Αναμνήσεις από την πρώτη φορά...

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Αναμνήσεις από την πρώτη φορά...

Δημοσίευσηαπό avenger3000 » 31 Μάιος 2008, 11:03

ψιλό-offtopic, αλλά με αφορμή το μνμ του φίλου jarlaxl, ξέρετε με ποιο τρόπο ήρθαν σε επαφή φίλοι μου με το linux? μα φυσικά μεσω live cd. Ιός ή κακή χρήση των παραθύρων καθιστά τον υπολογιστή μή λειτουργικό και θέλοντας να σώσω κάποια αρχεία κ.λπ. ή μόνη λύση μου είναι μια live διανομή. Περιττό να σας πω πως με κοιτάζουν όταν βλέπουν να φορτώνει ένα πλήρες Λ.Σ. από ένα δισκάκι. :lol:
Trust no one!
Διανομή: Ubuntu 9.04
desktop: Core2Duo 2.13Ghz, 2Gb RAM, Asus P5W DH Deluxe, HDDs: 1x320Gb SATAII 1x500Gb SATAII 1x120Gb IDE, Ati X1950 Pro
laptop: LG E500L-AP14HS, CoreDuo 1.86GHz, 2Gb RAM, 200GB HDD, Intel GMA X3100, Atheros 5007EG
avenger3000
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό taratatzoum » 31 Μάιος 2008, 11:43

πριν 5 χρονια αγόρασα απο ένα περιπτερο μια διανομή suse μετά απο 20 ημέρες κατάφερα να την εγκαταστησω αλλά χωρίς να αναγνωρίζει κανένα περιφερειακό. την κράτησα 1 χρόνο χωρίς να έχω καμιά σχέση με το αντικειμενο.
στο πρώτο φορμάτ την απεγκατεστησα.
ουσιαστικά η πρώτη μου επαφή ήταν πριν 4 μηνες όταν έπεσε στα χερια μου τυχαια το περιοδικο linuxformat με ένα live cd gutsy.
από τότε κόλλησα , και τώρα δουλεύω μόνο linux.
αλλά αν δεν είχε πέσει το cd στα χερια μου και αν δεν υπήρχε το forum του περιοδικού για να με βοηθήσει στα πρώτα βήματα δεν θα είχα γνωρίσει ακόμα ούτε το linux ούτε την κοινότητα ubuntu.
Ιστολόγιο
1 Γνώσεις → Linux: Προχωρημένος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Λειτουργικό → Slackware 13.37.0 64-bit (el_GR.utf-8)
3 Προδιαγραφές → CPU: 8x Intel Core i7 CPU Q 740 1.73GHz ‖ RAM 3894 MiB ‖ Dell Inc. - Dell Inc. Inspiron N5010
4 Κάρτες γραφικών: ATI Redwood [Radeon HD 5600 Series] ⎨1002:68c1⎬
5 Δίκτυα: wlan0: Broadcom BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller ⎨14e4:4727⎬ ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller ⎨10ec:8136⎬
taratatzoum
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: rizitis
IRC: rizitis or rtz
Εκτύπωση

Αναμνήσεις από την πρώτη φορά...

Δημοσίευσηαπό the japanese » 16 Ιουν 2008, 11:22

Εγώ τη πρώτη φορά που σκέφτηκα να βάλω linux ήταν όταν είχε βγει η έκδοση του Ubuntu 5.10. Την είχα κάψει σε δισκάκι αλλά δεν την έβαλα ποτέ ώσπου φτάσαμε στην 7.10. Τότε συνέβη το μοιραίο. Μολύνθηκα από έναν ιό μάλλον (ποτέ δεν έμαθα στα σίγουρα) και αφού είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση βάζω μέσα το δισκάκι με την έκδοση 7.10 την οποία επίσης είχα κάψει σε δισκάκι, κάνω format από εκεί μέσα και ύστερα εγκαθιστώ το νέο μου λειτουργικό.
Οι πρώτες μέρες ήταν πολύ βαρετές γιατί δεν μπορούσα να κάνω σχεδόν τίποτα. Δεν είχα εγκατεστημένο modem ώστε να μπορώ να μπω στο Internet ούτε να δω κανά βιντεάκι, ούτε ν' ακούσω κανά τραγουδάκι γιατί μου έλειπαν τα κατάλληλα plugins. Και φυσικά δεν ήξερα προς τα πού να κατευθυνθώ. Τελικά με τη βοήθεια ενός φίλου μου το εξόπλισα το Ubuntu και τώρα είμαι πληρέστατα καλυμμένος από όλες τις πλευρές.
Proud Member of The Greek Ubuntu Linux Community www.ubuntu.gr
1) A place where people meet to seek the highest is holy.
2) Minds are like parachutes. They only function when they are open.
the japanese
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό navagos™ » 16 Ιουν 2008, 12:47

Η πρώτη μου επαφή παιδιά με λίνουξ ήταν όταν πρωτομπήκα στη σχολή και το άκουσα από άτομα μεγαλύτερου έτους.
Φυσικά μέχρι να αρχίσω να μαθαίνω έγιναν πολλά φορμάτ.
Η πρώτη προσπάθεια έγινε με Suse 9.1,δεν τα κράτησα πολύ.
Η επόμενη προσπάθεια έγινε με Ubuntu 4.10(!),όταν επισκεπτόμενος μια εκδήλωση,έπεσε στα χέρια μου ενα αυθεντικό σιντάκι(2 για την ακρίβεια,live και install disk ήταν διαφορετικά).
Αφού μετά απο λίγο καιρό τα είχα κάνει σαλάτα,ξαναέβαλα ubuntu απ την 5.04.
Ubuntu Version: 10.10 32bit
ΕπίπεδοΓνώσεωνLinux: Μέτριο
ΓνώσειςΠρογραμματισμού: Ναι
processor: Intel(R) Core(TM)2 CPU 6400 @ 2.13GHz
memory: 2GB
display: 82945G/GZ Integrated Graphics Controller
multimedia: 82801G (ICH7 Family) High Def Audio Controller
navagos™
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό digibill » 17 Ιουν 2008, 10:44

Η δική μου πρώτη επαφή με linux ήταν πριν από 6 χρόνια, στο πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο (τμήμα Φυσικής) όπου το πρώτο μάθημα των υπολογιστών το κάναμε σε μια Red Hat διανομή (κυρίως προγραμματισμό σε C). Θυμάμαι ότι μέχρι και τον vi μας είχανε βάλει να μάθουμε :mrgreen:
Επειδή είχα μεγάλη εμπειρία στο DOS δεν αντιμετώπισα τρομερό πρόβλημα προσαρμογής (με εξαίρεση το ότι μπέρδευα συνέχεια τις εντολές κι αντί πχ για ls έγραφα συνέχεια dir :lol: ). Πολλά με είχα ξενίσει στο γραφικό περιβάλλον του, το οποίο ήταν σαν τον φτωχό συγγενή των windows :P Γραφικό μεν, φτωχό δε :geek:

Εκείνο το χρόνο κάπου βρήκα μια διανομή lyvoris (!!), την πέρασα επιτυχώς στο PC μου -ούτε θυμάμαι τι είχα τότε, μάλλον έναν Athlon 1000άρη- αλλά δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα... Αναρωτιέμαι πώς στο καλό κατάφερα και πέρασα επιτυχώς το lycoris τότε, και μάλιστα με την πρώτη!! :!: Ακόμη και στον boot manager δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα :roll: Μάλλον ήταν η τύχη του πρωτάρη.....

Μετά από 6 χρόνια, η επόμενη επαφή μου με το linux ήταν... πριν 4 μήνες :mrgreen: Σε κάποιο άσχετο forum διάβασα για τον wubi installer. Εν τω μεταξύ, μόλις είχα αλλάξει PC και μόλις το σετάρισα όπως ήθελα και το γέμισα με τα προγράμματα που χρησιμοποιώ (ΠΟΛΛΑ προγράμματα) τα windows άρχισαν να σέρνονται!! Ξενέρωσα εντελώς, μιας και σε ολοκαίνουργιο PC, αμέσως μόλις το έφερα στα ίσα μου -από πλευράς software- τα XP άρχισαν να δείχνουν το κακό τους πρόσωπο :twisted:
Τα πήρα στο κρανίο και δοκίμασα τον wubi με το ubuntu 8.04 και.... έμεινα :shock: :shock:
Αν και στην αρχή ταλαιπωρήθηκα με την εγκατάσταση (κάτι δεν πήγαινε καλά και ο installer κολλούσε σε κάποιο σημείο... Τελικά με ένα flash στο bios το πρόβλημα ξεπεράστηκε) μόλις άρχισα να συνηθίζω τις διαφορές από τα win, έφτασα στο σημείο να αναρωτιέμαι "μα καλά, πώς ζούσα τόσο καιρό χωρίς αυτό κι αυτό που δεν έχουν τα ΧΡ"? :o

Τώρα πλέον, μετά από ένα 2μηνο αποκλειστικής χρήσης δηλώνω συνεπαρμένος :ugeek: Αν και αναγκάζομαι να διατηρώ ακόμη τα windows -το ubuntu δεν μου έχει αναγνωρίσει το φωτογραφικό scanner μου και δεν τα πάει και πάρα πολύ καλά στις color managed εκτυπώσεις, δύο τομείς πάρα πολύ σημαντικούς για μένα γιατί είμαι ενθουσιώδης φωτογράφος- το linux μπήκε στην καρδιά μου και ήρθε για να μείνει :D
http://darktable.sourceforge.net/www.yiannakos.gr
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 17 Ιουν 2008, 13:07

Ωραίο θέμα ανοίξατε :) να πω και την δικιά μου ιστορία. Να πω την αλήθεια όταν έβαζα το ubuntu 6.06 στο pc δεν είχα και μεγάλες προσδοκίες γιατί νόμιζα ότι ένα "τζάμπα" λειτουργικό δεν θα μπορεί να σου προσφέρει και πολλά αλλά όχι μόνο έπεσα έξω αλλά και κατάλαβα ότι το λειτουργικό δεν είναι τζάμπα αλλά ελεύθερο και ότι υπάρχει μια κοινότητα από πίσω που το υποστηρίζει και αυτοοργανώνετε.
Πάντως για να το μάθω πέρασα τα μύρια μια και είμουν και κάτοχος τελευταίου μοντέλου ati αλλά και usb modem :P
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 17 Ιουν 2008, 15:10

Η πρώτη μου φορά ήταν στις αρχές Μάρτιος 2007. Δεν πρόκειται να την ξεχάσω γιατί την ίδια ημέρα γέννησε η γυναίκα μου το πρώτο μας παιδί, γύρισα μόνος σπίτι, ήταν βράδυ, και για να "αλλάξω", έτσι όπως ήμουν χαρούμενος-χαρούμενος και κουρασμένος-κουρασμένος αντί να δω τηλεόραση κάθισα και έβαλα debian-testing. Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ότι το laptop 5ετίας αναστήθηκε!

Καταρχήν εντυπωσιάστηκα από το "linux" αλλά πολύ περισσότερο εντυπωσιάστηκα από την σοβαρότητα, ποιότητα, και αμεσότητα της κοινότητας, από το απρόσμενα υψηλό επίπεδο υποστήριξης που προσέφερε σε νέους και άπειρους χρήστες, επίπεδο που θα ζήλευαν και οι καλύτερες εταιρίες! Με την βοήθεια του κυρίως του Σίμου και του Νίκου Δήμου αλλά και άλλων παιδιών έλυνα και μάθαινα να λύνω ότι πρόβλημα παρουσιαζόταν, διαπιστώνοντας ότι όταν έψαχνα πρωτού ρωτήσω (ώστε να κάνω σωστή ερώτηση) κατέληγα να έχω βρει μόνος την λύση... Αυτό με ώθησε να φτιάξω και το νήμα Φιλικές οδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux εδώ http://forum.ubuntu-gr.org/viewforum.php?f=2.

Πάντως ήθελε επιμονή και υπομονή για αρκετές εβδομάδες έως ότου λύσω όλα τα προβλήματα και αρχίσω να αισθάνομαι άνετα με το νέο μου λειτουργικό. Κοινώς κάποιες φορές παιδεύτηκα, ιδίως με εξοπλισμό που η κατασκευάστρια εταιριούλα δεν διέθετε drivers...

Εν συνεχεία επισκέφτηκα και το εργαστήρι του HELLUG (http://hellug.gr/index.php/OSullogos/Edra) στην Καλλιθέα μερικές φορές.
Συμμετείχα στις λίστες ubuntu και lgu.
Άρχισα να παίρνω και το Ελληνικό Linux Format.

Γενικά η αυτοπεποίθηση που μου έδωσε το γεγονός ότι αν χρειαστώ κάτι υπάρχει κάποιος (λίστα) για να με βοηθήσει ήταν ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για να τα καταφέρω και να μείνω 100% σε linux εγώ που δεν έχω εμπειρία προγραμματισμού κλπ. Και είναι σημαντικό να δώσουμε αυτή την αυτοπεποίθηση σε όλους τους νέους χρήστες!

Το φθινόπωρο 2008, μετά από 6 μήνες, διαπίστωσα ότι είχα "ξεχάσε" το linux, με την έννοια ότι ενώ το χρησιμοποιούσα 100% και καθημερινά, δεν είχα προβλήματα, όλα παίζαν μια χαρά, και έτσι δεν ασχολιόμουν --για μένα η ποιο ενθαρρυντική ένδειξη της καλής πορείας του linux!

Πρόσφατα άλλαξα laptop και πλέον έχω σε laptop και desktop γραφείου ubuntu 8.04. Γιατί πέρασα από debian-testing σε ubuntu? Γιατί η υποστήριξη της κοινότητας ubuntu σε νέους χρήστες είναι εξαιρετική, κατά τα άλλα 99% ίδια μου φαίνονταν...

Ολοκληρώνοντας να πω ότι όλο άκουγα ή διάβαζα ότι το ένα δεν γίνεται σε linux, το άλλο δεν παίζει, κλπ και με έκπληξη διαπίστωνα ότι όλα δούλευαν μια χαρά και ότι η εξέλιξη είναι τόσο ραγδαία που ότι είχε πρόβλημα εχθές δεν έχει σήμερα, και ότι δεν παίζει σήμερα θα παίζει αύριο! Για αυτό λέω μην πιστεύετε τίποτα, δοκιμάστε και συνήθως η έκπληξη είναι ευχάριστη!
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Antithesis » 06 Αύγ 2008, 22:44

Στην αρχή με ubuntu 7.10, όπου κατόρθωσα να κάνω το αναθεματισμένο win modem να τρέξει. Ήταν στιγμή απόλυτης πληρότητας η οποία τελείωσε άδοξα με την εγκατεστημένη εκδοχή να είναι ανεξήγητα αργή. Αργότερα είδα το φως με το 8.04 μέσω wubi. Υπέθετα ότι θα κρατούσα τα windows (χαχα παρατηρώ ότι τα λέτε ακατανόμαστα εδώ!) μέχρι "να μάθω". Τι να μάθω, σε τρεις μέρες τα πήρε ο διάολος =D. Έκτοτε το μεγαλύτερό μου πρόβλημα ήταν η τεράστια ποικιλία σε διανομές και προγράμματα και γραφικά περιβάλλοντα. Να μην ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις!

///

Είναι υπέροχο να διαβάζω ιστορίες των παλαιότερων χρηστών που ενεπλάκησαν με το λίνουξ σε πολύ underground φάση. Για μένα, μιας και είμαι πολύ φρέσκια στο χώρο, το λίνουξ είναι συνυφασμένο με το ίντερνετ. Τι γινόταν τα παλιά χρόνια; ^_^
Άβαταρ μέλους
Antithesis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό align » 07 Αύγ 2008, 00:29

πολυ ευκολη εγκατασταση με 7.10,οχι ομως απροβληματιστη πορεια,μια το modem μια αλλα προβληματακια...ηρθε το 8.04 ομως και οκ.
πιστευω οτι ειναι καλυτερη διανομη,βεβαια εμαθα και εγω καποια πραγματα,παιζει και αυτο ρολο.
ειμαι αρκετα ευχαριστημενος.
αρχαριος στο linux
align
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dpol » 07 Αύγ 2008, 09:54

Πριν από 2 σχεδόν χρόνια μου έδωσε ένας φίλος μια διανομή του Ubuntu, 6.χχ (δεν θυμάμαι ακριβώς).

Δυστυχώς από τη μία η έλλειψη χρόνου και όρεξης, από την άλλη η pstn σύνδεση που διέθετα δεν μου επέτρεψαν να ασχοληθώ παραπάνω.
Φόρτωσα το λειτουργικό σε ένα πισί, έκανα μια μικρή περιήγηση και δεν ασχολήθηκα από εκεί και πέρα. :(
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλoμεσαίο / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό (σε αναζήτηση/δοκιμές)
Abit IP35Pro-C2D-4Gb ram-Nvidia 8800GT-250Gb hdd
dpol
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων