Πειρατεία mp3/ταινιών και πειρατία λογισμικού...[σκέψεις]

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Πειρατεία mp3/ταινιών και πειρατία λογισμικού...[σκέψεις]

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 04 Σεπ 2009, 17:58

Στα χρόνια που ασχολούμαι με υπολογιστές παρατηρώ το φαινόμενο μιας συμπάθειας από πολλούς στα πειρατικά προγράμματα. Και δεν θέλω να επεκταθώ ακόμα στον τομέα του linux, ακόμα και στα windows, σε όποιον πχ του προτείνω να του βάλω vlc για να βλέπει τα dvd του μου λέει "βάλε σπασμένο powerdvd, για να το πληρώνεις θα είναι καλύτερο".
Ακόμα και στο linux που είναι ήδη τσάμπα, τα ψάχνουν πειρατικά! Αν μπείτε στα γνωστά, trendy ελληνικά warezάδικα θα δείτε άτομα να ζητάνε το mandriva powerpack πειρατικό (ειλικρινά θα βρίσω κανέναν κάποια μέρα, τους εξηγώ ότι είναι ίδιο με το one απλά με μερικά 3d party applications που μπορούν να κάνουν εγκατάσταση και μόνοι τους, και ουσιαστικά αυτό που πληρώνεις είναι η τεχνική υποστήριξη που με το πειρατικό αντίγραφο έτσι κι αλλιώς δεν λαμβάνεις και ΔΕΝ καταλαβαίνουν). Όλοι ψάχνουν για το nerolinux παρ'όλο που το k3b είναι καλύτερο.

Και έρχομαι στον.... φιλοσοφικό μου προβληματισμό :P
Ποιος είναι χειρότερος, εγώ που θα κατεβάσω την άλλη παρασκευή το νέο επεισόδιο του supernatural (ναιιιιιι, έρχεται!!! :mrgreen: ) ή αυτοί που με την νοοτροπία του τζαμπατζή δεν μπορούν να δουν μπροστά τους;
Έχω φίλους και λεφτάδες, αλλά και φτωχούς και πραγματικά καταλαβαίνω ότι κάποιος μπορεί να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα cd, ούτε καν να νοικιάσει την ταινία απ'το βίντεο κλαμπ. Και δεν το θεωρώ κακό (γιατί παράνομο είναι) να κατεβάσει και να δει όσες ταινίες θέλει ο άνθρωπος (δεν φτάνει που τον μέσο έλληνα τον ..... απ'το πρωι ως το βράδυ στη δουλειά για να παίρνει 600 ευρώ και τα μισά να τα πληρώνει σε φόρους, θα του απαγορέψουμε να χαλαρώνει τα βραδάκια με καμιά ταινιούλα;;;). Το πειρατικό λογισμικό από την άλλη το θεωρώ. Από την στιγμή που υπάρχει η δωρεάν λύση, γιατί να βάλεις σαν πιο "μάγκας" το πειρατικό;

Εν κατακλείδει, αυτό που θέλω να πω είναι πως έχει διαφορά η πειρατεία λογισμικού με την πειρατεία mp3/ταινιών. Εσείς τι λέτε;

Spoiler: show
Τι πράγματα κάθομαι και σκέφτομαι αντί να διαβάζω απειροστικό λογισμό που τον χρωστάω τόσους αιώνες;....... :lol:
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Πειρατεία mp3/ταινιών και πειρατία λογισμικού...[σκέψεις]

Δημοσίευσηαπό Puppet_Master » 04 Σεπ 2009, 18:39

εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.επίσης υποτίθεται ότι όταν κάποιος υπηρετεί την τέχνη και φτιάχνει κάτι δεν πρέπει να το κάνει σώνει και καλά για να υπερπλουτίσει και αν δε το πάμε τόσο θεωρητικά, δηλαδή εγώ θα πληρώνω την έξτρα πισίνα κάθε ηθοποιού. βέβαια υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις όταν μιλάμε για μικρές παράγωγες μουσικής και γενικότερα κάθε είδους που αξίζουν το support μας. αν και επίσης το να διακινείται κάποιο αργό σου τόσο πολύ περισσότερο σαν διαφήμιση θα το έβλεπα.

η εξεταστική είναι πάντα η πιο παραγωγική περίοδος ενός φοιτητή, γιάτι ψάχνει άπειρους τρόπους να μην διαβάσει
One of the main causes of the fall of the Roman Empire was that, lacking zero, they had no way to indicate successful termination of their C programs.
Άβαταρ μέλους
Puppet_Master
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ark@s » 04 Σεπ 2009, 19:01

Εγω θεωρώ πως είναι το ίδιο και το αυτό. Ο μεν ηθοποιός βγάζει λεφτά παίζοντας ρόλους σε ταινίες και ο δε προγραμματιστής βγάζει λεφτά φτιάχνοντας προγγράμματα. Επίσης θεωρώ ότι και ο προγγραματισμός είναι ένα είδος τέχνης, οπότε σύμφωνα με τον Puppet_Master, ούτε σε αυτόν πρέπει να δίνουμε λεφτά.

Το θέμα είναι ότι όσο υπάρχει η άποψη ότι κάποιος παράγει κάποιο έργο με σκοπό μόνο και μόνο να αποκομίσει οικονομικές απολαβές από αυτό, τότε όλες οι ενέργιες που προαναφέρθηκαν θα είναι παράνομες.
Άβαταρ μέλους
ark@s
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 04 Σεπ 2009, 19:09

Σε πειρατεία λογισμικού εδώ και καιρό είμαι κάθετα σκληρώς και ειδικά εάν πρόκειται για κάποιον που με χρήση αυτού θα βγάζει χρήματα , εκεί απλά πρέπει να του την πέσουν και χοντρά για να μάθει .
Ότι αφορά τώρα ταινίες και μουσική τα πράγματα είναι πολύ απλά , ναι θα κατεβάσεις θα δεις με λίγο διαφορετική ποιότητα .
Θες να πας την κοπέλα στο σινεμά και θα δεις σε μεγάλη πλέων οθόνη αυτό που έχεις δει και μία εβδομάδα πριν θα έχει διαφορά .
Το ίδιο ισχύει και για μουσική , ξέρεις ότι στο φίλο/λη σου αρέσει ο τάδε θα και είναι να πας σε επίσκεψη , δώρο ? θα πας να πάρεις ένα CD κανονικό για δώρο .
Συμπέρασμα : δεν είναι και άμεσα κακό το δεύτερο σκέλος των σκέψεων σου .
Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε βγάλει απόφαση ότι δεν είναι άμεσα παράνομο εάν κατεβάσεις κάτι για προσωπική χρήση άλλα διώκεται ποινικά εάν το κατέβασες για εμπορική χρήση , άλλα κάθε κράτος εφαρμόζει διαφορετικούς νόμους εσωτερικά .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 04 Σεπ 2009, 19:11

μία διαφορά είναι η εξής, εάν δεν δεις το supernatural, το χειρότερο που μπορείς να πάθεις είναι να βαρεθείς. Με το λογισμικό όμως κάποια πράγματα είναι απαραίτητα για βιοποριστικούς λόγους π.χ. σουίτα office, λειτουργικό υπολογιστή κλπ. ή για εκπαιδευτικούς λόγους. Για αυτό το λόγο υπάρχει το ΕΛ/ΑΚ.
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 04 Σεπ 2009, 21:37

Puppet_Master έγραψε: ... υποτίθεται ότι όταν κάποιος υπηρετεί την τέχνη και φτιάχνει κάτι δεν πρέπει να το κάνει σώνει και καλά για να υπερπλουτίσει και αν δε το πάμε τόσο θεωρητικά, δηλαδή εγώ θα πληρώνω την έξτρα πισίνα κάθε ηθοποιού. βέβαια υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις όταν μιλάμε για μικρές παράγωγες μουσικής και γενικότερα κάθε είδους που αξίζουν το support μας. αν και επίσης το να διακινείται κάποιο αργό σου τόσο πολύ περισσότερο σαν διαφήμιση θα το έβλεπα.

η εξεταστική είναι πάντα η πιο παραγωγική περίοδος ενός φοιτητή, γιάτι ψάχνει άπειρους τρόπους να μην διαβάσει

Δυστυχώς, όσο και αν θα το θέλαμε διαφορετικά, η πειρατεία είναι πειρατεία, σε κάθε επίπεδο και με κάθε αντικείμενο. Αυτό που διαφέρει είναι απλά η ζημιά που προκαλείται, μικρή ή μεγαλύτερη γενικού επιπέδου ή απλά ατομική.

Οσο και να μη θεωρούμε λογικό το κέρδος των μεγάλων εταιρειών και ακόμα και των καλλιτεχνών κάποιες φορές (και πάλι για όσους έχουν λύσει το πρόβλημα του βιοπορισμού) αυτό δεν είναι δικαιολογία για την πειρατεία. Στο τέλος τέλος και τα περισσότερα ρούχα έχουν ελάχιστο κόστος παραγωγής, και τα αυτοκίνητα ακόμα αξίζουν το μισό από ότι πωλούνται αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να τα κλέβει κανείς. Και τα χρήματα που παίρνουν πολλοί άλλοι επαγγελματίες είναι παράλογα (σκέψου ποδοσφαιριστές, γιατρούς, νομικούς, πολιτικούς, golden boys κλπ) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει στα αντίστοιχα πεδία να παραβαίνουμε κανόνες, να κάνουμε ό,τι μας κατέβει και να νομίζουμε ότι έχουμε και δίκιο (μια ιδέα μικροαστικό ακούγεται αυτό, και δε θέλω, αλλά αν μου πει κάποιος ότι έχει πολιτικό κίνητρο με την πειρατεία, θα πρέπει να πείσει τον εαυτό του να κάνει και άλλα πράγματα για να είναι συνεπής...). Το μόνο που βγαίνει από το φαινόμενο είναι μια de facto αυτορύθμιση των σχετικών αγορών, με ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους εμπλεκόμενους παράγοντες, και αυτό ως παρεπόμενη συνέπεια, άσχετη με τον κάθε ένα ξεχωριστά (γιατί όποιος μου πει ότι με την πειρατεία στοχεύει να βοηθήσει στην αυτορύθμιση μάλλον βλέπει πολύ πολύ μακριά).

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε άγιοι. Απλά πρέπει να υπάρχει και συναίσθηση της πραγματικότητας αντικειμενικά. Από κει, μέχρι να νομίζουμε ότι λειτουργεί κανείς σωστά όταν καταφεύγει στην πειρατεία, όποιο και αν είναι το αντικείμενο, το λογικό άλμα είναι δεδομένο, και μάλιστα μεγάλο. Στο τέλος τέλος, υπάρχει και η επιλογή καμιά φορά (πχ λογισμικό) και εκεί μάλλον το πράγμα γίνεται πιο κραυγαλέο...
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sparus » 04 Σεπ 2009, 23:21

stavrosLinux έγραψε:μία διαφορά είναι η εξής, εάν δεν δεις το supernatural, το χειρότερο που μπορείς να πάθεις είναι να βαρεθείς. Με το λογισμικό όμως κάποια πράγματα είναι απαραίτητα για βιοποριστικούς λόγους π.χ. σουίτα office, λειτουργικό υπολογιστή κλπ. ή για εκπαιδευτικούς λόγους. Για αυτό το λόγο υπάρχει το ΕΛ/ΑΚ.

Και γιατί να μην είναι και η τέχνη απαραίτητη για τη ζωή μας; Σκέψου πως θα ήταν η ζωή μας αν δεν υπήρχε μουσική, μυθιστορήματα ή ζωγραφική.
Η πνευματική καλλιέργεια δεν νομίζω ότι διαφέρει από την εκπαίδευση. Και η παιδεία δεν έρχεται μόνο από τον υπολογιστή έρχεται από οποιοδήποτε ερέθισμα έχουμε στη ζωή μας.
Εμένα μου αρέσει που στο χώρο της πληροφορικής υπάρχει εναλλακτική. Και χαίρομαι που βλέπω και σε άλλους χώρους να γίνονται τέτοιες προσπάθειες. (πχ.open access στην έρευνα και στα εκπαιδευτικά βιβλία). Σκέψου πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος αν βασιζόταν στην συνεργασία αντί στον ανταγωνισμό. Αυτή είναι η ουσία της εκπαίδευσης, το μοίρασμα εμπειριών και η αντιγραφή. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε αντιγράφουμε τους γύρω μας, από το πως κρατάνε το πιρούνι μέχρι πως φτιάχνουν ένα μουσικό έργο ή πρόγραμμα στον υπολογιστή. Κάθε περιορισμός καθυστερεί την εξέλιξη.

Για όποιον ενδιαφέρεται ας κατεβάσει αυτή την ταινία Steal this film Είναι open access στα πλαίσια αυτής της λογικής. Εμένα με έκανε να σκεφτώ πως θα ήταν ο κόσμος αν δεν ήταν όπως μας είχαν μάθει. Κι αν δεν γνώριζα το linux θα πίστευα ότι αυτά δεν ουτοπίες.
Ελληνικοί υπότιτλοι
Debian Squeeze (64bit)/ Ubuntu 10.10 (32bit)
AMD Athlon 64 (3200+) / Asus A8N5X / Gainward GeForce 6500 / 2GB DDR
Άβαταρ μέλους
sparus
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tsianos1 » 04 Σεπ 2009, 23:44

αυτό για το πειρατικό λογισμικό ισχύει μόνο στα windows xD
Άβαταρ μέλους
tsianos1
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Puppet_Master » 05 Σεπ 2009, 02:03

άμα το πάμε τόσο θεωρητικά μπορεί κάποιος να σου πει ότι η ιδιοκτησία είναι κλοπή αλλά εντάξει δεν το πάω τόσο μακρυά. ας πούμε ότι δέχομαι τους νόμους και τη συγκεκριμένη κοινωνική δομή δεν πιστεύω ότι με 2 δουλειές των 600 εωρώ μπορώ να πάω να αγοράσω 4 season της αγαπημένης μου σειράς και γενικότερα αν αγόραζα αυτά που θέλω να ακούσω, να δω, να παίξω δε νομίζω ότι θα ήταν εφικτό. έτσι στη συγκεκριμένη ζωή που έχουμε αυτόν τον αιώνα πιστεύω ότι αν μπορούσαμε να γλυτώσουμε κάποια λεφτά όλοι θα το κάνουμε, όπως όλοι έχουμε αγοράσει απομιμήσεις ρούχων.

θα συμφωνήσω επίσης με τον sparus σε μεγάλο βαθμό.
One of the main causes of the fall of the Roman Empire was that, lacking zero, they had no way to indicate successful termination of their C programs.
Άβαταρ μέλους
Puppet_Master
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 05 Σεπ 2009, 10:51

tolis_01 έγραψε:

Τι πράγματα κάθομαι και σκέφτομαι αντί να διαβάζω απειροστικό λογισμό που τον χρωστάω τόσους αιώνες;....... :lol:

:D Δεν πειράζει , μη σκας ! Κι ο Ζήνων ο Ελεάτης δεν ήξερε απειροστικό λογισμό και έμεινε στην ιστορία για το παράδοξο πρόβλημα που έθεσε ( Με τη χελώνα και τον δρομέα ). Αν ήξερε, το πρόβλημά του αυτό θα είχε λυθεί και δεν θα τον μνημονεύαμε σήμερα !!!

Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων