Πώς συντάσσεται ένα βιογραφικό

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Πώς συντάσσεται ένα βιογραφικό

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 24 Νοέμ 2011, 11:59

Με ερέθισμα τις διάφορες συζητήσεις σχετικά με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, θα ήθελα να παραθέσω τη γνώση που απέκτησα από την εμπειρία τόσο στέλνοντας βιογραφικά (στο εξωτερικό) αλλά όσο και συγκρίνοντας βιογραφικά για πρόσληψη (τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα). Μερικά ίσως να φαίνονται αυτονόητα, παρόλ'αυτά τα είδα να γίνονται. Καταρχήν, αν υπάρχουν προδιαγραφές από την εταιρία τότε ακολουθούμε πιστά τις προδιαγραφές αυτές και δεν παρεκλίνουμε καθόλου.

Το βιογραφικό πρέπει να είναι σε pdf (κατά προτιμήση με embeded fonts). Όχι doc, όχι odt, όχι οτιδήποτε μπορεί να έχει διαφορετική εμφάνιση σε άλλον υπολογιστή.
Η γλώσσα, η ορθογραφία, το συντακτικό, η γραμματική πρέπει να είναι όλα διπλο- και τριπλοελεγμένα. (Αυτό περιλαμβάνει και τα κόμματα. Είναι: λέξη κόμμα κενο και όχι λέξη κενό κόμμα κενό)
Αφού χρησιμοποιούμε email, το κείμενο του email χρησιμεύει ως cover letter. Περιγράφει με δυο λόγια γιατι επισυνάπτουμε αυτό το pdf.
Αναλυτική βαθμολογια: εγώ συνήθιζα να την επισυνάπτω κι αυτή. Οι απόψεις όμως διίστανται. Αν δεν επισυνάπτεται τότε να αναγράφεται στο κείμενο του email ότι μπορεί να αποσταλεί ύστερα από ζήτηση. Πάλι ως pdf. Όχι mhtml, όχι jpeg, όχι οτιδηποτε άλλο. Υπάρχουν ουκ ολίγα προγράμματα για μετατροπή.
Επίσης το κείμενο του email να είναι κι αυτό σωστό από άποψη γλώσσας, καθώς και όλη η αλληλογραφία με την εταιρία.
Στέλνουμε σε μία μόνο εταιρία και όχι σε πολλές ταυτόχρονα (στο ίδιο email).

Μέχρι στιγμής δεν ανέφερα λέξη για δεξιότητες προγραμματισμού. Και είναι αλήθεια ότι στο πρώτο φιλτράρισμα ο εργοδότης αυτές δεν τις κοιτάει. Μόνο στο δεύτερο γύρο κοιτάει αν o υποψήφιος ξέρει java ή C# ή ό,τι άλλο.

Η HTML δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού, είναι HyperText Markup Language, οπότε δεν μπαίνει στις γνώσεις "Γλώσσες προγραμματισμού". Ίσως και να μπαίνει δε ξέρω, αλλά είναι ένα παράδειγμα.
Γενικά έχουμε την τάση (κι εγώ έκανα αυτό το λάθος) να βάζουμε ότι ξέρουμε πολλά. Σίγουρα σε κάποια φάση τα διδαχτήκαμε ή χρησιμοποιήσαμε κάποια εργαλεία αλλά καλό είναι να βάζουμε στο βιογραφικό μας μόνο ότι είμαστε σίγουροι ότι το κατέχουμε. Αν μας ρωτήσει ο εργοδότης τι είναι αυτό και δεν απαντήσουμε σωστά τότε σίγουρα θα κάνουμε άσχημη εντύπωση.

Οι τεχνικές γνώσεις παίζουν ελάχιστο ρόλο. Το αν θα ξέρει κανείς C, C++ ή java δε θα του δώσει τη δουλειά. Σημασία έχει ο τρόπος σκέψης. Θα προτιμήσω (πάλι προσωπική κρίση) κάποιον που, για παράδειγμα, μπορεί σε java να υλοποιησει έναν αλγόριθμο σε μερικά λεπτά, από κάποιον που ξέρει python αλλά δε μπορεί να υλοποιήσει τον ίδιο αλγόριθμο, ακόμη κι αν η θέση είναι για python προγραμματιστές.

Όταν ψάχνουμε για δουλειά, στέλνουμε πρώτα σε θέσεις που είναι δε μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα γιατί έτσι αποκτούμε εμπειρία για τις θέσεις που αργότερα θέλουμε οπωσδήποτε και αν δε μας πάρουν τότε δε θα πτοηθεί το ηθικό μας.

Περνάω στη φάση της συνέντευξης.
Σε μια συνέντευξη σημασία έχει να δείξει κανείς ότι τουλάχιστον με ένα από όλα τα αντικείμενα που αναγράφονται στο βιογραφικό είναι παθιασμένος. (Μη μου πείτε ποδόσφαιρο)
Δικαιολογίες του στυλ δε μας το διδάξανε αυτό στο ΤΕΙ/ΑΕΙ δε χωράνε σε μια συνέντευξη. Δείξε ενδιαφέρον (αν πραγματικά θέλεις τη θέση) "δεν το ξέρω αυτό, αλλά θα στρωθώ να το μάθω αν χρειαστεί".

Ζήτησα από υποψηφίους να φέρουν μαζί τους μια σελίδα από κώδικα που έχουν γράψει (οποιαδηποτε γλώσσα, οποιαδηποτε εφαρμογή, θα μπορούσε να είναι και ο υπολογισμός του παραγοντικού) και να μου εξηγήσουν τι κάνει αυτή η σελίδα. Αδυναμία να μπορέσει να εξηγήσει κανείς τι κάνει μια σελίδα κώδικα που την έχει γράψει μόνος του είναι όπως και να το κάνουμε αρνητικό σημάδι. Η δυνατότητα επικοινωνίας είναι σημαντική (ακόμη και για προγραμματιστές). Είχα δει σε μία εταιρία ότι ζητούσαν από τους υποψήφιους προγραμματιστές να φέρουν μια έκθεση μιας σελίδας για κάποια θέματα προς επιλογή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορεί να μιλάει και να γράφει κανείς σωστά τη φυσική γλώσσα (πχ. αγγλικά, ελληνικά), γιατί αν δε μπορεί να πετύχει αυτό τότε πώς θα το πετύχει σε μία γλώσσα προγραμματισμού που είναι, όπως και να το κάνουμε πιο ξένη από τη φυσική γλώσσα. (Γι'αυτό επιμένω στο forum να γράφουμε σωστά ελληνικά.)

Φυσικά συμμετοχή σε ελεύθερο λογισμικό θα δράσει θετικά (τουλάχιστον για όσους εργοδότες ξέρουν τι είναι ΕΛΛΑΚ).

Με λίγα λόγια πρέπει να φαινόμαστε (τουλάχιστον) επαγγελματίες στην αποστολή βιογραφικού.

Αυτά προς το παρόν. Καλη επιτυχία!
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Πώς συντάσσεται ένα βιογραφικό

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 15 Δεκ 2011, 17:27

Πολυ καλες συμβουλές!

Μια ερώτηση που θέλω να κάνω.... αν ενα φροντιστηριο ζηταει ας πουμε
κατι συγκεκριμενο πχ καθηγητες για εκμαθηση προγραμματων οπως DreamWeaver , Photoshop κτλπ
αν καποιος δεν εχει ασχοληθει καθολου με αυτα παρολαυτα ειναι πληροφορικαριος... καλυτερα να μην μπει
στον κοπο να στειλει καν βιογραφικο ε?
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 15 Δεκ 2011, 19:16

Να είσαι λογικός· αν "καποιος δεν εχει ασχοληθει καθολου με αυτα" (οτιδήποτε είναι αυτά), γιατί να θεωρήσει ότι μπορεί να τα διδάξει (αυτά)?
Δυστυχώς τόσο εξειδικευμένα προγράμματα (Photoshop, Dreamweaver etc.) είναι περισσότερο θέμα ενασχόλησης μαζί τους παρά θέμα κατανόησης αρχών Πληροφορικής και Προγραμματισμού.
Ως απέλπιδα προσπάθεια θα σου έλεγα, να στείλεις βιογραφικό λέγοντας ότι έχει βασικές γνώσεις, και αν μπορείς να δανειστείς από κάποιον γνωστό σου τα προγράμματα αυτά αν τα έχει και να κάτσεις να λιώσεις καμιά βδομάδα με tutorials από το Internet ώστε να αποκτήσεις "βασικές γνώσεις" στη χρήση τους αν σε ρωτήσουν κάτι στη συνέντευξη... Δεδομένου ότι έχεις κάνει Πληροφορική δε θα πρέπει να αντιμετωπίσεις κάποια τεχνική δυσκολία στη χρήση τους, θα είναι περισσότερο θέμα για σένα να απομνημονεύσεις κάποιες standard ακολουθιακές διαδικασίες και να εξοικειωθείς με το περιβάλλον τους.
(Μην πεις ότι είσαι master και φανείς γελοίος.)
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 15 Δεκ 2011, 20:59

Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση....

Το ειπα απο την αποψη οτι οταν εχεις δει μερικα πραγματα στον προγραμματισμο ε δεν θα σου ειναι
και τοσο δυσκολο να ασχοληθεις με το GUI ενος τετοιου προγραμματος... βεβαια... αλλο ενασχοληση και απλη
διαχειριση και αλλο να τα διδαξεις κιολας οπως ζηταει η θεση και οπως ευστοχα επισημανες και εσυ προηγουμενως...
;)

Κατι ακομα.... αν δουλεψεις σαν πωλητης σε καποιο καταστημα Γερμανου φερειπειν... μπορεις να το βαλεις
σαν προυπηρεσια ΙΤ? Δεν εχω διαβασει καθολου για το IT απλα ρωταω εδω πρωτη φορα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 15 Δεκ 2011, 23:08

Star_Light έγραψε:Το ειπα απο την αποψη οτι οταν εχεις δει μερικα πραγματα στον προγραμματισμο ε δεν θα σου ειναι
και τοσο δυσκολο να ασχοληθεις με το GUI ενος τετοιου προγραμματος... βεβαια... αλλο ενασχοληση και απλη
διαχειριση και αλλο να τα διδαξεις κιολας οπως ζηταει η θεση και οπως ευστοχα επισημανες και εσυ προηγουμενως...

Όπως σωστά έγραψε & ο kalakouentin προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας, ήχου, βίντεο & σχεδιαστικά απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις που δεν έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό!
Πχ για να δουλέψεις σε ένα σχεδιαστικό πρέπει να ξέρεις κάποιο είδος σχεδίου (μηχανολογικό, ηλεκτρολογικό, αρχιτεκτονικό κλπ ανάλογα με το τι θες να σχεδιάσεις), όπως & το ίδιο το πρόγραμμα άριστα αλλιώς σου είναι άχρηστο. Για να δουλέψεις πρόγραμμα επεξεργασίας multimedia θες γνώσεις πάνω σε φωτογραφία, ήχο & βίντεο, αλλά & να ξέρεις άριστα & τα αντίστοιχα προγράμματα.
Αυτά τα προγράμματα είναι επαγγελματικά, έχουν ένα σκασμό δυνατότητες & λειτουργίες & χρειάζεται να τα ξέρει κάποιος απ' έξω & ανακατωτά :ugeek: για να τα διδάξει μετά σε άλλους.
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 16 Δεκ 2011, 02:30

matthew έγραψε:
Όπως σωστά έγραψε & ο kalakouentin προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας, ήχου, βίντεο & σχεδιαστικά απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις που δεν έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό!
Πχ για να δουλέψεις σε ένα σχεδιαστικό πρέπει να ξέρεις κάποιο είδος σχεδίου (μηχανολογικό, ηλεκτρολογικό, αρχιτεκτονικό κλπ ανάλογα με το τι θες να σχεδιάσεις), όπως & το ίδιο το πρόγραμμα άριστα αλλιώς σου είναι άχρηστο. Για να δουλέψεις πρόγραμμα επεξεργασίας multimedia θες γνώσεις πάνω σε φωτογραφία, ήχο & βίντεο, αλλά & να ξέρεις άριστα & τα αντίστοιχα προγράμματα.
Αυτά τα προγράμματα είναι επαγγελματικά, έχουν ένα σκασμό δυνατότητες & λειτουργίες & χρειάζεται να τα ξέρει κάποιος απ' έξω & ανακατωτά :ugeek: για να τα διδάξει μετά σε άλλους.

Πληροφορικάριο ζητούσε και ζητάει η αγγελία... ειναι ενα φροντιστηριο στην Φιλαδελφεια... ενδιαφερεται κανεις
και ειναι γνωστης σε αυτα που ειπα πιο πανω να του δωσω την αγγελια? Αν ναι ας μου πει γιατι εγω δεν με κοβω.

Στο μεταξυ αν ξερει κανεις... τι παιζει στον Γερμανο για τις πωλησεις ας ενημερωσει... επισης αυτες τις μερες
εβγαλε και η Wind κατι για εξωτερικους πωλητες... αξιζει τον κοπο να δωσει κανεις βιογραφικο???? Οποιος εχει
παλαιοτερη εμπειρια απο τετοια δουλεια ας βοηθησει ευχαριστω.

EDIT : http://www.xe.gr/jobs/evresi,texniki-ek ... 39157.html
Η αγγελια που ελεγα πιο πανω.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί ανέμων