Φιλοσοφίες περί χρηστικότητας-usability

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Φιλοσοφίες περί χρηστικότητας-usability

Δημοσίευσηαπό jennie » 10 Ιαν 2010, 14:05

Εδώ και καιρό χρησιμοποιούσα ένα θέμα εικονιδίων στο οποίο μπορούσες να αλλάξεις τα χρώματα των εικονιδίων με μια εντολή στο τερματικό. Όπως κάνουν όλοι, είχα φτιάξει ένα README.txt αρχείο με τις οδηγίες.
Πρόσφατα, αποφάσισα να κάνω την ίδια δουλειά με τα καινούρια εικονίδια του Ubuntu και να τα ανεβάσω στο http://www.gnome-look.org. Επειδή η αλλαγή εικονιδίων ανήκει στα πράγματα που κάνει κάποιος από την πρώτη μέρα χρήσης Λίνουξ, ήθελα να κάνω τις οδηγίες όσο πιο απλές γίνεται. Η πρώτη εκδοχή ήταν πάλι ένα αρχείο text, αλλά την επόμενη μέρα το ξανασκέφτηκα και αποφάσισα να γράψω τις οδηγίες σε .html. Το αρχείο βγήκε μεγαλύτερο σε όγκο, αλλά ήταν πιο ευπαρουσίαστο, είχε εικόνες-παραδείγματα και δεν κινδύνευε κανείς να διαγράψει το μισό αρχείο κάνοντας αντιγραφή των εντολών. Το κυριότερο, για να επιλέξει κανείς μια εντολή, έπρεπε απλά να κάνει τριπλό κλικ στο κατάλληλο κελί ενός πίνακα.
Το μόνο πρόβλημα που παρέμενε ήταν ότι στο Advanced Install έδινα κάποιες εντολές οι οποίες έπρεπε να τροποποιηθούν ελαφρώς πριν χρησιμοποιηθούν στο τερματικό. Ως γνωστόν, η επεξεργασία κειμένου στο τερματικό είναι ενοχλητική για τους περισσότερους χρήστες, και αρκετά δύσκολη για τους αρχάριους. Αλλά εξίσου περίπλοκο θα ήταν αν έγραφα στις οδηγίες "αντιγράψτε στον επεξεργαστή κειμένου, τροποποιήστε, και μετά κάντε επικόλληση στο τερματικό".
Χτες λοιπόν, αφού είχα παρακολουθήσει τα πρώτα βήματα της αδελφής μου στο τερματικό, μου ήρθε η επιφοίτηση!
Πώς μπορούμε να επιτρέψουμε την επεξεργασία μιας εντολής απευθείας από σελίδα .html; Απλά, φτιάχνοντας πεδία σε φόρμες. Στη νέα εκδοχή των οδηγιών για το θέμα μου λοιπόν, έβαλα τις εντολές που χρειάζονται επεξεργασία μέσα σε στοιχείο <textarea>.
Κάπως έτσι δηλαδή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
<p><textarea rows="1" cols="70">cp -r -t ~/.icons/Humanity-NAME /usr/share/icons/Humanity-Dark/*</textarea></p>

Και τώρα είμαι πολύ περήφανη!!!

Μόνο που μετά με έπιασαν τα φιλοσοφικά μου. Γιατί δεν χρησιμοποιεί πιο πολύς κόσμος μια τέτοια λύση όταν δίνει παραδείγματα κώδικα; Γιατί τα BBCode δεν χρησιμοποιούν για το tag <code> αυτή τη συμπεριφορά ως προεπιλεγμένη;
Μήπως επειδή παραμένουμε κολλημένοι στην άποψη ότι τα καλά εργαλεία πρέπει να είναι δύσχρηστα; Ότι οι ειδικοί πρέπει να τα κάνουν όλα από το τερματικό;
Πείτε μου την άποψή σας λοιπόν. Πείτε μου αν υπάρχει κόσμος που να βάζει τις εντολές σε <textarea>, αν σας φαίνεται κακή ιδέα, αν έχετε να προσφέρετε κάποια άλλη εξήγηση για το φαινόμενο...
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Re: Φιλοσοφίες περί χρηστικότητας-usability

Δημοσίευσηαπό Apopas » 16 Ιαν 2010, 21:27

Απλά, εσύ έχοντας και μια καλλιτεχνική φλέβα, θες τα πάντα μέσα στο tarball σου να είναι όμορφα. Από τα εικονίδια μέχρι τις οδηγίες. Οι προγραμματιστές είναι μαθηματικοί ως επί το πλείστον και όχι εικαστικοί, με αποτέλεσμα να δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε οτιδήποτε άλλο πέρα από την ευχρηστία. Γι'αυτό και οι εταιρείες παραγωγής software προσλαμβάνουν και σχεδιαστές/γραφίστες παράλληλα με τους προγραμματιστές τους. Διαφορετικά θα χρησιμοποιύσαμε όλοι emacs για να διαβάζουμε text αρχεία :lol:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 16 Ιαν 2010, 22:38

@jennie
Δεν έχω δεί να χρησιμοποιείται συχνά για help README κλπ
Μπράβο είναι καλή ιδέα :thumbup:
:think:
θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και javascript από projects (με javascript βιβλιοθήκες όπως http://mootools.net/)
όπως
http://cheeaun.github.com/mooeditable/
ή και http://www.openwebware.com/wysiwyg/demo.shtml και άλλα

ώστε
πχ να γίνεται έλεγχος από javasctipt αν πάει κάποιος να αλλάξει
παραμέτρους μια εντολής-παραδείγματος που δεν πρέπει να αλλάξουν
να έχει χρώματα κλπ
απλά χρειάζεται να φτιαχτεί ένα αρχείο js που να είναι καθαρογραμμένο και
απλά να δηλώνεις (να γράφεις ) μέσα σε αυτό αυτά που θέλεις να έχεις κάποιο/α textarea σου
και ποιές λέξεις πρέπει να μείνουν απαράλλαχτες ...

πχ άμα ο χρήστης πάει να αλλάξει το κείμενο σε σημεία που δεν πρέπει να του βγάζει μια φουσκάλα
να είναι bold κάποιες λέξεις κάποιες άλλες χρωματισμένες κλπ κλπ
:)
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 17 Ιαν 2010, 13:07

sokoban4ever έγραψε:
Spoiler: show
@jennie
Δεν έχω δεί να χρησιμοποιείται συχνά για help README κλπ
Μπράβο είναι καλή ιδέα :thumbup:
:think:
θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και javascript από projects (με javascript βιβλιοθήκες όπως http://mootools.net/&#41;
όπως
http://cheeaun.github.com/mooeditable/
ή και http://www.openwebware.com/wysiwyg/demo.shtml και άλλα

ώστε
πχ να γίνεται έλεγχος από javasctipt αν πάει κάποιος να αλλάξει
παραμέτρους μια εντολής-παραδείγματος που δεν πρέπει να αλλάξουν
να έχει χρώματα κλπ
απλά χρειάζεται να φτιαχτεί ένα αρχείο js που να είναι καθαρογραμμένο και
απλά να δηλώνεις (να γράφεις ) μέσα σε αυτό αυτά που θέλεις να έχεις κάποιο/α textarea σου
και ποιές λέξεις πρέπει να μείνουν απαράλλαχτες ...

πχ άμα ο χρήστης πάει να αλλάξει το κείμενο σε σημεία που δεν πρέπει να του βγάζει μια φουσκάλα
να είναι bold κάποιες λέξεις κάποιες άλλες χρωματισμένες κλπ κλπ
:)

Καλή ιδέα. Μόνο που είναι σαφώς πάνω από τις δυνατότητές μου :)

Apopas έγραψε:Απλά, εσύ έχοντας και μια καλλιτεχνική φλέβα, θες τα πάντα μέσα στο tarball σου να είναι όμορφα. Από τα εικονίδια μέχρι τις οδηγίες. Οι προγραμματιστές είναι μαθηματικοί ως επί το πλείστον και όχι εικαστικοί, με αποτέλεσμα να δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε οτιδήποτε άλλο πέρα από την ευχρηστία. Γι'αυτό και οι εταιρείες παραγωγής software προσλαμβάνουν και σχεδιαστές/γραφίστες παράλληλα με τους προγραμματιστές τους. Διαφορετικά θα χρησιμοποιούσαμε όλοι emacs για να διαβάζουμε text αρχεία :lol:

Ίσως είσαι ο πρώτος άνθρωπος που μου λέει ότι έχω μεγαλύτερες καλλιτεχνικές ικανότητες από ότι μαθηματικές :lol: :lol:
Πέρα από την πλάκα όμως, αν έχεις έναν προγραμματιστή που κοιτάει μόνο τον κώδικα, και έναν γραφίστα που κοιτάζει μόνο το αν θα είναι "όμορφο" το αποτέλεσμα, πάλι δεν θα προκύψει εύχρηστο πρόγραμμα. Το θέμα είναι να συνδυάζονται και τα δύο. Ο προγραμματιστής να αναρωτιέται πώς θα κάνει το πρόγραμμα πιο σαφές και εύχρηστο, και ο γραφίστας να προσπαθεί να μη μειώσει την ταχύτητα και να μη δυσκολέψει τους προχωρημένους χρήστες. Στο παράδειγμα μου με τις οδηγίες π.χ., αν ένας γραφίστας έλεγε "Ας το κάνουμε .doc και να βάλουμε και ωραίες γραμματοσειρές και clipart", η χρηστικότητα θα μειωνόταν, δεν θα αύξανε. (Κάτι σαν τον παλιό καλό καιρό όταν όλα τα σάιτ είχαν εισαγωγή flash :evil: ).
Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί να είναι ταμπού ένας προγραμματιστής να ενδιαφέρεται για τη χρηστικότητα ή την καλαισθησία;
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 17 Ιαν 2010, 16:33

jennie έγραψε:Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί να είναι ταμπού ένας προγραμματιστής να ενδιαφέρεται για τη χρηστικότητα ή την καλαισθησία;

Δεν είναι taboo, αδιάφορο του είναι.
Κάθε άνθρωπος έχει σαν πρότυπο τον εαυτό του. Μέσα από τις δικές του ικανότητες κρίνει τους άλλους. Οπότε, φόσον για εκείνον η εφαρμογή του δουλεύει τέλεια, είανι ένα επιπλέον βήμα να καταλάβει γιατί να μην δουλεύει και στους υπόλοιπους.
Αυτό που είπες ότι χρειάζεται συνδυασμός γραφικών και προγραμματισμού είναι αλήθεια, αλλά το έχουν ήδη κατανοήσει οι εταιρείες. Δεν προσλαμβάνουν απλούς γραφίστες, αλλά εξειδικευμένους με το αντικείμενο σχεδιαστές.

Υ.Γ. Δεν είπα ότι ότι έχεις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές ικανότητες από ότι μαθηματικές, αλλά ότι έχεις και καλιτεχνικές. Πράγμα που δεν είναι και το πλέον σύνηθες σε όσους ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες ;)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί ανέμων