Δυστυχώς, όλο και σπανιότερα πετυχαίνω τόσο καλή διάθεση και προθυμία, μεταξύ των μελών μιας κοινότητας σαν τη δική μας. Γενικά, παρατηρώ μια τάση ελιτισμού σε κοινότητες ελεύθερου λογισμικού, προγραμματισμού κλπ. Κάτι που δεν μπορώ να πω πως παρατηρείται σε forums σχετικά με Windows. Από τη δική μου εμπειρία τουλάχιστον.
Και εξηγούμαι γιατί αποφάσισα να γράψω αυτό το μήνυμα. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία στον προγραμματισμό, είμαι ακόμα προπτυχιακός φοιτητής σε Βιολογικό και μαθαίνω προγραμματισμό μόνος μου, με σκοπό αργότερα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στη Βιοπληροφορική, που είναι και το πεδίο της Βιολογίας που με ενδιάφερει. Καμιά φορά φτάνω σε κάποιο σημείο στον κώδικα που πραγματικά κολλάω, γιάτι κάτι δε δουλεύει όπως πρέπει και, προσδοκώντας μια γρήγορη απάντηση, μπαίνω στο αντίστοιχο IRC δίκτυο για να ζητήσω κάποια συμβουλή. Μη με παρεξηγείτε, όχι με το παραμικρό. Δοκιμάζω πολλά πράγματα πρώτα, ψάχνω στο internet και γενικά το IRC είναι το τελευταίο μέρος που αναζητώ μια λύση.
Γενικά, στις 6-7 φορές που μπήκα, με το ζόρι μπορώ να πω ότι έχω 2 καλές εμπειρίες. Την πρώτη φορά ένα μέλος του εκεί channel άρχισε να φρίττει για παράπλευρα πράγματα του κώδικά μου και όχι για το ίδιο το πρόβλημα. Με τη βοήθειά του διόρθωσα όλες τις μικρολεπτομέρειες που εντόπισε, αλλά όταν τον ρώτησα για το κύριο πρόβλημά μου, μου είπε πώς δεν ξέρει γιατί γίνεται και πως πρέπει να βρω μόνος μου τον τρόπο να το ανακαλύψω. Σε επόμενη ερώτησή μου, μου απάντησε "google". Τι ευγένεια...
Κάτι παρόμοιο μου συνέβη πριν από 1 ώρα, όταν μπήκα στο κανάλι της Perl για ένα νέο πρόβλημα που αντιμετώπισα. Έβαλα ωραία και καλά τον κώδικα στο pastebin και κάποιος από το κανάλι με ρώτησε αν είμαι σοβαρός, για κάποιο παράπλευρο -αισθητικό θα έλεγα- θέμα στον τρόπο γραφής του κώδικα. Hello? Δεν μπήκα σε κάποιο κανάλι για Perl Professionals. Μπήκα σε αυτό που υποτίθεται βοηθούνε όσους έχουν προβλήματα, από newbies έως advanced.
Αντίθετα, μπορώ να πω πώς στο κανάλι της Lisp και της R μου φέρθηκαν καλύτερα, ωστόσο και στα δύο μπήκα από μία φορά, οπότε δεν μπορώ να έχω καθαρή άποψη.
Είχα διαβάσει σε κάποιο άρθρο που μου διαφεύγει τώρα πως οι "χαζές" ερωτήσεις στα fora του Debian παλιά οδηγούσαν σε απίστευτα flame wars και αποθάρρυναν τους νέους χρήστες, κάτι που έχει βελτιωθεί σήμερα.
Thoughts?