Τι τραβάει έναν χρήστη, να γίνει χρήστης Ubuntu;

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Τι τραβάει έναν χρήστη, να γίνει χρήστης Ubuntu;

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 10 Σεπ 2012, 22:13

adem1 έγραψε:Ίσως θεωρηθεί χαζό αυτό που γράφω, γιατί είναι απόψεις φίλων μου που τους έχω βάλει υομπούντου. Είναι χρήστες γιούνιτι να διευκρινίσω, και μάλιστα αρκετό καιρό εδώ και ένα χρόνο. Λέω ότι ίσως θεωρηθεί χαζό γιατί είναι απόψεις ατόμων που δεν έχουν καμία τεχνική γνώση πάνω σε όλο αυτό, αλλά μου εξέφρασαν τις επιθυμίες τους για το λειτουργικό που τους έβαλα με πολύ απλά λόγια.
Η συζήτηση έγινε χθες αργά και την ξεκίνησα με αφορμή μιας φράσης που πέταξε ένας για το πόσο ωραίο είναι το λειτουργικό της apple, για την εμφάνιση μίλαγε, συμφώνησαν όλοι τους.
Τότε έκανα την ερώτηση, τι ακριβώς δεν τους αρέσει; τι δεν θεωρούν "όμορφο"; (Προσωπικά θεωρώ πολύ όμορφο το unity). Στην αρχή κολλήσανε και δεν μπορούσαν να εκφράσουν τι ακριβώς ήταν αυτό που τους χάλαγε, μετά από σκέψη μου είπαν από κοινού, ότι ναι μεν είναι ωραίο το γραφικό του περιβάλλον(Unity) αλλά το υπόλοιπο λειτουργικό δεν είναι προσεγμένο. Εννοούσαν ότι δεν υπάρχει μια ομοιομορφία με τα προγράμματα. Ας πούμε ο player που έχει προεγκατεστημμένο (Rythmbox) δεν ταιριάζει καθόλου με την υπόλοιπη εμφάνιση ή το libre office. (Αυτό τους έχει μείνει από τα windows). Εκεί τους διευκρίνισα ότι δεν "φτιάχνει" η canonical τα προγράμματα που είναι προεγκατεστημμένα, ώστε να ταιριάζουν με το υπόλοιπο, αλλά τα παίρνει από τρίτους που εθελοντικά τα έχουν κάνει και ότι είναι θέμα επιλογών του χρήστη το τι θα βάλει στο μηχάνημά του. Αυτό θεωρήθηκε απροσεξία και προχειροδουλειά, γιατί δεν νοιάζεται κανείς, δηλαδή αφού έχουμε το έτοιμο δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να το τροποποιήσουμε ώστε να ταιριάζει με το γραφικό περιβάλλον και να έρχεται κατευθείαν με την εγκατάσταση. Μου φάνηκε πολύ λογικό.
Εσείς τι λέτε θα πρεπε να κινηθεί προς τα κει το λειτουργικό; Να έχει προεγκατεστημμένα προγράμματα τροποποιημμένα στα μέτρα του ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ωραίο;
Να ξαναπώ πως μιλούσαν για εμφάνιση και τίποτα άλλο καθώς είναι πολύ εντυπωσιασμένοι από την τωρινή τους απόδοση των μηχανημάτων τους σε σχέση με τα παραθύρια που είχαν πριν.

Σε αυτή την περίπτωση τους παρεπέμπεις εδώ http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=60&t=7097&http για να μάθουν κάποια πράγματα για το ελεύθερο λογισμικό. Δεν ασχολούμαστε με το linux για λόγους design. Αυτό είναι ελάσσονος σημασίας.
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 10 Σεπ 2012, 22:19

adem1 έγραψε:Τι τραβάει έναν χρήστη, να γίνει χρήστης Ubuntu;

Πιστεύω για έναν νέο χρήστη, το θέμα της εμφάνισης και της ομορφιάς του περιβάλλοντος, έχει μεγάλη σημασία. Και θα συμφωνήσω ότι το Unity είναι πανέμορφο. Σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός νέου χρήστη.

Eγώ αυτή τη στιγμή, αν ήμουν χρήστης Windows και έβλεπα για πρώτη φορά το Ubuntu 12.04 ή 12.10 σε ένα από τα video-παρουσιάσεις που κυκλοφορούν, θα έκανα ενέργειες να το εγκαταστήσω την ίδια στιγμή.

Αυτό που δεν μου αρέσει εμένα σε θέμα εμφάνισης, είναι η πλειοψηφία των GTK θεμάτων (Αmbiance κ.α.), θεωρώ πως δεν έχουν "καλή" συμμετρία και ομοιομορφία και πως θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο όμορφα. Σε αντίθεση με το default θέμα τoυ Linux Μint για παράδειγμα, που το βρίσκω υπέροχο.

Για την σύγκριση με το OS X, γνώμη μου είναι πως με τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις του, είναι πολύ πιο όμορφο από το Ubuntu, αλλά το Ubuntu, έχει την δυνατότητα να γίνει αυτό πολύ πιο όμορφο από το OS X μετά από tweaking.
Σε default κατάσταση, οι ρυθμίσεις του OS X, δηλαδή τα wallpapers, το panel, τα χρώματα, τα παράθυρα, το ποντίκι και διάφορα άλλα, δίνουν καλύτερη εικόνα εμφάνισης από την default του Ubuntu και σχηματίζουν ωραίες αντιθέσεις.
Και το παραπάνω σε συνδιασμό με τον minimal σχεδιασμό των Mac υπολογιστών (φορητών και σταθερών), σχηματίζουν μία πιο προσεγμένη και και όμορφα δεμένη εμφάνιση γενικότερα, στα δικά μου μάτια.
Το θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό.

Νομίζω επίσης, πως το Unity με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης σε θέματα εμφάνισης και μπορεί να γίνει πολύ πιο όμορφο από το OS X.
Έχω δει στιγμιότυπα από επιφάνειες εργασίας του Ubuntu και έχω πάθει πλάκα, σε σημείο να προσπαθώ για ώρες να κάνω και το δικό μου έτσι.
Μικρές λεπτομέρειες στην εμφάνιση μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Off topic:
Για παράδειγμα, κάτι που είδα εγώ πρόσφατα και είπα "πρέπει να το κάνω και εγώ οπωσδήποτε", αφορά το σχήμα των κουμπιών στον launcher. Kανονικά είναι "τετραγωνισμένα" με καμπύλες στις γωνίες και ευθείες για πλευρές, ενώ τώρα μου αρέσει πιο πολύ το σχήμα τους, με κανονικες γωνίες και καμπυλωτές πλευρές:

EDIΤ: Στο imagebin φαίνεται τεράστια. :?
Τελευταία επεξεργασία από eliasps και 11 Σεπ 2012, 02:02, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό adem1 » 10 Σεπ 2012, 23:05

eliasps έγραψε:Για την σύγκριση με το OS X

Επίσης πιστεύω πως δεν μπορεί να γίνει kal;h σύγκριση με το osx γιατί παίζουν μεγάλο ρόλο και οι οθόνες που έχουν τα mac.
Pc1
3 Intel Core i5-3317U CPU @ 1.70GHz ‖ RAM 5856 MiB ‖ ASUS S56CA
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 0a)
Pc 2
3 Intel Core2 CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 3962 MiB ‖ FOXCONN P45A01
4 ATI RV730XT [Radeon HD 4670] [1002:9490]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
adem1
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: adem1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 10 Σεπ 2012, 23:28

έγραψε:Σε default κατάσταση, οι ρυθμίσεις του OS X, δηλαδή τα wallpapers, το panel, τα χρώματα, τα παράθυρα, το ποντίκι και διάφορα άλλα, δίνουν καλύτερη εικόνα εμφάνισης από την default του Ubuntu και σχηματίζουν ωραίες αντιθέσεις

Το kubuntu το έχεις δει;

1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 10 Σεπ 2012, 23:35

sotos21 έγραψε:Το kubuntu το έχεις δει;

To 'χω δει ναι, αλλά δεν μπορώ να το συνηθίσω. Δεν έχω προσπαθήσει και πολύ βέβαια γιατί το πήρα με κακό μάτι όταν το πρωτοδοκίμασα. Μάλλον φταίει η δύναμη της συνήθειας.
Είναι εύκολο όσον αφορά customizing;

adem1 έγραψε:Επίσης πιστεύω πως δεν μπορεί να γίνει kal;h σύγκριση με το osx γιατί παίζουν μεγάλο ρόλο και οι οθόνες που έχουν τα mac.

Σωστός!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Σεπ 2012, 23:37

Εντελώς υποκειμενικά, συμφωνώ ότι η default εμφάνιση του ubuntu έχει βελτιωθεί πολύ, νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει και καλύτερη. Η πορεία του πάντως, πάντα όσον αφορά την εμφάνιση, είναι από έκδοση σε έκδοση προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όσον αφορά στο Kubuntu που αναφέρθηκε, ναι είναι ή μπορεί να γίνει πανέμορφο, αλλά εν πάσει περιπτώσει ήθελα πραγματικά να ήξερα ποιος είναι αυτός στο KDE που έχει αυτό το κόλλημα με το γκρι φόντο στα παράθυρα, που μου θυμίζει windows 98. To κάνεις ότι θες βεβαίως, αλλά το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι ένα βαρετό γκρι-μπλε.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 11 Σεπ 2012, 00:01

dim459 έγραψε:Όσον αφορά στο Kubuntu που αναφέρθηκε, ναι είναι ή μπορεί να γίνει πανέμορφο, αλλά εν πάσει περιπτώσει ήθελα πραγματικά να ήξερα ποιος είναι αυτός στο KDE που έχει αυτό το κόλλημα με το γκρι φόντο στα παράθυρα, που μου θυμίζει windows 98. To κάνεις ότι θες βεβαίως, αλλά το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι ένα βαρετό γκρι-μπλε.

Νομίζω το γκρι φόντο στα παράθυρα είναι πολύ όμορφο. Αρκεί να το ταιριάξεις με το υπόλοιπο περιβάλλον.
Εντάξει, δεν νομίζω ότι θυμίζει Windows 98, γιατί πέρα από το χρώμα, υπάρχουν βελτιώσεις στον σχεδιασμό, εφέ σκιών, αποχρώσεων του γκρι και άλλα, που δίνουν μία πιο μοντέρνα εικόνα.
Αλλά όπως πολύ σωστά είπες, το θέμα της εμφάνισης είναι υποκειμενικό. Όπως αρέσει στον καθένα.

Εμένα το μόνο GTK θέμα που μου αρέσει κάπως, είναι αυτο, παρόμοιο με το Ambiance και πιο σκούρο:

Πέρασα πολύ ώρα για να το φτιάξω, γιατί δεν το βρήκα έτοιμο.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 11 Σεπ 2012, 00:17

έγραψε:Αλλά όπως πολύ σωστά είπες, το θέμα της εμφάνισης είναι υποκειμενικό. Όπως αρέσει στον καθένα.

Ακριβώς έτσι είναι.
Με τα δικά μου κριτήρια και επειδή μιλάμε για default κατάσταση, η σειρά που δίνω είναι α) mac β) kubuntu γ) mint δ)win 7....... ubuntu..
Αλλά ευτυχώς μιλάμε για linux, που επειδή είναι τόσο εύπλαστο(όχι μόνο στην εμφάνιση) και επειδή το ubuntu συγκεκριμένα έχει την καλύτερη κοινότητα είναι για εμένα η απάντηση στο αρχικό post.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 11 Σεπ 2012, 00:36

Εμένα με χαλάει ακόμη η πάνω μπάρα στο unity. Πιστεύω ότι είναι εντελώς μέρα με την νύχτα σε σχέση με την αριστερή μπάρα. Πιστεύω μάλιστα ότι δεν χρειαζεται καν να υπάρχει η πάνω μπάρα που έχει μείνει κατακάθι από το παλιό gnome-panel. Θα μπορούσαν να την αφαιρέσουν τελείως και να επαναφέρουν ξανά το μενού στο παράθυρο των εφαρμογών. Δηλαδή να αφαιρέσουν το global menu να προσθέσουν το ρολόι στην αριστερή μπάρα εφαρμογών ή να κάνουν κάτι παρόμοιο με το gnome shell σαν την κάτω μπάρα με τα notifications που αποκρυπτονται και είναι διαφανές και ταιριάζει με το υπολοιπο theme αλλά να το κάνει η canonical στην πάνω πλευρά της οθόνης. Πάντως επιμένω (και μάλιστα αποδεικνύεται και πάρα πολύ εύκολα με όλα αυτά που έχετε αναφέρει μέχρι τώρα), ότι το unity είναι από τις μεγαλύτερες προχειροδουλειές της canonical που μέρα με την μέρα προσπαθούν να το διορθώσουν και σε εμφάνιση και σε λειτουργικότητα (πχ στην αρχή η αριστερή μπάρα αποκρύπτονταν αυτόματα μέχρι που κατάλαβαν ότι τελικά δεν είναι λειτουργικό και το άλλαξαν κλπ). Επίσης πιστεύω ότι ο μόνος λειτουργικός τρόπος για να βρείς μία εφαρμογή είναι να την κάνεις search στο dash ή να την έχεις ήδη βάλει στην αριστερη μπάρα εφαρμογών . Αλλιώς αν θέλεις να την ψάξεις χειροκίνητα με το ποντικάκι εκτός ότι θα χάσεις αρκετό χρόνο μέχρι να την βρεις το πιο πιθανόν είναι να μην την βρείς κιόλας αφού σου εμφανίζει μόνο τις πιο χρησιμοποιημένες και όχι όλες και πρέπει να πατήσεις εμφάνιση περισσότερων και επίσης σου μπλέκει τα μενού με τις ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές και τις μη εγκατεστημένες. Ότι να ναι δηλαδή... Πιστεύω ότι είναι το πιο δυσλειτουργικό περιβάλλον που έχω δουλέψει καθώς και το πιο προχειροφτιαγμένο. Το μόνο που ζηλεύω στο unity και μου αρέσει πραγματικά είναι το hud που το θεωρώ πολύ χρήσιμο και λειτουργικό.

Κατα τα άλλα και σε εμφάνιση αλλά και σε λειτουργικότητα θεωρώ ότι είναι το καλύτερο το gnome-shell. Επίσης είναι και αρκετά εφετζίδικο καθως μόλις πατήσεις το activities σου κάνει προεπισκόπιση όλα τα παράθυρα που έχεις ανοιχτά και επίσης σου έχει καλύτερα ταξινομημένα τις εφαρμογές και μπορείς πολύ πιο εύκολα να βρεις αυτό που θέλεις καθώς και έχει δυναμική δημιουργία επιφανειών εργασίας με αποτέλεσμα να έχεις πάντα τόσες επιφάνεις όσες χρειάζεσαι. Ούτε περισσότερες αλλά ούτε λιγότερες. Τέλεια αρμονία χωρίς να επικρατεί το χάος με ένα σωρό παράθυρα ανοιγμένα και επιφάνειες εργασίας αριστερα και δεξιά και πάνω και κάτω. Όλα είναι σε απόλυτη τάξη. Ειδικά σε μερικά χρόνια που πλέον οι υπολογιστές θα είναι σαν τις ταμπλέτες με οθόνες αφής τότε θα φανεί πόσο προχωρημένο και πόσο εφιέστατα σχεδιασμένο είναι το gnome-shell.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν δεν είχα την δυνατότητα να εγκαταστήσω gnome-shell στο ubuntu θα είχα αλλάξει διανομή. :wave:
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 11 Σεπ 2012, 07:50

mangelasakis έγραψε:Εμένα με χαλάει ακόμη η πάνω μπάρα στο unity. Πιστεύω ότι είναι εντελώς μέρα με την νύχτα σε σχέση με την αριστερή μπάρα. Πιστεύω μάλιστα ότι δεν χρειαζεται καν να υπάρχει η πάνω μπάρα που έχει μείνει κατακάθι από το παλιό gnome-panel. Θα μπορούσαν να την αφαιρέσουν τελείως και να επαναφέρουν ξανά το μενού στο παράθυρο των εφαρμογών. Δηλαδή να αφαιρέσουν το global menu να προσθέσουν το ρολόι στην αριστερή μπάρα εφαρμογών ή να κάνουν κάτι παρόμοιο με το gnome shell σαν την κάτω μπάρα με τα notifications που αποκρυπτονται και είναι διαφανές και ταιριάζει με το υπολοιπο theme αλλά να το κάνει η canonical στην πάνω πλευρά της οθόνης.

+1
Θα ήταν πολύ καλύτερο έτσι !
Έτσι όπως είναι τώρα μοιάζει περισσότερο σε mac os (Με πάνω μπάρα δεν είναι και εκείνο ; )

mangelasakis έγραψε:Κατα τα άλλα και σε εμφάνιση αλλά και σε λειτουργικότητα θεωρώ ότι είναι το καλύτερο το gnome-shell

Εμένα πάλι μου φαίνεται πιο δυσλειτουργικό το Gnome Shell . Μου αρέσει πολύ αλλά δεν μπορώ να το συνηθίσω
Για tablet είναι ότι πρέπει το Gnome shell αλλά για σταθερό μου "κολλάει" καλύτερα το Unity !

mangelasakis έγραψε:Το μόνο που ζηλεύω στο unity και μου αρέσει πραγματικά είναι το hud που το θεωρώ πολύ χρήσιμο και λειτουργικό.

Πόσες φορές το έχεις χρησιμοποιήσει ; Γιατί εγώ ούτε μία !
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων