Όχι μόνο είναι αδύνατον αλλά είναι και αντιδεοντολογικό/αντιδημοκρατικό. Την αναλογία (δεν είμαι και σίγουρος αν είναι δόκιμος ο όρος) δεν την κατάλαβα, δηλ. θες να πεις ότι δεν μπορούμε να μεταβούμε αυθημερόν από το Ευρώ στην Δραχμή;

dim459 έγραψε:Epirotes έγραψε:Βέβαια, αν κάνουμε εμείς την καλή αρχή τότε πιθανόν να ακολουθήσει ντόμινο αποχωρήσεων των άλλων αδύναμων οικονομιών του νότου
Ακριβώς, διότι η έννοια της ένωσης είναι σχετική. Η οικονομική της πολιτική ασκείται από ένα σκληρό πυρήνα, με τελείως διαφορετική υποδομή από το νότο και άλλους είδους παραγωγή.
Στην πραγματικότητα ο σκληρός πυρήνας λέγεται Γερμανία κι έχει τους περισσότερους βόρειους ως δορυφόρους που τους σέρνει από την μύτη. Κάτι πάει να αλλάξει τώρα με την αλλαγή προέδρου στην Γαλλία κι ίσως αλλάξει ακόμα περισσότερο του χρόνου που θα έχουμε εκλογές στην Γερμανία.
Δεν νομίζω ότι είναι σχετική η έννοια της ένωσης, είναι σαφώς προσδιορισμένη από τις διάφορες συνθήκες που υπογράφουν όλα τα μέλη κράτη ή τα μέλη της Ευρωζώνης.
dim459 έγραψε:Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η επιτακτική ανάγκη <<εξίσωσης>> είναι παντελώς ανεδαφική, διότι ή προϋποθέτει αντισταθμιστικά οφέλη (και αυτό σίγουρα δε σημαίνει δάνεια) έστω με <<άνωθεν>> έλεγχο της αξιοποίησής τους είτε αναπόφευκτα οδηγεί σε αυτό που ως κλισέ αναφέρεται σαν <<Ευρώπη δύο ταχυτήτων>>, η οποία δυστυχώς είναι πραγματικότητα.
Η τραγωδία του Ευρώ και της Ευρωζώνης είναι αυτό που μου έμαθε ένας Αμερικάνος συνομοσιολόγος, δηλ. ότι δεν γίνεται να έχεις ενιαίο νόμισμα δίχως ενιαία οικονομική πολιτική που σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει όλα τα μέλη να παραχωρήσουν την εθνική τους κυριαρχία κι αυτονομία σ' αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, δηλ. έπρεπε είχε εγκριθεί το Ευρωπαϊκό σύνταγμα και να ολοκληρωθεί η πολιτική ένωση στα πρότυπα των ΗΠΑ.
logari81 έγραψε:@fkol f4 μιλώντας για προβλέψεις, την σημερινή κατάληξη της Ελλαδας την είχα προβλέψει με αρκετη ακριβεια το 2005. Την εποχη μετα τους Ολυμπιακούς και τις νίκες σε μπάλα και τραγούδια.
Εγώ πάλι κάτι είχα ψιλιαστεί το 86 με την εισαγωγή της φάπας ΦΑΠ και το φως στο τούνελ που έβλεπε ο Αντρίκος στο βάθος του τούνελ. Μη σου πω για το '89 και το "Τσοβόλα δωσ' τα όλα ή το 2001 με τις αμέτρητες φούσκες του χρηματιστηρίου που ανέβηκε τεχνητά στις 7.000 μονάδες περίπου και μετά έπεσε κατακόρυφα και κοίτα που είναι σήμερα. Αλλά πως αλλιώς θα μπαίναμε "με το σπαθί μας" στην Ευρωζώνη; Και η υποκρισία των εταίρων μας στην Ένωση είναι ότι υποκρίνονται ότι και καλά τους εξαπατήσαμε με την δημιουργική λογιστική, ενώ το κόλπο γκρόσο στο χρηματιστήριο τότε αυτοί το ξεκίνησαν για να το συνεχίσουν τα πράσινα παπαγαλάκια, να μας κυριεύσει η τζογαδόρικη προδιάθεσή μας και να χάσει κόσμος και λαός τις οικονομίες μιας ζωής.
stavrosLinux έγραψε:
H πρόταση είναι να καταργήσουμε το τραπεζικό σύστημα, να επιστρέψουμε στο μεσαίωνα και στα άροτρα. Και σε 100 χρόνια από τώρα ίσως φτάσουμε ξανά στη βιομηχανική εποχή.
Και δεν γυρνάμε καλύτερα σε προϊστορικούς χρόνους, στην εποχή των νομάδων κυνηγών και τροφοσυλλεκτών;

Πλάκα-πλάκα, σ' αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει στην απορία μου: "Που πήγε στραβά η ανθρωπότητα;" Πήγε στραβά απ' όταν εγκατέλειψε την νομαδική ζωή κι εγκαταστάθηκε κάπου μόνιμα.
logari81 έγραψε:το πόσο διαρκεί ένα reboot του βιομηχανικού κατεστημενου εξαρτάται από το σε ποιά χωρα θα γινόταν. Π.χ. αν γινόταν μία μπολσεβίκικού τύπου επανάσταση σήμερα στην Γερμανία και το νέο καθεστώς αποφασιζε να επανιδρύσει την βιομηχανία σε ένα ανοιχτό πλαίσιο χωρίς πατέντες και μονοπώλια, με όλα τα βιομηχανικά προιόντα να είναι ανοιχτού κώδικα και με νέες ιεραρχικές δομές, σε 3-6 μήνες η παραγωγή της χώρας θα είχε επανέλθει στα αρχικά επίπεδα.
Δεν κατάφερε να επιβληθεί μετά τον Α' Παγκόσμιο αυτή η επανάσταση που λες είναι δυνατόν να γίνει τώρα; Με τα όπλα την κατέστειλαν οι σοσιαλδημοκράτες τότε και με δολοφονίες ηγετών της. Τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά πολύ χλωμό το κόβω. Αν μη τι άλλο, μετά τον Μάη του '68 όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες όσο πάνε και γέρνουν όλο και περισσότερο προς τα δεξιά. Και δεν είμαι και καθόλου σίγουρος ότι θα ήθελα να δω μια τέτοιου τύπου επανάσταση. Πολύ αιμοβόρικη και εξελίχθηκε σε πολύχρονη δικτατορία (του προλεταριάτου; ή της νέας άρχουσας τάξης εντός του κόμματος;).
logari81 έγραψε:Αν θέλεις να κάνεις την επανίδρυση του βιομηχανικου κόσμου σε μία χώρα όπως η Ελλάδα ίσως να σου πάρει καμια 30ετία για να επανέλθεις στα ίδια επίπεδα ευμάρειας με όταν κατανάλωνες τα γερμανικά και κινέζικα προιόντα.
Μάλλον πολλά χρόνια υποθέτεις, πιο λογικό βρίσκω ένα διάστημα 10-20 ετών. Και το πρόβλημα είναι πως θα χρηματοδοτηθεί και από ποιές πηγές αυτή η επανίδρυση της βιομηχανίας. Το μόνο που είναι σίγουρο κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ότι από εδώ και πέρα στόχος μας πρέπει να είναι η εθνική αυτάρκεια, δηλ. να καταφέρουμε να περιορίσουμε τις εισαγωγές και να αυξήσουμε αν γίνεται τις εξαγωγές. Το σημαντικότερο στον τομέα της ενεργειακής αυτάρκειας είναι να επενδύσουμε γενναία σε ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας. Αντί π.χ. να κάνουμε γεωτρήσεις στην Λυκοστάνη/Πολύλοφου σε περιοχή φυσικού κάλλους να επενδύσουμε σε φωτοβολταϊκά. Αν βάλλεις σε κάθε σπίτι, πολυκατοικία κλπ. τον απαιτούμενο αριθμό φωτοβολταϊκών που πρέπει να τα επιδοτήσεις χονδρά ή να τα παράγεις μόνος σου όσο πιο φτηνά γίνεται περιορίζεις αυτόματα την κατανάλωση σε πετρέλαιο. Έγινε μια αρχή στον αγροτικό κυρίως τομέα και με σκεπτικό ότι πουλάς το περισσευόμενο ρεύμα στην ΔΕΗ και κονομάς χοντρά, αλλά για την ιδιόκτητη πολυκατοικία μας των έξι διαμερισμάτων πρέπει να γεμίσεις όλη την σκεπή φωτοβολταϊκά κι είναι οικονομικά ασύμφορο μικροπρόθεσμα, γιατί μακροπρόθεσμα κάνεις απόσβεση της επένδυσης σε εύγλωττο -νομίζω- χρόνο.
logari81 έγραψε:Το θέμα είναι πιο είναι το πραγματικο περιεχόμενο μιας οικονομίας κι όχι σε τι μπουκαλακι θα το βάλεις. Το μπουκαλάκι αλλάζει γρήγορα, το περιεχόμενο θέλει χρόνια δουλείας.
Το θέμα είναι να προσπαθήσεις να γίνεις αυτάρκης και να επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολιτική βούληση χρειάζεται ώστε να γίνουν, π.χ., τα φωτοβολταϊκά προσιτά στον μέσο πολίτη.
logari81 έγραψε: Έχω αρκετη εμπειρία με συστήματα μετάδοσης κίνησης ανεμογεννητριών που χρησιμοποιούνται στο υπόλοιπο 70%. Ξέρω τι κάνουν οι Γερμανοί και οι Βέλγοι κι έχω αρκετή αυτοπεποίθεση ότι θα μπορούσα να σχεδιάσω αρκετα ανταγωνιστικά (τεχνολογικα) συστήματα.
Κάντο, βρες και χρηματοδότες και ξεκίνα! Άλλος τομέας που πρέπει να αναπτυχθεί ραγδαία είναι η ανακύκλωση. Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί στην πρωτεύουσα, αλλά εδώ στα Γιάννενα η κατάσταση είναι τραγική. Τι να τους κάνω τους κάδους και τα μηχανήματα ανακύκλωσης όταν δεν υπάρχουν στην γειτονιά και πρέπει να πάω 3,5 χιλιόμετρα με τα πόδια ή με δημόσιες συγκοινωνίες για να ανακυκλώσω τα σκουπίδια. Έζησα για 3 μήνες μετά από πολλά χρόνια απουσίας το 1998 στην Γερμανία κι έπαθα την πλάκα μου. Μιλάμε για πλήρης ανακύκλωση παντού. Οι σκουπιδοτενεκέδες χωρισμένοι στα πέντε παντού.
logari81 έγραψε:simosx έγραψε:Το Ιράν είναι στη φάση εκείνη όπου πρέπει να παράγει αρκετά προϊόντα τεχνολογίας λόγω του εμπάργκο, και πιέζεται αρκετά. Καταφέρνει να επιβιώσει λόγω του ορυκτού πλούτου.
Αυτό που αναφέρεις είναι απλώς συμπτωματολογία ενός συστήματος που είναι αυτό που λένε wrong by design.
Εμένα η απορία μου είναι τι την θέλει την πυρηνική ενέργεια αφού λογικά με τα ρυπογόνα πετρέλαια και μόνο πρέπει να είναι ενεργειακά αυτάρκης κι αν θέλει να επενδύσει για το μέλλον γιατί δεν στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
simosx έγραψε:
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε πράγματα που κάνουμε καλά και να τα κάνουμε καλύτερα (τουρισμός, ναυτιλία).
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει κατά βάση γενόσημα φάρμακα, είναι καλό και να τα χρησιμοποιούμε όλοι.
Αναφέρεις παραπάνω τομείς ανάπτυξης.
Προσθέτω τις υδροπονικές καλλιέργειες, για εξαγωγή προϊόντων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ θα έπρεπε να είμαστε οι καλύτεροι.
Το πρόβλημα με τα γενόσημα είναι ότι στα ψυχοφάρμακα είναι λίγο ρώσικη ρουλέτα, γιατί συνδυασμός που κερδίζει δεν αλλάζει. Και προσωπικά είναι εμπειρία μου ότι τα ακριβά επώνυμα που παίρνω έχουν καλύτερα αποτελέσματα από φθηνότερα που έπαιρνα παλιότερα κι έχουν λιγότερες παρενέργειες, π.χ. κάποιο από τα φτηνά ανέβαζε κάποιες τιμές στις αιματολογικές εξετάσεις. Βάλε και θερμοκήπια μέσα, έχεις λαχανικά όλο τον χρόνο.
logari81 έγραψε:Σε ότι αφορά την γεωργία και την τεχνολογική βελτιστοποίηση των καλλιέργειλων δεν το ανέφερα γιατί πιστεύω ότι είναι σχετικά από τους πιο εύκολους στόχους (low hanging fruit). Και ναι συμφωνώ θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης. Πιστεύω δεν ειναι ούτε θέμα νομοθεσιών ούτε επενδύσεων, είναι να βρεθουν τα κατάλληλα άτομα, γνώστες, ο Τακης, ο Νίκος, ο Θανάσης, που το κατέχουν το θέμα. Να τους δωθεί ως αποστολη ο εξορθολογισμός/βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής με αντάλλαγμα όχι το χρήμα αλλά την δόξα του να πετύχουν.
Την δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς! ή τα λέω ανάποδα;

Τεσπα, κατά την ταπεινή μου άποψη, ας υπάρχει κι αντίτιμο αλλά σε λογικά πλαίσια και σίγουρα όχι στα επίπεδα των πολιτικών και υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων. Ένα χιλιάρικο καλά είναι; Άντε με τα ζόρια δύο, παραπάνω σε κατάσταση χρεωκοπίας είναι πρόκληση.