Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

Δημοσίευσηαπό Mitsakos » 12 Δεκ 2009, 17:04

Η ερώτηση είναι απλή και ήθελα μαζί με τους δικούς μου λόγους να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία που μας έκαναν να περάσουμε στο Linux...
Οι λόγοι μπορεί να είναι απλοί έως και πολύ σύνθετοι...

Για παράδειγμα εγώ πέρασα στο κόσμο του Linux για τους ακόλουθους λόγους:

- Ελεύθερο λογισμικό με πάρα πολλές εφαρμογές για όλα τα γούστα
- Παραμετροποίηση σε βαθμό κακουργήματος :D
- Σταθερότητα & ταχύτητα
- Υποστήριξη (αφιερωμένο στη κοινότητά μας! :thumbup: )
- Ασφάλεια
- Συμβατότητα με hardware (την οποία τουλάχιστον εγώ έχω συναντήσει σε όσους Η/Υ έχω βάλει Ubuntu - σταθερούς και laptop)
- Δύσκολα να μην βρεθεί λύση σε κάποιο πρόβλημα (που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όγκου δεδομένων λόγο επανεγκατάστασης λειτουργικού... βλέπε... ναι αυτό... :twisted: :lol: )
- Γνώσεις που αποκτάς δουλεύοντας πάνω σε αυτό το λειτουργικό..

Και τελευταίο -> καταπολέμηση πειρατείας με προγράμματα & λειτουργικά σπασμένα που κυκλοφορούν αβέρτα...
...και σίγουρα υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι αλλά οι προαναφερόμενοι είναι για μένα βασικοί...

;)
Γνώσεις ⇛ Linux: Not bad ┃ Προγραμματισμός: Λίγο┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ 18.04 LTS x64
Προδιαγραφές ⇛ SONY VAIO VGN-NW21EF & DELL Inspiron 15 Series
>>Οδηγοί-How To-Tutorials<< && >>Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους<<
Άβαταρ μέλους
Mitsakos
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 12 Δεκ 2009, 17:41

Λόγους θέλεις ή αφορμές ; Εγώ πάντως είδα φως και μπήκα. Δεν ήξερα τίποτα απο Linux, απλά είχα ακούσει κατι ψιλά, και για ένα... πράμα που το λένε ubuntu. Αφορμές για να πετάξω τα παράθυρα ήταν 2.
1: Κόλλησα μια σαχλαμάρα (ιο,malware,spyware, trojan ούτε ξέρω τι στο.. καλό ήτανε) με αποτέλεσμα να διαλυθεί το σύμπαν (κολλάγανε εφαρμογές, εμπαινα στο ιντερνετ μόνο με ff γιατί ο ie είχε καταρρεύσει και εκανε τα δικά του).
2: Αντιμετώπιζα σοβαρό πρόβλημα υπερθέρμανσης (και πριν κολλήσω τη σαχλαμάρα)με αποτέλεσμα να σβήνει το pc καθε τρείς και λίγο σε τραγικό βαθμό.
Και μετά...
Ubuntu 8.10 Interpid σε live cd Eγκατάσταση με πλήρη διαγραφή των παραθύρων τα οποία δεν ξανάβαλα πουθενά.
Και εγένετο φως...
Το pc σταμάτησε να σβήνει οσο κι αν το ζόριζα, έκανα τα πάντα σε λιγότερο χρόνο, έφυγε το άγχος.
Βρήκα όλα αυτά:
Mitsakos έγραψε:
- Ελεύθερο λογισμικό με πάρα πολλές εφαρμογές για όλα τα γούστα
- Παραμετροποίηση σε βαθμό κακουργήματος :D
- Σταθερότητα & ταχύτητα
- Υποστήριξη (αφιερωμένο στη κοινότητά μας! :thumbup: )
- Ασφάλεια
- Συμβατότητα με hardware (την οποία τουλάχιστον εγώ έχω συναντήσει σε όσους Η/Υ έχω βάλει Ubuntu - σταθερούς και laptop)
- Δύσκολα να μην βρεθεί λύση σε κάποιο πρόβλημα (που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όγκου δεδομένων λόγο επανεγκατάστασης λειτουργικού... βλέπε... ναι αυτό... :twisted: :lol: )
- Γνώσεις που αποκτάς δουλεύοντας πάνω σε αυτό το λειτουργικό..

που με έκαναν να μη θέλω να γυρίσω πίσω ούτε με σφαίρες.
Υ.Γ Βάλε και δημοψήφισμα θα έχει περισσότερη πλάκα...
Επίπεδο Linux: Κάτι ψιλά Προγραμματισμός: Όχι Αγγλικά: Μέτρια
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Debian 7 64bit | Ubuntu 11.10 32bit
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 12 Δεκ 2009, 17:47

Εγώ για 3 λόγους κυρίως:
- Νομιμότητα. Πάντα είχα πειρατικά windows (αν και έχω πια μια αυθεντική κόπια των 7 από msdnaa που δεν χρησιμοποιώ).
- Έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιώ τα ίδια προγράμματα. Ανέκαθεν στα windows προτιμούσα τις free λύσεις στον τομέα του λογισμικού. Έτσι από: firefox, amsn, vlc, open office (στα windows), πέρασα σε......firefox, amsn, vlc, open office (στο linux). Ήταν μια πολύ δύσκολη μετάβαση για 'μένα :lol:
- Ελευθερία. Έχω ένα λειτουργικό που μου ανήκει. Μπορώ να πειράξω και να εγκαταστήσω ότι θέλω χωρίς να παραβιάζω 584 τραγικές έουλες.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Alexandros_ » 12 Δεκ 2009, 18:03

Εγω ειχα πει τοτε να πειραματιστο λιγακι κ τα εβαλα :) ...Τοτε δεν ηξερα τπτ...Να φανταστεις οτι στην αρχη με το που το ανοιξα ειχα προσπαθησει να βαλω ενα .exe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Πρωτη επαφη ηταν με τα suse...
Αργοτερα επεσε στα χερια μου ενα cd ubuntu και αλλαξα σε ubuntu...
Με τον καιρο αρχισε να ανοιγει ολο κ περισσοτερο το linux κ ολο κ λιγοτερο το windows...
Οσπου κολλησα με το linux!!!

Πλεον οταν θελω να πω σε καποιον να βαλω linux του αναφερω τα παραπανω που λες εσυ! :D
Άβαταρ μέλους
Alexandros_
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 12 Δεκ 2009, 19:29

Ωραίο Θέμα!
Λοιπόν, είχα κάποτε Windows...
Για να περιηγηθώ στο διαδίκτυο (με 32 kb/s!!!) χρησιμοποιούσα Mozilla/Firefox ήδη από την έκδοση 0.8....
Για εφαρμογές γραφείου OpenOffice.org ήδη από την 1.1.0. Πως κι έτσι? Ένας φίλος λινουξάς τότε το 2002-2003 μου είχε δώσει σημειώσεις για 25 μαθήματα της σχολής, αλλά ήταν γραμμένες σε.sxw (openoffice). Το δοκίμασα, είδα πως ότι έκανα με το MSOffice2003 έκανα και μ'αυτό και το προτίμησα, μιας και ήταν και στα ελληνικά, υπήρχε καινούργια έκδοση κάθε τόσο και με επηρέασε και η ιδέα του ΕΛ/ΛΑΚ...
Για απλή επεξεργασία εικόνων (κοπή, αυξομείωση μεγέθους, περιστροφή, blur, κλπ...) GIMP 2.x που μου είχε συστήσει ο ίδιος φίλος μου που ανέφερα παραπάνω...
Για επεξεργασία ήχων mp3 κλπ είχα βρει το audacity και πως ευχαριστήθηκα την απεξάρτηση από το Nero...
Για να βλέπω ταινίες, το vlc. Μου τη σπούσε, κι ακόμη δηλαδή μου τη σπάει το εικονίδιό του (ο κώνος της τροχαίας), αλλά παίζει τα πάντα ΚΑΙ στα Windows...
Δεν είχα όμως ποτέ καλή σύνδεση στο Internet (στην Αθήνα με pstn έπιανα την αστρονομική ταχύτητα των 32 kb/sec) κι έτσι δεν είχα την ευχέρεια να ψαχτώ...
Φυσικά είχα ένα σωρό προβλήματα στα Win: Malware, Κολλήματα, Δε μπορούσα να τους αλλάξω την εμφάνιση και τα εικονίδια παρά μόνο με διάφορα εργαλεία που πείραζαν τη registry και μετά άρχιζαν τα κρασαρίσματα, μπλέ οθόνες κλπ
Εν τω μεταξύ, μαζί με τα 25 μαθήματα μου είχε δώσει κι ένα δισκάκι knoppix (kde3.3) Ενθουσιάστηκα!!!OpenOffice-GIMP-KStars-Konqueror με καρτέλες!!!-Amarok-Kaffeine-k3b-FrozenBubble σε ένα CD! Πολύ περισσότερο όταν σ'ένα συμφοιτητή χάλασαν τα Win μία βδομάδα πριν παραδώσει πτυχιακή και δεν είχε backup! Κατάφερα με το knoppix και το k3b τότε να του πάρω backup σε κάμποσα δισκάκια το σκληρό. Κι έτσι είδα λίγο από την ισχύ του linux. Ήθελα βέβαια να το εγκαταστήσω, αλλά δεν ήξερα πως! Συν ότι δεν υποστήριζε το winmodem μου! Παρακολουθούσα όμως από διάφορα περιοδικά την πορεία του linux κι έτσι ήξερα ήδη από το 2004 τι είναι το SUSE, το Mandrake-Mandriva, το RedHat-Fedora, και φυσικά το Debian (ως το πιο σκληροπυρηνικό μετά το slackware).
Το 2007 έπεσε στα χέρια μου ένα dvd mandriva. Διάβασα κάποιες οδηγίες και το εγκατέστησα, αλλά λόγω έλλειψης χώρου στο σκληρό γρήγορα το έβγαλα... Μεσολάβησε ο στρατός, οπότε πια το 2008, που απολύθηκα έβαλα ADSL. Λέω GIMP, OpenOffice, Audacity, vlc... δε δοκιμάζω και linux... Είναι ασφαλές, ελεύθερο λογισμικό (ΕΛ/ΛΑΚ), είναι συμβατό με το hardware του Η/Υ μου χωρίς να χρειάζομαι ένα κάρο driver κι 200.000 επανεκκινήσεις, και αφού χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς εφαρμογές που προέρχονται από αυτό , γιατί να μην το δοκιμάσω..? Από το mandriva περασα στο kubuntu 7.10 και μετά είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία μέχρι να βρεθώ στο ubuntu9.10 σήμερα, πλήρως ανεξάρτητος από κάθε λογής "Παράθυρα" και "Πύλες"...
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kon_nos » 12 Δεκ 2009, 23:08

Δύο είναι οι λόγοι μου:
- Ελεύθερο λογισμικό. Ως φοιτητής και άνθρωπος, είμαι υπέρ ότι διατίθεται ελεύθερο για την καλυτέρευση της ζωής, και πάντα υποστηρίζω ότι προωθεί την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
- Περιέργεια.
Εγκατάσταση των OpenGL headers σε Ubuntu
«Tων πολλών επιδίωξη η Ηδονή, των εκλεκτών η Δόξα, των δ’ επιλέκτων η Αρετή» - Αριστοτέλης
Άβαταρ μέλους
kon_nos
dudeTUX
dudeTUX

IRC: kon_nos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Atlantios » 12 Δεκ 2009, 23:40

Άκουσα για το Linux πριν χρόνια όταν δηλ έκανε την κίνησή του ο Linus. Όμως πάντα ως απλός χρήστης δεν τολμούσα να μεταπηδήσω σε linux. Με έτρωγε η περιέργεια, έτσι πρόσφατα και ουσιαστικά δίχως να μου το προτείνει κανείς εγκατέστησα το ubundu και ασφαλώς ενθουσιάστηκα με την πρώτη. Στην συνέχεια προσπάθησα να τα εγκαταστήσω και στην δουλειά μα δεν κατάφερα να τρέξω τα επαγγελματικά προγράμματα που είναι δυστυχώς γραμμένα μόνο για windows,έτσι χρησιμοποιώ linux μόνο στο σπίτι.

1) Ασφαλώς ένας απ' τους λόγους είναι η φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού.
2) Πολλά δωρεάν προγράμματα
3) Μην το γελάτε τα παιχνίδια
4) Ταχύτητα, ασφάλεια, υποστήριξη
5) Γουστάρω την κοινότητα γενικά το επίπεδο που υπάρχει εδώ μέσα, ήθελα να ανήκω σ' αυτήν την ομάδα.
[spoiler]⇛ DESKTOP:
1 Panasonic TX - L32E5E 1920 x 1080
2 Ubuntu 13.10 Ελλ. 64 bit
3 Intel Core i7 CPU 860 2.80GHz ‖ RAM 8 GB ‖ ASUS INC. P7P55D PREMIUM
4 nVidia GF110 [GeForce GTX 560 Ti
5 eth3: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth2: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
Atlantios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 12 Δεκ 2009, 23:57

Για τον ίδιο λόγο που καφέ εσπρέσο αγοράζω «κοινοβιακό», από τους Ζαπατίστας και όχι illy...
Για τον ίδιο λόγο που αν τυχόν δω Άρσεναλ - Χ ομάδα Γ Αγγλίας, θα θέλω να κερδίσει η δεύτερη... (όχι, δεν είναι τα windows Άρσεναλ και το ubuntu Γ' Εθνική, στον αριθμό των οπαδών αναφέρομαι)
Με ελκύει το αντάρτικο, το διαφορετικό, το άγνωστο... Αν είναι και καλύτερο από το γνωστό, τι ενδοιασμό να έχει κανείς;

Α ναι, και για την κοινότητα!
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό c7p » 13 Δεκ 2009, 00:36

1) Λόγω της φιλοσοφίας του Linux και του ελεύθερου λογισμικού
2) Επειδή ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και μου αρέσουν οι πειραματισμοί :lol:
3) Ήθελα να παραμετροποιήσω το σύστημα μου στο έπακρο (κάτι που δεν έκανα γιατί στο linux έχω αρκετά υψηλές επιδόσεις και σταθερότητα)
4) Ήθελα να έχω όσο ποιο ασφαλές σύστημα γίνεται (να φανταστείτε πως συχνά από την πολύ την προστασία που είχα στα windows δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή :mrgreen: )
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 13 Δεκ 2009, 01:51

Βαριόμουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της εξηκοστής εγκατάστασης των windows98 first edition που έριξα ένα βλέφαρο στην άδεια χρήσης. Για κακή τους τύχη ήξερα αγγλικά και τη διάβασα ολόκληρη. Στο τέλος σου έδινε επιλογή (ναι ψεύδεται όποιος λέει ότι τα windows δεν σου δίνουν επιλογές)
α) συμφωνείς και συνεχίζεις
β) διαφωνείς και τερματίζεις την εγκατάσταση
Διαφώνησα και τερμάτισα. Αποπειράθηκα να να εγκαταστήσω ξανά την ίδια στιγμή και ξαναβρέθηκα ενώπιων του ίδιου διλήμματος, οπότε αναγκάστηκα να ξανασταματήσω καθώς και πάλι, οι «λογικοφανείς, καλογραμμένες και ομολογουμένως ευπαρουσίαστες» απαιτήσεις τους δεν με δελέασαν στο να τις ασπαστώ. Ως φοιτητής θετικής σχολής, μου καρφώθηκε στο μυαλό η ιδέα, ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο περιστατικό και αποτέλεσμα κακόβουλου ιού, αλλά θα συνεχιζόταν επ άπειρον. Οπότε έμεινα τελικά χωρίς υπολογιστή. Επειδή, όμως, ο γέρος μου είχε σκάσει καμιά πεντακοσαριά χιλιάδες καφετιά για τον Νέστορα (έτσι τον λέγανε τον Pentium3 μου), θα εκνευριζόταν πάραυτα αν κατέληγα στο να τον κάνω ράφι, με κίνδυνο περικοπών της μηνιαίας επιχορήγησής μου (ίσως το μόνο που πραγματικά φοβίζει έναν φοιτητή) :shock:
Ευθύς, άρχισα να ανασκαλεύω το πατάρι για ένα βιβλίο της σχολής που θυμήθηκα ότι μαζί είχε και ένα CD με ένα κόκκινο καπέλο πάνω που έλεγε ότι μπαίνει και σε υπολογιστές. Το βρήκα, το ξεσκόνισα, το έβαλα στον υπολογιστή και βουαλά, βρέθηκα μπροστά σε ένα μαύρο πράμα που αναβόσβηνε και που έλεγε login και παραπάνω μόστραρε ένα RedHat Linux 5.0.
Δεν μου άρεσε... δεν ήξερα τι να γράψω για να φύγει αυτή η μαυροντυμένη οθόνη... ούτε ποντίκι δεν είχε! Μπα, χαλασμένο θα είναι το CD λέω. Κάτι έπρεπε να γίνει και γρήγορα μάλιστα... τα περιθώρια στένευαν, όπου να' ταν κατεύθανε το αίσθημα με μια παντόφλα στο χέρι σε περίπτωση που έκανα λάθος επιλογή για το πως θα περάσω το βράδυ... Πετάχτηκα στο internet καφέ από κάτω, όπου είχε πάρει το μάτι μου κάτι περιοδικά με κάτι CD για υπολογιστές. Δεν μπορεί, έλεγα, κάτι θα υπάρχει εκεί μέσα που θα ξανακάνει το ποντίκι μου να δουλεύει... Βρήκα ένα που είχε μέσα τρία CD ακόμα στη ζελατίνα. Το ένα απ' αυτά είχε πάνω με μεγάλα γράμματα την ακαταλαβίστικη λέξη Linux, την ίδια που υπήρχε και στο CD της σχολής.

Παίρνω το περιοδικό, πάω στην κοπελιά στο ταμείο και ρωτάω πόσο κάνει. Α δεν κοστίζει μου λέει, είναι του καταστήματος. Απόρησα εγώ, είναι τρελοί αυτοί οι Αθηναίοι, σκέφτηκα. Αλλά τί με νοιάζει εμένα; Πήρα το περιοδικό με τα CD και έφυγα...
Αν η κοπελιά που δούλευε τότε στο net-cafe τυγχάνει να διαβάζει το παρόν post, οφείλω να της ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη που έκλεψα κατά λάθος το περιοδικό της. Πάντως, χάρη σ'αυτήν κατάφερα να ανοίξω καινούριους ορίζοντες... Για να πατσίσουμε μάλιστα, μπορεί να, αν θέλει να βάλει Ubuntu κι εγώ θα της λύνω τα προβλήματά της τσάμπα... :oops:
Πάντως, ο επίλογος, της περιπέτειας μου έκλεισε όταν βρέθηκα μπροστά σε μια όμορφη οθόνη που έγραφε CorelLinuxOS με ένα ποντίκι σαν ζωντανό που μπορούσα να το μετακινώ όπου θέλω :D

Σημείωση: Η τελευταία παράγραφος είναι πέρα για πέρα αληθινή. Τα πρώτα μου βήματα στο ελεύθερο λογισμικό τα έκανα με κλεμμένο CD, με άλλα λόγια ξεκίνησα ως πειρατής δλδ :roll:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων