έγραψε:Εμείς που το ξέρουμε ότι κλέβουν γιατί τους ξαναψηφίζουμε..;
Είναι τεράστια η κουβέντα και... κρατάω τα δάκτυλά μου για να μην την ανοίξω. Θα το κάνω εκ του πλαγίου και συνοπτικά, ελπίζοντας να μην δημιουργήσω κανένα φλέιμ, ας λυπηθούμε το τόπικ.
Από σύμπτωση 100% εξηγούσα σήμερα σε συζήτηση, γιατί εργοστάσιο που ήταν κάποτε κραταιά επιχείρηση (και κρατικό) έπεσε έξω. Ο συνομιλητής μου αναφερόταν σε κάποιους διευθυντές προ πολλών-πολλών ετών, που είχαν φάει χρήματα από προμήθειες κλπ. Θα συνέβη αυτό πιθανότατα, θα έφαγαν πράγματι, αλλά πόσα; Μερικά εκατομμύρια δραχμές της εποχής; Κάτι τέτοιο. Κακώς φυσικά και μακάρι να το είχαν πληρώσει. Αλλά δεν έπεσε από αυτό έξω το εργοστάσιο. Πώς να λειτουργήσει με κερδοφορία, όταν είχε 1,300 εργαζομένους (!) και παρόλα αυτά έπαιρνε πρόσθετο κόσμο, που μαζί με τους μόνιμους δούλευε υπερωρίες; Τότε η κυρίαρχη πολιτική άποψη ήταν «να δουλέψει ο κόσμος, να φάει ψωμί». Έπρεπε να μπορεί κανείς να βλέπει λίγο πιο μακριά, για να καταλάβει ότι το ψωμί αυτό κάποιος άλλος το πληρώνει και θα σταματήσει να το πληρώνει. Είχα δουλέψει και εγώ ένα μήνα κάποιο μακρινό καλοκαίρι και είχα βγάλει όσα χρήματα έβγαζε ο πατέρας μου έμπορος, σε τρεις μήνες. Τότε αυτό μου φαινόταν... μαγκιά, μικρό παιδί ήμουν, πού να καταλάβω ότι δεν υπάρχουν πουθενά δωρεάν χρήματα και κάθε τι κοστίζει. Με την κρίση στο συγκεκριμένο κλάδο τη δεκαετία του '80, το γιγαντιαίο λειτουργικό κόστος και ασφαλώς ορισμένες άστοχες επιλογές της διοίκησης, το εργοστάσιο πολύ γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπο με τεράστιες ζημιές που κάποια στιγμή το κράτος σταμάτησε να καλύπτει και το έκλεισε. Σήμερα δουλεύει με άλλους όρους και 450 εργαζόμενους -και πάλι δεν νομίζω ότι ανθεί οικονομικά. Δεν είναι το θέμα δημόσιο - ιδιωτικό, μπορεί κάλλιστα μια δημόσια επιχείρηση να πάει καλά και μια ιδιωτική να κακο-διοικηθεί και να κλείσει, το θέμα είναι (απαντώ στα αμέσως παραπάνω ποστ) ότι δεν φέρνουν μόνο οι κλοπές το φαλιμέντο. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι στην εξουσία θα κλέψουν, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, κάποιοι άλλοι καθόλου (ίσως μάλιστα, οι περισσότεροι καθόλου). Είδαμε ότι και ο Rokos πήρε χρήματα, είδαμε ότι πρόσφατα κάποιοι έβαλαν πολλά λεφτά στην τσέπη (ομόλογα, εκβιασμοί, Βατοπέδια, προμήθειες φαρμάκων κλπ.) αλλά όλα αυτά είναι ένα μικρό μικρό κλάσμα (<0.5%) του τεράστιου χρέους που έχει η χώρα και το οποίο δεν οφείλεται στις κλοπές αλλά στο ότι το κράτος και η οικονομία μας λειτουργούν οπισθοδρομικά και αντιπαραγωγικά.