Επειδή τα γραπτά μένουν...

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Επειδή τα γραπτά μένουν...

Δημοσίευσηαπό pros » 03 Σεπ 2009, 11:49

sv9cag έγραψε:Το πρόσθετο για τον firefox το έβαλα και εγώ, από που ενεργοποιήτε όμως; ψάχνω να βρώ και δεν βλέπω τίποτα.

Δεξί κλικ σε πεδίο εισαγωγής κειμένου και επιλογή των παρακάτω...

Εικόνα
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ant_0611 » 03 Σεπ 2009, 11:57

Τα περισσότερα λάθη γίνονται λόγω της συνήθειας μερικών να γράφουν σε greeklish σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Εάν εξαιρέσουμε τα greeklish απο αιτία... η επόμενη μεγάλη αιτία είναι το δημοτικό σχολείο... Όσοι-ες δεν ασχολήθηκαν αρκετά με τα λάθη τους, τότε που έπρεπε και τα έδειχναν οι δάσκαλοι, ταλαιπωρούνται ακόμα με ορθογραφία που δέν μάθανε τότε. Μπορώ να θεωρηθώ ένας απο τους τυχερούς, καθώς έπεφτε τιμωρία βαριά, για όποιον δεν μάθαινε την ορθογραφία και το λεξιλόγιο των προηγούμενων ημερών στο σχολείο του. Είμασταν μόλις 11 άτομα στην τάξη μου, οποτε ο δάσκαλος ήθελε να βρει ασχολία... :P . Η τιμωρία ήταν η επανάληψη όλου του λεξιλογίου της ημέρας για 100+ φορες σε φύλλο χαρτί. Αν γινόταν ένα λάθος σε μία λεξη, αυτο το λεξιλόγιο το επάιρνες για μια επιπλέον επαναληψη για 50 φορές. Αν το ξαναέκανε λαθος ( 3η φορά), αυτο το έπαιρνε για 30 φορες... αλλα ποτέ κάτω απο τριάντα. Το μόνο που συγχωρούσε ο δάσκαλος ήταν οι τόνοι, αν τους ειχες ξεχάσει σε λίγες γραμμές.

Κατ' ελάχιστον, μια φορά την εβδομάδα, ειχε γράψιμοοοο..... Φανταστείτε, οτι είχα βρεί και "κόλπο" για να ξεφεύγω κατα 10-15 λέξεις... στις 100... Επείδη ο δάσκαλος μετρούσε τις λέξεις με πολλαπλασιασμό (στήλες χ σειρές) , στις 4-5 στήλες οι 2-3 ειχαν λιγοτερο αριθμό λέξεων με μεγαλυτερα γραμματα... :twisted: (αναμνήσεις δημοτικού... :D )
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός:Ναι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 9.10 σε Fujitsu-Siemens A1667G2
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : AMD Turion 64 ML-37 │ Μνήμη : 1GB│ Κάρτα Γραφικών : ATI X700 128MB │ Κάρτα Ασύρματη : Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g (rev 02) │ Κάρτα Ήχου : VIA 8237 │ 15.4" Glossy 1280x800

Desktop:
Spoiler: show
Ubuntu 10.04
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : AMD Αthlon 1800+ │ Μνήμη : 1GB│ Κάρτα Γραφικών : Geforce 4 mx440 64MB │ 17" Glossy 1280x1024
Άβαταρ μέλους
ant_0611
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 03 Σεπ 2009, 12:24

Ένα μεγάλο μέρος των σφαλμάτων που γίνονται έχει να κάνει με τους κανόνες/λέξεις που δεν είναι intuitive.

Για παράδειγμα, υπάρχουν λέξεις που είναι ίδιες ή παρόμοιες ήχητικά.
«Πιο» και «ποιο», όπου κάποιος πρέπει, τις πιο πολλές φορές, να σκεφτεί παραπάνω για να καταλάβει ποιο χρειάζεται.
«Ότι» και «ό,τι», ότι υπάρχει πρόβλημα, ό,τι και να πεις.
«Πολύ» και «πολλοί».

Στους υπολογιστές και στο UI κάνουμε καβγά όταν κάποια ρύθμιση στην επιφάνεια εργασίας δεν είναι εύκολη να την καταλάβεις και συχνά οι νέοι κάνουν λάθος. Στην ελληνική γλώσσα οι σταδιακές βελτιώσεις δε γίνονται συχνά, και φαίνεται να είναι κάτι που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, σε σχέση με όσα γίνονται στην Ελλάδα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εδώ είναι να καταγράψουμε τα συχνά σφάλματα, και να ενημερώσουμε τον κόσμο για τους τρόπους που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. π.χ. αν το «οτι» μπορεί να αντικατασταθεί με «οτιδήποτε», τότε είναι «ό,τι». Διαφορετικά, είναι «ότι».
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό c7p » 03 Σεπ 2009, 12:40

το "ότι" μπορεί να αντικατασταθεί με το "πως" ,

έγραψε:Ο Πέτρος έκανε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και συγκέντρωσε τα παρακάτω. Είναι κάποιοι κανόνες ορθογραφίας που πολύ συχνά αγνοούνται καθώς και κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν συγκεκριμένες λέξεις ή περιπτώσεις.

Βελτιώστε την ορθογραφία σας!
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 03 Σεπ 2009, 13:01

Μπράβο pros,ωραίο θέμα.

Ασχετα με το επίπεδο των ελληνικών στο forum, το οποίο είναι όντως πολύ καλό, σε όλους φτάνει η στιγμή που έχουν αμφιβολίες. καλό είναι να υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος επαλήθευσης. Και δεν είναι μόνο η ορθογραφία, είναι και η σύνταξη κλπ κλπ.

Πολύ χρήσιμος ο γενικός σύνδεσμος.

Και πάλι μπράβο.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sv9cag » 03 Σεπ 2009, 13:34

pros έγραψε:Δεξί κλικ σε πεδίο εισαγωγής κειμένου και επιλογή των παρακάτω...

Ευχαριστώ pros δουλεύει μια χαρά μόλις το δοκίμασα.
Γνώσεις ⇛ Linux: μέτρια ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 12.10 64bit σε NB MIRAGE DC-G 7200
Προδιαγραφές ⇛ intel core 2cpu T7200 @2Ghz│2048Mb │GeForge Go 7400│intel PRO 3945ABG │HDA intel │1280x800
sv9cag
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 03 Σεπ 2009, 18:23

Είναι αλήθεια ότι κάποια μέλη μας (μάλλον μικρά σε ηλικία, αλλά και ορισμένα μεγαλύτερα) είναι ανορθόγραφα. Δεν χάθηκε ο κόσμος, ιδιαίτερα όταν αυτά τα μέλη δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα. Και εγώ στην κονσόλα... «ανορθόγραφος και ασύντακτος» είμαι. Γενικότερα, για «τεχνολογικό» φόρουμ δεν δίνουμε και πολύ άσχημη εικόνα. Βοηθά και ο κανόνας μας να μη χρησιμοποιούμε greeklish. Καμιά φορά διορθώνω λάθη σε μηνύματα που βγάζουν μάτια*, ιδιαίτερα στους τίτλους, αλλά ως εκεί. Δεν κάθομαι να το επισημάνω στο «δράστη»...

Για τη σωστή ορθογραφία και σύνταξη, όπως λέτε και εσείς, απαιτείται μακρά τριβή με τη γλώσσα, που δεν την αποκτά κανείς τελειώνοντας το λύκειο ή το πανεπιστήμιο. Απαιτείται γράψιμο, απαιτείται προσεκτικό διάβασμα, με τον αναγνώστη να δένεται με το κείμενο, να το παρακολουθεί προσεκτικά, να επιμένει στις λέξεις και να μην παρασύρεται από την πλοκή.

Θυμάμαι ένα καθηγητή του φιλολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Ερατοσθένη Καψωμένο, να μου λέει: «Μα τι μου γράφουν οι φοιτητές που αύριο θα διδάξουν στα σχολεία; Κοίτα εδώ (και μου δείχνει γραπτό σε εξετάσεις): Ποίμα! Ακούς; Ποίμα!» (αντί για ποίημα). Χεχε, δεν είναι απίστευτο; (Εντάξει, σπάνιο λάθος και μη ενδεικτικό του επιπέδου του μέσου φοιτητή... Αλλά και πάλι βρε! Ποίμα;)

EDIT: * Είναι αδικαιολόγητο πάντως να μη χρησιμοποιούμε το διορθωτή του firefox και να γράφουμε προτάσεις με 3 λάθη σε 10 λέξεις, όπως "Πρωσοπικα (...) δωκιμασα (...) Οκτωμβριος". Θέλω να πω, το να μας υπογραμμίζει ο διορθωτής τα λάθη είναι τόσο μα τόσο απλό... Κανένας κόπος... Γιατί να μην το κάνουμε πάντα;
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 18 Νοέμ 2009, 15:35

Σε αυτή την περίπτωση η αυτόματη διόρθωση προδίδει...

πλέον
κ. πλιο επίρρ. περισσότερο: τρέχουν με ταχύτητα πλέον των εκατό χιλιομέτρων (Ν. Καρούζος)
(χρον.) στο εξής: δεν θα ταξιδεύω πλέον μόνος - δεν θα είμαι πλέον μόνος
(χρον.) ήδη, πλέον: είναι ασύμφορο πλέον να μετακομίσεις
(μαθημ.) συν
Ετυμολογία: αρχ. πλέον Aντίθετα: μείον

πλέων
από το ρήμα πλέω (Ου παντός πλειν εις Κόρινθον)
<--- Babylon Greek-English --->
πλέων
sailer
<--- Babylon Greek-English --->
πλέων
sailer

<--- English-Greek --->
sail
πλέω, πλους, πανί πλοίου
<--- English-Greek dictionary --->
sail
sail
πανί, αποπλέω, πλέω
<--- Tapsis English Greek dictionary --->
sail
ιστίο, ιστιοφόρο, πανί, <BR>αποπλέω, αρμενίζω, διαπλέω, κάνω ιστιοπλοία, πλέω
<--- English - Greek Technical Dictionary --->
sail
(Lex**) πανί
<--- English-Greek --->
sail
πλέω, πλους, πανί πλοίου
<--- English-Greek dictionary --->
sail
sail
πανί, αποπλέω, πλέω
<--- Tapsis English Greek dictionary --->
sail
ιστίο, ιστιοφόρο, πανί, αποπλέω, αρμενίζω, διαπλέω, κάνω ιστιοπλοία, πλέω
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό da_perama1 » 18 Νοέμ 2009, 21:39

Πολύ καλή η προσπάθεια και συγκινητικό το ενδιαφέρον για την ποιότητα του γραπτού λόγου του forum. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι η ανορθογραφία είναι για πολλούς ( όπως εγώ ) ένα άλυτο πρόβλημα. Έχω διαβάσει στη ζωή μου πολλές χιλιάδες βιβλία, ταλαιπωρήθηκα στα σχολικά μου χρόνια πάρα πολύ, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι εξακολουθώ να είμαι ανορθόγραφος. Κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με τον τρόπο που διαβάζει κανείς. Δεν οπτικοποιώ τις λέξεις κατά την ανάγνωση με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τις ανακαλέσω όταν γράφω. Επίσης όσο κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να συγκρατήσω για πολύ καιρό τους ατελείωτους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες. Τέλος η σχέση μου με τη γλώσσα σαν αυτούσιο αντικείμενο μελέτης δεν ήταν ποτέ ικανοποιητική.
Για μας λοιπόν τους ανορθόγραφους έχει ο γραπτός λόγος τόσους πλεονασμούς, για να μπωρούμαι ακώμα κι εμίς να αιπεικηνωνούμε.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 3.0.0-17-generic
3 Intel Core i5 CPU 650 3.20GHz ‖ RAM 7783 MiB ‖ Intel DH55TC -
4 Intel Core Processor Integrated Graphics Controller [8086:0042] (rev 02)
5 eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection [8086:10f0] (rev 06)
da_perama1
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 18 Νοέμ 2009, 21:44

da_perama1 έγραψε:Για μας λοιπόν τους ανορθόγραφους έχει ο γραπτός λόγος τόσους πλεονασμούς, για να μπωρούμαι ακώμα κι εμίς να αιπεικηνωνούμε.

:bow:
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων