Περί ελιτισμού στο Internet και... άλλων δαιμονίων

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Περί ελιτισμού στο Internet και... άλλων δαιμονίων

Δημοσίευσηαπό evolgen » 19 Σεπ 2011, 00:48

Καταρχάς, θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όσους εδώ κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν νέα μέλη στις απορίες τους. Είτε έχουν σχέση με Linux, δίκτυα, προγραμματισμό ή οτιδήποτε άλλο. Θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο για να βοηθήσουν κάποιον που μπορεί και να μη γνωρίσουν ποτέ και αυτό είναι ιδιαίτερα αξιέπαινο! :clap:

Δυστυχώς, όλο και σπανιότερα πετυχαίνω τόσο καλή διάθεση και προθυμία, μεταξύ των μελών μιας κοινότητας σαν τη δική μας. Γενικά, παρατηρώ μια τάση ελιτισμού σε κοινότητες ελεύθερου λογισμικού, προγραμματισμού κλπ. Κάτι που δεν μπορώ να πω πως παρατηρείται σε forums σχετικά με Windows. Από τη δική μου εμπειρία τουλάχιστον.

Και εξηγούμαι γιατί αποφάσισα να γράψω αυτό το μήνυμα. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία στον προγραμματισμό, είμαι ακόμα προπτυχιακός φοιτητής σε Βιολογικό και μαθαίνω προγραμματισμό μόνος μου, με σκοπό αργότερα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στη Βιοπληροφορική, που είναι και το πεδίο της Βιολογίας που με ενδιάφερει. Καμιά φορά φτάνω σε κάποιο σημείο στον κώδικα που πραγματικά κολλάω, γιάτι κάτι δε δουλεύει όπως πρέπει και, προσδοκώντας μια γρήγορη απάντηση, μπαίνω στο αντίστοιχο IRC δίκτυο για να ζητήσω κάποια συμβουλή. Μη με παρεξηγείτε, όχι με το παραμικρό. Δοκιμάζω πολλά πράγματα πρώτα, ψάχνω στο internet και γενικά το IRC είναι το τελευταίο μέρος που αναζητώ μια λύση.

Γενικά, στις 6-7 φορές που μπήκα, με το ζόρι μπορώ να πω ότι έχω 2 καλές εμπειρίες. Την πρώτη φορά ένα μέλος του εκεί channel άρχισε να φρίττει για παράπλευρα πράγματα του κώδικά μου και όχι για το ίδιο το πρόβλημα. Με τη βοήθειά του διόρθωσα όλες τις μικρολεπτομέρειες που εντόπισε, αλλά όταν τον ρώτησα για το κύριο πρόβλημά μου, μου είπε πώς δεν ξέρει γιατί γίνεται και πως πρέπει να βρω μόνος μου τον τρόπο να το ανακαλύψω. Σε επόμενη ερώτησή μου, μου απάντησε "google". Τι ευγένεια...

Κάτι παρόμοιο μου συνέβη πριν από 1 ώρα, όταν μπήκα στο κανάλι της Perl για ένα νέο πρόβλημα που αντιμετώπισα. Έβαλα ωραία και καλά τον κώδικα στο pastebin και κάποιος από το κανάλι με ρώτησε αν είμαι σοβαρός, για κάποιο παράπλευρο -αισθητικό θα έλεγα- θέμα στον τρόπο γραφής του κώδικα. Hello? Δεν μπήκα σε κάποιο κανάλι για Perl Professionals. Μπήκα σε αυτό που υποτίθεται βοηθούνε όσους έχουν προβλήματα, από newbies έως advanced.

Αντίθετα, μπορώ να πω πώς στο κανάλι της Lisp και της R μου φέρθηκαν καλύτερα, ωστόσο και στα δύο μπήκα από μία φορά, οπότε δεν μπορώ να έχω καθαρή άποψη.

Είχα διαβάσει σε κάποιο άρθρο που μου διαφεύγει τώρα πως οι "χαζές" ερωτήσεις στα fora του Debian παλιά οδηγούσαν σε απίστευτα flame wars και αποθάρρυναν τους νέους χρήστες, κάτι που έχει βελτιωθεί σήμερα.

Thoughts?
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, BashΑγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX

IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

Re: Περί ελιτισμού στο Internet και... άλλων δαιμονίων

Δημοσίευσηαπό c7p » 19 Σεπ 2011, 14:57

Αυτό το έχω συναντήση και εγώ. Βέβαια παρατήρησα πως σε όσα κανάλια μου φέρθηκαν άσχημα ήταν αυτά που είχαν τον περισσότερο κόσμο. Χαζές ερωτήσεις δεν υπάρχουν, άμα κάποιοι απαξιούν ή σνομπάρουν να απαντήσουν μη σώσουν και ξαναγεμήσουν το κανάλι τους.

Όλα σχεδόν τα κανάλια έχουν κάποια αντίστοιχα "λιγότερο διάσημα", σε αυτά τις περισσότερες φορές σου φέρονται σωστά και όχι μόνο σε βοηθούν να λύσεις μια απορία, αλλά σου μεταδίδουν όποια γνώση μπορούν. Για παράδειγμα απο προσωπική εμπειρία στο κανάλι ##python-friendly που έχει γύρω στα 20-30 άτομα max, όλη σου δίνουν βοήθεια με χαρά και δεν σνομπάρουν κανέναν, όσο και πιο noobie ερώτηση αν κάνει.
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 19 Σεπ 2011, 16:47

http://catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html#answers
http://www.dionyziz.com/howto-smart-que ... r/#answers -- Ειδικά το «χειριζόμενος την αγένεια».
Βασικά ποτέ δεν ξέρεις τι είδους άτομα θα συναντήσεις. Στο δρόμο μπορεί κάποιος να σου φτύσει χωρίς λόγο (ναι, μου συνέβηκε). Μπορεί να δεις κάποιον να πετάει αποτσίγαρα, ενώ σε άλλες χώρες γράφουν πρόστιμο 1000-2000 ευρώ. Στο club, αν κοιτάξεις κάποιον στραβά, θα έρθει και θα σε ρωτήσει «τι κοιτάς ρε μ[...];». Απλά τυχαίνει να είναι άτομο και να έχει μια κακή μέρα (ή μια κακή περίοδο στη ζωή του). Ή τυχαίνει να μην είναι κοινωνικός, so what!

Εγώ στη θέση σου θα τον αγνοούσα και θα έλεγα «κάποιος άλλος που μπορεί να γνωρίζει;». Εξάλλου, εσύ είσαι αυτός που έρχεται και ζητάει βοήθεια, αυτοί δε σε χρειάζονται (ακόμη), δε σε γνωρίζουν και δεν είναι προθυμοι να χαραμίσουν ούτε λεπτό (παρωδίες: εδώ ή εδώ :) ). Βασικά, δε μπορείς να πεις ότι δεν σε έμαθαν τίποτα, μιας και σε βοηθησαν να καλυτερεύσεις τον κωδικα σου. Άσχετα με τον αρχικό σου λόγο, έμαθες κάτι περισσότερο.

Ειδικά για perl, για πάνω από 10-20 γραμμές κώδικα, χρησιμοποιησε τα warnings και το strict:
http://perldoc.perl.org/warnings.html
http://perldoc.perl.org/strict.html
Θα σε βοηθήσει να γράψεις καθαρό (και σωστό) κώδικα.
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 20 Σεπ 2011, 02:19

@evolgen την επομενη φορα που θα στην βγει κανας τετοιος. Πες του τι να κανουμε φιλε μου οταν εσυ ασχολιοσουν με τους υπολογιστες εγω ασχολιομουν με κοριτσακια και περασα καλα φιλε και για αυτο δεν εχω και κομπλεξ... αυριο μεθαυριο που θα ρθεις να με ρωτησεις για καμια τυπισσα που σε ενδιαφερει θα ειναι καλο να φας κραξιμο απο μενα επειδη σε αυτα εισαι ασχετος? Δεν ειναι ολη η ζωη ενα κομπιουτερ .

Πως την εχουν δει μερικοι δεν εχω καταλαβει. Ο καθε ανθρωπος ειναι χρησιμος καπου . Μπορει να ειναι πατατας στους υπολογιστες αλλα να ειναι αψογος στην επικοινωνια... θα πρεπει δηλαδη να τον απομονωσουμε επειδη δεν ξερει απο υπολογιστες? Αυτα ειναι συμπλεγματα και αν καποιος θεωρει πως του μεγαλωνει το συμπλεγμα ή του το δημιουργει η ενασχοληση του με την πληροφορικη εγω αν ημουν στην θεση του θα εκοβα τελειως την πληροφορικη. Το παν αυριο μεθαυριο ειναι να βγεις ανθρωπος της προκοπης για αυτο μορφωνεσαι , για αυτο διαβαζεις κτλπ

Τελος πρεπει να εισαι πολυ βλακας για να το παιζεις ειρωνας σε τετοια θεματα. Εσυ δεχτηκες να βοηθας οικειοθελως. Αν δεν σ αρεσει ξανασκεψου το.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 20 Σεπ 2011, 06:44

Η κάθε κοινωνική ομάδα έχει τα δικά της ατού και πρότυπα. Για να ενταχθείς σε μια ομάδα πρέπει να αποδειχθείς ικανός να αντεπεξέλθεις σε οποιαδήποτε προβλήματα. Αν έρθεις στην ομάδα και ζητήσεις βοήθεια από την αρχή, θα τα βρεις σκούρα.

Star_Light έγραψε:Εσυ δεχτηκες να βοηθας οικειοθελως. Αν δεν σ αρεσει ξανασκεψου το.

Για να είμαστε και δίκαιοι, δεν υπόγραψε κανένα συμβόλαιο (εκτός κι αν είναι ubuntero). Μπορεί να μπήκε στο IRC με σκοπό την κουβέντα. Με το "google it" κάποτε θέλουν να πουν ότι «η ερώτηση που κάνεις είναι εύκολη και μπορεί να βρεθεί με την κατάλληλη αναζήτηση». Άλλοτε απλά βαριούνται να απαντήσουν. Ή πολύ απλά δε γνωρίζουν. Ποιο από τα τρία είναι δε γνωρίζω.

Εσείς το λέτε ελιτισμό, εγώ λέω ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και έχουμε τις προσωπικές μας ιδιοτροπίες. Kαι αρετές. Μπορεί κάποιος να είναι αντικοινωνικός, αλλά από την άλλη μπορεί αυτό να είναι ο λόγος που τον κάνει σαΐνι στους υπολογιστές (βλ. τον Bram Cohen, δημιουργό του bittorrent).

Καλύτερα όμως να μην κάνω τον "δικηγόρο του διαβόλου". :)
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 20 Σεπ 2011, 13:21

medigeek έγραψε:Η κάθε κοινωνική ομάδα έχει τα δικά της ατού και πρότυπα. Για να ενταχθείς σε μια ομάδα πρέπει να αποδειχθείς ικανός να αντεπεξέλθεις σε οποιαδήποτε προβλήματα. Αν έρθεις στην ομάδα και ζητήσεις βοήθεια από την αρχή, θα τα βρεις σκούρα.

Star_Light έγραψε:Εσυ δεχτηκες να βοηθας οικειοθελως. Αν δεν σ αρεσει ξανασκεψου το.

Για να είμαστε και δίκαιοι, δεν υπόγραψε κανένα συμβόλαιο (εκτός κι αν είναι ubuntero). Μπορεί να μπήκε στο IRC με σκοπό την κουβέντα. Με το "google it" κάποτε θέλουν να πουν ότι «η ερώτηση που κάνεις είναι εύκολη και μπορεί να βρεθεί με την κατάλληλη αναζήτηση». Άλλοτε απλά βαριούνται να απαντήσουν. Ή πολύ απλά δε γνωρίζουν. Ποιο από τα τρία είναι δε γνωρίζω.

Εσείς το λέτε ελιτισμό, εγώ λέω ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και έχουμε τις προσωπικές μας ιδιοτροπίες. Kαι αρετές. Μπορεί κάποιος να είναι αντικοινωνικός, αλλά από την άλλη μπορεί αυτό να είναι ο λόγος που τον κάνει σαΐνι στους υπολογιστές (βλ. τον Bram Cohen, δημιουργό του bittorrent).

Καλύτερα όμως να μην κάνω τον "δικηγόρο του διαβόλου". :)

Medigreek δεν διαφωνω στα οσα λες. Ισα ισα εσυ συγκεκριμενα οπως και αλλα μελη εδω ηταν παντα αψογα και εγω προσωπικα δεν εχω κανενα παραπονο . Σχετικα με αυτο που λες ομως περι αντικοινωνικοτητας , αυτα τα ατομα που ειναι ταυτοχρονα και ειρωνικα θα αναγκαστουν να φτιαξουν ειτε μολις πανε φανταροι ειτε μολις βγουνε στο μεροκαματο -οσο σε ταιζει ο μπαμπας και αραζεις μεσα στο σπιτι μπορεις και να ειρωνευεσαι τους αλλους και να τους το παιζεις εξυπνος και τα παντα - μολις ομως αναγκαστεις να βγεις εξω να ζητησεις δουλεια θα δεις πως γινεσαι ανθρωπος και φευγουν και οι ειρωνιες και τα παντα.

Γιατι πολυ απλα με αυτη τη συμπεριφορα θα φυγεις νωρις νωρις για το σπιτι σου . Αλλα ειτε τους ταιζουν αλλοι για να μπορουν να κανουν το κεφι τους στους υπολογιστες είτε εχουν στρωμενη , ετοιμη δουλεια που τους περιμενει. Ποιος ειπε οτι για να βρεις και να διατηρησεις μια σωστη δουλεια θα πρεπει να έχεις μονο γνωσεις? ΧΑΧΑΧ καλα νταξει θα τα πουμε μολις καποιος βγει πραγματικα στην αγορα εργασιας. Τελος για μενα κανεις δεν θα πρεπει να ανεχεται την ειρωνια του τον κοβεις εξαρχης τον αερα του αλλουνου αμα τον δεις ετσι και τελειωνει εκει το ζητημα και αμα δεν θελει να σε βοηθησει με γεια του με χαρα του :D εγω προσωπικα δεν γουσταρω καμια βοηθεια απο ατομα που δεν εχουν μαθει να σεβονται τον αλλον.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί ανέμων