Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε το Ubuntu να είναι πιο φιλικό

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε το Ubuntu να είναι πιο φιλικ

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 02 Φεβ 2012, 03:51

εγώ πάντως τώρα τελευταία έχω κάνει εγκατάσταση σε 3-4 άτομα τα οποία δεν έχουν και πάρα πολύ ιδέα από υπολογιστές και τους άρεσαν πάρα πολύ το ubuntu... Μερικοί από αυτούς ενθουσιάστικαν τόσο πολύ που πλέον χρησιμοποιούν μόνο ubuntu. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι όσοι καταλάβουν και δουν και από μόνοι τους τα προταιρείματα του linux τότε το βλέπουν με διαφορετικό μάτι. Το δύσκολο είναι να κάνουν την αρχή και να μάθουν να κάνουν τα βασικά καθώς και να βρουν τις αντίστοιχες εφαρμογές τους... Επίσης και τα ελληνικά παίζουν πολύ μεγάλη σημασία καθώς είναι μερικοί που δυσκολεύονται... Πάντως κατά περίεργο τρόπο συνήθως το ubuntu αρέσει περισσότερο σε άτομα που δεν έχουν και ιδιαίτερες γνώσεις από υπολογιστές εκτός και αν επειδή δεν γνωρίζουν και πολλά με εμπιστεύονται και συμφωνούν στην ιδέα. Στην κοπέλα μου και στον αδερφό μου που έχουν σπουδάσει υπολογιστές όσο και να τους πιέζω να βάλουν ubuntu δεν αλλάζουν τα παραθύρια παρόλο που αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα με αυτά... Πάντως είναι γεγονός ότι όποιος το συνηθίσει το linux δεν γυρίζει πίσω στα windows ποτέ ξανά... Μου το έχουν επιβεβαιώσει και 3-4 φίλοι μου που τους το πρότεινα και τώρα πλέον έγιναν και αυτοί πιγκουινάκια... Συνολικά στο 80% των υπολογιστών που έχω κάνει φορμάτ τους έχω βάλει και ubuntu σε dual boot βέβαια για να μην τους πέσει βαρύ εκτός από μερικές περιπτώσεις που δεν γινόταν αλλιώς και έτσι τα windows πήραν δρόμο αμέσως...
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dubuntu » 02 Φεβ 2012, 10:53

simosx έγραψε:
dubuntu έγραψε:Πως ξεχωριζουν διανομη απο διανομη κ το ubuntu ,το xubuntu και το kubuntu;

Πας στο http://whatsmyuseragent.com/ και βλέπεις το User Agent που προσφέρει ο περιηγητής σου σε κάθε διαδικτυακό τόπο.

Για παράδειγμα:
Κώδικας: Επιλογή όλων

Mozilla/5.0 (Ubuntu; X11; Linux x86_64; rv:9.0.1) Gecko/20100101 Firefox/9.0.1

όπου λέει ξεκάθαρα Ubuntu. Για το πως καταλαβαίνει κάποιος την έκδοση του Ubuntu, αυτό δεν το γνωρίζω.

αναλογα τον browser μπορει να μην προκυπτει ποια διανομη ειναι κ καταληγω οτι δεν πολυπιστευω τις στατιστικες τους.Οσο για το linux εγω θεωρω οτι ειναι ενα ασχετα αν εχουμε τοσες διανομες

@mangelasakis με καλυψες πληρως!
Λειτουργικό ⇛ lxde debian 12
Άβαταρ μέλους
dubuntu
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitrios.gr » 02 Φεβ 2012, 15:20

Πάντως καλύτερα θα ήταν , επειδή τον gnome 2 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον gnome3 να δημιουργούνταν ubuntu (2) ταχυτήτων μια διανομή ubutu gnome 2 και μία διανομή ubuntu gnome 3 για να μην πέσει βαριά και δημιουργηθούν άλλα προβλήματα σε περίπτωση και των δύο pannel σε μια διανομή και φυσικά να είναι και ποιο μικρή σε όγκο ...
δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι εφικτό κάτι τέτοιο...
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτριο
Λειτουργικό ⇛ Linux x32
Προδιαγραφές ⇛ AMD FX 8350 │4GB │ Audio Realtek ALC889│ TFT 19"
Κάρτα Γραφικών ⇛ NVIDIA gtx 650 TI BOOST

-------------------------------------------------------------------------------------------
Η Εξουσία που αποκτήθηκε παράνομα,ποτέ δεν χρησιμοποιείται για το καλό των ανθρώπων (Τάκιτος)
Όσο ποιο σάπιο είναι ένα κράτος τόσο πληθύνονται οι νόμοι. (Τάκιτος)
πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χω­ρι­ζο­μέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται .(Πλάτων)
Dimitrios.gr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 02 Φεβ 2012, 15:25

Dimitrios.gr έγραψε:Πάντως καλύτερα θα ήταν , επειδή τον gnome 2 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον gnome3 να δημιουργούνταν ubuntu (2) ταχυτήτων μια διανομή ubutu gnome 2 και μία διανομή ubuntu gnome 3 για να μην πέσει βαριά και δημιουργηθούν άλλα προβλήματα σε περίπτωση και των δύο pannel σε μια διανομή και φυσικά να είναι και ποιο μικρή σε όγκο ...

Μπορεί κανείς πολύ εύκολα να προσθέσει τη γραφική διασύνδεση του GNOME 2 στο Ubuntu, απλά με την εγκατάσταση του κατάλληλου πακέτου από το Κέντρο λογισμικού. Και μετά, με αποσύνδεση (logout) μπορείς να επιλέξεις τα άλλα περιβάλλοντα και να συνδεθείς. Νομίζω ότι είναι εύκολος τρόπος, και αποφεύγει στο να έχουμε πολλά CD/USB εγκατάστασης.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dubuntu » 02 Φεβ 2012, 15:54

Dimitrios.gr έγραψε:Πάντως καλύτερα θα ήταν , επειδή τον gnome 2 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον gnome3 να δημιουργούνταν ubuntu (2) ταχυτήτων μια διανομή ubutu gnome 2 και μία διανομή ubuntu gnome 3 για να μην πέσει βαριά και δημιουργηθούν άλλα προβλήματα σε περίπτωση και των δύο pannel σε μια διανομή και φυσικά να είναι και ποιο μικρή σε όγκο ...

σαν πρωην gnomeας θα σου προτεινω απο το κεντρο λογισμικου να βαλεις το κελυφος gnome shell και να συνδεεσαι στο classic gnome no effects.Ειναι αρκετα ελαφρυτερο γρηγοροτερο και ιδιο με το παλιο gnome μονο που εχει τις εφαρμογες του νεου.Υπαρχουν κ τα fork mate κ cinnamon αλλα να μη σε παρω στο λαιμο μου δεν τα εχω δοκιμασει
Λειτουργικό ⇛ lxde debian 12
Άβαταρ μέλους
dubuntu
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitrios.gr » 02 Φεβ 2012, 16:27

dubuntu έγραψε:

σαν πρωην gnomeας θα σου προτεινω απο το κεντρο λογισμικου να βαλεις το κελυφος gnome shell και να συνδεεσαι στο classic gnome no effects.Ειναι αρκετα ελαφρυτερο γρηγοροτερο και ιδιο με το παλιο gnome μονο που εχει τις εφαρμογες του νεου.Υπαρχουν κ τα fork mate κ cinnamon αλλα να μη σε παρω στο λαιμο μου δεν τα εχω δοκιμασει

το cinamon δεν μου αρεσε καθόλου το ματε είναι πάρα πολύ καλο , που το δοκίμασα αλλα εχει πολλά προβλήματα με την λειτουργία του τρώει πολλά κολλήματα

πάντως το gnome 3 παρόλο που δεν μου αρέσει προσέξτε όχι σαν εμφάνιση σαν λειτουργία (κυρίως η απαίσια η μπάρα στα αριστερά μας) ....ίσως μπορούν να το σώσουν παντρεύοντας την επιτυχία του gnome 2 με το 3 δηλ δεν είναι δυνατόν τώρα τις βασικές λειτουργίες που είχε το gnome 2 πανελ να μην τις έχει το 3 ,κατά την άποψη μου όλη η επιτυχία του gnome ήταν αυτά
μενού
μετακίνηση του πάνελ όπου θέλουμε.....
προσθήκες προγραμμάτων στο panel...
το gnome 2 ήταν ποιο ελεύθερο απο το 3
το gnome 3 φαίνεται σαν να το έβαλαν σε γυάλα ή αλλιώς του όρισαν τους ορίζοντες του για το που θα πατάει ....
όμως εντάξει έχουμε επιλογές για να μην σας κουράζω επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια ... :)
Λειτουργικό ⇛ Linux x32

-------------------------------------------------------------------------------------------
Η Εξουσία που αποκτήθηκε παράνομα,ποτέ δεν χρησιμοποιείται για το καλό των ανθρώπων (Τάκιτος)
πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χω­ρι­ζο­μέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται .(Πλάτων)
Dimitrios.gr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 02 Φεβ 2012, 16:56

Παλαιότερα είχαμε τους «αγώνες» για το ποιο από τα vi ή emacs είναι καλύτερο.
Ήταν από τα πράγματα που δεν είχαν λύση, και άτομα που ήξεραν το ένα δε μπορούσαν να υπομείνουν το άλλο.
Δηλαδή, όταν μάθεις το ένα από αυτά, το άλλο δε μπορείς να το μάθεις με κανένα τρόπο.

Και εδώ ερχόμαστε στο ψυχολογικό κομμάτι του «Πως κάνουμε τους χρήστες να έρθουν στο Ubuntu» ή πως κάνεις τους χρήστες να αφήσουν τον IE για το Firefox ή πως κάνεις τον κόσμο να αποχωριστεί το GNOME Panel (παραδοσιακό GNOME).

Και η απάντηση είναι να δείξεις ότι μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα με το νέο λογισμικό.
Αυτοί που κολλάνε σε κάτι παλιό, το κάνουν διότι έμαθαν με κόπο ένα τρόπο και για να αναβαθμιστούν οι ίδιοι πρέπει να μπουν σε καινούριο στάδιο αυτο-εκμάθησης. Στην αυτο-εκμάθηση πολλοί δυσανασχετούν διότι νιώθουν ότι (στην αρχή) δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται. Αυτό που θέλουμε να μάθουμε στους χρήστες Ubuntu είναι να δέχονται την πρόκληση να μάθουν κάτι καινούριο, και ότι είναι αποδεχτό (κατά τη διάρκεια της εκμάθησης) να νιώθουν ότι είναι παροδικά χαμένοι. Γιατί αυτή είναι η διαδικασία της εκμάθησης. Αν έχουμε μέλη όπου δεν είναι άνετοι στο να μάθουν κάτι καινούριο, τότε τα μέλη αυτά μάλλον θα τα χάσουμε στο μέλλον.

Τουλάχιστον για το κομμάτι του Unity, ανεξάρτητα για το αν θα το χρησιμοποιήσετε, προτείνω να μάθετε τι προσφέρει και πως λειτουργεί.
Ο kalaitsa έκανε εξαιρετικό έργο για να φτιάξει βίντεο για το Unity, οπότε αρκεί να δώσετε προσοχή για 10-20 λεπτά για τα δύο βίντεο,
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... ature=plcp
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitrios.gr » 02 Φεβ 2012, 17:29

simosx έγραψε:Και η απάντηση είναι να δείξεις ότι μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα με το νέο λογισμικό.
Αυτοί που κολλάνε σε κάτι παλιό, το κάνουν διότι έμαθαν με κόπο ένα τρόπο και για να αναβαθμιστούν οι ίδιοι πρέπει να μπουν σε καινούριο στάδιο αυτο-εκμάθησης. Στην αυτο-εκμάθηση πολλοί δυσανασχετούν διότι νιώθουν ότι (στην αρχή) δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται. Αυτό που θέλουμε να μάθουμε στους χρήστες Ubuntu είναι να δέχονται την πρόκληση να μάθουν κάτι καινούριο, και ότι είναι αποδεχτό (κατά τη διάρκεια της εκμάθησης) να νιώθουν ότι είναι παροδικά χαμένοι. Γιατί αυτή είναι η διαδικασία της εκμάθησης. Αν έχουμε μέλη όπου δεν είναι άνετοι στο να μάθουν κάτι καινούριο, τότε τα μέλη αυτά μάλλον θα τα χάσουμε στο μέλλον.

δηλ να μάθουμε κατι καινούργιο ποιο είναι το ωφέλιμο αυτής της υπόθεσης ,βασικά ποιο είναι το καινούργιο (δεν είναι ουσίας οι αλλαγές αυτές αυτό εννοώ).....
Με έναν κολοσσό όπως η microsoft ...για να σκεφτούμε άπλα απο τα windows του 95 μέχρι και τα window7 h microsoft εξελίσσει το λειτουργικό της
γιατι δεν έκανε κατι αντίστοιχο όπως το gnome για παράδειγμα να πάει και να κολλήσει το panel στο κέντρο έτσι ο χρήστης θα το βρίσκει ποιο γρήγορα... το μενου να το τοποθετήσει σε εικονίδιο για να μην χρειάζεται να ψάχνει στo πανελλ και πατώντας το ανοίγει σε 50 διαστάσεις :P :D .....
χωρείς να παρεξηγηθώ από πολλούς δεν θεωρώ αυτό εξέλιξη αλλά μετάλλαξη άνευ ουσίας και δεν νομίζω σε αυτο να φταίει το linux :) ....
μπορεί να διαφωνούμε σε αυτό σιμοsx όποια και αν είναι η άποψη σου ,έιτε η δική μου είτε η δική σου ...δεν μας πτοεί αυτό λύσεις υπάρχουν και ότι δεν μας αρέσει δεν χρειάζεται να το τρώμε με το ζόρι άπλα το αλλάζουμε :) ...
Λειτουργικό ⇛ Linux x32

Dimitrios.gr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων