Ίσως θεωρηθεί χαζό αυτό που γράφω, γιατί είναι απόψεις φίλων μου που τους έχω βάλει υομπούντου. Είναι χρήστες γιούνιτι να διευκρινίσω, και μάλιστα αρκετό καιρό εδώ και ένα χρόνο. Λέω ότι ίσως θεωρηθεί χαζό γιατί είναι απόψεις ατόμων που δεν έχουν καμία τεχνική γνώση πάνω σε όλο αυτό, αλλά μου εξέφρασαν τις επιθυμίες τους για το λειτουργικό που τους έβαλα με πολύ απλά λόγια.
Η συζήτηση έγινε χθες αργά και την ξεκίνησα με αφορμή μιας φράσης που πέταξε ένας για το πόσο ωραίο είναι το λειτουργικό της apple, για την εμφάνιση μίλαγε, συμφώνησαν όλοι τους.
Τότε έκανα την ερώτηση, τι ακριβώς δεν τους αρέσει; τι δεν θεωρούν "όμορφο"; (Προσωπικά θεωρώ πολύ όμορφο το unity). Στην αρχή κολλήσανε και δεν μπορούσαν να εκφράσουν τι ακριβώς ήταν αυτό που τους χάλαγε, μετά από σκέψη μου είπαν από κοινού, ότι ναι μεν είναι ωραίο το γραφικό του περιβάλλον(Unity) αλλά το υπόλοιπο λειτουργικό δεν είναι προσεγμένο. Εννοούσαν ότι δεν υπάρχει μια ομοιομορφία με τα προγράμματα. Ας πούμε ο player που έχει προεγκατεστημμένο (Rythmbox) δεν ταιριάζει καθόλου με την υπόλοιπη εμφάνιση ή το libre office. (Αυτό τους έχει μείνει από τα windows). Εκεί τους διευκρίνισα ότι δεν "φτιάχνει" η canonical τα προγράμματα που είναι προεγκατεστημμένα, ώστε να ταιριάζουν με το υπόλοιπο, αλλά τα παίρνει από τρίτους που εθελοντικά τα έχουν κάνει και ότι είναι θέμα επιλογών του χρήστη το τι θα βάλει στο μηχάνημά του. Αυτό θεωρήθηκε απροσεξία και προχειροδουλειά, γιατί δεν νοιάζεται κανείς, δηλαδή αφού έχουμε το έτοιμο δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να το τροποποιήσουμε ώστε να ταιριάζει με το γραφικό περιβάλλον και να έρχεται κατευθείαν με την εγκατάσταση. Μου φάνηκε πολύ λογικό.
Εσείς τι λέτε θα πρεπε να κινηθεί προς τα κει το λειτουργικό; Να έχει προεγκατεστημμένα προγράμματα τροποποιημμένα στα μέτρα του ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ωραίο;
Να ξαναπώ πως μιλούσαν για εμφάνιση και τίποτα άλλο καθώς είναι πολύ εντυπωσιασμένοι από την τωρινή τους απόδοση των μηχανημάτων τους σε σχέση με τα παραθύρια που είχαν πριν.