Γιατί να έχει κανείς linux;

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: γιατί να έχει κανείς linux???

Δημοσίευσηαπό makis » 04 Ιαν 2009, 13:50

10 χρόνια απλός χρήστης windows.
10 χρόνια ασχολείτε κι επικεντρώνετε ένας μέσος χρήστης με το συγκεκριμένο λειτουργικό σε τρείς άξονες:
1.Αντιβιωτικά,διάβρωση του συστήματος ακόμα και με τα καλύτερα του είδους (νόμιμα και πληρωμένα) όπως πχ Kaspersy και φορμάτ,μια έννοια και διαδικασία που στα windows είναι απολύτως φυσιολογική ανά........εξάμηνο,άντε χρόνο.
2.Κολλήματα,πολλά κολλήματα.Ειδικά αυτή η "αναφορά σφάλματος" σε φτάνει στα όριά σου.
3.Αν πλήρωνα για το κάθε πρόγραμμα (convert video,audio κλπ κλπ) θα έπρεπε να δουλεύω για το pc.
Μόνιμη ενασχόληση λοιπόν με το που θα βρει κάποιος σπασμένα προγράμματα για να κάνει τη δουλειά του.Κρακ με ημερομηνία ληξης κοκ.

Η κατάσταση έφτασε στο αμήν όταν τα διαολόστειλα και εγκατέστησα linux.
Πήρα μόνος μου την απόφαση δοκιμαστικά, καθώς οι περισσότεροι ειδήμονες (η πλάκα είναι ότι οι περισσότεροι απ αυτούς δεν ξέρουν καν το γραφικό του περιβάλλον) λειτουργούν κατηγορηματικά.
Αν κάτι δεν το δοκιμάσεις μόνος σου μην πιστεύεις κανέναν.
Μέσα σε ένα εξάμηνο έμαθα όσα δεν έμαθα με τα win σε 10 χρόνια.
Το pc απλά ........FLY
ΕΧω ότι πρόγραμμα/εργαλείο θέλω ΑΜΕΣΑ.
Πολύ ποιό εύκολο στο χειρισμό απ τα win,ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΟ.
Antivirus κλπ παραφερνάλια πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων.
Φορματ κι ανασυγκότηση δίσκων διαγράφηκε απ το λεξιλόγιο του χρήστη makis :lol:
Kι αν κάποτε πρέπει να το πληρωσω ως λειτουργικό,ναι θα το πληρώσω.
Η πλάκα είναι ότι τα win τα πληρώνει κάποιος αδρά και ΔΕΝ είναι καλύτερα.
Οπότε το δωρεαν από μόνο του δε λέει τπτ.
ΣΑβούρα κρέας ούτε τα σκυλιά δεν το τρώνε,οποτε ας πάψουν μερικοί να εστιάζουν τα θετικά του linux μόνο στο κόστος.

Κρίμα που έχασα τόσα χρόνια χρήστης το linux.......
Ποτέ ξανά windows όπως ποτέ ξανά ΟΤΕ ;)
Λειτουργικό:Ubuntu 10.04
Η/Υ:Επεξεργαστής 64bit AMD64 2GHz +3800 | RAM 2X2GB-800Mhz | Κάρτα γραφικών MSI-nVidia GeForce NX8500GT 256mb/128bit
makis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Γιατί να έχει κανείς linux;

Δημοσίευσηαπό digibill » 16 Ιαν 2009, 13:19

Εγώ θα παραθέσω απλά κάτι που έγραψα σε ένα άσχετο φορουμ, αλλά για μένα είναι το μεγαλείο του linux :D

---------------------------

Ααααααααααχ, Linux!! Nα γιατί το λατρεύω αυτό το λειτουργικό ρε γ*****!!:-*:-*

Γράφω την προηγούμενη απάντηση στον Νίκο και ταυτόχρονα, για να σιγουρευτώ για την ορθότητα των γραφομένων μου, μετατρέπω μόνος μου με τον mobile media converter τον Ισοβίτη σε avi. Έχω ανοιχτό Firefox με κάμποσες καρτέλες, Evolution (πρόγραμα mail reader), στο background τρέχει ο Azureus (ο πιο βαρύς torrent client!) και διάφορα άλλα μπλιμπλίκια. Ο multimedia converter κάνει την δουλειά του στο υπόβαθρο και δεν με ενοχλεί σε τίποτα! Το υπόλοιπο σύστημα τρέχει σαν κρυστάλλινο νερό, εντελώς flawless!!
Λέω "ας το δυσκολέψω λίγο το καταραμένο, να δω μέχρι πού φτάνει>:D". Ανοίγω VLC και παίζω κι ένα βιντεάκι..... Τίποτα το σύστημα, στα π@π@ρι@ του!! :o :shock:

Σε πρώτο πλάνο ο converter μετατρέπει το βίντεο (έχει γίνει γκρι ως ένδειξη ότι δουλεύει στο background) και τα υπόλοιπα παίζουν κανονικότατα... Το βιντεάκι δεν χάνει ούτε καρέ!!!

Εικόνα

«Ας το δυσκολέψω λίγο ακόμη», λέω. Να του ανοίξω και κανένα desktop effect (ναι, κάτι σαν αυτά που έχουν τα σVista, μόνο που στο linux τρέχουν και σε Πεντιουμ 3 :p ). Ορίστε το desktop μου σε γενική, τρισδιάστατη άποψη:

Εικόνα

Εννοείται ότι ακόμη και σε αυτη την άποψη, το βιντεάκι συνεχίζει να παίζει κανονικά και χωρίς ίχνος κολλήματος και ο converter συνεχίζει ήσυχα και ύπουλα την μετατροπή!!! :? :? 8-)

Μετά βαρέθηκα να προσπαθήσω άλλο, δεν κολλάει το έρμο!!:D

I love it! :ugeek: 8-)

ΥΓ:Προσπαθώ να θυμηθώ πώς μπορεί να ήταν μια παρόμοια κατάσταση σε ΧΡ και δεν μπορώ καν :P :P
http://darktable.sourceforge.net/www.yiannakos.gr
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό makis sv » 17 Ιαν 2009, 20:46

Γειά σας και από εδώ.
Διαβάζω πολλές φορές στα forum τα διάφορα θέματα που υπάρχουν σχετικά με τo ubuntu και για πρώτη φορά θέλω να εκφράσω και εγώ την άποψη μου για το συγκεκριμένο λειτουργικό.
Κατ αρχήν το δουλεύω πολύ καιρό (έκδοση 6,06)
Σαν λειτουργικό πολύ καλό
Συμβατότητα με τα win καμία.
χειρισμός περιφερικών μέσα από σειριακές παράλληλες πόρτες απίστευτα δύσκολος και ακαταλαβίστικος.
Αν έχεις μηχανήματα που τα χειρίζεσαι από θήρες έχεις μεγάλο πρόβλημα , όχι γιατί δεν δουλεύει αλλα γιατί μας είναι ξένο ,δεν υπάρχουν κοντά μου άνθρωποι που να ξέρουν το θέμα και έχω κουραστεί πολύ.
με το ubuntu έχω γλυτώσει από ιους χαμένα αρχεία και επανεγκατάσταση.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανένα on board hardware δουλεύουν όλα τέλεια.
Είναι δωρεάν!!!!! δεν φοβάσαι να σερφάρεις στο διαδίκτυο.
Δεν μπορώ όμως να χωνέψω ρε παιδιά αυτά τα sudo τα apt τα get και τα λοιπά .
Ποιόν χρήστη ενδιαφέρουν αυτά??
Γιατί να θυμάμαι όλα αυτά απ' έξω ?
έρχομαι στον υπολογιστή το βράδυ να ξεκουραστώ η να γίνω πτώμα??
Και τέλος Τα munt των δίσκων η δυσχρησία του τοπικού lan ο δύσκολος χειρισμός των hardware γενικά είναι πράγματα που πρέπει να τα δουν οι μηχανικοί ανάπτυξης με άλλο μάτι.
Όλα αυτά απο έναν πραγματικό χρήστη του ubuntu (όχι απλά το δοκιμάσαμε και το βγάλαμε) που περιμένει εναγωνίως την καλύτερη επόμενη μέρα για το ελεύθερο λογισμικό
Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Λίγα
Ubuntu 10.04 32-bit (el_GR.UTF-8)
CPU: Core1 2,2GHz
RAM 2000 Mb
Gigabyte GEFORCE 8400GS
eth0: Realtek
makis sv
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό digibill » 17 Ιαν 2009, 21:03

makis sv έγραψε:Συμβατότητα με τα win καμία.

Tι ακριβώς εννοείς με αυτό?? :roll:
Τι σόι συμβατότητα θα μπορούσε να έχει ένα λειτουργικό με ένα άλλο???

έγραψε:Δεν μπορώ όμως να χωνέψω ρε παιδιά αυτά τα sudo τα apt τα get και τα λοιπά .
Ποιόν χρήστη ενδιαφέρουν αυτά??
Γιατί να θυμάμαι όλα αυτά απ' έξω ?

Μα δεν χρειάζεσαι να θυμάσαι τίποτα απ' έξω! Ποιός σου ζήτησε κάτι τέτοιο? Γιατί να θυμάσαι πχ sudo apt get κλπ όταν έχεις το πολύ απλό add/remove programs?
Όλα γίνονται από γραφικό περιβάλλον! Αν δεν θες, δεν χρειάζεται να μπλέξεις με το τερματικό! (αν και προσωπικά πιστεύω ότι το τερματικό είναι ένα πααααααρα πολύ χρήσιμο και δυνατό εργαλείο και συνήθως το προτιμώ....)

έγραψε:Και τέλος Τα munt των δίσκων η δυσχρησία του τοπικού lan

Τι το δύσκολο συνάντησες σε αυτά :cry:
Μήπως απλά δεν έχεις καταλάβει σωστά κάτι? :roll:

Φιλικά
http://darktable.sourceforge.net/www.yiannakos.gr
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 17 Ιαν 2009, 21:37

makis sv, να υποθέσω ότι δεν είσαι ακόμα σε 6.04 αλλά σε 8.04 ή 8.10 ... σωστά?
ρωτάω γιατί η εξέλιξη είναι ραγδαία και όσα ανέφερες μου θυμίζουν παλαιές εποχές
όσον αφορά την συμβατότητα φαντάζομαι αναφέρεσαι μεταξύ εφαρμογών ή για εφαρμογές που δεν τρέχουν σε linux
τέλος το synaptic είναι αυτό που χρησιμοποιώ εγώ, και το google για να βρω ότι δεν θυμάμαι
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Spock » 17 Ιαν 2009, 21:49

Υποθέτω από όσα είπες ότι είσαι μάλλον ακόμη σε 6.06. Στην έκδοση που είμαστε σήμερα, 8.10, ακόμη και 8.04, όλα αυτά είναι τελείως ξεπερασμένα! Αν όντως είσαι ακόμη σε 6.06, προχώρησε σε αναβάθμιση και θα εκπλαγείς πολύ ευχάριστα!
1 Γνώσεις Linux: Αρκετές ┃ Προγραμματισμού: Βασικό επίπεδο Python ┃ Αγγλικών: Άπταιστα
2 Ubuntu 19.04 5.0 64bit (en_US.UTF-8, Gnome 3.32)
3 Intel Core i5-3230M CPU @ 2.60GHz ‖ RAM 3828 MiB ‖ Dell Inc. 05GRXT - Dell Inc. Latitude E5530 non-vPro
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 eth0: Broadcom NetXtreme BCM5761 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:1681] (rev 10) ⋮ wlan0: Intel Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] [8086:0082] (rev 34)
Άβαταρ μέλους
Spock
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kaingeo » 17 Ιαν 2009, 22:01

Η μεγαλύτερη επανάσταση που θα γίνει ποτέ στην ιστορία δεν έχει γίνει ακόμα. Δεν είναι απλά η επανάσταση της πληροφορίας αλλά η επανάσταση της ελεύθερης γνώσης. Το linux δημιούργησε αυτό το φιλοσοφικό κίνημα, και αν δεν το δημιούργησε, το υλοποίησε. Το linux, η wikipedia, το project gutenberg κα είναι αυτά που θα πάνε την κοινωνία και τον άνθρωπο σε ένα άλλο επίπεδο. Με λίγα λόγια θέλω να τονίσω την φιλοσοφική προσέγγιση του ελεύθερου λογισμικού που είναι και η σημαντικότερη! (τέλος η φιλοσοφία)
kaingeo
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 18 Ιαν 2009, 12:25

+1
αυτο ειναι το ολο νοημα. Δεν εχει πολύ μεγάλο νοημα να συγκρινουμε το linux με windows ή mac σε τεχνολογική βαση. Μπορεί να τυχαινει το linux να εχει κάποια σημαντικα πλεονεκτήματα σε τεχνολογική βαση (όπως και μειονεκτηματα), σε επίπεδο φιλοσοφικό ομως δεν τιθεται θεμα συγκρισης. Το να εχεις (συνειδητα) linux σημαινει οτι γίνεσαι μελος αυτου που περιεγραψε ο kaingeo τοσο ομορφα.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xristosn » 18 Ιαν 2009, 23:33

Λοιπόν καλησπέρα και από εμένα.
Αυτή η ερώτηση είναι πάρα πολύ καλή και νομίζω ότι είναι δύσκολη η απάντηση. Αν μιλήσουμε για ιδεολογία τότε όλοι (οι τουλάχιστον οι περισσότεροι) θα συμφωνήσουν ότι το Linux είναι η μόνη επιλογή. Αν όμως θέσουμε και άλλες προτεραιότητες τότε το πράγμα δυσκολεύει. Νομίζω ότι οι περισσότεροι που βρίσκονται σε αυτό το φόρουμ βρίσκονται επειδή αγαπούν το Ελεύθερο Λογισμικό. Υπάρχουν όμως κάποιες δουλειές που γίνονται καλύτερα με εμπορικό λογισμικό και εξηγούμαι.
Η δουλειά μου έχει να κάνει με την εικόνα, δουλεύω photoshop και premier. Θα θεωρήσω ότι το Gimp είναι εξίσου καλό με το photoshop. Υπάρχουν όμως κάποια plug ins που φτιάχνονται από ανεξάρτητους κατασκευαστές που δεν υπάρχουν στο Gimp που είναι πάρα πολύ χρήσιμα σε όσους δουλεύουν επαγγελματικά με τον υπολογιστή τους. Αλήθεια δεν μπορεί να υπάρχει κάποια συμβατότητα ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο Gimp κάποια καλούδια που έχουν ανεξάρτητοι κατασκευαστές?
Στο Video Editing... Τα προγράμματα που έχω χρησιμοποιήσει εγώ... απλά δεν δουλεύονται. Το cinelerra θέλει απίστευτες ωρες ψάξιμο και από μια πρόχειρη ματια στα φόρουμ έχω ακούσει πολλά παράπονα. Στο μεταξύ δεν τολμώ να το δοκιμάσω και να το ψάξω γιατί μάλλον πρέπει να αφιερώσω απίστευτο χρόνο (που δεν τον έχω) αλλά ας υποθέσουμε ότι το κάνω το μαθαίνω καλά και φορτώνω υλικό. Και μετά από μια εβδομάδα μοντάζ κρασάρει.... Είμαι σε ηλικία δύσκολη και είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να μου συμβεί. Το Kdenlive απλούστερο το ομολογώ. Ωστόσο λίγες είναι οι φορές που έχει δουλέψει σωστά χώρια δε το άλλο........... Δεν έχει firewire out (ούτε και το cinelerra έχει και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω νομίζω ότι δεν έχει κανένα). Πως θα δεις το υλικό μου σε μεγαλύτερη οθόνη αν δεν έχει το πρόγραμμα Fire wire out
Και φτάνω στο ζουμί!!! Γιατί να μην μπορεί κάποιος να επιλέξει ανοιχτό λογισμικό για τον υπολογιστή του και εμπορικό πρόγραμμα για δουλειά του (κάτι σαν το Mac)? Μήπως έχει έρθει η ώρα να το ξανασκεφτούν οι μηχανικοί του Linux και να προσθέσουν και αυτή την επιλογή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρότεινα να διαλέξουν ένα πρόγραμμα εμπορικό που να δουλεύει καλά. Ας το πάρουν οι μηχανικοί του Linux να δούν τα πλεονεκτήματά του και και να φτιάξουν ένα με παρόμοια χαρακτηριστικά. Αλήθεια τόσο δύσκολο είναι να μπορέσουμε και εμείς να βολευτούμε ώστε να μην χρειαστεί να μάθουμε κάποια προγράμματα πάλι από την αρχή? Γιατί το ίδιο πράγμα έγινε στο Open Offfice ή στο Firefox και πέτυχε?
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά:Μέτρια/
Λειτουργικό Win XP, Mac OS και Ubuntu 8.04 LTS
Η/Υ&Μοντέλο HP dv4001EA: Επεξεργαστής Intel 1,5/ Μνήμη 512/ Κάρτα Γραφικών intel/ Κάρτα Ήχου AC'97 Audio Controller/
xristosn
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 19 Ιαν 2009, 01:46

xristosn αυτό που ζητάς δεν εξαρτάται από τους μηχανικούς ή προγραμματιστές των έργων Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) που απλοικά ονομάζουμε linux, αλλά εξαρτάται από τους μηχανικούς ή προγραμματιστές κάθε εταιρίας που διαθέτει κλειστό και ιδιοταγές (ιδιόκτητο) λογισμικό, οι οποίοι --παρότι οι μηχανικοί ή προγραμματιστές του linux τους δίνουν όλες τις δυνατότητες (διεπαφές, source code, τεκμηρίωση, κλπ)-- κατασκευάζουν το ιδιοταγές (ιδιόκτητο) λογισμικό να τρέχει μόνο σε windows ή και mac και όχι σε linux. Με απλά λόγια το Autocad θα μπορούσε να διατίθεται και να τρέχει σε linux, κλειστή και επί πληρωμή όπως και η έκδοση για windows, μόνο αν η εταιρία Autodesk δημιουργούσε και διέθετε και μια version για linux, και μάλιστα έχει κάθε δυνατότητα και υποστήριξη για να το κάνει αλλά δεν το πράττει είτε επιδή θεωρεί τους χρήνες linux μικρό ποσοστό, είτε επειδή ενδίδει σε πιέσεις της MS, είτε επειδή ιδεολογικά είναι ενάντια στο ΕΛΛΑΚ.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων