Μάχη του Μαραθώνα και Linux

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Μάχη του Μαραθώνα και Linux

Δημοσίευσηαπό michael_k » 20 Οκτ 2010, 23:04

Με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη μάχη του Μαραθώνα, μεταξύ άλλων, σχηματίσθηκε στο μυαλό μου η ιδέα της αναλογίας με το μικρόκοσμό μας στους υπολογιστές. Από τη μια έχουμε τις ελληνικές πόλεις-κράτη, που μου θυμίζουν τις διάφορες εκδοχές του ΕΛΛΑΚ, ιδιαίτερα τις διάφορες διανομές, την καθεμία με τις ιδιαιτερότητές της, αρκετές φορές και εχθρικές μεταξύ τους και από την άλλη μια μεγάλη αυτοκρατορία της εποχής, που νομίζω σε όλους κάτι θυμίζει, με πλεόνασμα πόρων και δυνατοτήτων. Δεν θα σταθώ στο τελικό αποτέλεσμα της μάχης ή των Περσικών πολέμων γενικότερα γιατί ο αγώνας των Ελλήνων είχε και θα έχει την ίδια αξία ανεξαρτήτως αυτού. Το σημείο που θεωρώ ότι προσομοιάζει και με συγκινεί προσωπικά περισσότερο στην περίπτωσή μας είναι η σύγκρουση δύο διαφορετικών συστημάτων. Ενός απολυταρχικού συστήματος κεντρικής εξουσίας που ήθελε να την επιβάλλει σε όλο το γνωστό κόσμο και ενός συνοθυλεύματος στην ουσία διάφορων συστημάτων διακυβέρνησης, τα οποία, όμως, παρά τις διαφορές τους πίστευαν και αγωνίστηκαν όλα μαζί για την ελευθερία να αυτοδιαχειρίζονται, δηλαδή το δικαίωμά τους να είναι διαφορετικά.
Δεν ξέρω αν κατάφερα να διατυπώσω με τρόπο κατανοητό τη σκέψη μου αλλά είμαι σίγουρος ότι παραλληλισμοί υπάρχουν για όποιον θέλει να τους βρει. Από την άλλη τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί να καταλήξει ο καθένας μας είναι νομίζω υποκειμενική υπόθεση αλλά θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να σκεφτούμε λίγο κατ' αυτόν τον τρόπο.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό Ubuntu 10.10 (32bit)
Η/Υ&Μοντέλο: Intel Core2 Duo 6400 @ 2.13GHz / 2GB / NVidia GF 7300 LE / Intel HDA VIA VT82xx / 23" LΕD, 1920x1080
Εκτυπωτής Canon Pixma MP510, Webcam Trust WB6250X
michael_k
punkTUX
punkTUX

IRC: michael_k
Εκτύπωση

Re: Μάχη του Μαραθώνα και Linux

Δημοσίευσηαπό malos » 20 Οκτ 2010, 23:16

Ωραία σκέψη, από μένα μπράβο σου !
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Macedon » 23 Οκτ 2010, 02:06

michael_k έγραψε:Με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη μάχη του Μαραθώνα, μεταξύ άλλων, σχηματίσθηκε στο μυαλό μου η ιδέα της αναλογίας με το μικρόκοσμό μας στους υπολογιστές. Από τη μια έχουμε τις ελληνικές πόλεις-κράτη, που μου θυμίζουν τις διάφορες εκδοχές του ΕΛΛΑΚ, ιδιαίτερα τις διάφορες διανομές, την καθεμία με τις ιδιαιτερότητές της, αρκετές φορές και εχθρικές μεταξύ τους και από την άλλη μια μεγάλη αυτοκρατορία της εποχής, που νομίζω σε όλους κάτι θυμίζει, με πλεόνασμα πόρων και δυνατοτήτων. Δεν θα σταθώ στο τελικό αποτέλεσμα της μάχης ή των Περσικών πολέμων γενικότερα γιατί ο αγώνας των Ελλήνων είχε και θα έχει την ίδια αξία ανεξαρτήτως αυτού. Το σημείο που θεωρώ ότι προσομοιάζει και με συγκινεί προσωπικά περισσότερο στην περίπτωσή μας είναι η σύγκρουση δύο διαφορετικών συστημάτων. Ενός απολυταρχικού συστήματος κεντρικής εξουσίας που ήθελε να την επιβάλλει σε όλο το γνωστό κόσμο και ενός συνοθυλεύματος στην ουσία διάφορων συστημάτων διακυβέρνησης, τα οποία, όμως, παρά τις διαφορές τους πίστευαν και αγωνίστηκαν όλα μαζί για την ελευθερία να αυτοδιαχειρίζονται, δηλαδή το δικαίωμά τους να είναι διαφορετικά.
Δεν ξέρω αν κατάφερα να διατυπώσω με τρόπο κατανοητό τη σκέψη μου αλλά είμαι σίγουρος ότι παραλληλισμοί υπάρχουν για όποιον θέλει να τους βρει. Από την άλλη τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί να καταλήξει ο καθένας μας είναι νομίζω υποκειμενική υπόθεση αλλά θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να σκεφτούμε λίγο κατ' αυτόν τον τρόπο.

Μπράβο και απο μένα...κατά κάποιον τρόπο εκφράζεις και την "δική μου" σκέψη! :thumbup:
Με συγκίνησε ο τρόπος σκέψεών σου :clap: κάπως ετσι σκέπτομαι και εγώ!!
Το ώραιο είναι πώς εσύ,έχεις το χάρισμα να την βγάλεις προς τα έξω ,( Εγώ όχι )και να γίνει κατανοητή σε όλους μας !!! ;)
Γνώσεις ⇛ Linux: πολύ χαμηλό┃ Προγραμματισμός: Ούτε για πλάκα ┃ Αγγλικά: Μπά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) 64bit Beta 2 [el_GR.utf8]
Προδιαγραφές ⇛ ASUS M4A88TD-V EVO/USB3
4x AMD Athlon(tm) II X4 640 Processor (4x 3.0GHz)│ RAM 4GB │
ATI Sapphire Radeon HD 4830 512MB │ TFT 19" / 1280x1024 (5:4)
https://launchpad.net/~macedonia :geek:
http://www.macedonia.info/ :geek:
Άβαταρ μέλους
Macedon
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: Macedon
IRC: Macedon
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fotis23 » 23 Οκτ 2010, 16:14

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Πολύ εύστοχη παρομοίωση!
Λειτουργικό: Ubuntu 11.04
Επίπεδο Γνώσεων: Linux:Kανονικό Προγραμματισμός: Μέτριος Αγγλικά: Καλά
Desktop:CPU:Core 2 Duo 2.00 M/B:Asus P5B Memory:3 GB DDR2 Γραφικά:ATI Radeon HD 5450 Series

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
fotis23
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό michael_k » 23 Οκτ 2010, 20:28

Ευχαριστώ πολύ για τα θετικά σας σχόλια! Χαίρομαι που δεν είμαι ο μόνος που βλέπει και έτσι τα πράγματα!
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό Ubuntu 10.10 (32bit)
Η/Υ&Μοντέλο: Intel Core2 Duo 6400 @ 2.13GHz / 2GB / NVidia GF 7300 LE / Intel HDA VIA VT82xx / 23" LΕD, 1920x1080
Εκτυπωτής Canon Pixma MP510, Webcam Trust WB6250X
michael_k
punkTUX
punkTUX

IRC: michael_k
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 23 Οκτ 2010, 21:15

Εγω σπαω το κεφαλι μας πως θα κυκλωσουμε τους ..Περσες... :problem:

Να βαλουμε το Ubuntu στο κεντρο να κανει ορισμενες υποχωρησεις (πχ επι πληρωμη εφαρμογες...) :shifty: ενω οι βαρεις οπλιτες στις πτερυγες, (Debian of course) θα προελασουν σε κυκλωτικη κινηση :thumbup: και θα τους κυκλωσουμε... και θα τους λιανισουμε!!! :clap:

Και μετα θα τους παρουμε και καποια πλοια...(προγραμματα που θα περασουν στο Linux...) :clap:

Χμμ... Σαββατοβραδο μετα 5 ωρες μαθημα Διανυσματικο λογισμο με τον μειρακα, μαλλον εχω αρχισει να σαλταρω... :eh:

:lol: :lol: :lol:
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 23 Οκτ 2010, 21:35

MakisM1 έγραψε:Χμμ... Σαββατοβραδο μετα 5 ωρες μαθημα Διανυσματικο λογισμο με τον μειρακα, μαλλον εχω αρχισει να σαλταρω...

Μπα, μην το φοβάσαι...
Σε κάτι τέτοιες στιγμές, δουλεύει καλύτερα το εργαλείο! :)
Δεν είναι μήπως αλήθεια,
ότι τα δυσκολότερα προβλήματα λύνονται όταν απογοητευτείς και τα παρατήσεις;
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό c7p » 23 Οκτ 2010, 21:57

MakisM1 έγραψε:
Χμμ... Σαββατοβραδο μετα 5 ωρες μαθημα Διανυσματικο λογισμο με τον μειρακα, μαλλον εχω αρχισει να σαλταρω... :eh:

Λίγο σχετικό αλλά offtopic... (δεν μπορώ να κρατηθώ!) φράση του φυσικού μας : "Βάλτε το μυαλό να δουλέψει.... να πάρει στροφές... μην φοβάστε να το χρησιμοποιήσετε, δεν θα πάθει εμπλοκή. Οι μηχανές παθαίνουν εμπλοκή, το μυαλό όμως όχι... γι' αυτό σου λέω μην φοβάσαι να το βάλεις να πάρει στροφές".
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό s.dalas » 23 Οκτ 2010, 23:08

Off topic:
MakisM1 έγραψε:Χμμ... Σαββατοβραδο μετα 5 ωρες μαθημα Διανυσματικο λογισμο με τον μειρακα, μαλλον εχω αρχισει να σαλταρω... :eh:

Ακόμα ευχαριστώ τον καθηγητή μου στο φροντιστήριο που κατάφερα να τα καταλάβω και να περάσω άνετα μετά και τα μαθήματα της σχολής μου. Αν και πραγματικά λυπάμαι που το λέω - (τον καθηγητή μου στο φροντιστήριο)
Aλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ελληνικό θέμα :bow:
...Open minds using open source...
Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω | Προγραμματισμός: Πολύ λίγα | Αγγλικά: οφ κορς
Desktop -> Dual Core 2.5GHz, 5Gb of Ram, 640Gb HD, Nvidia 9500GT + Ubuntu 13.10 = Life is simple...
Notebook -> 10.04 dual boot Win 7 σε lenovo ideapad U350
;) Οδηγός προς Νεοεισερχομένους ;) Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες ;) http://UbuntuForums.org ;)
Άβαταρ μέλους
s.dalas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 24 Οκτ 2010, 05:27

Μπράβο εύστοχος ο παραλληλισμός .
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων