@logari81Υπάρχουν διαφορετικά είδη παιδείας και είναι προιόντα της εκάστοτε κοινωνίας.
Εσύ απαντάς στο ερώτημα ποιες αξίες θα έπρεπε να προάγει ένα εκπαιδευτικό σύστημα για να αποκτήσουμε πολίτες για την
κοινωνια που θα θέλαμε.
Η
κοινωνία όμως που έχουμε δεν θα αφήσει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα. (διατηρώ ελπίδα ότι ίσως κάτι αλλάξει

)
Συμφωνώ με τις αξίες που έγραψες, αλλά - για να είμαστε ρεαλιστές - για να εισαχθούν στα σχολεία η κριτική σκέψη και για να επιβραβεύεται η αλληλεγγύη πρέπει να συμφωνήσουν καθηγητές, γονείς και παιδιά ότι π.χ. η κριτική σκέψη είναι χρήσιμο προσόν, πράγμα δύσκολο αφού η παπαγαλία τους παρέχει ασφάλεια (παπαγαλίζεις, τα γράφεις, πέτυχες). Το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε είναι ανάλογο και της παιδείας που έχουμε.
Το έχω δει και από την δουλειά μου, όταν ακούει ο γονιός ότι το διαγώνισμα θα έχει ερωτήσεις "μέσα από το βιβλίο" ηρεμεί, όταν είναι για μάθημα που το παιδί πρέπει να γράψει την άποψη του (π.χ. έκθεση, λογοτεχνία) φοβάται [καλά που ζητάει να του πεις έτοιμες απαντήσεις να πάει να τις γράψει

]. Απορώ με την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν στη νέα γενιά. Καλά που είναι και προσβλητικό για τις δυνατότητες του παιδιού τους. Από την άλλη, το παιδί βλέπει ότι υπάρχουν τρόποι να πάρει βαθμό χωρίς να σκεφτεί (το οποίο με εκνευρίζει απίστευτα

) και "δω παν και οι άλλοι"... Όσες φορές είχα προσπαθήσει να τους εξηγήσω, μόνο σάλιο ξόδεψα. Γιατί βλέπεις μπαίνει στην λογική του ότι εάν το αφήσω να πει την άποψη του αυτή μπορεί να είναι λάθος, και χάσαμε τον βαθμό... άντε να βρεις γονιό που να είναι ευχαριστημένος που το παιδί του παίρνει χαμηλές βαθμολογίες αλλά έχει κριτική σκέψη και είναι ηθικό. Έχω βρει (

) αλλά είναι ελάχιστοι και το μέλλον των παιδιών αυτών δεν είναι είναι εύκολο λόγω των χαμηλών βαθμολογιών.
Το σύστημα μας είναι ήδη φτιαγμένο να καταπίνει τους σκεπτόμενους. Και εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις ισχύος είναι παιδιά του συστήματος, οι οποίοι φυσικά έχουν συμφέρον να το διατηρήσουν.
Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα ούτως ώστε να προσφέρει την παιδεία που περιγράφεις (και με την οποία επαναλαμβάνω συμφωνώ) όταν οι ίδιοι οι πολίτες δεν έχουν παιδεία?