Περι προφορας... Αγγλικων ορων (και μη..)

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Ακτινοβολία Κινητών

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 17 Νοέμ 2010, 19:39

Off topic:
router προφερεται ρουτερ... και αν δεν πιστευετε εμενα, κατεβαστε ενα πολυ ωραιο plug-in για το Mozilla που λεγεται Text to Voice. Κανεις highlight μια λεξη και σου δινει τη σωστη προφορα. :clap:
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό RideR » 17 Νοέμ 2010, 19:44

Off topic:
Συμφωνώ με τον Μάκη.Κι εγώ που το έψαξα λιγάκι ρούτερ άκουσα να προφέρεται.Πάντως όπως και να προφέρεται όλοι το καταλαβαίνουμε!! :D
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃Προγραμματισμός: Στα Πρώτα Βήματα... ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο:Ubuntu 10.04 64 bit/Windows 7 Professional 64 bit
Προδιαγραφές ⇛ AMD Phenom II X4 955 Processor 3.20GHz4GB of RamATI Radeon HD 5800 Series 1280x1024
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
RideR
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 17 Νοέμ 2010, 20:02

Off topic:
Νομίζω αλλιώς το προφέρουν οι αμειρκάνοι κια αλλιώς οι αγγλοαυστραλο και λοιποί.
Αλλά ας μην κολλάμε εκεί.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xaris2335 » 18 Νοέμ 2010, 11:28

sokoban4ever έγραψε:Τα ρούτερ (ή ράουτερ τέσπα...)

ρε παιδιά δείτε εδώ και θα καταλάβετε γιατί επιμένω ;)
Δεν το έβγαλα απο μυαλό μου :thumbup: :ugeek:
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: | Προγραμματισμός:
Αγγλικά: καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 LTS (32bit) ΕΛ σε Intel core 2 quad core Q9300
Προδιαγραφές ⇛INTEL CORE 2 QUAD CORE Q9300 2.50 GHZ LGA|WESTERN DIGITAL 750GB SATA2|ASUS 2GB DDR3 1333MHZ|GIGABYTE|ASUS EN9800GTX/HTDP 512MB PCI-E|Quickcam logitech E2500|Optiarc DVD RW AD-7173A

Κανάλι για Λίνουξ και όχι μόνο :lol: Διανομές Λίνουξ :lol:Συμβατότητα περιφ/κών με ubuntu :lol:
Άβαταρ μέλους
xaris2335
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Περι προφορας... Αγγλικων ορων (και μη..)

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 18 Νοέμ 2010, 12:08

Off topic:
Ελα Χαρη, μην το παιρνεις κατακαρδα!

Κατ'αρχην, επειδη το ειπε καποιος που μιλαει Αγγλικα σαν μητρικη του γλωσσα, δεν σημαινει και πολλα.

Εχω ζησει 25 χρονια μιλωντας Αγγλικα στο εξωτερικο, ειμαι 30 χρονια παντρεμενος με Νεοζηλανδεζα (με πολλη μορφωση), τα Αγγλικα τα χειριζομαι σαν μητρικη μου γλωσσα (παντα με προφορα) και... ακομα και τωρα καμμια φορα μενω καγκελο σε θεματα προφορας μιας λεξης στα Αγγλικα. Για να καταλαβεις ποσο εχω αφομοιωσει τα Αγγλικα, ακομα και στον υπνο μου βλεπω ονειρα που ο πατερας μου η η μανα μου μου μιλανε Αγγλικα (δεν ξερουν γρυ... :lol: ).

Οι Αγγλοσαξονες ειναι ισως η πιο ηλιθια φαρα οσον αφορα την προφορα ξενων λεξεων. Φταιει και ο Ερασμος που καθιερωσε την δικη του ερμηνεια προφορας του Ελληνικου αλφαβητου και τα αποτελεσματα ειναι επιεικως τραγικα. :sick:

Να στο πω με παραδειγματα προφορας:

Το μαθηματικο π==> 'Παει', μ==> 'Μιου', η==> 'Αιητα'

Παμε στα λιγο πιο δυσκολα...

Thermopylae ==> 'Θερμόπυλαει', Mycenae ==> 'Μαησύναει' και ο περιφημος Leonidas ==> που ως γνωστον ξερουν και οι πετρες οτι προφερεται 'Ληονάηντας' :sick:

Γενικα, δεν εχουν φωνητικο αλφαβητο, δεν καταλαβαινουν φωνητικους κανονες, ολα ειναι θεμα παραδοσης... δεν τα πανε καλυτερα στη δικη τους γλωσσα (η κουβεντα για την φωνητικη προφορα οπως καταλαβαινεις εχει γινει πολλες φορες, και παντα απορουν γιατι ...η ελληνικη προφορα ειναι 'τοσο δυσκολη') :lol: :lol: .

Τους δινω λοιπον την εξης ασκησουλα:

Προφερετε τις λεξεις:

Mouth ==> 'Μαουθ'
Plywood ==> 'Πλάη γουντ'
Plymouth ==> :problem: :eh: :wave:

Σε γενικες γραμμες, αν καποια λεξη μεταφερθει απο αλλη γλωσσα, η σωστη προφορα πρεπει να διατηρει την προφορα προελευσης και οχι τα τοπικα βλαχικα...

Η λεξη route ειναι γαλλικη και προφερεται 'ρουτ'. (Τουλαχιστον απο τα Γαλλικα εχει πολιτογραφηθει, οι ριζες της πρεπει να ειναι παλιοτερες, αφου απο παρομοιες πρεπει να βγαινει και το road). Πολλοι την προφερουν 'ραουτ' προφορα η οποια χρησιμοποιειται (και οχι αδικα...) για την λεξη rout που σημαινει συντριπτικη ηττα, τροπη προς φυγη... :thumbup:

Συνηθως, οι Αμερικανοι δεν ειναι και πολυ ευαισθητοι στις περιεργες προφορες, δεν θα σε διορθωσει κανεις αν πεις ρουτερ η ραουτερ, απο τα συμφραζομενα θα καταλαβει τι λες...

Οι Βρεττανοι ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο...

Ειναι ομως και συμπαθεστατοι, οταν προσπαθουν με την κλασσικη παιδεια που ορισμενοι εχουν, να διαχειρισθουν την Ελληνικη σε Ελληνικους χαρακτηρες.

Αραγμενος στον Πορο, μιλαω με τον τοπικο αρχοντα του λιμανιου (καβοδετης), οταν τον παιρνει τηλεφωνο ενας Εγγλεζος και του λεει ειμαι εξω απο το μπαρ του Ναούτη. Με κοιταει ο Παναγιωτης... ρε Γερασιμε, ξερεις κανενα μπαρ που το'χει καποιος Ναούτης? :problem: Σιγουρα ντοπιος δεν ειναι... :?: Σιγουρα? Για ξαναρωτα... Ναι... το μπαρ εχει πινακιδα... λεει Ναούτης... :wtf:

Καφε μπαρ 'Ο Ναύτης' :wave:
:clap: :lol: :lol: :clap:
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xaris2335 » 18 Νοέμ 2010, 12:58

Off topic:
MakisM1 έγραψε:Ελα Χαρη, μην το παιρνεις κατακαρδα!

Δεν με πείραξε καθόλου απλά μια διατύπωση έκανα.
Τα Αμερικάνικα άλλωστε δέχτηκαν επιρροές απο διάφορες χώρες που μιλάνε Αγγλικά με διαφορετική προφορά όπως Αυστραλία,Αγγλία,και ποιος ξέρει ποιες άλλες χώρες.
Είναι δηλαδή ένα συνονθύλευμα Αγγλικών έτσι τουλάχιστον διάβασα σε ένα άρθρο.
Εγώ πάντως θα το λέω ράουτερ.

πχ Τον paul van dyk (DJ) αν τον έχεις ακουστά, αν όχι ρώτα τον γιό σου σίγουρα θα τον ξέρει.
έχω ακούσει να τον αποκαλούν (Πολ βαν ντίκ) και όχι (Πόλ βαν ντάικ) που είναι και το σωστό.
Γιατί άλλό ντίκ και άλλο ντάικ στα Αγγλικά.
:thumbup:
Προδιαγραφές ⇛INTEL CORE 2 QUAD CORE Q9300 2.50 GHZ LGA|WESTERN DIGITAL 750GB SATA2|ASUS 2GB DDR3 1333MHZ|GIGABYTE|ASUS EN9800GTX/HTDP 512MB PCI-E|Quickcam logitech E2500|Optiarc DVD RW AD-7173A

Κανάλι για Λίνουξ και όχι μόνο :lol: Διανομές Λίνουξ :lol:Συμβατότητα περιφ/κών με ubuntu :lol:
Άβαταρ μέλους
xaris2335
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 18 Νοέμ 2010, 13:18

:lol: :lol: :lol: Off topic:
Λογω ...αγχιστειας... :shh: ειναι χομπυ μου να προσπαθω να διακρινω απο την προφορα, απο που κραταει η σκουφια του συνομιλητη μου... :problem:

Η διανοητικη διεργασια παει καπως ετσι...

α) Αμερικανος η οχι...

Αν ναι... τσεκαρω απο τις πολιτειες που εχω ζησει, California (no accent), Florida (no accent με ολιγη Southern), Texas (no problem κανει μπαμ!) New York, New Jersey, Boston (δεν μπερδευεται με τιποτα) Maine (κατι σαν Texas...), Mid-West (Light Texas με Νορβηγικη εσσανς).

β) Αν οχι... New Zealand (κατι σαν τον πεθερο μου...), Australian (κατι σαν τους αλλους αλλα οχι τον πεθερο μου), British (γι'αυτο παρακατω...) South African English (ακουγεται σαν British, αλλα δεν ειναι..., αμα δεν μπορω να τον καταταξω καπου αλλου 9/10 ο τυπος ειναι South African).

γ) British... εδω γινεται το ελα να δεις... Queen's English, Cockney, Irish Accent, Welsh Accent, Scottish (Glasgow, Aberdeen, Highlands και αλλα...) και το αγαπημενο μου Geordie!!! :clap: (British English με Κινεζικα...)...

Ειχα στο Team μου εναν απο το Glasgow και εναν Geordie. Καποια στιγμη τους ακουγα να μιλανε και δεν καταλαβαινα ουτε λεξη.

Με συγχωρειτε, τους διακοπτω, καταλαβαινετε τι λεει ο ενας στον αλλο;

More or less απανταει ο Σκωτσεζος... Gnat ohwys απανταει ο Geordie... :lol: :lol: :lol:

Τεσπα το σκισαμε το threadακι... :oops:
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xaris2335 » 18 Νοέμ 2010, 13:32

Off topic:
MakisM1 έγραψε:Με συγχωρειτε, τους διακοπτω, καταλαβαινετε τι λεει ο ενας στον αλλο;

More or less απανταει ο Σκωτσεζος... Gnat ohwys απανταει ο Geordie... :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
MakisM1 έγραψε:Τεσπα το σκισαμε το threadακι... :oops:

Συμφωνώ άνοιξε ένα θέμα με τα Αγγλικά αν θες και έχεις όρεξη για κουβεντούλα :thumbup:

Άβαταρ μέλους
xaris2335
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Re: Περι προφορας... Αγγλικων ορων (και μη..)

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 18 Νοέμ 2010, 16:10

xaris2335 έγραψε:Off topic:
MakisM1 έγραψε:Με συγχωρειτε, τους διακοπτω, καταλαβαινετε τι λεει ο ενας στον αλλο;

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
MakisM1 έγραψε:Τεσπα το σκισαμε το threadακι... :oops:

Συμφωνώ άνοιξε ένα θέμα με τα Αγγλικά αν θες και έχεις όρεξη για κουβεντούλα :thumbup:

Τα καταφερα!! Μετεφερα τις δημοσιευσεις απο το παλιο thread σε καινουριο, χωρις να ανοιξει ρουθουνι... (μου πηρε βεβαια 3-4 μεταφορες... αλλα δεν χαθηκε τιποτα!) :thumbup:
:lol: :lol: :lol:

και να σκεφτεις οτι σε αλλο φορουμ που ημουν συντονιστης, μπορουσα να κανω παπαδες στην κοπτορραπτικη... εδω τα βρηκα μετριως μπαστουνια... αλλα μαθαινω!
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Περι προφορας... Αγγλικων ορων (και μη..)

Δημοσίευσηαπό xaris2335 » 18 Νοέμ 2010, 17:17

MakisM1 έγραψε:γ) British... εδω γινεται το ελα να δεις... Queen's English, Cockney, Irish Accent, Welsh Accent, Scottish (Glasgow, Aberdeen, Highlands και αλλα...) και το αγαπημενο μου Geordie!!! :clap: (British English με Κινεζικα...)...

δες παρακάτω έναν τύπο με scotish accent :lol: :lol: :lol: :lol:

btw αν λέω μια λέξη λάθος στα Αγγλικά διόρθωσε με δεν θα παρεξηγηθώ ;)

Άβαταρ μέλους
xaris2335
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων