Windows ή linux ??

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Windows ή linux ??

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Αύγ 2011, 22:03

s.dalas έγραψε:Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο για κάποιον να διαβάσει 10 πραγματάκια παραπάνω για τον πυρήνα του linux. Και ας καταλάβει απο τα 10 τα 2. Θα αρχίσει να βλέπει τα παραθυράκια στον υπολογιστή του με διαφορετικό τρόπο...

Οσον αφορά τη σταθερότητα που αναφέρεις θα μπορούσε κάποιος εύκολα να πει πως οφείλεται σε ενα σύνολο λειτουργιών που το καθιστά ταχύτερο και σταθερότερο. Αυτό γιατί χρησιμοποεί διαφορετικά τους πόρους σου, έχει διαφορετική δομή αρχείων και ο τρόπος που γράφει στο σκληρό δίσκο σύστημα αρχείων το καθιστά πιο ταχύ και χωρίς να χρειάζεται καθε τρεις και λιγο να ανασυγκροτεί έχοντας γράψει οπου να ναι. Τα περισσότερα windows κολλάνε με τον καιρό γιατί γράφουν όπου να ναι στο σύστημα αρχειων και πολλες φορές με τις ανασυγκροτήσεις υπάρχει θέμα.

Ναι εχω διαβασει σχετικα με τον κατακερματισμο που εισαγουν τα windows και πιο συγκεκριμενα για τον εσωτερικο κατακερματισμο. Απλα δεν ελεγε ξεκαθαρα αν αυτο ηταν ιδιωμα μονο των Windows.

@ Ilias95 γιατι ο ανοικτος κωδικας στοχευει στην καλυτερη ποιότητα του κωδικα??? :P

Aπαντωντας στα γιατι μαθαινεις καλυτερα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 27 Αύγ 2011, 22:17

Απάντηση περιμένεις; Με μπέρδεψες... :P
Δεν είναι προφανής η απάντηση; :P Για να φτάσει τον κώδικα στο καλύτερο σημείο ποιοτικά (όσον αφορά τη λειτουργία του προγράμματος) και "αισθητικά" (σωστά δομημένος, κατανοητός και ευανάγνωστος). Δεν τον νοιάζει αν ο χρήστης θα είναι ελεύθερος αν χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα. Αρκεί να είναι ο κώδικας όσο το δυνατόν καλύτερος γίνεται... Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον ο Stallman... :P
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Αύγ 2011, 22:39

Ilias95 έγραψε:Απάντηση περιμένεις; Με μπέρδεψες... :P
Δεν είναι προφανής η απάντηση; :P Για να φτάσει τον κώδικα στο καλύτερο σημείο ποιοτικά (όσον αφορά τη λειτουργία του προγράμματος) και "αισθητικά" (σωστά δομημένος, κατανοητός και ευανάγνωστος). Δεν τον νοιάζει αν ο χρήστης θα είναι ελεύθερος αν χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα. Αρκεί να είναι ο κώδικας όσο το δυνατόν καλύτερος γίνεται... Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον ο Stallman... :P

Βασικα ναι εκανα μια ερωτηση ετσι για να το δουμε πιο ξεκαθαρα το θεμα. Ο Stallman γεννηθηκε για να ειναι hacker. Το θεμα ειναι εμεις τι κανουμε :P
Προσεξε πως η γενικοτερη νοοτροπια του λινουξ τουλαχιστον οπως την εκλαμβανω εγω και αν ειμαι λαθος μπορει καποιος να με διορθωσει αμεσα . Η γενικοτερη νοοτροπια του λινουξ για μενα εχει να κανει με το ανοικτο του κωδικα οπως ειπαμε και αυτο έχει να κάνει με το συμφέρον ολων. Δεν σε συμφέρει να κρατας κλειστα τα προγραμματα σου οσο καλος και αν εισαι διοτι δεν διορθώνονται . Καθε προγραμμα σαν ανθρωπινο δημιουργημα ενδεχεται να έχει λάθη. Ειτε εισαι προγραμματιστης του λινουξ είτε απλος χρήστης σε βοηθά πολυ το γεγονος να εκθέτεις στο κοινό τα δημιουργηματα σου -οποια και αν ειναι αυτα- καπως ετσι παιζει η ιστορια με το λινουξ. Οι αναβαθμίσεις βγαίνουν ευκολοτερα απο τους προγραμματιστες και πιο γρηγορα. Οι αναβαθμίσεις διορθώνουν λάθη στον κώδικα προηγούμενης εκδοσης του ίδιου κώδικα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 27 Αύγ 2011, 22:47

Συμφωνώ. Βασικά εγώ θεωρώ το ελεύθερο λογισμικό ως υποσύνολο του ανοικτού κώδικα και νομίζω αυτό υποστηρίζει και o Stallman, αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Όπως και να χει αυτό το πνεύμα τις εθελοντικής αλληλο-συνεισφοράς δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει ποτέ στα Windows. Προσωπικά θεωρώ το Linux κάτι παραπάνω από ένα λειτουργικό σύστημα με τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία που υπάρχει γύρο απ' αυτό.
Τελευταία επεξεργασία από Ilias95 και 28 Αύγ 2011, 02:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Αύγ 2011, 22:50

Αν υποθέσουμε οτι έχεις ενα κώδικα σε αρχική έκδοση ακομη πχ στην 1.0 . Και 2 σενάρια στα οποία στο μεν 1ο κρατάς κλειστό τον κωδικά σου και τον εκθέτεις μονο σε 5 έμπιστα συμφωνα με εσένα άτομα (κλειστή κατάσταση ως προς την νοοτροπια) και στο 2ο σενάριο ο κωδικάς σου ειναι δημόσιος και ελέγχεται προφανως απο πολυ περισσότερα των 5 ατόμων... για την ακρίβεια απο άπειρα άτομα. Ο κώδικας αυτος στο 1ο σενάριο θα αντιμετωπίσει αργή εύρεση λαθών και κατα επέκταση αυτού προβλήματα αργής αναβάθμιση σε έκδοση 2.0 η οποία διορθώνει λάθη της 1.0. Στο 2ο σεναριο βεβαια ειναι αυτονοητο πως τα θεματα αυτά εξαλείφονται -στο μέτρο του δυνατού-.

Οι πιο καλοί κρυπταλγόριθμοι ειναι οι δημόσιοι στο ευρύ κοινό για να ελέγχονται. Εκει μονο το κλειδί ειναι μυστικό για την υπηρεσία της κρυπτογράφησης. Προσεξε λοιπον πως απο μια φαινομενικά αθώα έννοια του ανοικτου λογισμικου στο λινουξ... φτάσαμε στην κρυπτογραφια... στην ασφάλεια κτλπ απλα οταν απαντας στο γιατι... οταν διαβαζεις κατι μπορεις να καταλαβαινεις 2-3 εννοιες ταυτοχρονα και αυτο ειναι χρονικό όφελος.
Για αυτο εδωσα εμφαση στο γιατι.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Αύγ 2011, 23:09

Ilias95 έγραψε:Συμφωνώ. Βασικά εγώ θεωρώ το ελεύθερο λογισμικό ως υπερσύνολο του ανοικτού κώδικα και νομίζω αυτό υποστηρίζει και o Stallman, αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Όπως και να χει αυτό το πνεύμα τις εθελοντικής αλληλο-συνεισφοράς δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει ποτέ στα Windows. Προσωπικά θεωρώ το Linux κάτι παραπάνω από ένα λειτουργικό σύστημα με τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία που υπάρχει γύρο απ' αυτό.

Bασικο κινητρο είναι η γνώση. Ο ενθουσιασμός για αυτην. Οταν έχεις κατι τετοιο ειτε στα windows εισαι ειτε στο linux εισαι εθελοντής. Απλα αυτο το φαινομένο παρουσιάζεται κατα κορον στο Linux οπως ειπες και εσυ ;)
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 27 Αύγ 2011, 23:45

Παιδιά , μην μπερδεύουμε την έννοια του εθελοντισμού και της συνεισφοράς με τα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών μας . Οι linux users είναι 1-2% και από αυτούς φυσικά δεν συμμετέχουν όλοι σε κοινότητες όπως αυτή με σκοπό την εθελοντική προσφορά . Το ποσοστό των εθελοντών όμως συνολικά σε κάθε τομέα , ευτυχώς είναι αρκετά μεγαλύτερο . Δηλαδή κάποιος μέλος των "γιατρών χωρίς σύνορα" δεν έχει πνεύμα εθελοντισμού αν δεν χρησιμοποιεί linux ; Ή ένας που έχει υιοθετήσει 2-3 παιδάκια από την Αφρική ;
Απλά , ένα κομμάτι του παγκόσμιου εθελοντικού κινήματος εκφράζεται και στο linux και γενικότερα στο ΕΛΛΑΚ .
Αν προσφέρεις , προσφέρεις . Ασχετα με το τι λειτουργικό χρησιμοποιείς .

Όσο για την σταθερότητα των windows , μια χαρά σταθερά είναι .
Τα δικά μου vista -που θεωρούνται και ότι χειρότερο έχει βγάλει η microsoft - από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι Μάρτιο 2011 που τα χρησιμοποιούσα , δούλευαν μια χαρά .
Format δεν έχω κάνει ποτέ , μπλέ οθόνη δεν έχω δει ποτέ , και ιούς δεν έχω και χρησιμοποιούσα μόνο το avast home edition antivirus και το windows defender για firewall . Όχι δηλαδή κάτι εξεζητημένο .

Με την μόνη παρατήρηση , ότι δεν έχει τρέξει ποτέ κάτι "σπασμένο" στον υπολογιστή μου , καθώς και σαν χρήστης windows χρησιμοποιούσα λογισμικό είτε ΕΛΛΑΚ είτε έστω freeware . Αυτό αποσταθεροποιεί τα windows , με τον ίδιο τρόπο που αποσταθεροποιείται και το linux αν προσθέτεις χύμα binaries και αποθετήρια από όπου να 'ναι .

Αλλά άμα είναι να χαλάμε τα εργαλεία μας και μετά να παραπονιόμαστε γιατί αυτός που τα έφτιαξε δεν πρόβλεψε ότι θα είμαστε καννίβαλοι είναι άλλη κουβέντα .
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 28 Αύγ 2011, 00:22

H μπλε οθόνη του θανάτου αν θυμάμαι καλά μπορεί να έχει ενα κάρο αιτίες οι οποίες έχουν να κάνουν και με το υλικό μέρος του υπολογιστή. Ειναι το αντιστοιχο Panic Kernel στο Linux. Δεν σημαινει παντα πως εφταιξε το λειτουργικο θα πρεπει να δεις τι γραφει το μηνυμα που σου πεταει. Ο s.dalas εχει δικιο παντως με τον κατακερματισμο. Οσο φορτωνεις τα windows και απο ενημερωσεις τοσο βαραινουν.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 28 Αύγ 2011, 00:24

@fkol k4
Σχετικά με την πρώτη σου παράγραφο. Μα ποιος είπε το αντίθετο; Φυσικά και εθελοντισμός και συνεισφορά υπάρχουν σε πολλούς άλλους τομείς. Απλά εγώ είπα ότι λόγο αυτής της κουλτούρας γύρο απ' το Linux το θεωρώ κάτι παραπάνω από ένα λειτουργικό σύστημα. Δεν είπε κανείς ότι δεν μπορείς να έχεις αυτό το πνεύμα της συνεισφοράς αν δεν χρησιμοποιείς Linux. Εξ' άλλου υπάρχουν αρκετοί που δεν ξέρουν καν τι είναι το Linux...
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 28 Αύγ 2011, 01:08

@Ilias95
Φυσικά και δεν είπες τίποτα αντίθετο . Μην το παίρνεις σαν προσωπική απάντηση . Απλά , μερικές φορές παρασυρόμαστε και βλέπουμε τα πράγματα λίγο μονόπαντα και αν θέλεις είναι λογικό , γιατί δεν γίνεται να έχουμε πάντα στο μυαλό μας όλες τις πλευρές ενός θέματος .
Ίσως βέβαια και το ύφος του ποστ μου ήταν λιγάκι απότομο (γράφω αργά και προσπαθώ να κάνω οικονομία στις λέξεις) .
Συγγνώμη για την παρεξήγηση.

Μόνο αν μου επιτρέπεις μια μικρή επισήμανση :
έγραψε:Βασικά εγώ θεωρώ το ελεύθερο λογισμικό ως υπερσύνολο του ανοικτού κώδικα και νομίζω αυτό υποστηρίζει και o Stallman

Εννοείς υποσύνολο , καθώς το λογισμικό ανοικτού κώδικα δεν είναι κατ' ανάγκη ελεύθερο , ενώ το ελεύθερο λογισμικό είναι πάντα ανοικτού κώδικα .
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ