Ο πρωτος μου computer!
Να σας πω την ιστορια του...
Το καλοκαιρι του '81 περασα τις εξετασεις για διδακτορικο στο Berkeley και ξεκινησα την ερευνα για το διδακτορικο μου. Το ιδιο καλοκαιρι, το πανεπιστημιο αλλαξε mainframe και απο ενα CDC που βαζαμε τα προγραμματα με διατρητες καρτες σε ενα IBM VM (Virtual Machine) που εκανες τη δουλεια με τερματικα.
Δυστυχως, το δικο μας Τμημα (Sanitary, Environmental, Coastal and Hydraulics) ειχε ηλικιωμενους καθηγητες και ειχε μεινει πισω στην τεχνολογια και ξαφνικα βρεθηκαμε αποκομμενοι απο τον mainframe γιατι δεν δεχοταν πλεον εισοδο με καρτες. Παραπονεθηκα στον advisor μου και μετα απο μια βδομαδα, μου ανακοινωσε ολο χαρα οτι καποια εταιρεια θα μας εκανε δωρεα ενα τερματικο!...Τον Δεκεμβρη! Ηταν Αυγουστος!
Το συζητησα με την κυρα μου, (ειμαστε θεοφτωχοι τοτε) και βαλαμε τις οικονομιες μας και αγορασαμε τον Commodore 64, ενα Modem και ενα κασετοφωνο της Commodore που ηταν το storage device. Οταν ηρθε, βρηκα οτι δεν ειχε προγραμματα για C64, μονο κατι για VIC-20 που δεν δουλευανε!
Το συνδεσα με την τηλεοραση (40 χαρακτηρες στο πλατος της οθονης) ξεκινησα να μαθω Basic (μονο Fortran της συμφορας ηξερα) και σε μια βδομαδα εγραψα ενα προγραμμα που εκανε το C64 Terminal!
Ετσι μπορουσα να μπω απο το σπιτι στο Πανεπιστημιο και να κανω την δουλεια μου (η οποια ηταν να γραψω ενα προγραμμα για finite differences που ελυνε μια θεωρια περι 2nd order diffraction theory για υδατινα κυματα).
Συντομα ανακλυψα οτι επρεπε να γραψω πολλες μαθηματικες υπορουτινες που δεν υπηρχαν σε κανενα πακετο Fortran της εποχης. Δυστυχως, το debugging γινοταν απο φιλοσοφικη ενδοσκοπηση/ενοραση με octal core dumps.
Τοτε μου ηρθε η ιδεα να γραφω παραλληλα προγραμματα σε Basic ωστε να τσεκαρω την ακριβεια της Fortran σ'αυτα, αντι να παλευω με το θηριο.
Λιγο αργοτερα πηρα ενα disk drive 5 1/2 ιντσες και μεγεθους ισαμε ενα DVD player σημερα. Τοτε ανακαλυψα και τα CUG (Commodore Users Groups) και αρχισα να πηγαινω στις συγκεντρωσεις τους στο Lawrence Berkeley Laboratory καθε Τεταρτη. Εκει γνωρισα περιεργους τυπους, Assembly Language Programers, Hackers, επιστημονες...
Ανταλλαξα τα πρωτα σπασμενα προγραμματα (παιχνιδια) που εβγαιναν σε cartridges και οι χακεραδες τα σπαγανε και τα βαζαν σε δισκο!
Οταν προχωρησε το διδακτορικο, αγορασα ενα expansion card ωστε να εχω 80 column monitor και φυσικα αγορασα και ενα μαυροπρασινο monitor.
Επειδη ειχα αρχισει να γραφω τη διπλωματικη μου, ξαναβαλαμε τις οικονομιες μας και αγορασα το πρωτο μου Word Processor ονοματι PaperClip ($120 αν θυμαμαι καλα, ειμαστε καπου στο 83 πια και στο πανεπιστημιο χρησιμοποιουν Wang dedicated word processors γυρω στα 15 χιλιαρικα)
Πηραμε και ενα εκτυπωτη Okidata ο οπιος ειχε ενα τσιπακι RAM που μπορουσα να ανεβαζω (καθε φορα) τα μαθηματικα συμβολα που ειχα σχεδιασει για να γραφω εξισωσεις. Αναγκαστηκα να παω στη Γραμματεια του Πανεπιστημιου και να δωσω μαχη, ωστε να επιτραπει να υποβαλλεις διπλωματικη που δεν ηταν δακτυλογραφημενη σε IBM Selectric (αυτη με την μπαλλα).
Η ποιοτητα (near letter quality) για dot-matrix τους επεισε. Τις εξισωσεις τις εγραψα, αλλα επειδη ηταν πολυ δυσκολο σε οθονη που δεν ηταν WYSIWYG να ευθυγαμμισω τα ολοκληρωματα, αυτα τα περασε στο πρωτοτυπο η γυναικα μου με αυτοκολλητα Lettraset.
Οριστε και ενα δειγμα σελιδας

Αυτο το μηχανακι ειχε καρδια! Το εδωσα στο γιο ενος φιλου μου, μπας και τον σπρωξω προς Η/Υ. Πολλες φορες εχω μετανοιωσει που δεν το κρατησα.
Φιλικα
ΜακηςΜ