Debian vs ubuntu

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Debian vs ubuntu

Δημοσίευσηαπό skoliX » 18 Αύγ 2010, 17:28

jemadux έγραψε:
linuxman έγραψε:
tolis_01 έγραψε:Εγώ στα υπέρ και στα κατά θα είχα:
- Απόλυτη open source ιδεολογία.

Δεν λες open source άλλα GNU/Linux distro αν και εδώ http://www.gnu.org/distros/free-distros.html δεν το βλέπω άρα δεν είναι και τόσο "καθαρό" όσο λένε κάποιοι .
Ένα πράγματι καθαρό και απόλυτα GNU/Linux είναι gNewSense, a GNU/Linux distribution based on Debian and Ubuntu.

τοτε ρε Λινουξμαν πως το λενε Debian Gnu / Linux

Ο όρος gnu στο debian έρχεται περισσότερο ως προς το μοντέλο ανάπτυξης της διανομής. Δηλαδή στηρίζεται περισσότερο στην κοινότητα σε αντίθεση με άλλες διανομές (π.χ. ubuntu, openSUSE κτλ) που στηρίζονται σε εταιρείες ( canonical και novell αντίστοιχα).
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο | Προγραμματισμός: τα βασικα για scriptακια | Αγγλικά: Μέτρια

Desktop ⇛ Intel pentium 4 3.00GHz ┃ Μνήμη: 512 MB ┃ Σκληρός δίσκος: 160 GB ┃ Ubuntu 9.10 (32bit

Laptop ⇛ sony vaio VGN-FS215S ┃ openSUSE 11.3 (32bit) ┃ backtrack4

my blog

το κάψιμο είναι επιλογή! ...skoliX
Άβαταρ μέλους
skoliX
punkTUX
punkTUX

IRC: skoliX
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bendersteed » 18 Αύγ 2010, 19:26

skoliX έγραψε:

Ο όρος gnu στο debian έρχεται περισσότερο ως προς το μοντέλο ανάπτυξης της διανομής. Δηλαδή στηρίζεται περισσότερο στην κοινότητα σε αντίθεση με άλλες διανομές (π.χ. ubuntu, openSUSE κτλ) που στηρίζονται σε εταιρείες ( canonical και novell αντίστοιχα).

Δηλαδή το Ubuntu δεν είναι διανομή GNU/Linux; http://en.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux_naming_controversy
Πώς σχετίζεται η κοινότητα με τον όρο GNU;
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛Arch 64bit@Compal Fl90
Προδιαγραφές ⇛ T8100 │ RAM 2GB │ NVIDIA 8600GT │ 4965 │ Bluetooth │ HD Audio │ TFT 15.4"
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
bendersteed
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό skoliX » 18 Αύγ 2010, 19:35

Είναι αλλά δεν το "διατυμπανίζουν" και τόσο.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο | Προγραμματισμός: τα βασικα για scriptακια | Αγγλικά: Μέτρια

Desktop ⇛ Intel pentium 4 3.00GHz ┃ Μνήμη: 512 MB ┃ Σκληρός δίσκος: 160 GB ┃ Ubuntu 9.10 (32bit

Laptop ⇛ sony vaio VGN-FS215S ┃ openSUSE 11.3 (32bit) ┃ backtrack4

my blog

το κάψιμο είναι επιλογή! ...skoliX
Άβαταρ μέλους
skoliX
punkTUX
punkTUX

IRC: skoliX
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jemadux » 18 Αύγ 2010, 20:08

περα απο αυτο ... εγω εβαλα ντεμπιαν και νομιζω οτι καλυτερο απο το ubuntu ... οσο για την stable καλη ειναι και αυτη αλλα στο μηχανημα μου δεν υποστιριζετε
για αυτο εβαλα testing :p
1 Γνώσεις Linux: ✅✅✅✔️✔️ ┃ Προγραμματισμού: ✔️✔️✔️✔️✔️ ┃ Αγγλικών: ✅✅✅✔️✔️
2 Debian Stable (en_US.UTF-8)
3 AMD Ryzen 5 2500U Radeon Vega Mobile Gfx ‖ RAM 16MiB ‖ Dell Inspiron 3585
4 Radeon Vega Mobile Gfx
5 Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jemadux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 19 Αύγ 2010, 10:53

Παιδιά το debian είναι λιγάκι δύσκολο αλλά όχι τόσο όσο νομίζουν μερικοί ..
άμα μάθεις το ubuntu το debian το ξέρεις σχεδόν όλο... (την εκάστοτε stable έκδοση)
Με το Ubuntu "βολεύεσαι" και μετά θέλεις τις πολυτέλειες του ubuntu
και ξεχνάς λιγάκι το Debian ...
αλλά για αυτό υπάρχει και το sidux

πχ το Sidux που είναι μια προσεγμένη έκδοση του εκάστοτε unstable debian ( που είναι αρκετά σταθερή χάρις στην κοινότητα)
οπότε έχεις συνεχώς update και δεν χρειάζεται να περιμένεις 6 μήνες για την καινούργια έκδοση ούτε 2++ χρόνια για την σταθερή του debian
οπότε έχεις όλα τα καλά του Debian
όλα τα νεότερα πακέτα
ουσιαστικά το Debian σε rolling release cycle ;)

Όπως και να έχει το Debian είναι το παλιότερο επιτυχημένο linux distro ( όπως και το Slackware) και μετά ακολουθούν τα άλλα
βασιζόμενο και διευθυνόμενο σε μια επιτυχής κοινότητα προγραμματιστών και χρηστών (~community driven )
και όχι διευθυνόμενο κυρίως σε μια εταιρεία όπως κάνει το Ubuntu...

Το κακό με το Ubuntu είναι ότι ότι αφού βασίζεται σε εταιρεία προσπαθεί ( και το κάνει )
και αλλάζει σύμφωνα με τα δικά της πιστεύω τα πακέτα (προγράμματα ) ώστε να είναι προσαρμοσμένα στο Ubuntu
χωρίς να βοηθάει τα άλλα projects κλπ κλπ
δημιουργώντας σιγά σιγά forks γνωστών προγραμμάτων που δεν είναι άμεσα ( η και ελάχιστα έως καθόλου)
με άλλες διανομές....
οποτε με λίγα λόγια το Ubuntu φτιάχνει το δικά του...

από την άλλη όμως το καλό είναι ότι είναι open source αυτά που φτιάχνει
και για όσο είναι open source δεν υπάρχει πρόβλημα
( :problem: παρόλο που απορροφάει ένα σημαντικό κομμάτι προγραμματιστών και bug tester κλπ από άλλες μεγαλειώδες ~community driven διανομές)
Βέβαια έτσι που το πάει θα καταλήξει
σε ένα νέο "είδος" linux branch
το οποίο φυσικά δεν είναι κακό, φτάνει μόνο να είναι OPEN SOURCE . ;)

May the source be with you :thumbup:
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 19 Αύγ 2010, 13:33

Ἔχοντας περάσει, μεταξὺ ἄλλων, καὶ ἀπὸ Debian, δὲν μπορῶ παρὰ νὰ συμφωνήσω μὲ τὸν sokoban4ever. Οὔτε στὴν ἐγκατάσταση ὑπάρχει δυσκολία οὔτε στὸ «σετάρισμα» (ἀναφέρομαι πάντα στὴν stable ἔκδοση). Ἁπλῶς λείπουν τὰ «καλούδια» π.χ. τοῦ Ubuntu-tweak ἢ τοῦ Ailurus (ἂν καὶ γιὰ τὸ τελευταῖο κάπου πῆρε τὸ μάτι μου ὁδηγίες γιὰ ἐγκατάσταση σὲ squeeze!), ἐνῶ εἶναι κομματάκι πιὸ χρονοβόρο τὸ στήσιμο non-free πακέτων, ἀλλὰ that's the idea, isn't it? Αὐτὸ ποὺ δὲν ξέρω εἶναι πὸσο ἀξιόπιστο καὶ χωρὶς κρασαρίσματα εἶναι τὸ sid (ὄχι sidux - δὲν μπορῶ τὸ KDE!), ἀφοῦ εἶναι γνωστὸ ὅτι σὲ αὐτὸ τὸν τομέα πάσχουν ὅλες οἱ rolling editions. Γιὰ κάποιον ποὺ θέλει νὰ δουλεύει στὸν ὑπολογιστή του καὶ ὄχι νὰ τὸν «ψάχνει» καὶ νὰ τὸν «στολίζει», νομίζω ὅτι ἀκόμα καὶ οὶ συχνὲς ἀλλαγὲς kernel παραεῖναι... Στὸ κάτω-κάτω, πόσο καιρὸ ἔκανε τὸ Debian νὰ περάσει στὴ σειρὰ 2.6 καὶ νὰ ἐγκαταλείψει τοὺς 2.4;
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 20 Αύγ 2010, 01:45

Το debian είναι μεράκι. Χωρίς να φτάσω στο σημείο να αποδεχθώ το μύθο που το χαρακτηρίζει δύσκολο, θα έλεγα ότι προϋποθέτει μια διάθεση ενασχόλησης, κοινώς δεν βρίσκω το λόγο να το βάλει κάποιος που θέλει απλώς να ανοίγει και να κλείνει τον υπολογιστή.
Μέχρι πριν ένα χρόνο που μετακόμισα, είχα σε ένα partition του laptop μου debian sid. Με την πάναργη δορυφορική σύνδεση που έχω τώρα το μέγεθος των ενημερώσεών του ήταν ένας μικρός εφιάλτης, οπότε και το έβγαλα, διότι sid χωρίς να αναβαθμίζεις συνέχεια τα πακέτα είναι άνευ νοήματος. Μόλις ο εκνευριστικός ΟΤΕ αποφασίσει να περάσει στην εμπορική διάθεση του wi max και να μας δώσει γραμμή (βλέπετε το πιλοτικό στην περιοχή μου είχε κλείσει και είχα αρκετές άλλες εκκρεμότητες που δεν μου άφηναν και πολλή διάθεση να ασχοληθώ με το πατροπαράδοτο σπορ του βυσματώματος) το sid θα επανέλθει.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jemadux » 03 Σεπ 2010, 02:05

βασικα το ubuntu βασιζεται στο debian testing και η κοινωτητα του ubuntu διορθωνει μερικα bugs το μονο που δεν ξερω ειναι αν τα διορθωμενα bugs απο την κοινωτητα του ubuntu επιστρφουν στην κοινωτητα του debian
4 Radeon Vega Mobile Gfx
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sparus » 03 Σεπ 2010, 02:59

Νομίζω πως το σωστό είναι να πηγαίνουν upstream (στα εκάστοτε projects και developers) και μετά από εκεί θα τα πάρουν όλες οι διανομές όπως και το debian.
Debian Squeeze (64bit)/ Ubuntu 10.10 (32bit)
AMD Athlon 64 (3200+) / Asus A8N5X / Gainward GeForce 6500 / 2GB DDR
Άβαταρ μέλους
sparus
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jemadux » 03 Σεπ 2010, 09:41

sparus έγραψε:Νομίζω πως το σωστό είναι να πηγαίνουν upstream (στα εκάστοτε projects και developers) και μετά από εκεί θα τα πάρουν όλες οι διανομές όπως και το debian.

αυτο εννοειται οτι ειναι πρεπον να γινετε αυτο αλλα το ερωτημα ειναι αμα γινετε
4 Radeon Vega Mobile Gfx
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση