από kzlazy » 08 Σεπ 2010, 20:38
Off topic:
Thanks. Είναι παιδική μου αγάπη κυρίως για το χαλαρό και απροβλημάτιστο ύφος του, στο οποίο πάντα ήθελα να μοιάσω, ανεπιτυχώς...
Φυσικά, για τον καθένα από εμάς, η προσωπική εμπειρία είναι κάτι που αξίζει παραπάνω από οτιδήποτε και να σου λένε τρίτοι, για καλό ή για κακό. Απλά για το ρου της συζήτησης να πω τα εξής:
Αυτό που έχω καταλάβει ότι έχει μεγάλη αξία στο Arch είναι να μην είναι κανείς τσιγγούνης στο root partition κατά τον αρχικό καθορισμό των κατατμήσεων. Ο οδηγός λέει ένα νούμερο, αλλά πρέπει να σου πω ότι ανάλογα με τις εφαρμογές και τα εργαλεία που θα χρειαστείς αν ο δίσκος το επιτρέπει θέλει μια λάσκα. Δεν μιλάω για υπερβολές. Στο ένα laptop έχω αφιερώσει 10 gb και στο άλλο 15. Τελικά και τα δύο έχουν σταθεροποιηθεί κάτω από τα 7 gb. To point είναι ότι αν αφήσεις μια τέτοια λάσκα δεν χρειάζεται να συντηρείς τίποτα ιδιαίτερο. Ο όγκος οφείλεται στο ότι υπάρχει cache για την περίπτωση που θα κάνεις downgrade. Το καθάρισμα της cache από τα περιττά είναι μια εντολή (pacman -Sc, ως υπερχρήστης) ενώ με μια άλλη (pacman -Scc, ως υπερχρήστης) μπορείς να εξαφανίσεις ακόμα και το «σωσίβιό» σου, αν είσαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί. Τους παλιούς kernels ξέρεις ήδη από εδώ πως να τους διώχνεις από το δίσκο. Ε, αυτό είναι όλο.
Με αυτά και με αυτά (και με τίποτα παραπάνω), απλά κάνεις upgrade, καθαρίζεις την cache και που και που αδειάζεις τους kernels. Οταν θα έχεις εγκαταστήσει όλα όσα σου χρειάζονται το σύστημα δεν διογκώνεται πια... Εχω ήδη πλησιάσει 9-10 μήνες χρήσης και δεν έχω βρει κανένα πρόβλημα (μιλάω για απλή οικιακή χρήση χωρίς πολλά πολλά παρελκόμενα) ή απρόοπτο.
DISCLAIMER : Αν καμιά φορά επεκτείνομαι post-άρω όταν βλέπω post για το Αrch, είναι γιατί μέσα από τη δική μου εμπειρία βλέπω ότι έχει λίγο παρεξηγηθεί ο βαθμός δυσκολίας του (και αυτό χωρίς να έχω μεγάλη ενασχόληση με Η/Υ ή προγραμματισμό, αλλά απλά λίγη υπομονή με το διάβασμα).
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800