windows vs linux

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: windows vs linux

Δημοσίευσηαπό Mitsakos » 28 Οκτ 2010, 22:46

Kabamaru22 έγραψε:Ευχαριστώ παίδες για τις απαντήσεις.Γιατί σε κάποια στιγμή άρχισα να τον πιστεύω.
Ωστόσο οκ...ανάλογα την δουλειά που κάνουμε. :thumbup:

Να πιστεύεις τη κρίση σου και τα μάτια σου. Κανέναν άλλο.
Γνώσεις ⇛ Linux: Not bad ┃ Προγραμματισμός: Λίγο┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ 18.04 LTS x64
Προδιαγραφές ⇛ SONY VAIO VGN-NW21EF & DELL Inspiron 15 Series
>>Οδηγοί-How To-Tutorials<< && >>Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους<<
Άβαταρ μέλους
Mitsakos
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jim137 » 29 Οκτ 2010, 08:03

Kabamaru22 έγραψε:Ένα παιδί πληροφορικάριος μου λέει συνέχεια ότι για home user καλύτερα windows.Μου λέει ότι τα windows είναι καλύτερα και συνέχεια μου αναφέρει <<συμβατότητα>>.

Καλλίτερα από τι??
συμβατότητα?
με εφαρμογες που ειναι για παράθυρα :?:
με υλικό ??
με τι?
δεν συγκρίνετέ κάτι τόσο γενικά :!:
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛GNU/Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος┃ Αγγλικά: Σκράπας
Ubuntu 12.04 (el_GR.UTF-8),
Intel Atom CPU D525 1.80GHz ‖ RAM 3945 MiB ‖ Intel D525MW -
Intel N10 Family Integrated Graphics Controller [8086:a001] (rev 02)
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06)
Άβαταρ μέλους
jim137
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jim137
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panligo » 29 Οκτ 2010, 12:28

Και τα δύο λειτουργικά συστήματα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Όσον αφορά τον ισχυρισμό που έκανε ο φίλος σου ότι για home users τα windows είναι καλύτερα δεν συμφωνώ.
Θεωρώ πως για home users το ιδανικό λειτουργικό είναι linux. Έχω γνωρίσει αρκετά άτομα που απλά χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους για μουσική, βίντεο, παιχνίδια και για καμία εργασία στην σχολή τους. Τα άτομα αυτά όμως δεν ξέρουν και πολλά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ορισμένοι μάλιστα δεν ξέρουν πως να εγκαταστήσουν η να αφαιρέσουν ένα πρόγραμμα από τον υπολογιστή τους και φωνάζουν έναν ποιο γνωστικό από αυτούς σε τέτοιες περιπτώσεις. Για να μην πω πως αντιδρούν στην λέξη antivirous που συνέχεια την ακούν αλλά δεν ξέρουν τι είναι και τι κάνει.
Για όλα όσα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής νομίζω πως η καλύτερη επιλογή είναι το linux. Το κύριο του μειονέκτημα είναι στον τομέα των παιχνιδιών αλλά και αυτό αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά.
Άβαταρ μέλους
panligo
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό PaNick » 29 Οκτ 2010, 15:32

nbagi έγραψε:Δεν ξέρω τι λέει ο φίλος σου, αλλά εγώ σαν home user ξέρω:
Με τα windows
- Να χρειάζεται για να περιηγηθώ στο διαδίκτυο, εξαπύρινο επεξεργαστή και 8giga μνήμη στα 1066,

κάποιο πρόβλημα πρέπει να ΄χες γιατί εγώ με P4 512 MB μια χαρά τρέχουν τα XP sp3. Μήπως ήταν "σπασμένα";
nbagi έγραψε:- Να καταναλώνει το λειτουργικό στον δίσκο 20giga και η μνήμη τα 1g (με την έναρξη)

περίεργο γιατί εγώ είχα 512 ΜΒ RAM και άνοιγα και IE
nbagi έγραψε:- Nα περιμένω 2-5 λεπτά να ανοίξει ο υπολογιστής,

αυτό πρέπει να ΄χε να κάνει με το τι του ΄χες βάλει να ξεκινάει όταν ανοίξει. Στο δικό μου - που ΄ναι μέτριο, εδώ στη δουλειά - κάνει 20"
nbagi έγραψε:- Να τον ανοιγοκλείνω σε κάθε αναβάθμιση,

"home user" δεν είπαμε; Απ΄ αυτούς που δεν χρειάζονται 24 χ 7 δλδ σα να λέμε;
nbagi έγραψε:- Να του κάνω επανεγκατάσταση λειτουργικού κάθε εξάμηνο γιατί σέρνεται,

πρέπει να 'σαι πιο προσεκτικός με το τι προγράμματα βάζεις στον Η/Υ σου. Είναι σα να λες βάζω βενζίνη μαζί με λάδι τηγανίσματος και κάθε 1000 χλμ θέλει καθάρισμα ο ψεκασμός!
nbagi έγραψε:- Να χάνω τα αρχεία μου σε μια στραβή...

δεν υπάρχει λειτουργικό που να μπορεί να στο εξασφαλίσει αυτό. Η λύση λέγεται backup!
nbagi έγραψε:- Να μην μπορώ να τον προσαρμόσω βάση των αναγκών μου και της αισθητικής μου

περί ορέξεως...
nbagi έγραψε:- Nα έχω ιούς και spyware , δηλαδή να επιβαρύνω το σύστημα μου με κάποιο anti virus και antispyware, να ψάχνω κάθε λίγο και λιγάκι ποιο από αυτά είναι το καλύτερο, και χρειάζεται να τα πληρώσω

δλδ το αυτοκίνητό σου δεν το επιβαρύνεις με αυτόματες κλειδαριές και συναγερμούς; Τι να κάνουμε σ΄ αυτό τον κόσμο ζούμε. Ξέρεις κανά λειτουργικό που a-priori να μην έχει ιούς; Πάρτο κι ανάποδα και πες μου αν έχεις δει παρόμοια υποστήριξη σαν αυτή της Microsoft τώρα...
nbagi έγραψε:- Να χρειάζεται για να κάνω κάποια εγκατάσταση λογισμικού ή οδηγού συσκευής και να περιμένω καμιά ώρα,

ανάλογα την εγκατάσταση - τι δουλειά έχει το λειτουργικό μ΄ αυτό;
nbagi έγραψε:Με το linux
- Μπορώ και τα τρέχω σε μηχάνημα P4 1,2 512mb, άνετα αβίαστα αβάδιστα εχέμυθα αβασάνιστα να βλέπω youtube
- Να πατάω το κουμπί και σε 30 δευτερόλεπτα το πολύ να κάνω την δουλεία μου,
- Να ξέρω ότι δεν θα με πουλήσει ποτέ ότι και να κάνω ή να κάνουν οι άλλοι, Μετά από συνεχόμενες 4-5 διακοπές ρεύματος με ένα τσεκάρισμα στον σκληρό από livecd δεν έχασα ούτε και την τρέχων εργασία μου.
- Να τοποθετώ (από την πρώτη φορά) την κάμερα και να κατεβάζω τις φωτογραφίες μου με ένα κουμπί
- Επίσης και τον εκτυπωτή. Να μην σου πω και για τον δικτυακό εκτυπωτή-φωτοτυπικό που έχουμε στην δουλειά και το ubuntu τον είδε με την μία ενώ για τα XP και Vista κάναμε παπάδες για να τον εγκαταστήσουμε και δεν δουλεύει κάποιες φορές.
- Βάζω όσα προγράμματα θέλω και δεν βαραίνει
- Ανοίγω όσα προγράμματα και παράθυρα θέλω και να μην κολλάει. Σε μηχάνημα Core2duo 2,13 2g, σε εικονικές μηχανές (2) έτρεχα vista και xp ταυτόχρονα ενώ έπαιζα αρχείο βίντεο 720p με τον mozzila και το openoffice ανοιχτά! Για κάντο αυτό σε vista με ίδιο μηχάνημα και άμα δεν βγει από την οθόνη ο balmer να σε βρίσει...
- Όλα τα προγράμματα να λειτουργούν με την ίδια λογική και αισθητική, και όχι όπως του αρέσει του κάθε προγραμματιστή
- Να είναι πλήρως εξελληνισμένο αυτό και τα προγράμματα του, μέχρι και διορθωτή κειμένου έχει!
Στο μόνο που μου την σπάει είναι η συμβατότητα με κάποια hardware, που γι' αυτό δεν φταίει το linux αλλά οι εταιρίες που τα παράγουν. Τώρα όμως που η google με το chrome OS θα μπει στα netbook και στα tablet pc θα σου πω εγώ... θα παρακαλάνε όπως έγινε και με τα smart phones.
PaNick
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 29 Οκτ 2010, 15:45

@ PaNick
κακά τα ψέμματα, πρακτικά το linux δεν έχει ιούς, σε αντίθεση με τα windows που βράζει ο τόπος. Και τα αντιϊικά (τι λέξη !) πιάνουν μόνο τους μισούς περίπου ιούς, σύμφωνα και με τις ίδιες τις εταιρίες (μη μου ζητήσεις λινκ, δεν το έχω πρόχειρο :-) αλλά έτσι είναι).
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 29 Οκτ 2010, 15:55

ftso έγραψε:Κατά 90% δεν το έχουν δουλέψει πέραν των μερικών ωρών και μόνο για συγκεκριμένες λειτουργίες.

+1 :)

Kabamaru22 έγραψε:Ωστόσο οκ...ανάλογα την δουλειά που κάνουμε. :thumbup:

Αυτό που προσελκύει καινούργιους χρήστες στο Linux είναι:
α) η τιμή.
β) η θέληση τους να ψαξουν για να βρουν απάντηση στο πρόβλημα τους.
γ) η θέληση τους να ρωτήσουν όταν δεν βρίσκουν κάτι.
δ) η θέληση τους να βοηθήσουν και να καταγράψουν μια διαδικασία για άλλα άτομα.
ε) η θέληση τους να δώσουν κάτι σε χρηματική αξία όταν δουν κάτι καλό.

Το (δ) και το (ε) δεν είναι και τόσο σημαντικό, αλλά είναι θέμα κουλτούρας και αξιών -- δεν είμαι φιλόσοφος. :)

Αν το (α) τους προσελκύσει, το (β) θα απωθήσει το 90% των ατόμων αυτών και θα τους αφήσει με κακές εντυπώσεις. Το (γ) είναι η "backup" λύση που κάθε τόσο ο καθένας μας στο linux θα χρειαστεί.

Τώρα για το (γ) βέβαια είναι και το θέμα του εγωισμού («Είμαι expert και θέλω να το κάνω μόνος μου»). Ακόμη κι όταν τους δείξεις άλλο/εναλλακτικό τρόπο για να κάνουν τη δουλειά τους, πάλι δε θα σε ακούσουν. Εκεί σταματάς.

Αν θέλεις να προβληματίσεις το φίλο σου, ρώτησε τον τι προγράμματα χρησιμοποιεί στο Windows, κι αν ξέρει ποια από αυτά είναι ή είχαν βάση σε προγράμματα ελεύθερου κώδικα. Και πόσα κοστίζουν τα Windows προγράμματα. Και πόσα θα κόστιζαν αν όλοι αυτοί που αγοράζουν προσωπικό license έκαναν δωρεά σε μια ομάδα προγραμματιστών για να φτιάξουν το ελεύθερο αντίστοιχο πρόγραμμα. :)

Η απάντηση μου βρίσκεται εδώ.

Θα βρεις κι άλλες τέτοιες ερωτοαπαντήσεις εδώ: Σχετικά με ΕΛΛΑΚ και Linux
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nbagi » 03 Νοέμ 2010, 21:39

PaNick έγραψε:κάποιο πρόβλημα πρέπει να ΄χες γιατί εγώ με P4 512 MB μια χαρά τρέχουν τα XP sp3. Μήπως ήταν "σπασμένα";

Πληρωμένα! 100,00€ για να κάνει τα βασικά...

PaNick έγραψε:περίεργο γιατί εγώ είχα 512 ΜΒ RAM και άνοιγα και IE

Όταν είχες 512ram και άνοιγες IE μάλλον δεν υπήρχαν τα flash αρχεία.

PaNick έγραψε:αυτό πρέπει να ΄χε να κάνει με το τι του ΄χες βάλει να ξεκινάει όταν ανοίξει. Στο δικό μου - που ΄ναι μέτριο, εδώ στη δουλειά - κάνει 20"

Για XP θα μιλάς μάλλον, γιατί για να ανοίγεις τον υπολογιστή σε 20'' με Vista ή 7 πρέπει να έχεις 16πύρινο.

PaNick έγραψε:πρέπει να 'σαι πιο προσεκτικός με το τι προγράμματα βάζεις στον Η/Υ σου. Είναι σα να λες βάζω βενζίνη μαζί με λάδι τηγανίσματος και κάθε 1000 χλμ θέλει καθάρισμα ο ψεκασμός!

Έχεις δίκιο εκτός από το antivirus δεν πρέπει να βάζουμε τίποτα άλλο στα windows. Το wordpad και η πασιέντζα είναι αρκετά!

PaNick έγραψε:ανάλογα την εγκατάσταση - τι δουλειά έχει το λειτουργικό μ΄ αυτό;

πχ1. το pc (προ-εγκατεστημένα Vista) μου έκανε 10 λεπτά για την εγκατάσταση των οδηγών και του λογισμικού του εκτυπωτή μου. πχ2 Ένα ελαφρύ πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων (πχ vlc) στα windows είναι 19mb, το ίδιο πρόγραμμα μαζί με τα υπόλοιπα είναι το πολύ 10mb. Το ίδιο είναι;

PaNick έγραψε:δλδ το αυτοκίνητό σου δεν το επιβαρύνεις με αυτόματες κλειδαριές και συναγερμούς; Τι να κάνουμε σ΄ αυτό τον κόσμο ζούμε. Ξέρεις κανά λειτουργικό που a-priori να μην έχει ιούς; Πάρτο κι ανάποδα και πες μου αν έχεις δει παρόμοια υποστήριξη σαν αυτή της Microsoft τώρα...

Πλάκα μου κάνεις! Αυτοί ρε σε κοιτάνε στις τσέπες... Σιγά να μην άξιζαν 100,00€ τα XP και ΟΕΜ μάλιστα για να μου έχει πασιέντζα, ούτε dvd +30€, ούτε nero +20€, ούτε antivirus +20€ το χρόνο, wordpad NAI!

Χωρίς πλάκα φίλε PaNick καμία σχέση... το ένα τρέχει σε υπερυπολογιστές, servers, desktop, laptop, netbook, tablet pc, smart phones, mobiles, media centers, Internet TV, sat & mpeg4 receivers και το άλλο δεν πάει βήμα. Απλά ο κόσμος δεν ξέρει, γιατί αν ήξερε ο κόσμος θα ήταν αλλιώς...
Οχ! σας αφήνω τώρα γιατί to pc μου έπαθε Kernel panic! :shh:
Linux: Χρήστης / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Ubuntu 13.10
Dell inspiron 7537 i5
Άβαταρ μέλους
nbagi
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 03 Νοέμ 2010, 21:46

Ωχ! Του φωστήρα που σπρώχνει τα παράθυρα του Μπιλάκου αφιερώνω το ακόλουθο:
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Voet » 03 Νοέμ 2010, 21:49

Ναι .Windows . Αυτά τα περιβόητα "λογισμικα" που στην τελική δεν αξίζουν ούτε μια.Είμαι μικρός ακόμα , παω γυμνάσιο και δεν ξέρω από υπολογιστές πολύ αλλα πριν 3 χρονια θυμάμαι που πήρα το παλιό PC του αδερφού μου με windows ΧΡ θυμάμαι τα είχα διαλύσει όλα είχα αναγκαστεί να φτιάξω το PC τρις φορες γιατί μια είχαν ιούς την άλλη τα είχα τιγκάρει και κόλλαγαν.Κάθε τρις μήνες σκαφτόμουν να κανω format να τα πετάξω όλα και να αρχίσω από την αρχή.Μια μέρα ένας φίλος μου είπε ότι έχει ubuntu, έκατσα το έψαξα ,έμαθα και τα έβαλα έσβησα τελείως τα windows και άρχισα το ubuntu.Πρώτα από όλα το καλο ήταν ότι ήταν free .Θα μου πεις και τα windows free ήταν αφού μπορώ να τα κατεβάσω πειρατικά αλλα από την στιγμή που είναι πειρατικά δεν μπορείς να κανεις updeats κτλπ.Στην αρχή με το ubuntu εντυπωσιάστηκα με το ουμπούντου softwere center.Ήταν ότι πιο απλό ,πάταγες ένα κουμπί και είχες ότι πρόγραμμα ήθελες.Aργησα να μπω στη "λογική" των linux που ακόμα προσπαθώ να μπω.Έμαθα πολλά από εντολές που χρησιμοποιούσα στο terminal που με το αντίστοιχο DOS των windows ούτε καν το είχα αγγίζει .Το μονο πρόβλημα που υπαρχει με ubuntu και γενικότερα με το linux είναι ότι δεν υποστηρίζουν παιχνίδια.Εκεί αναγκαστικά να χρησιμοποιήσω windows και είναι ο μονος λόγος που τα χρησιμοποιώ.Πιστεύω τα ουμπούντου είναι καλύτερα από τα windows άμα δεν θες να παίξεις παιχνίδια.Είναι πιο απλά και βολικά αρκεί να μπεις στην λογική.Επίσης πια έχω μπει στην λογική τις κοινότητας δηλαδή άμα έχω ένα πρόβλημα μπαίνω στο forum και το βρίσκω και μέσα από αυτή την διαδικασία έχω πάρει εμπειρία και μαθαίνω κάθε φορα και και περισσότερα.Η πλακα είναι ότι στο σχολειό και γενικότερα στην περιοχή που μένω κανεις δεν έχει ουμπούντου μονο εγώ και ο αδερφός μου γιαυτο σε κάθε διάλειμμα τσακωνόμαστε με τους φίλους μου για το πιο λογισμικό είναι καλύτερο και κάθε φορα προσπαθώ να τους πίσω να βάλουν ubuntu....ακόμα προσπαθώ
Αυτά για την εμπειρία μου με το ubuntu και τα windows.
1 Γνώσεις → Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Μέτριος
2 Λειτουργικά → Ubuntu 11.04 natty 32bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 2.6.38-8-generic
3 Προδιαγραφές → Intel Pentium 4 CPU 3.00GHz ‖ RAM 1506 MiB ‖ ASUS INC. P5GD1 PRO
Άβαταρ μέλους
Voet
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 03 Νοέμ 2010, 22:36

Το πειρατικό λογισμικό μπορεί να είναι τζάμπα, αλλά δεν παύει να είναι κλεμμένο.

Κι άλλο το free as in free beer κι άλλο το free as in freedom. ubuntu και ξερό ψωμί και καμιά ελιά άμα λάχει να 'ούμ'! :lol: Τώρα για τους ιούς και το συχνό φορμάτ ή το φόρτωμα με προγράμματα, στο χέρι σου είναι να τα αποφύγεις. Εγώ είχα 5 χρόνια το σύστημά μου με ΧΡ καθαρό μέχρι που ήρθε μια μέρα ο κουμπάρος ο καταστροφέας με το στικάκι με τραγούδια κλπ. αλλά μολυσμένο. Άμα δεν πάθεις δεν μαθαίνεις πάντως. Κι απ' αυτή την άποψη βάζεις ubuntu και ξεμπελιάζεις! :geek: :ugeek: :mrgreen: :D :angel:
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων