Πόσοι γράφετε ακόμα με πολυτονικό σύστημα ;

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Πόσοι γράφετε ακόμα με πολυτονικό σύστημα ;

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 18 Μαρ 2010, 01:30

Πολυτονικό ε;

Οπως έλεγε και ένας παλιός καθηγητής «νταμάρι άνοιξες» (=συζήτηση με πολύ πράγμα που έχει να ειπωθεί). Δασυνόμενες; «Αίμα, άμα, αμαρτία, άλμα, Αλικαρνασσός, απλός, άμιλλα, αφή, αλμυρίζω και αρμόζω, αλωνίζω και αρπάζω» και συναφή ποιήματα με άλλα αρχικά φωνήεντα. Και μαθήματα το Σάββατο. Και το γιώτα του Κωνσταντίνος. Και ο εφιάλτης με τα δίχρονα (πότε είναι μακρά και πότε βραχέα; με δεσμευτικούς κανόνες παρακαλώ, ας έχουν και εξαιρέσεις, και για το σύνολο των περιπτώσεων). Οι δίφθογγοι;. Γιατί άραγε;

Δεν απέχω πολύ από το να συμφωνήσω με το γεγονός ότι πολλά παιδιά δεν μπορούν να βάλουν τρεις ολόκληρες σκέψεις σε σειρά, αλλά μετά θυμάμαι ότι τα δικά μου γραπτά παρουσίασαν σοβαρή δομή μόλις στην τρίτη λυκείου, ίσα ίσα πριν πάω στις πανελλήνιες (ή μήπως πανελλαδικές; Αλλο debate αυτό, μαζί με της αρωγής και της ευδοκίμησης...). Μήπως ερμηνεύουμε με τωρινή γνώση φαινόμενα που έχουν την εξήγησή τους και στην ηλικία, έχοντας ξεχάσει πως ήμαστε κάποτε;

Και φυσικά στην αλυσίδα της εξέλιξης, όλοι θα έχουμε τις αναμνήσεις των γονιών μας να παραπονιούνται ότι στο σχολείο δε μαθαίνουμε πια τίποτα. Και ότι ήταν και αυτοί άτακτοι αλλά η «σημερινή» αλητεία είναι άνευ προηγουμένου. Που μάλλον θα το είχαν ακούσει κι αυτοί, και ούτω καθεξής ad nauseam ή έστω ως το κρυφό σχολιό ή τον κατακλυσμό. Και κάπου εκεί μπαίνουμε κι εμείς στο προσκήνιο παλαιοί μαθητές και ήδη γονείς ή «μεγάλοι» (μην πω μεσήλικες και στεναχωρηθούμε) και έχουμε το εξής δίλημμα : θα αναπαράξουμε το φαινόμενο ή θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη;

Τα σημερινά greeklish είναι το χτεσινό μονοτονικό και η προχτεσινή διαμάχη των «μαλλιαρών» με τους καθαρευουσιάνους (που κράτησε δεκαετίες παρεμπιπτόντως). Κάθε φορά η πράγματι ωραιότατη ελληνική γλώσσα που έζησε αιώνες κι επιβίωσε της Τουρκοκρατίας, βρισκόταν στο χείλος του αφανισμού και μετρούσε ώρες ζωής στα χέρια των βάνδαλων εφήβων/αριστερών/νεωτεριστών κλπ. Ξεχάσατε το ομιλείτε ελληνικά με την Κανέλλη που ρωτούσε τους μεσήλικες στο δρόμο τι σημαίνει η φράση «στο φαστφουντάδικο είναι όλα κουλ» και εισέπραττε το βλέμμα της αγελάδας; Δεν θυμίζει τη σημερινή διαφήμιση με το «έφαγα χι»; Ακόμα και ο μέγας Τσιφόρος, στην εποχή του έφαγε πολλή λάσπη γιατί έγραψε τη γλώσσα της πιάτσας και έπαιξε με τη μυθολογία. Αλλά πάντα, όσοι αγαπούν τη γλώσσα και το διάβασμα βρίσκουν το δρόμο, ακόμα και χωρίς «υι» στη «μυίγα». Και η αλληλένδετη σχέση σκέψης και γλώσσας βρίσκει εργαλεία και στην καθαρεύουσα και στη δημοτική (μήπως και στα greeklish;) για όσους έχουν την ανήσυχη θέληση να πουν κάτι.

Πάντα μου άρεσαν τα βιβλία (έχω τέτοια αγάπη που έμαθα και βιβλιοδεσία) και τα αρχαία, αλλά πάντα έγραφα στη δημοτική και από το χρόνο εκείνο (1981 ήταν; δε θυμάμαι καλά) πάντα στο μονοτονικό. Εμένα δε μου λείπει κάτι από το πολυτονικό. Και πιστεύω ότι όσοι ψάχνουν βρίσκουν. Και ο συντακτικός, γραμματικός και γενικά γλωσσικός πλούτος, με καλό ψάξιμο, βρίσκεται ακόμα και στο ρεμπέτικο των εκδοροσφαγέων περιθωριακών, γιατί έχει αυθεντικότητα. Και η παντοτινή ελληνική γραμματεία είναι εκεί για όσους ψάχνουν υποτυπωδώς.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 18 Μαρ 2010, 10:44

Φίλε kzlazy, δὲν νομίζω ὅτι ὑπάρχουν σοβαροὶ λόγοι διαφωνίας μεταξύ μας. Δὲν νομίζω ὅτι κινδυνολογῶ, οὓτε φορτώνω τὸν (ὑπαρκτὸ ἢ φανταστικὸ) λειτουργικὸ ἀναλφαβητισμὸ τῆς ἐποχῆς στὴν καθιέρωση τοῦ μονοτονικοῦ (ἢ τουλάχιστον ὄχι μόνον ἐκεῖ). Μιὰ συζήτηση γιὰ τὸ ἐκπαιδευτικὸ σύστημα (ἂν μπορεῖ νὰ μιλήσει κανεὶς γιὰ σύστημα!) τῆς χώρας τὰ τελευταῖα 35 χρόνια - γιὰ νὰ μὴν πᾶμε καὶ πιὸ πίσω - θὰ ἔδειχνε πολὺ περισσότερους ὑπεύθυνους. Ἀλλὰ τὸ νὰ λέμε ὅτι δὲν ὑπάρχει πρόβλημα, ὅταν μία πρόχειρη ματιὰ (ἀκόμα καὶ σὲ τοῦτο δῶ τὸ φόρουμ) δείχνει τερατουργήματα ἀδιανόητα γιὰ ὑποτίθεται μορφωμένους ἀνθρώπους, γιὰ φοιτητὲς ἢ καὶ γιὰ ἐπὶ διατριβῇ ὑποψήφιους διδάκτορες, εἶναι τουλάχιστον ἐθελοτυφλία.
Φοιτητὲς φιλοσοφικῆς σχολῆς νὰ γράφουν "του Πλάτον" σὲ γραπτὴ ἐργασία καὶ σὲ παρατήρηση τής καθηγήτριας νὰ ἀπαντοῦν ὅτι πρόκειται για ἀρχαῖο ὄνομα καὶ ἄρα δὲν κλίνεται (!!!) νομίζω ὅτι εἶναι φαινόμενο ποὺ μιλάει ἀπὸ μόνο του. Καὶ σαφῶς δὲν εὐθύνεται τὸ μονοτονικὸ γι` αὐτὸ τὸ φαινόμενο, ἀλλὰ ἡ ὅλη "παιδαγωγικὴ" φιλοσοφία ποὺ κρύβεται πίσω ἀπὸ τὴν καθιέρωση τοῦ μονοτονικοῦ, τὴν κατάργηση κάθε ἀξιολόγησης στὸ δημοτικό, τὴν ὁλιστικὴ-ὀπτικὴ προσέγγιση τῆς γλώσσας καὶ τῆς μάθησης συνολικότερα, τὴν ἀπουσία διδασκαλίας κάθε κανόνα καὶ κάθε συστηματικῆς προσέγγισης καὶ ὅλες αὐτὲς τὶς ἀμερικανιὲς τῶν διαδοχικῶν ἐκπαιδευτικῶν "μεταρρυθμίσεων" ποὺ, στὴν προσπάθειά τους νὰ διορθώσουν ἕνα πραγματικὰ ἀπαράδεκτο σύστημα, σάρωσαν τὰ πάντα καὶ δὲν ἄφησαν τίποτα ὄρθιο.
Ξαναδιευκρινίζω ὅτι χρησιμοποιῶ τὸ πολυτονικὸ ἀπὸ μιὰ ἐντελῶς ρομαντικὴ διάθεση, ματαιοπονῶντας συνειδητά.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 18 Μαρ 2010, 12:02

Νομίζω οτι όλοι συμφωνούμε λίγο-πολύ.
Ωστόσο το να ψάξουμε για υπεύθυνους/ανεύθυνους για την κατάπτωση του εκπαιδευτικού συστήματος πιθανότατα δεν θα μας οδηγήσει πουθενά.
Όπως επίσης και το να αναλωθούμε σε μια συζήτηση για τον "παλιό,καλό καιρό" τότε που ο ουρανός ήταν πιο γαλανός,τα πουλάκια κελαηδούσαν πιο μελωδικά,οι αγελάδες κατέβαζαν νοστιμότερο γάλα και οι μαθητές έγραφαν καλύτερες εκθέσεις,πάλι αμφιβάλλω αν θα μας οδηγήσει σε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα.
Μας μένει μόνο λοιπόν αυτή η μελαγχολική διάθεση κάθε φορά που βλέπουμε ένα πολυτονικό κείμενο,γιατί μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια.
Ακόμα και τα αρνητικά του τότε (το μάθημα και τα Σάββατα,την βέργα του δασκάλου,τις υποχρεωτικές ποδιές ) προσωπικά τα θυμάμαι σήμερα με νοσταλγία.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 18 Μαρ 2010, 12:56

@kzlazy
+1

Το 1981 πήγαινα νηπιαγωγείο.
Άρα, είμαι αρκετά μεγάλη για να δυσκολεύομαι να καταλάβω την αργκό των κινητών, αλλά και αρκετά μικρή για να έχω ακούσει άπειρες φορές πόσο κακά είναι τα Ελληνικά της γενιάς μου. Αποφεύγω λοιπόν να κρίνω τα σημερινά δεκαπεντάχρονα με τα ίδια -επιφανειακά- κριτήρια που με έκριναν εμένα ως δεκαπεντάχρονη.

monkgr έγραψε:Καὶ σαφῶς δὲν εὐθύνεται τὸ μονοτονικὸ γι` αὐτὸ τὸ φαινόμενο, ἀλλὰ ἡ ὅλη "παιδαγωγικὴ" φιλοσοφία ποὺ κρύβεται πίσω ἀπὸ τὴν καθιέρωση τοῦ μονοτονικοῦ, τὴν κατάργηση κάθε ἀξιολόγησης στὸ δημοτικό, τὴν ὁλιστικὴ-ὀπτικὴ προσέγγιση τῆς γλώσσας καὶ τῆς μάθησης συνολικότερα, τὴν ἀπουσία διδασκαλίας κάθε κανόνα καὶ κάθε συστηματικῆς προσέγγισης καὶ ὅλες αὐτὲς τὶς ἀμερικανιὲς τῶν διαδοχικῶν ἐκπαιδευτικῶν "μεταρρυθμίσεων" ποὺ, στὴν προσπάθειά τους νὰ διορθώσουν ἕνα πραγματικὰ ἀπαράδεκτο σύστημα, σάρωσαν τὰ πάντα καὶ δὲν ἄφησαν τίποτα ὄρθιο.

Για μένα, άλλο η καθιέρωση του μονοτονικού, άλλο η κατάργηση της καθαρεύουσας, και άλλο η φιλοσοφία του "δεν διδάσκουμε τους κανόνες".
Η γενιά μου σίγουρα πλήρωσε τα σπασμένα της προσέγγισης "δεν διδάσκουμε τους κανόνες" (όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο).
Από την άλλη, η κατάργηση της καθαρεύουσας μείωσε την κατανόησή μας των Αρχαίων, αλλά χαλάλι, γιατί τουλάχιστον επέτρεψε στη γιαγιά μου να καταλαβαίνει την εφημερίδα.
Όμως, η καθιέρωση του μονοτονικού από μόνη της ήταν ίσως η μόνη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που δε θεωρώ ότι άφησε πίσω της συντρίμμια. Όχι ότι νομίζω πως μας βοήθησε να μάθουμε καλύτερη ορθογραφία. Αλλά, όπως είπαν ο pros και ο Μάκης, απλοποίησε πολύ την τυπογραφία και την πληκτρολόγηση.

ΥΓ: Ενημερωτικά, ένας από τους βασικότερους συντελεστές της μεταφραστικής ομάδας δεν έχει ακόμη τελειώσει το Λύκειο. Μη μας τον θυμώσετε και φύγει τρέχοντας!!
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mariag » 18 Μαρ 2010, 16:45

Η άποψή μου στο θέμα της χρήσης πολυτονικού για τη δημοτική γλώσσα είναι μάλλον αρνητική. Δεν διδάχτηκα το πολυτονικό, αλλά ξέρω αρχαία ελληνικά (ήμουν Γ Δέσμη) και άρα θεωρητικά να τονίζω "πολυτονικά". Η γλωσσική εξέλιξη είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να την εμποδίζουμε. Κάτι τέτοιο έγινε με την εφαρμογή στα νέα ελληνικά κανόνων των αρχαίων, με αποτέλεσμα τη λεγόμενη καθαρεύουσα (σε μια προσπάθεια να "καθαρίσουν" τη γλώσσα από τις επιδράσεις άλλων γλωσσών). Η καθαρεύουσα, λοιπόν, δεν είναι φυσική γλώσσα, όπως είναι τα νέα ελληνικά στη μορφή που έχουν τώρα και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι (φυσικοί ομιλητές της ελληνικής ωστόσο) δεν μπορούσαν να την κατανοήσουν, πόσω μάλλον να τη γράψουν (σα να μου ζητήσει κάποιος να γράψω έκθεση στα αρχαία ελληνικά). Επιπλέον δεν είχε μια ενιαία μορφή και συνεπώς δομή, με αποτέλεσμα ο καθένας (πάντα μορφωμένος) να μιλάει τη δική του καθαρεύουσα.

Παραθέτω λόγια του Γ. Χατζηδάκη: "Μη νομίζετε, ότι οι τόνοι και τα πνεύματα είναι αρχαία κληρονομία μας. Οι αρχαίοι δεν μετεχειρίζοντο ούτε τόνους ούτε πνεύματα. Τα πνεύματα και οι τόνοι επενοήθησαν όταν εχάθη το αίσθημα του μακρού και του βραχέος. Σήμερον επομένως εγώ, που δεν έχω την αίσθησιν αυτήν, δεν ενδιαφέρομαι να μάθω, αν ένα φωνήεν είναι μακρόν. Το μόνον που ενδιαφέρομαι να μάθω, είναι να γνωρίζω, ποιον είναι το τονιζόμενον γράμμα. Ένας τόνος επομένως ή ένα στίγμα επί του τονιζόμενου γράμματος μου αρκεί. Σήμερον, εις την εποχήν του τηλεγράφου, του αυτοκινήτου και του αεροπλάνου, ο καιρός μας είναι τόσο πολύτιμος, ώστε να μη μας περισσεύει για παρόμοια μπιχλιμπίδια." (Βλ. πραχ. εφ. «Εστία», 24 Φλεβάρη 1929).

Ελπίζω να μη σας κούρασα
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Λίγα πράματα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο:Ubuntu 9.10 σε DELL STUDIO HYBRID
Προδιαγραφές ⇛ T8100 │ 4GB │GM965│ HD AUDIO 7.1 │1920x1080
Άβαταρ μέλους
mariag
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 18 Μαρ 2010, 17:37

monkgr έγραψε:Φίλε kzlazy, δὲν νομίζω ὅτι ὑπάρχουν σοβαροὶ λόγοι διαφωνίας μεταξύ μας...

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας. Ούτε και διαφωνία άλλωστε. Μια προσωπική προτίμηση στο θέμα του τονισμού που είναι διαφορετική, απλά, και δη πολύ πιο εργώδης για σένα απ'ότι για μένα... Σκόρπιες σκέψεις έκανα, και αν δανείστηκα από προηγούμενα post δεν το έκανα για να αντικρούσω ή να σχολιάσω τις απόψεις των προηγούμενων, απλά εξέθεσα την οπτική μου πάνω στα ίδια θέματα. Φυσικά το θέμα της εκπαίδευσης είναι βαθύ και έχει πολλές παραμέτρους, αλλά γι'αυτό υπάρχουν οι ειδικοί. Εμείς απαντάμε, με αρκετούς πλατειασμούς (εγώ) στο αρχικό ερώτημα. Και όπως λένε και οι άγγλοι «whatever floats your boat».

Μεταξύ μας, προτιμώ που έχουμε μονοτονικό και όποιος θέλει μπορεί να γράφει σε πολυτονικό παρά το παλιό μοντέλο που γράφαμε πολυτονικό υποχρεωτικά και όποιος έγραφε μονοτονικό ήταν παρίας που καιγόταν στο πυρ το εξώτερο. Οσο περισσότερη ελευθερία τόσο καλύτερα!
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό skoliX » 18 Μαρ 2010, 23:35

Εγω (περα απο τα αρχαια) δεν διδαχτηκα το πολυτονικο (πηγα σχολειο το 97) αλλα διαβαζοντας τα παραπανω σκεφτηκα να πω και εγω δυο λογια. Σχετικα με τα greeklish δεν τα κατηγορω γιατι και εγω γραφω καμια φορα ετσι (εμαθα απο παιχνιδια chat κτλ) αλλα τον τροπο που γραφουν πολλα παιδια σημερα και το οτι γραφουν μονο se greeklish! κομμενες λεξεις χωρις συνταξη. συμβολοσειρες που δεν βγαζουν κανενα νοημα!

kai emeis grafoume etsi alla frontizoume na diathroume mia swsth orthografia
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο | Προγραμματισμός: τα βασικα για scriptακια | Αγγλικά: Μέτρια

Desktop ⇛ Intel pentium 4 3.00GHz ┃ Μνήμη: 512 MB ┃ Σκληρός δίσκος: 160 GB ┃ Ubuntu 9.10 (32bit

Laptop ⇛ sony vaio VGN-FS215S ┃ openSUSE 11.3 (32bit) ┃ backtrack4

my blog

το κάψιμο είναι επιλογή! ...skoliX
Άβαταρ μέλους
skoliX
punkTUX
punkTUX

IRC: skoliX
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koukouvaou » 19 Μαρ 2010, 14:25

Εδώ http://www.e-greeklish.gr/ πιστεύω ότι πιάσαμε πάτο, πιο κάτω δεν πάει. :thumbdown:
Spoiler: show
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Κατι εχω μαθει.../ Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ubuntu 9.10 32bit
Η/Υ&Μοντέλο: intel E5200/ μνημη: 2 gb/ Καρτα γραφων: Intel 3100/ Οθόνη & Ανάλυση:asus 19" wide/camera cyper snipa
# 28271

Ελεύθερο λογισμικό για Ελεύθερους ανθρώπους.
pirateparty.gr
Άβαταρ μέλους
koukouvaou
seniorTUX
seniorTUX

IRC: koukouvaou
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 19 Μαρ 2010, 20:19

@kzlazy
Δεν ισχυρίζομαι ότι η δική μας γενιά ήταν καλύτερη ή μάθαινε περισσότερα στο σχολείο ή εν γένει.
Αντιθέτως πιστέυω ότι έχουν μεγαλύτερη αντίληψη από μας, σαφώς μεγαλύτερη γκάμα ενδιαφερόντων και δεν παύουν να με εκπλήσσουν καθημερινά.
Ούτε στρέφομαι εν γένει εναντίον του τρόπου εκπαίδευσής τους (μπορώ να αναφέρω σα θετικό παράδειγμα το βιβλίο ιστορίας της Δ' δημοτικού το οποίο με έχει εντυπωσιάσει τόσο με τη δομή του, όσο και με την αναφορά των πραγματικών αιτίων των γεγονότων, αλλά και σαν αρνητικό το βιβλίο θρησκευτικών της ίδιας τάξης το οποίο περιέχει μερικά από τα πιο αντιδραστικά και σκοταδιστικά κείμενα που έχω δει -παρεμπιπτόντως κύριοι σχολείο τα στέλνω, όχι κατηχητικό-).
Η αναφορά μου έχει να κάνει ειδικά με τη γλώσσα (δεν συμπεριλαμβάνω το μονοτονικό ή πολυτονικό) στην οποία πιστεύω ότι έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Αν πραγματικά κάποιος αφεθει αποκλειστικά στο σχολείο, τότε φίλε μου ούτε καν στην τρίτη λυκείου που ανέφερες θα καταφέρει να μάθει να εκφράζεται, τουλάχιστον γραπτώς.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dtrzG » 24 Μαρ 2010, 23:46

skoliX έγραψε:Εγω (περα απο τα αρχαια) δεν διδαχτηκα το πολυτονικο (πηγα σχολειο το 97) αλλα διαβαζοντας τα παραπανω σκεφτηκα να πω και εγω δυο λογια. Σχετικα με τα greeklish δεν τα κατηγορω γιατι και εγω γραφω καμια φορα ετσι (εμαθα απο παιχνιδια chat κτλ) αλλα τον τροπο που γραφουν πολλα παιδια σημερα και το οτι γραφουν μονο se greeklish! κομμενες λεξεις χωρις συνταξη. συμβολοσειρες που δεν βγαζουν κανενα νοημα!

kai emeis grafoume etsi alla frontizoume na diathroume mia swsth orthografia

Εσυ εισαι ακριβως η δικη μου πλευρα.Οντας gamer και chatter εμαθα να γραφω σε greeklish και το εκανα καλα.Ομως επειδη εμαθα την ορθογραφια τοσο καλα (θυμαμαι τον πατερα μου στην Β δημοτικου να με βαζει διπλα στον 2ο αδερφο μου και να κανουμε διαγωνισμο ορθογραφιας.Ο αδερφος μου γυμνασιο εγω δημοτικο.Εκανα 1 λαθος - εκανε 12 λαθη ! Και ακομη και σημερα τον ευχαριστω γι αυτο που τοτε δεν καταλαβαινα αλλα παρολα αυτα το διασκεδαζα γιατι μετα κοροϊδευα τον αδερφο μ ! :lol: ) ποτε δεν την παρελειψα.Θυμαμαι καποτε που εκανα ποστ σε ζητημα που αφορουσε τον τροπο γραφης να τρωω γιαουρτια και ντοματες στο προσωπο.Γιατι ? Γιατι πολυ απλα τους ειπα οτι goustarw na grafw sta greeklish alla pote den 3exnw thn or8ografia.Μe to na grafw sta greeklish proswpika kerdizw xrono giati polu apla grafw polu pio grhgora.Einai 8ema sunh8eias.Tosa xronia ta kahmena ta daxtula exoun parei fwtia!Kai hmoun o spastikos ths pareas pou elege stous filous tou na grafoun me or8ografia giati se ligo 8a 3exasoun ki auta pou h3eran!! Μεσα απο αυτο το φορουμ ομως, ειδα μια μεγαλη διαφορα.Πραγματικα ειναι πολυ πιο ομορφο να βλεπεις ολα τα θεματα και τις απαντησεις τους στα ελληνικα.Οχι μονο ηθικα ομορφο,αλλα και παρουσιαστικα.Ο λογος που δεν χρησιμοποιω τονους ειναι οχι γιατι βαριεμαι να το κανω,αλλα επειδη γραφω πιο γρηγορα στο ατονικο.Παρολα αυτα,οταν προκειται για SMS κυριο λογο εχουν παλι τα greeklish.Και τωρα που το σκεφτομαι καλυτερα,ΜΟΝΟ εδω γραφω στα ελληνικα ! :mrgreen: :mrgreen:
while ( ! ( succeed = try() ) );
Άβαταρ μέλους
dtrzG
Ubuntistas
Ubuntistas

IRC: dtrzG
Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ