Αφορμή για το παρόν αποτέλεσε ένα post του φίλου monkgr, το οποίο ήταν γραμμένο σε πολυτονικό.
Δε σας κρύβω ότι ένοιωσα μια μικρή συγκίνηση, γιατί ήταν το πρώτο κείμενο μετά από χρόνια που είδα γραμμένο σε πολυτονικό και ήταν φρεσκογραμμένο, ήτοι όχι πριν την εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος.
Δεν έχω πρόθεση να προκαλέσω ένα flame (αν και δεν το αποκλείω), αλλά έχω πραγματικά την περιέργεια να δω πόσοι εδώ μέσα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το πολυτονικό, ειδικά από αυτούς που το διδάχθηκαν στα νέα ελληνικά και όχι από αυτούς που το πρωτοείδαν όταν έκαναν αρχαία.
Εγώ πλέον δεν το χρησιμοποιώ. Ανήκω στη γενιά που το διδάχθηκε και το χρησιμοποίησε, μιας και όταν έγινε η εισαγωγή του μονοτονικού βρισκόμουν κάπου στα μέσα της β' γυμνασίου, στη γ' γυμνασίου δεν ξαναείδαμε τόνους και πνεύματα, αλλά αμέσως μετά στις τρεις τάξεις του λυκείου κάνοντας αρχαία, εξακολουθήσαμε να έχουμε επαφή με ότι είχαμε μάθει τόσα χρόνια.
Δε σας κρύβω ότι η μετάβαση ήταν δύσκολη, μιας και από τη μια μέρα στην άλλη έπρεπε να πάψουμε να κάνουμε κάτι που γινόταν πλέον εντελώς μηχανικά, αλλά όπως γίνεται συνήθως η διαδικασία ήταν "δημοκρατικότατη". Θυμάμαι ακόμα τη φιλόλογό μας κάποιο χειμωνιάτικο απόγευμα (ναι, τότε κάναμε μάθημα και απόγευμα) να μας ανακοινώνει πως από 'κει και πέρα όσα γραπτά είχαν πολυτονικό θα μηδενίζονταν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο τραγικά βλάχος και αμόρφωτος αισθανόμουν τον πρώτο καιρό, ειδικά όταν έβαζα οξεία εκεί όπου πριν έβαζα περισπωμένη.
Έτσι λοιπόν κουτσά στραβά το κόψαμε και τώρα πλέον μας έγινε συνήθεια το μονοτονικό.
Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να εξακολουθώ να γράφω σε πολυτονικό, μιας και έχω το γνωστικό υπόβαθρο και φαντάζομαι ότι θα μου έπαιρνε μόνο μερικές ημέρες να το συνηθίσω εκ νέου.
Από την άλλη δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι είμαι διατεθειμένος να υποβάλλω τον εαυτό μου σε ένα νέο καταναγκασμό

| Προγραμματισμός: