απορια αρχαριου!

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

απορια αρχαριου!

Δημοσίευσηαπό pavlix » 09 Μαρ 2010, 21:06

καλησπερα καταρχην ειμαι ο παυλος εντελως καινουριος στο linux γιαυτο συγχωρηστε με αν πω καμια κουκουναρα!!!
ηξερα απο φημες πως δεν χρειαζονται antivirus σημερα ομως το εκανα εγκατασταση κ θελω να βεβαιωθω.μπορει καποιος να με βοηθησει με την απορια μου?
ευχαριστω!!! :thumbup:
acer aspire 5920g/4gb ddr2/intel core 2 duo t8100/nvidia geforce 9500m gs/250gb hdd
Άβαταρ μέλους
pavlix
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: απορια αρχαριου!

Δημοσίευσηαπό dim459 » 09 Μαρ 2010, 21:47

Aν ψάξεις λίγο στο forum θα βρεις πάρα πολλά threads σχετικά με την ερώτησή σου.
Εν συντομία η απάντηση είναι πως δε χρειάζεσαι κάποιο antivirus, το linux σύστημά σου αυτό καθεαυτό δεν κινδυνεύει.
Τώρα εάν έχεις προσαρτημένα windows partitions, ή δίνεις αρχεία σε άλλους υπολογιστές με windows, εκεί μπορεί να υφίσταται κάποιος κίνδυνος.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 09 Μαρ 2010, 22:01

Δεν χρειάζεται, απλά καλό είναι να έχεις. Γιατί ο ιός μπορεί να μην μπορεί να βλάψει το σύστημά σου, αλλά μπορεί να υπάρχει στον δίσκο σου ;)
Προσωπικά βάζω antivirus και στο linux για να τσεκάρω τα φλασάκια, external hdds κλπ που μου δίνουν.
Στα repos του ubuntu υπάρχει το clamav, ενώ τα γνωστά free antiviruses (avg, avast, avira) βγάζουν εκδόσεις (deb, rpm) και για ubuntu.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panligo » 09 Μαρ 2010, 22:47

pavlix έγραψε:σημερα ομως το εκανα εγκατασταση κ θελω να βεβαιωθω

Nα ξέρεις πως προς το παρόν όσα antivirous υπάρχουν για linux δεν τρέχουν συνέχεια ένα σκάνερ στο παρασκήνιο όπως γίνεται στα windows. Υπάρχουν μόνο για να κάνεις χειροκίνητο έλεγχο σε κάποιο φάκελο, αρχείο, σκληρό δίσκο κτλ... και αυτό μόνο και μόνο για να μην μεταδίδεις ιούς κατά λάθος σε φίλους σου που έχουν windows με τους οποίους ανταλλάζεις αρχεία..
Οι ιοί που μολύνουν τα windows (δεν είναι και λίγοι...) δεν μπορούν να μολύνουν ένα linux σύστημα γιατί είναι τελείως διαφορετική η αρχιτεκτινική τους, όπως δηλαδή δεν μπορεί να εκτελεστεί ένα πρόγραμμα των windows στο linux έτσι δεν μπορεί να εκτελεστεί ένας ιός σχεδιασμένος για windows στο linux. Όσο για το αν υπάρχουν ιοί για το linux η απάντηση είναι η εξής:
Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ιός για linux αλλά και πάλι το linux είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να σου παρέχει την μέγιστη δυνατή προστασία.. Για να κολλήσεις κάποιον ιό θα πρέπει επίτηδες να προσπαθήσεις να τον βάλεις στο σύστημα.. και πάλι ίσως να μην τα καταφέρεις. Προσωπικά δεν έχω ακούσει ποτέ περίπτωση όπου κάποιος αποδεδειγμένα κόλλησε ιό. Επίσης έχω το σύστημά μου πάνω από 1 χρόνο χωρίς antivirous και ποτέ μα ποτέ δεν αντιμετώπισα κάποιο θέμα με κάποιον ιό..
Άβαταρ μέλους
panligo
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί ανέμων