Πρόσφατα, αποφάσισα να κάνω την ίδια δουλειά με τα καινούρια εικονίδια του Ubuntu και να τα ανεβάσω στο http://www.gnome-look.org. Επειδή η αλλαγή εικονιδίων ανήκει στα πράγματα που κάνει κάποιος από την πρώτη μέρα χρήσης Λίνουξ, ήθελα να κάνω τις οδηγίες όσο πιο απλές γίνεται. Η πρώτη εκδοχή ήταν πάλι ένα αρχείο text, αλλά την επόμενη μέρα το ξανασκέφτηκα και αποφάσισα να γράψω τις οδηγίες σε .html. Το αρχείο βγήκε μεγαλύτερο σε όγκο, αλλά ήταν πιο ευπαρουσίαστο, είχε εικόνες-παραδείγματα και δεν κινδύνευε κανείς να διαγράψει το μισό αρχείο κάνοντας αντιγραφή των εντολών. Το κυριότερο, για να επιλέξει κανείς μια εντολή, έπρεπε απλά να κάνει τριπλό κλικ στο κατάλληλο κελί ενός πίνακα.
Το μόνο πρόβλημα που παρέμενε ήταν ότι στο Advanced Install έδινα κάποιες εντολές οι οποίες έπρεπε να τροποποιηθούν ελαφρώς πριν χρησιμοποιηθούν στο τερματικό. Ως γνωστόν, η επεξεργασία κειμένου στο τερματικό είναι ενοχλητική για τους περισσότερους χρήστες, και αρκετά δύσκολη για τους αρχάριους. Αλλά εξίσου περίπλοκο θα ήταν αν έγραφα στις οδηγίες "αντιγράψτε στον επεξεργαστή κειμένου, τροποποιήστε, και μετά κάντε επικόλληση στο τερματικό".
Χτες λοιπόν, αφού είχα παρακολουθήσει τα πρώτα βήματα της αδελφής μου στο τερματικό, μου ήρθε η επιφοίτηση!
Πώς μπορούμε να επιτρέψουμε την επεξεργασία μιας εντολής απευθείας από σελίδα .html; Απλά, φτιάχνοντας πεδία σε φόρμες. Στη νέα εκδοχή των οδηγιών για το θέμα μου λοιπόν, έβαλα τις εντολές που χρειάζονται επεξεργασία μέσα σε στοιχείο <textarea>.
Κάπως έτσι δηλαδή:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
<p><textarea rows="1" cols="70">cp -r -t ~/.icons/Humanity-NAME /usr/share/icons/Humanity-Dark/*</textarea></p>
Και τώρα είμαι πολύ περήφανη!!!
Μόνο που μετά με έπιασαν τα φιλοσοφικά μου. Γιατί δεν χρησιμοποιεί πιο πολύς κόσμος μια τέτοια λύση όταν δίνει παραδείγματα κώδικα; Γιατί τα BBCode δεν χρησιμοποιούν για το tag <code> αυτή τη συμπεριφορά ως προεπιλεγμένη;
Μήπως επειδή παραμένουμε κολλημένοι στην άποψη ότι τα καλά εργαλεία πρέπει να είναι δύσχρηστα; Ότι οι ειδικοί πρέπει να τα κάνουν όλα από το τερματικό;
Πείτε μου την άποψή σας λοιπόν. Πείτε μου αν υπάρχει κόσμος που να βάζει τις εντολές σε <textarea>, αν σας φαίνεται κακή ιδέα, αν έχετε να προσφέρετε κάποια άλλη εξήγηση για το φαινόμενο...