα 3 bits σε κάθε μετάδοση και έτσι 3 θέσεις τοτε οι συνδυασμοί στο συνολο τους θα ηταν 2^3=8 . Και τωρα παμε να δουμε πως θα γίνει η αντιστοίχηση δεδομένου οτι ο τριγωνομετρικος κυκλος ειναι χωρισμενος σε
π/4 , 3π/4 , 5π/4 , 7π/4
επομενως έχω τον παρακατω πινακα 1
Κυματομορφες Δυαδικοι ΦΑΣΗ ΠΛΑΤΟΣ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
0 0000 Αο
1 0001 π/4 Α1
2 0010 Α2
3 0011 Α3
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4 0100 Αο
5 0101 3π/4 Α1
6 0110 Α2
7 0111 Α3
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
8 1000 Αο
9 1001 5π/4 Α1
10 1010 Α2
11 1011 Α3
12 1100 Αο
13 1101 7π/4 Α1
14 1110 Α2
15 1111 Α3
Εχω πετύχει λοιπον την διαφοροποιηση ηδη λογω της φάσης οποτε και σε ιδια πλατη να πεσω δεν με απασχολειο οπως μπορει να δει καποιος
επομενως πως θα έστελνα εγω το 1111?
QAM Vs 8-PSKΝωρίτερα σε αυτον τον οδηγό είχα παρουσιάσει και την 8 - PSK σαν μια διαμόρφωση η οποια "παίζει" μονο με την φάση του σήματος και οχι και με το πλάτος οπως παίζει η QAM. Και αυτη ειναι και η βασική τους διαφορα η μεν μια βάζει διαφοροποιήση και στο πλάτος του σήματος οπως είδαμε πριν (QAM) η δε άλλη παίζει μονο με την φάση του σήματος και ουσιαστικά "σπαει" τον τριγωνομετρικό κύκλο στα 8 εκ των οποιων σε κάθε κυματομορφή στέλνει 3 bits. Διοτι καταρχην οι δυνατές τιμές μου στο φυσικο επίπεδο ειναι 2 -> (0,1) και κατα δεύτερον τα bits που θα μεταδοθούν ειναι 3 (3 θέσεις _ _ _ ) . ΕΠομένως οι συνδυασμοί θα είναι
2^n => 2^3 //n=3
και άρα 8 (0.....7) κυματομορφές
Kυματομορφη 8-PSK Δυαδικός κώδικας - συνδυασμοί
----------------------------------------------------------------------------------------------
0 100
1 001
2 000
3 111
4 110
5 101
6 100
7 011
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]