από MakisM1 » 28 Οκτ 2009, 12:20
Μια αλλη αποψη:
Η τελευταια παρελαση που συμμετειχα(με) (σαν οικογενεια οπως θα δειτε παρακατω...) ηταν το 1996 την 17η Μαϊου, εθνικη επετειο της Νορβηγιας (επισημη μερα ανεξαρτησιας της Νορβηγιας απο το βασιλειο της Σουηδιας).
Ειχαμε αποφασισει να εκμεταλλευτουμε την αργια, συνδυαζοντας την με ενα τριημερο διακοπων/περιηγησης και η 17η μας βρηκε σε ενα μικρο χωριουδακι (Vigeland), σε καποια ενοικιαζομενα δωματια.
Το πρωϊ, ο σπιτονοικοκυρης μας εμφανιστηκε με το καλο του κουστουμι για πρωϊνο και η κυρα του με την αντιστοιχη τοπικη ενδυμασια. Στην κουβεντα του πρωϊνου, μας ρωτησε για το πως και γιατι ειμαστε στη Νορβηγια και το Vigelands, αν μας αρεσει κλπ. Οταν του ειπαμε οτι μας αρεσει η χωρα και οι ανθρωποι κλπ με μεγαλη σοβαροτητα μας προσκαλεσε να λαβουμε μερος στην παρελαση.
Εμεινα ολιγον καγκελο... Ακομη περισσοτερο οταν καταλαβα με την κουβεντα, οτι ο ιδιος, δεν ηταν κανενας επισημος, διοργανωτης, σημαιοφορος, προυχοντας και τα συναφη.
Οταν του ειπα οτι ντρεπομαι γιατι δεν ειμαι ντυμενος για την περισταση, γελασε, πηγε και βρηκε δυο μικρες σημαιουλες, μια Νορβηγικη και μια Αμερικανικη (ειμαι Ελληνοαμερικανος) και τις εδωσε στον 4χρονο γιο μου και μου ειπε χαμογελαστα, τωρα εισαστε ντυμενοι για την περισταση.
Στην παρελαση, παρελασαμε τα 3/4 του χωριου, ολες οικογενειες, ολοι με τα καλα τους η τοπικες στολες, δεν ηταν ξεχωριστα τα σχολεια, δεν υπηρχε στρατος, ουτε κανενας μακροχρονος δεκαρικος, μια απλη προσφωνηση απο το Δημαρχο για το να χαρουμε την ημερα και οτι ειμαστε Νορβηγοι!
Μετα πηγαμε στο σχολειο, οπου οι πιτσιρικαδες συμμετειχαν σε διαφορα παιχνιδια, κατι σαν πικ νικ και μετα μας καλεσε πισω στο σπιτι ο σπιτονοικοκυρης για ενα ελαφρο γευμα με σαντουιτς και κρασι/μπυρα. (Σημειωτεον οτι φευγαμε μετα.. δεν ειχε υποχρεωση να το κανει).
Εκ των υστερων εμαθα, οτι ακομα και στο Oslo, στην παρελαση συμμετεχουν οι.... Νορβηγοι! Ουτε ο στρατος, ουτε τα σχολεια, ουτε η ΑΔΕΔΥ...
Εκτοτε, συμμετειχαμε καθε χρονο απο την πλευρα των θεατων, εκτος απο το γιο μου που του φτιαξαμε τοπικη στολη και συμμετειχε με τους φιλους του σαν παρελαυνων.
Ηταν για μας μια ωραια εμπειρια και ενας φορος τιμης σ'αυτη τη θαυμασια χωρα που μας φιλοξενησε.
Φιλικα
ΜακηςΜ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279