Απορία Web Design

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Απορία Web Design

Δημοσίευσηαπό Fedil » 24 Σεπ 2012, 00:21

Καλησπέρα σας. Κάνω αυτή την ερώτηση λόγω οτι δεν έχω γνωστούς που να ασχολούνται με το θέμα και με απασχολεί ιδιαίτερα.

Τώρα τελευταία με έχει πιάσει να μαθαίνω πράγματα γύρο απο το κλάδο της ανάπτυξης ιστοσελίδων και αναρωτιέμαι έχοντας δεί κάποια πράγματα.

Βλέπω κάποια blogs. Στο about έχουν γενικές πληροφορίες σχετικά με το τι παίζει, ποιός έχει φτιάξει το blog κτλ. Εχω παρατηρήσει οτι αν ο ιδιοκτήτης του blog ειναι αληθινός developer, το blog θα κρατάει μια λιτή γραμμή και γενικά ένα απλό design.

Εχω δεί όμως και ιστοσελίδες που ειναι τιγκα στα flash, τα εφε κτλ. Συνήθως ο ιδιοκτήτης είναι άνθρωπος που έχει τελειώσει κάποια σχολή σχετικά με γραφιστική, τεχνολογία γραφικών η φωτογράφος. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτων των ιστοσελίδων ειναι το πολύ εφέ, και το πολύ flash.

Μπορείτε να μου πείτε τι διαφορετικό έχει η δουλειά του ενος (blogger, developer) και του αλλου (φωτογράφου, γραφιστα); Θέλω να πώ, πώς ειναι δυνατόν να ξέρουν τόσο καλά να φτιάξουν ιστοσελίδα οι γραφίστες; Τους μαθαίνουν στην σχολή μαθήματα web developing; Με τι δουλεύουν; Τι εργαλεία χρησιμοποιούν; Γράφουν κώδικα;

Εμένα ας πούμε μου φαίνεται βουνό να αρχίσω μόνος να φτιάχνω πλατφορμα για ιστοσελίδες. Πρεπει να μάθω καλά php, mysql, javascript, css (html δεν το συζητώ).
Debian 10 Buster 64bit
Intel Core i5 CPU M 430 2.27GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Dell Inc. 0JY92C - Dell Inc. Inspiron 1564
ATI Manhattan [Mobility Radeon HD 5400 Series] [1002:68e0]
eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02) ⋮ eth2: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Fedil
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Re: Απορία Web Design

Δημοσίευσηαπό mmyron » 25 Σεπ 2012, 00:01

Καλησπέρα,

Να αρχίσω λέγοντας ότι δεν έχω καμία από τις ιδιότητες που αναφέρεις στο μήνυμά σου (εκτός ίσως από "φωτογράφος", ερασιτέχνης όμως...). Θα απαντήσω όμως λαμβάνοντας υπ' όψιν μου αυτά που έχω δεί και εγώ σαν χρήστης του διαδικτύου και μέσα από την εμπειρία μου σαν μηχανογράφος.

- Κατ' αρχήν, είσαι σίγουρος ότι ούτε οι πρώτοι (bloggers, developers), ούτε οι δεύτεροι (φωτογράφοι, γραφίστες) -και ειδικά οι δεύτεροι- δεν χρησιμοποιούν έτοιμα templates ή δεν έχουν προσλάβει επαγγελματίες για αυτή τη δουλειά;
Ειδικά όταν πρόκειται για επαγγελματική προβολή, το να ασχοληθείς προσωπικά με την ιστοσελίδα σου έχει τουλάχιστον 2 μειονεκτήματα:
- Προσωπικός χρόνος που θα μπορούσε να αναλωθεί αλλιώς πως,
- Υποκειμενικότητα γούστου,
Οπότε αναθέτοντας το ζήτημα σε εταιρία, έχεις το χρόνο σου ακέραιο και στην διάθεσή σου την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τα εργαλεία που διαθέτει αυτός που αναλαμβάνει. Στον αντίποδα έχεις το κόστος, το οποίο όμως περιμένεις να αποσβεστεί μέσα από την προβολή της ιστοσελίδας.

Σκέψου ακόμα πόσα έτοιμα εργαλεία υπάρχουν για να δημιουργήσεις ένα site (drupal, joomla, elxis, wordpress κλπ). Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις κάτι από την αρχή. Αν έχεις ξεκαθαρίσει αυτό που θες να κάνεις και διαλέξεις το εργαλείο σου, από εκεί και μετά υπάρχουν templates, tutorials και μια κοινότητα χρηστών όπως εσύ (καλή ώρα, όπως εδώ!) στη διάθεσή σου, για βοήθεια.

Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι "μουρλοί" (με την καλή έννοια) που έχουν φτιάξει δικά τους εργαλεία CMS, αλλά δεν αποτελούν πλειοψηφία.
Και στη σχολή - έχω συγγενή γραφίστα από ΤΕΙ και μου έχει πει- μπορεί να κάνουν κάποια εισαγωγικά αλλά αυτά δεν αρκούν. Αν δεν το κυνηγήσεις εσύ, δεν γίνεται τίποτα.

Ύστερα είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και γούστου. Μπορεί ο developer να ξέρει να σου εμφανίζει frontpage με τους Γιώργο Μάγκα και Βασίλη Σαλέα σε ντουέτο (!) αλλά παρόλα αυτά να θέλει μια μινιμαλιστική προσέγγιση στη σελίδα του και ο wannabe "σελιδοποιός" -φωτογράφος ή οτιδήποτε- να μην ξέρει να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρο, αλλά επειδή βρήκε στο google το ubertutorial του χ CMS, να έκατσε και να έφτιαξε μια σελίδα "Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο" και να είναι η αφορμή που το γούστο και η καλαισθησία ψάχνουν παρέα να βρούν γκρεμό για να πέσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας!

Ελπίζω να έλυσα λίγο την απορία που έχεις....
1 Γνώσεις Linux: Γηράσκω αεί διδασκόμενος ┃ Προγραμματισμού: Η GW-Basic μετράει; ┃ Αγγλικών: You must be joking...
2 LinuxMint 17.1 rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (en_US.UTF-8, XFCE xfce)
3 AMD FX-8320E Eight-Core Processor ‖ RAM 7949 MiB ‖ Gigabyte 990FXA-UD3 - Gigabyte To be filled by O.E.M.
4 nVidia G92 [GeForce GTS 250] [10de:0615] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)]
mmyron
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 25 Σεπ 2012, 03:15

Γενικά για να φτιάξεις τώρα σελίδα στο διαδίκτυο, χρησιμοποιείς κάποιο CMS, που είναι κατηγορία λογισμικού για ιστοσελίδες.
Παραδείγματα είναι το WordPress και το Joomla.
Αυτά τα CMS εμπεριέχουν το γενικό μηχανισμό λειτουργίας και διαχείρισης του δικτυακού τόπου, και γενικά δε χρειάζεται καν προγραμματισμός από την πλευρά σου.
Για την παραμετροποίηση επιλέγεις π.χ. τι θα έχει στην κεφαλίδα και στο footer (πως το λέμε στα ελληνικός;), πόσες στήλες θα είναι το κυρίως μέρος, κτλ.
Και για την εμφάνιση είτε φτιάχνεις κάποιο θέμα (theme) ή χρησιμοποιείς κάποιο από τα έτοιμα και ελεύθερα που κυκλοφορούν.
Δεν φτιάχνουν πια δικτυακούς τόπους με το χέρι.
Αυτό που θα έπρεπε να διδάσκουν στους γραφίστες στις σχολές είναι το πως να φτιάχνουν όμορφα θέματα (themes). Οι καλοί γραφίστες το μαθαίνουν από μόνοι τους.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mmyron » 25 Σεπ 2012, 09:34

simosx έγραψε:
...Για την παραμετροποίηση επιλέγεις π.χ. τι θα έχει στην κεφαλίδα και στο footer (πως το λέμε στα ελληνικός;), πόσες στήλες θα είναι το κυρίως μέρος, κτλ.

Υποσέλιδο, Σίμο, υποσέλιδο.... :) :lol:
1 Γνώσεις Linux: Γηράσκω αεί διδασκόμενος ┃ Προγραμματισμού: Η GW-Basic μετράει; ┃ Αγγλικών: You must be joking...
2 LinuxMint 17.1 rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (en_US.UTF-8, XFCE xfce)
3 AMD FX-8320E Eight-Core Processor ‖ RAM 7949 MiB ‖ Gigabyte 990FXA-UD3 - Gigabyte To be filled by O.E.M.
4 nVidia G92 [GeForce GTS 250] [10de:0615] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)]
mmyron
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί ανέμων