Ωραια αναλυση, με βαση αυτη ομως, μπορεις να καταληξεις σε συμπερασματα που ειναι διαφορετικα! Οριστε η δικη μου αποψη...
Η Canonical κινειτα με βασικο σκοπο την διαδοση του Linux σε οσο μεγαλυτερο αριθμο χρηστων μπορει να πετυχει. Οσο μεγαλωνει η μεριδα χρηστων Linux, τοσο οι εταιρειες που παραγουν λογισμικο για τα προϊοντα τους θα υποχρεωθουν απο τις αναγκες της αγορας να παρεχουν και εκδοση linux (βλεπε Broadcom χθες, ισως Canon αυριο...).
Θελει να εδραιωσει τη θεση του linux, κυριως εξαπλωνοντας το σε μικρομεσαιες επιχειρησεις (που ειναι πιο ευκολη η εκπαιδευση/αποδοχη του), αλλο να αλλαξεις ΛΣ σε ενα μαγαζακι 5 ατομων, αλλο σε μια επιχειρηση 10000 ατομων... υπαρχουν πολυεθνικες που ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ την Dell/HP να βαλει ΧΡ σημερα, για να μην κανουν την μεταβαση σε Vista/7. Αν συμβει αυτο, η Canonical θα γινει κερδοφορα απο την υποστηριξη εγκαταστασεων linux. (Αν εισαι επιχειρηση και εχεις προβλημα, δεν θα τρεχεις στα τοπικα και διεθνη fora για να βρεις τη λυση, τη θελεις εδω και τωρα...).
Για να διαδωθει το Linux πρεπει να γινει οσο πιο φιλικο και πληρες γινεται για τον ΝΕΟ χρηστη. Το συστημα πρεπει να δουλευει out of the box και να μην χρειαζεται να ψαχνεσαι ωρες... Γι'αυτο η πρωτη επαφη ερχεται με live-CD με ολα τα προγραμματα προ-επιλεγμενα. Θυμαμαι περσι τετοιο καιρο, που ξεκιναγα με το UBUNTU ειχα κανει κατι ματια σαν ταληρα οταν ειδα την πρωτη εγκατασταση, συγκρινομενη με το τι παιρνεις για τα παραθυρα...
Αυτο που λες λοιπον για το οτι ακροβατει στην 'Linuxαδικη νομιμοτητα' εγω το βλεπω σαν την αιχμη του δορατος της Linuxαδικης σκεψης, οσον αφορα την επεκταση και διαδοση του linux (το οποιο σημαινει νεους χρηστες).
Ναι, ο νεος χρηστης ειναι κατ'αναγκην 'βολεψακιας'. Αν δεν ξερεις τιποτα, το Software Center ειναι απλο, το Synaptic ειναι δυσχρηστο και η εγκατασταση μεσω κονσολας με το apt ειναι αδυνατη, παρα μονο σαν copy/paste των εντολων που θα σου δωσει καποιος απο δω (και θα σε κανει να αισθανεσαι τελειως, μα τελειως, ασχετος).
Ειχα και εχω αντιρρησεις για την χρηση της κονσολας για αρχαριους και μεσους χρηστες. Ναι, ειναι efficient, ναι ειναι κομψη, αλλα πχ. για την εγκατασταση προγραμματων προτιμω το Synaptic. Γιατι; Γιατι βλεπω τι μαζευει για να κανει την εγκατασταση (εστω και για εγκυκλοπαιδικο κουτσομπολιο) και ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΤΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ SEARCH. Αυτο δεν το βλεπεις ουτε με το apt -get, και σε καποιο βαθμο, ουτε με το Software Center (του οποιου το Search φανταζομαι να βελτιωθει).
Αλλο παραδειγμα η χρηση GUI ας πουμε για ρυθμισεις. Ναι, μπορεις να κανεις ολες τις ρυθμισεις απο την κονσολα, αλλα ...ποσοι τις κανετε, οταν με ενα κλικ εχεις το πανελακι και συμπληρωνεις τα παντα; Ακομη και αν τα παιζεις στα δαχτυλα, αλλο να βασιζεσαι στη μνημη σου και στα man pages και αλλο να τα εχεις μπροστα σου.
Φυσικα, η κοσολα εχει και το ρολο της (debugging ας πουμε) και την χρησιμοποιω...
Ας παμε στην καταργηση GIMP και Synaptic. Κατ'αρχην δεν καταργηθηκαν, υπαρχουν στα αποθετηρια. Το πιθανοτερο ειναι οτι απαλειφθηκαν απο το LiveCD λογω του οριου των 699 ΜΒ χωρητικοτητας του δισκου. Στην δικη μου εγκατασταση του 10.04 το GIMP και το XSane κατεβηκαν μονα τους με το που εγκατεστησα το Scanner στον πρωτο γυρο customization του συστηματος μου (εγκατασταση πολυμηχανηματος ΗΡ 7760).
Αν δεν υπηρχε το Synaptic θα το ειχα κατεβασει με το 'τα πρωτα 10 πραγματα που πρεπει να κανετε αφου εγκαταστησετε ubuntu xx.xx... Το GIMP... θα ειχε κατεβει μονο του...
Αν ησουν CEO... Αν εισαι ηγετης, παντα εχεις τα ματια σου και το μυαλο σου καρφωμενα στο μελλον. Το μελλον ειναι οι επερχομενες γενεες και οχι τα παπουδια σαν και μενα που θυμωνται με νοσταλγια τα νιατα τους, τις διατρητες καρτες. το ARPANET και παιζουν Adventure: The Colossal Cave
Κλεινω με την υπογραφη ενος φιλου απο αλλο φορουμ:
'Τα μυαλα, οπως και τα αλεξιπτωτα, δουλευουν μονο οταν ειναι ανοιχτα!!'
Φιλικα
ΜακηςΜ
ΥΓ: Αν οι κινησεις της Canonical φερουν 10 νεους χρηστες για καθε εναν που φευγει για αλλη διανομη, εγω ειμαι με την Canonical! Το Linux θα εξακολουθησει να εχει ενα παλιο χρηστη και 10 καινουριους... Δεν φανταζομαι κανεις να γυρισει στα παραθυρα...