Commodore Free

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Commodore Free

Δημοσίευσηαπό bullgr » 01 Οκτ 2009, 12:15

Έπεσα τυχαία τις τελευταίες ημέρες σε μια ιστοσελίδα και δεν πίστευα στα μάτια μου!!!
Οι άνθρωποι βγάζουν κανονικότατα μηνιαίο περιοδικό με θέμα τους πάλαι ποτέ κραταιούς υπολογιστές της Commodore!!!
έγραψε:A free to download Magazine dedicated to Commodore computers.

Η ιστοσελίδα βρίσκεται εδώ: http://www.commodorefree.com/index.html

Έριξα μια ματιά στο τεύχος του Σεπτεμβρίου... Και για μια στιγμή ξεχάστηκα, νομίζοντας πως επρόκειτο για κάτι επίκαιρο, λες και βρισκόμουν σε εκείνη την εποχή... Ειδικά οι διαφημίσεις των παιχνιδιών (λες και πρόκειται για τωρινές νέες κυκλοφορίες) είναι όλα τα λεφτά!!!

Τι άλλο να πω... Τα λόγια περιττεύουν... Όσοι ασχολήθηκαν έστω και λίγο με υπολογιστές της Commodore και διαβάσουν το περιοδικό, θα με καταλάβουν...

ΥΓ
Δυστυχώς τώρα που το ανακάλυψα, ο δημιουργός του θα βρίσκεται στο νοσοκομείο και θα επανέλθει σε 3 μήνες (το νέο χρόνο)... Ελπίζω να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να συνεχίσει το πραγματικά φανταστικό έργο του...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Commodore Free

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » 01 Οκτ 2009, 23:46

Μπράβο bullgr. Και εγώ με Commodore 64 ξεκίνησα...
Θα το στείλω στον αδερφό μου. Κάπου θα υπάρχει να ξεθάψουμε το μηχανάκι.
Επισκεφθείτε το Blog μου.

Υποστηρίξτε το GNOME
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: diamond_gr
IRC: diamond_gr
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vagrale13 » 02 Οκτ 2009, 00:39

:o :o
:clap: :clap: bullgr!!
Τελικα ειμαστε αρκετοι που ξεκινησαμε με Commodore 64 ε?? :oops: :oops:
Εγω το εχω ακομα........ μαλλον.... :think:

:mrgreen:
Desktop 1: Mint 13 Maya i386 / Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn i386 (development branch)
CPU: AMD ATHLON II X2 215 │ RAM: 4026Mb │ Graphics Card: GeForce 210 512MB │ LG W2243S : 1920 x 1080
Desktop 2: Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangoli i386
AMD Athlon 64 X2 5800+ │ 1024Mb │ nForce 7600 256MB (onboard) | 1024 x 768
Laptop : Sony Vaio VGN-N11m : Ubuntu 14.04Lts Trusty Tahr i386 (Mate desktop)

*Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες
*Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
vagrale13
Freedom
Freedom

Launchpad: vagrale
IRC: vagrale13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 02 Οκτ 2009, 18:58

Να προσθέσω επίσης πως ο πρώτος υπολογιστής που ήρθε σε επαφή ο Linus Torvalds ήταν ο Commodore VIC-20, τον οποίο είχε αγοράσει ο παππούς του (Στατιστικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι) για να τον χρησιμοποιεί στους μαθηματικούς υπολογισμούς του.

Μόλις τα βρήκε όμως σκούρα (δεν ήταν και το ευκολότερο στη χρήση μηχάνημα του κόσμου), διέθεσε το μηχάνημα και στον εγγονό Linus για να ασχοληθεί μαζί του... Έτσι όποτε θα είχε κάποια απορία ο παππούς, θα απευθυνόταν στον εγγονό!!!

Η ενασχόληση του με τον Commodore VIC-20 κράτησε 5 χρόνια... Έπειτα, αφού μάζεψε τα χρήματα που απαιτείτο, αγόρασε το Sinclair QL... Αυτός ήταν ο πρώτος υπολογιστής που αγόρασε ο Linus και γι' αυτό όπου και εάν διαβάσετε για τη βιογραφία του στο διαδίκτυο, γίνεται αναφορά μόνο για το Sinclair QL ως πρώτο του υπολογιστή και όχι για το Commodore VIC-20...

Η αλήθεια όμως είναι πως η πηγή έμπνευσής του και η αναγνώριση της αγάπης του για τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό έγινε με τον Commodore VIC-20... Τελεία και παύλα!!!

Χαρακτηριστικά του Commodore VIC-20:
  • Πρωτοπαρουσιάστηκε: Ιούνιος του 1980
  • Επίσημη Κυκλοφορία: Ιανουάριος του 1981
  • Τιμή: 299 δολάρια
  • CPU: MOS 6502, 1MHz
  • RAM: 5K (3.5K για τον χρήστη)
  • Ανάλυση: 22 X 23 text, 176 X 184, 16 χρώματα μάξιμουμ
  • Θύρες: composite video, joystick, cartridge, user port, serial peripheral port
  • Περιφερειακά: cassette recorder, printer, modem, external floppy drive

Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 03 Οκτ 2009, 00:10

Ο πρωτος μου computer!

Να σας πω την ιστορια του...

Το καλοκαιρι του '81 περασα τις εξετασεις για διδακτορικο στο Berkeley και ξεκινησα την ερευνα για το διδακτορικο μου. Το ιδιο καλοκαιρι, το πανεπιστημιο αλλαξε mainframe και απο ενα CDC που βαζαμε τα προγραμματα με διατρητες καρτες σε ενα IBM VM (Virtual Machine) που εκανες τη δουλεια με τερματικα.

Δυστυχως, το δικο μας Τμημα (Sanitary, Environmental, Coastal and Hydraulics) ειχε ηλικιωμενους καθηγητες και ειχε μεινει πισω στην τεχνολογια και ξαφνικα βρεθηκαμε αποκομμενοι απο τον mainframe γιατι δεν δεχοταν πλεον εισοδο με καρτες. Παραπονεθηκα στον advisor μου και μετα απο μια βδομαδα, μου ανακοινωσε ολο χαρα οτι καποια εταιρεια θα μας εκανε δωρεα ενα τερματικο!...Τον Δεκεμβρη! Ηταν Αυγουστος!

Το συζητησα με την κυρα μου, (ειμαστε θεοφτωχοι τοτε) και βαλαμε τις οικονομιες μας και αγορασαμε τον Commodore 64, ενα Modem και ενα κασετοφωνο της Commodore που ηταν το storage device. Οταν ηρθε, βρηκα οτι δεν ειχε προγραμματα για C64, μονο κατι για VIC-20 που δεν δουλευανε!

Το συνδεσα με την τηλεοραση (40 χαρακτηρες στο πλατος της οθονης) ξεκινησα να μαθω Basic (μονο Fortran της συμφορας ηξερα) και σε μια βδομαδα εγραψα ενα προγραμμα που εκανε το C64 Terminal!

Ετσι μπορουσα να μπω απο το σπιτι στο Πανεπιστημιο και να κανω την δουλεια μου (η οποια ηταν να γραψω ενα προγραμμα για finite differences που ελυνε μια θεωρια περι 2nd order diffraction theory για υδατινα κυματα).

Συντομα ανακλυψα οτι επρεπε να γραψω πολλες μαθηματικες υπορουτινες που δεν υπηρχαν σε κανενα πακετο Fortran της εποχης. Δυστυχως, το debugging γινοταν απο φιλοσοφικη ενδοσκοπηση/ενοραση με octal core dumps.

Τοτε μου ηρθε η ιδεα να γραφω παραλληλα προγραμματα σε Basic ωστε να τσεκαρω την ακριβεια της Fortran σ'αυτα, αντι να παλευω με το θηριο.

Λιγο αργοτερα πηρα ενα disk drive 5 1/2 ιντσες και μεγεθους ισαμε ενα DVD player σημερα. Τοτε ανακαλυψα και τα CUG (Commodore Users Groups) και αρχισα να πηγαινω στις συγκεντρωσεις τους στο Lawrence Berkeley Laboratory καθε Τεταρτη. Εκει γνωρισα περιεργους τυπους, Assembly Language Programers, Hackers, επιστημονες...

Ανταλλαξα τα πρωτα σπασμενα προγραμματα (παιχνιδια) που εβγαιναν σε cartridges και οι χακεραδες τα σπαγανε και τα βαζαν σε δισκο!

Οταν προχωρησε το διδακτορικο, αγορασα ενα expansion card ωστε να εχω 80 column monitor και φυσικα αγορασα και ενα μαυροπρασινο monitor.

Επειδη ειχα αρχισει να γραφω τη διπλωματικη μου, ξαναβαλαμε τις οικονομιες μας και αγορασα το πρωτο μου Word Processor ονοματι PaperClip ($120 αν θυμαμαι καλα, ειμαστε καπου στο 83 πια και στο πανεπιστημιο χρησιμοποιουν Wang dedicated word processors γυρω στα 15 χιλιαρικα)

Πηραμε και ενα εκτυπωτη Okidata ο οπιος ειχε ενα τσιπακι RAM που μπορουσα να ανεβαζω (καθε φορα) τα μαθηματικα συμβολα που ειχα σχεδιασει για να γραφω εξισωσεις. Αναγκαστηκα να παω στη Γραμματεια του Πανεπιστημιου και να δωσω μαχη, ωστε να επιτραπει να υποβαλλεις διπλωματικη που δεν ηταν δακτυλογραφημενη σε IBM Selectric (αυτη με την μπαλλα).

Η ποιοτητα (near letter quality) για dot-matrix τους επεισε. Τις εξισωσεις τις εγραψα, αλλα επειδη ηταν πολυ δυσκολο σε οθονη που δεν ηταν WYSIWYG να ευθυγαμμισω τα ολοκληρωματα, αυτα τα περασε στο πρωτοτυπο η γυναικα μου με αυτοκολλητα Lettraset.

Οριστε και ενα δειγμα σελιδας

Εικόνα

Αυτο το μηχανακι ειχε καρδια! Το εδωσα στο γιο ενος φιλου μου, μπας και τον σπρωξω προς Η/Υ. Πολλες φορες εχω μετανοιωσει που δεν το κρατησα.

Φιλικα

ΜακηςΜ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 03 Οκτ 2009, 12:22

@MakisM1
Απίστευτη η ιστορία σου...

Διάβασε και ένα θέμα που είχα ανοίξει για τον πρώτο μας υπολογιστή: viewtopic.php?f=7&t=978
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » 03 Οκτ 2009, 17:11

@MakisM1
:bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:
Είσαι Θεός...
Επισκεφθείτε το Blog μου.

Υποστηρίξτε το GNOME
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: diamond_gr
IRC: diamond_gr
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό GeorgeVita » 10 Οκτ 2009, 21:17

Γειά σας, ωραίο θέμα!

Σε 18 και 3/8 μέρες θα βγεί το Ubuntu 9.10 το οποίο θα περιέχει Ubuntu Software Center (παρά λίγο 'Store') για προσθήκη εφαρμογών.

Τι φιγουράρει στην πρώτη σελίδα της κατηγορίας 'other';

Εικόνα

Φιλικά,
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 11 Οκτ 2009, 13:21

εγώ πάντως ήμουνα στο αντίπαλο στρατόπεδο του zx spectrum εκείνη την εποχή :P
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 11 Οκτ 2009, 14:40

Αχ εγώ είμαι τις νέασ γενίας Ξεκίνησα νομίζω με έναν Pentium3 και μετά Celeron. Αλλά στο "Hackers Heroes of computer Revolution" του Steven Lenny λεει ότι οι πρώτοι χάκερ ξεκίνησαν με τον TX-0 (αχ αυτοί οι τιμημένοι).
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί ανέμων