από dim459 » 22 Ιούλ 2009, 02:06
@codedash
Το ότι έχουμε μάθει επί σειρά ετών (δεκαετίες στη δική μου περίπτωση) τον τρόπο λειτουργίας και τη λογική ενός λειτουργικού συστήματος, δε σημαίνει ότι πρέπει όλα τα λειτουργικά να προσαρμοστούν σε αυτή τη λογική. Πιθανότατα αλλάζουμε λειτουργικό γιατί βαρεθήκαμε αυτή τη λογική και ψάχνουμε κάτι άλλο, καλύτερο ή εν πάσει περιπτώσει διαφορετικό.
Η απαίτηση να μπορεί κάποιος να χειριζεται μέσα σε λίγες μέρες κάτι καινούριο με την ίδια άνεση που χειριζόταν κάτι που χρησιμοποιούσε επί χρόνια μου φαίνεται παράλογη.
Συμφωνώ σχετικά με το gui, φαντάζομαι ότι ο κύριος όγκος στο development μιας εφαρμογής δεν αφορά το gui, αλλά τη λειτουργία της αυτή καθεαυτή. Αφού την έφτιαξες βρε χριστιανέ γράψε δέκα γραμμές κώδικα ακόμη για να έχει και gui (αν η εκτίμησή μου είναι λάθος, κάθε διόρθωση ευπρόσδεκτη).
Στο linux δεν κατεβάζουμε και τρέχουμε εφαρμογές, τις εγκαθιστούμε από τα repositories με ένα-δύο κλικ. Η καινούρια έκδοση μιας εφαρμογής θα μπει στα repositories όταν ελεγχθεί και προσαρμοσθεί αν χρειαστεί στην εκάστοτε διανομή. Έτσι ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες δυσλειτουργίας και κρασαρισμάτων, ακριβώς λόγω της προεργασίας που κάποιοι άλλοι έκαναν για σένα. Αν τώρα κάποιος θέλει να κάνει την ταρζανιά και να τη βάλει πιο πριν έχω να πω ότι ο καλός Ταρζάν πρέπει να ξέρει να εγκαθιστά και από tarball, αλλιώς ας κόψει τις ταρζανιές μην τον φάει η μαϊμού.
Το ubuntu είναι μια εύχρηστη διανομή, δεν είναι όμως η μοναδική εύχρηστη. Υπάρχουν κι άλλες όπως υπάρχουν και αυτές που απαιτούν περισσότερη εμπειρία. Κανείς όμως δεν πρότεινε στο νέο χρήστη να βάλει ArchLinux. Είπαμε απ' όλα έχει ο μπαξές και για τον Ταρζάν και για την Τζέην.
Παρεπιμπτόντως (αυτό δεν αναφέρεται αποκλειστικά στον codedash) δεν θεωρώ το linux το τζάμπα υποκατάστατο των macs. Έχω τη δυνατότητα ή αν θες το προνόμιο, αύριο το πρωί να αντικαταστήσω και τα 8 pc που χρησιμοποιεί η οικογένειά μου με τα top macs της αγοράς. Δεν το κάνω όμως διότι δεν αισθάνομαι την ανάγκη να το κάνω, αφού ανεξαρτήτως ηλικίας (από 9 έως 43 ετών) εξυπηρετούμαστε όλοι άψογα από διάφορες διανομές linux, η δε μικρή εννιάχρονη κόρη μου, η οποία έμαθε linux ταυτόχρονα με windows, πρώτον βάσει της ηλικίας της το παίζει στα δάχτυλα και δεύτερον χωρίς να την επηρρεάσω αφού της είχα εξαρχής dual boot μηχανήματα ουδέποτε μπουτάρει windows. Tις όποιες δυσκολίες μπορεί να τις έχω εγώ που είχα μάθει μόνο αλλιώς, όχι αυτή που τα έμαθε ταυτόχρονα, οπότε και δεν υπήρξε θέμα μετάβασης.
Θα προσθέσω τέλος και ένα σχόλιο σχετικά με εφαρμογές που τρέχουν από terminal. Καίτοι σαφώς προτιμώ το gui, δεν μπορώ να απαξιώσω μια ποιοτική εφαρμογή μόνο λόγω του ότι στερείται γραφικού περιβάλλοντος. Υπάρχει μια εφαρμογή για audio normalizing η οποία τρέχει μόνο από terminal. Έχοντας την εμπειρια να ξεχωρίσω τις διαφορές στον ήχο και έχοντας την τύχη να διαθέτω συσκευές οι οποίες είναι σε θέση να αναδείξουν τις απειροελάχιστες διαφορές, μπορώ να πω ότι ουδέποτε άκουσα ισάξιο ηχητικό αποτέλεσμα ακόμη και από προγράμματα εξειδικευμένα όπως το cool edit pro και τους κατά καιρούς διαδόχους του. Και όλα αυτά χωρίς δυνατότητα επεμβάσεων, έτσι όπως το προγραμματάκι τρέχει default. Ας δώσουμε λοιπόν βάρος στην ποιότητα της δουλειάς του developer και δευτερευόντως ας ευχηθούμε να φωτιστεί να φτιάξει και κανένα gui.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.