Ὁ Shuttleworth γιὰ τὸ λινουξάδικο flamewar

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Ὁ Shuttleworth γιὰ τὸ λινουξάδικο flamewar

Δημοσίευσηαπό monkgr » 02 Αύγ 2010, 15:09

Ἀντιγράφω ἀπὸ τὸ shlashdot (τὸ ἁλίευσα ἀπὸ παραπομπὴ στὴν ἱστοσελίδα τοῦ ἑλληνικοῦ Linux Format καὶ θεωρῶ ὅτι ἀξίζει τὸν κόπο νὰ διαβαστεῖ):

http://linux.slashdot.org/story/10/07/3 ... uttleworth

"Tribalism is when one group of people start to think people from another group are 'wrong by default.' It's the great-granddaddy of racism and sexism. And the most dangerous kind of tribalism is completely invisible: it has nothing to do with someone's 'birth tribe' and everything to do with their affiliations: where they work, which sports team they support, which Linux distribution they love. ... Right now, for a number of reasons, there is a fever pitch of tribalism in plain sight in the free software world. It's sad. It's not constructive. It's ultimately going to be embarrassing for the people involved, because the Internet doesn't forget. It's certainly not helping us lift free software to the forefront of public expectations of what software can be."

Σὲ ἐλεύθερη μετάφραση λέει:

Φυλετισμὸς εἶναι ὅταν μία ὁμάδα ἀνθρώπων ἀρχίζει νὰ σκέφτεται ὅτι ἐκεῖνοι μιᾶς ἄλλης ὁμάδας ἔχουν «ἐξ ὁρισμοῦ λάθος». Πρόκειται γιὰ τὸν προ-προπάππου τοῦ ρατσισμοῦ καὶ τοῦ σεξισμοῦ. Καὶ τὸ πιὸ ἐπικίνδυνο εἶδος φυλετισμοῦ εἶναι ἐντελῶς ἀθέατο: δὲν ἔχει καμμία σχέση μὲ τὴ «γενέθλια φυλὴ» τοῦ ἀτόμου, ἐνῶ ἔχει κάθε σχέση μὲ τὶς προτιμήσεις καὶ τὰ γοῦστα του: μὲ τὴ δουλειὰ ποὺ κάνει, μὲ τὴν ὁμάδα ποὺ ὑποστηρίζει, μὲ τὴ διανομὴ Λίνουξ ποὺ τοῦ ἀρέσει... Αὐτὴ τὴν ὥρα, γιὰ μιὰ σειρὰ ἀπὸ λόγους, ὑπάρχει μιὰ πυρετώδης ὄξυνση φυλετισμοῦ σὲ κοινὴ θέα στὸν κόσμο τοῦ ἐλεύθερου λογισμικοῦ. Εἶναι θλιβερό. Δὲν εἶναι καθόλου ἐποικοδομητικό. Σὲ τελικὴ ἀνάλυση θὰ ἀποβεῖ ἐνοχλητικὸ γιὰ τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἐμπλέκονται, γιατὶ τὸ Ίντερνετ δὲν ξεχνᾶ. Καὶ σίγουρα δὲν μᾶς βοηθάει νὰ σηκώσουμε τὸ ἐλεύθερο λογισμικὸ στὸ ὖψος τῶν προσδοκιῶν τοῦ κόσμου σχετικὰ μὲ τὸ τὶ μπορεῖ νὰ εἶναι τὸ λογισμικό.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Ὁ Shuttleworth γιὰ τὸ λινουξάδικο flamewar

Δημοσίευσηαπό kon_nos » 02 Αύγ 2010, 17:04

Έχω χάσει επεισόδια. Αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο;
Σε γενικές γραμμές πάντως έχει δίκιο. Αυτό που πάντα έκανε το ελεύθερο λογισμικό και εμμέσως έχει ως στόχο, είναι να δίνει επιλογές και όχι να βάζει παρωπίδες.
Εγκατάσταση των OpenGL headers σε Ubuntu
«Tων πολλών επιδίωξη η Ηδονή, των εκλεκτών η Δόξα, των δ’ επιλέκτων η Αρετή» - Αριστοτέλης
Άβαταρ μέλους
kon_nos
dudeTUX
dudeTUX

IRC: kon_nos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 02 Αύγ 2010, 19:40

Δὲν ξέρω ἂν ἔχεις χάσει ἐπεισόδια, ὅπως λές. Ἀλλὰ μία ἐπίσκεψη σὲ ἄλλες - κυρίως ἑλληνικές, θὰ ἔλεγα - σελίδες συζητήσεων μεταξὺ χρηστῶν, ἐμένα τουλάχιστον μὲ ἔχει πείσει ὅτι ὑπάρχουν ἀρκετοὶ Ταλιμπὰν τῶν σοῦπερ-ντοῦπερ διανομῶν τους, οἱ ὁποῖοι θεωροῦν τουλάχιστον ὕβρι τὴν ὕπαρξη ἄλλων διανομῶν καὶ τουλάχιστον ἄσχετους τοὺς χρῆστες τους. Όνόματα δὲν λέμε, οἰκογένειες δὲν θίγουμε, ἀλλὰ μιλᾶμε γιὰ τὶς ...«ἀντρικὲς» διανομές, ὅπως τὶς θεωροῦν οἱ ἐν λόγῳ Ταλιμπάν.
Ἡ κατάσταση, σὲ πιὸ ἤπια μορφή, κυριαρχεῖ καὶ στὸ παγκόσμιο χωριὸ τοῦ ΕΛΛΑΚ, μὲ οὐκ ὀλίγες διαμάχες (π.χ. οἱ «καθαροὶ» τοῦ ΕΛΛΑΚ ἐναντίον τῶν «πρακτικῶν», ποὺ θέλουν νὰ κάνουν τὴ δουλειά τους χωρὶς νὰ πολυψειρίζουν πόσο ἐλεύθερο κατὰ GPL εἶναι τὸ ἑκάστοτε ἐργαλεῖο ποὺ μεταχειρίζονται), τόσο σὲ θεωρητικό, ὅσο καὶ σὲ πραγματιστικὸ ἐπίπεδο (πόλεμοι φυλῶν, ὅπως ἡ φυλὴ τοῦ BSD μὲ τὶς φυλὲς τοῦ Linux, ἡ φυλὴ τοῦ Fedora ἐναντίον τῆς φυλῆς Ubuntu, ἡ φυλὴ Arch ἐναντίον τῆς φυλῆς Debian καὶ πάει λέγοντας).
Τώρα, βέβαια, ἐγείρεται τὸ ἐρώτημα κατὰ πόσον εἶναι ἀντικειμενικὴ καὶ ἀμερόληπτη ἡ ἄποψη ἑνὸς «φυλάρχου». Δὲν ξέρω. Ἀλλὰ νομίζω ὅτι ἀξίζει νὰ τὴ διαβάσουμε.

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 02 Αύγ 2010, 20:13

Το θέμα ξεκίνησε από εδώ: http://blogs.gnome.org/bolsh/2010/07/28/gnome-census/
Έδωσε φωτιά ο εν λόγω τύπος: http://gregdekspeaks.wordpress.com/2010 ... nonical-1/
Συνεχίστηκε με τις άνωθεν δηλώσεις του Mark Shuttleworth και φυσικά η redhat, απάντησε με: http://blogs.gnome.org/mccann/2010/08/01/shell-yes/

Δεν έχω καταλάβει τι κερδίζουν μ' αυτούς τους πολέμους. Θ' ανέβει η μετοχή της RedHat αν καταδικάζει την Canonical στο πυρ το εξώτερον? Να μου πεις διαφήμιση νά'ναι κι ας είναι αρνητική. Και γενικά απ'όσο έχω δει σε linuxαδικα blog/forum/portal υπάρχει πολύς αντι-ubunt-ισμός. Τόσο μίσος ούτε στη microsoft!

Το θέμα είναι εμείς ως χρήστες να μη μπαίνουμε στη διαδικασία να ασχοληθούμε με το τι λέει ο ένας κι ο άλλος και το ποια διανομή είναι καλύτερη από την άλλη. Καλύτερη λοιπόν διανομή, απ' όλες είναι αυτή που εξυπηρετεί τον καθένα γιατί καλύπτει τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και γενικά τα standard που έχει θέσει. Για μένα μπορεί να είναι η ubuntu, για σένα η fedora, για τον άλλο που είναι πιστός στις αρχές του ελεύθερου λογισμικού το debian, για τον κολλητό μου που ασχολείται με linux εδώ και 10 χρόνια, είναι προγραμματιστής και θέλει συγκεκριμένα πακέτα είναι το Slackware, για άλλο φίλο μου που θέλει τον πλήρη έλεγχο του λειτουργικού του το linux from scratch. Δεν υπάρχει ένα για όλους! Δεν είναι apple ή microsoft: αυτό είναι και σ' όποιον αρέσει. Κι αυτή είναι η μαγεία του UNIX (linux, minix, bsd κλπ).
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 02 Αύγ 2010, 20:34

@emmsarris: Thanks, προφανῶς ἤμουν ἐγὼ ποὺ ἔχασα ἐπεισόδια. Βρῆκα τὴ δήλωση τοῦ Mark ἀπομονωμένη καὶ νόμιζα ὅτι ἔκανε γενικότερη ἀναφορά. Δὲν ἤξερα ὅτι εἶχε φουντώσει ἐπίθεση ἐναντίον τῆς Canonical μὲ τὸ ἴδιο γνωστὸ τροπάρι, ὅτι οἱ κατὰ Ubuntu μεριά δὲν συνεισφέρουν στὴν κοινότητα ὅσα θὰ ἔπρεπε... Δὲν ξέρω. Τὰ νούμερα λένε ὅτι θέλεις νὰ σοῦ ποῦν καὶ ἡ συνεισφορὰ σὲ ἕνα κοινοτικὸ project, ὅπως τὸ Gnome ἢ τὸ Debian (ἀλήθεια, ὁ Murdock, πρὸς τιμήν του, σὲ συνέντευξή του ὑπερασπίστηκε τὸ Ubuntu ἐναντίον παρόμοιων κατηγοριῶν) δὲν νομίζω ὅτι εἶναι μετρήσιμη. Ἀλλά, κακὰ τὰ ψέμματα, ἂν δὲν ὑπῆρχε τὸ Ubuntu, ἴσως πάνω ἀπὸ τοὺς μισοὺς σημερινοὺς χρῆστες διανομῶν Linux νὰ εἶχαν μείνει στὰ Windows. Τὸ debian based προϊὸν τῆς Canonical εἶναι ποὺ ἔκανε τὸ μπὰμ καὶ ἔφερε τὸ Linux στοὺς οἰκιακοὺς ὑπολογιστές.

Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 02 Αύγ 2010, 21:01

monkgr έγραψε:@emmsarris: .... Ἀλλά, κακὰ τὰ ψέμματα, ἂν δὲν ὑπῆρχε τὸ Ubuntu, ἴσως πάνω ἀπὸ τοὺς μισοὺς σημερινοὺς χρῆστες διανομῶν Linux νὰ εἶχαν μείνει στὰ Windows. Τὸ debian based προϊὸν τῆς Canonical εἶναι ποὺ ἔκανε τὸ μπὰμ καὶ ἔφερε τὸ Linux στοὺς οἰκιακοὺς ὑπολογιστές.

Και στους δικους μου! :clap: :clap: :clap:

+1
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 03 Αύγ 2010, 00:52

Ακόμα και γι'αυτό την κατηγορούν κάποιοι! Ότι έφερε το linux πιο κοντά στο μέσο χρήστη, ενώ θα έπρεπε να είναι για λίγους και εκλεκτούς και μόνο για όσους μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξή του.
Την άποψή μου την εξέφρασα καθαρά στο yaglb του συμφορουμίτη kigka που έχει παρόμοια ανάρτηση, ως Antikeimenikos: http://kigka.blogspot.com/2010/07/red-h ... .html#more

Κι έρχομαι για άλλη μια φορά να θίξω αυτά:
http://opendesktop.org/groups/?id=365
http://opendesktop.org/groups/?id=197
http://opendesktop.org/groups/?id=340
http://opendesktop.org/groups/?id=43
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 03 Αύγ 2010, 01:25

Κλασσικη περιπτωση του Θεε μου κανε να ψοφησει η κατσικα του γειτονα!

Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo rm thn_katsika_tou_geitona
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kon_nos » 03 Αύγ 2010, 11:25

Τέτοιες αναφορές έχω ξανακούσει, πως η Canonical δεν συνεισφέρει στο Linux, και πως το Ubuntu είναι πιο κοντά στα Windows παρά στο Linux, και λοιπά... Αυτοί οι άνθρωποι μάλλον ξεχνάνε πως το ελεύθερο λογισμικό βασίζεται στον εθελοντισμό, και ο καθένας συνεισφέρει με τον τρόπο που θέλει, ποσοτικός και ποιοτικός. Αναρωτιέται κανείς τον κόσμο του Linux αν δεν υπήρχε το Ubuntu, και ως εκ τούτου ούτε το Mint, ούτε το Netbook Remix, και άλλες διανομές που έχουν προσφέρει.
Εγκατάσταση των OpenGL headers σε Ubuntu
«Tων πολλών επιδίωξη η Ηδονή, των εκλεκτών η Δόξα, των δ’ επιλέκτων η Αρετή» - Αριστοτέλης
Άβαταρ μέλους
kon_nos
dudeTUX
dudeTUX

IRC: kon_nos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 03 Αύγ 2010, 23:06

Η συνεισφορά στο ελεύθερο λογισμικό μπορεί να έχει αρκετές μορφές.
Έχω την εντύπωση πως το να προσπαθεί κανείς να τις ιεραρχήσει είναι αντίθετο προς αυτό καθεαυτό το πνεύμα του ελεύθερου λογισμικού.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων