Πριν λίγη ώρα έμαθα τι έγινε και σας το μεταφέρω.
Σήμερα, η μητέρα μου είχε να κάνει μια ιατρική παρουσίαση σε μεγάλο Νοσοκομείο της Αθήνας για μια αρρώστια και μου είχε ζητήσει πριν κανά δυο εβδομάδες να φτιάξω ένα βίντεο "κόψε-ράψε" από φωτογραφίες και βίντεο δικά της, το οποίο και έκανα σε PitiVi και Openshot. Στο laptop της έχω περάσει Xubuntu 10.10 μόνο, αλλά επειδή είναι αρκετών χρόνων και φοβόμουν ότι ο προτζέκτορας του νοσοκομείου δεν έχει συμβατή θύρα με αυτό, είπα να κάνω υποχώρηση και να γίνει η προβολή στο "δοκιμασμένο" laptop Windows XP του Νοσοκομείου.

Άλλωστε, δεν είχαμε πρόσβαση στον προτζέκτορα για να κάνουμε δοκιμές με το Xubuntu laptop.
Ακούστε λοιπόν τι έγινε. Με το που τελειώνουν τα slides της παρουσίασης και ετοιμάζεται η προβολή του βίντεο, το Windows laptop κρασάρει ανεπανόρθωτα.

Τι επανεκκινήσεις κάνανε, τι προσπαθήσανε, δεν τα κατάφεραν. Και αποφασίζουν να δοκιμάσουν στο Xubuntu, που δεν είχαμε κάνει καν πρόβα για να δούμε ότι λειτουργεί. Εδώ να προσθέσω ότι η μάνα μου δεν έχει ιδέα από Linux και απλά ξέρει τα βασικά, να ανοίξει κανένα αρχείο, Internet και τέτοια. Έρχεται κόσμος να την βοηθήσει, καθώς εγώ δεν ήμουν εκεί, και είχαμε τις κλασικές αντιδράσεις: "Πού είναι η έναρξη", "Πώς είναι έτσι τα εικονίδια" κτλ. Μην τα πολυλογώ, το laptop λειτούργησε αμέσως και χωρίς κανένα πρόβλημα, σε σύγκριση με το "δοκιμασμένο" ετεροϊδεάτη του!
Το καλύτερο είναι πως κάποιοι λίγοι από εκεί, μεταξύ των οποίων και η μάνα μου, είδαν την ανωτερότητα του ΕΛ/ΛΑΚ, πρώτα από τα "περίεργα εικονίδια" και ύστερα από το μήνυμα τέλους του βίντεο που είχα βάλει: "Η δημιουργία του βίντεο βασίστηκε αποκλειστικά σε Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα." Και αυτό είναι μια σημαντική νίκη για το Linux!
Κλείνοντας, επισυνάπτω αυτό το βιντεάκι, αναπαράσταση του οποίου έλαβε χώρα σήμερα!
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.
1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)