Τι τραβάει έναν χρήστη, να γίνει χρήστης Ubuntu;

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Τι τραβάει έναν χρήστη, να γίνει χρήστης Ubuntu;

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 11 Σεπ 2012, 16:51

Χωρίς να θέλω να τρολλάρω τη συζήτηση, το θέμα δεν είναι τι βολεύει εσάς κι εμένα ή γενικότερα αυτούς που θεωρούν εαυτούς χρήστες Linux ή ακόμα περισσότερο GNU-Linux ή ακόμα περισσότερο χρήστες ΕΛΛΑΚ.
Εμείς έχουμε το δικό μας «κάψιμο», είμαστε λίγοι σε σχέση με το σύνολο και είμαστε άλλο καπέλο όχι μόνο γιατί δεν βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά, αλλά το δικαιολογούμε κιόλας...
Πχ.
stavrosLinux έγραψε:Σε αυτή την περίπτωση τους παρεπέμπεις εδώ viewtopic.php?f=60&t=7097&http για να μάθουν κάποια πράγματα για το ελεύθερο λογισμικό. Δεν ασχολούμαστε με το linux για λόγους design. Αυτό είναι ελάσσονος σημασίας.

Άσχετα λοιπόν με το ότι εγώ συμφωνώ με αυτή την άποψη, αυτή ακριβώς η άποψη δείχνει πως οι Linux users είναι «χαλασμένο δείγμα ακατάλληλο για τέτοιου είδους έρευνα».

Για το θέμα μας, ομοοιομορφία εφαρμογών δεν εννοούμε μόνο το θέμα, αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία σχεδίασης των εφαρμογών.

Ανοίξτε για παράδειγμα τρεις εφαρμογές, οι οποίες μάλιστα όχι μόνο είναι gtk, αλλά είναι και οι τρεις επίσημες εφαρμογές του ίδιου του GNOME.
  • Ναυτίλος
  • Rhythmbox
  • Gucharmap
Και άμα βρείτε κοινή σχεδιαστική φιλοσοφία στο interface τους να μου το πείτε κι εμένα μπας και το βρω κι εγώ. :mrgreen:
Εμένα βέβαια αυτό μου είναι εντελώς αδιάφορο. Και τι έγινε που δεν έχουν κοινή σχεδιαστική φιλοσοφία, άμα κάνουν τη δουλειά τους δε με χαλάει καθόλου, από την άλλη, αν κάποιος μου πει πως «ξέρεις, στο συγκεκριμένο τομέα το MacOS είναι πιο προσεγμένο...», ε, θα είμαι και τρελός να του φέρω αντίρρηση.
Απλά θα του απαντήσω «δεν με νοιάζει...» και τελείωσε η συζήτηση.

Παρεμπιπτόντως, για όσους λένε πως το Gnome shell έχει προσεγμένη εμφάνιση, δε λέω, το θέμα εμφάνισης είναι αντικειμενικό. Θα δεχτώ τον όρο «ωραία εμφάνιση γενικότερα», κι εμένα μ' αρέσει.

- Αλλά «προσεγμένη»;

Το Gnome shell έχει τεράστιο πρόβλημα με το rendering των γραμματοσειρών, έχω χρησιμοποιήσει Gnome shell σε Ubuntu, Fedora, Sabayon και Debian testing και παντού οι γραμματοσειρές φαίνονται χάλια (και όχι, δεν εννοώ μόνο τη default ρύθμιση, εννοώ πως ότι και να κάνεις δεν συνέρχονται με τίποτα...).
Και δεν είναι πρόβλημα του Gnome ούτε του Gnome 3, γιατί δεν το έχει ούτε το Unity, ούτε το Cinnamon, ούτε το gnome panel (gnome2) και φυσικά ούτε το Pantheon desktop (το unstable του Elemantary Luna), το οποίο παρεμπιπτόντως όσον αφορά την άποψη «ομοιομορφία και ενιαία σχεδιαστική αντίληψη» είναι χρόνια μπροστά από κάθε άλλη διανομή Linux και αν το δοκιμάσετε θα δείτε τι εννοούν οι Mac users όταν μιλάνε για «ενιαία σχεδιαστική αντίληψη».
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό clepto » 11 Σεπ 2012, 17:01

fkol k4 έγραψε:ούτε το Pantheon desktop (το unstable του Elemantary Luna), το οποίο παρεμπιπτόντως όσον αφορά την άποψη «ομοιομορφία και ενιαία σχεδιαστική αντίληψη» είναι χρόνια μπροστά από κάθε άλλη διανομή Linux και αν το δοκιμάσετε θα δείτε τι εννοούν οι Mac users όταν μιλάνε για «ενιαία σχεδιαστική αντίληψη».
Αυτό είναι αλήθεια! και το ξέρω γιατί χρησιμοποιώ Luna εδώ και 1-2 μήνες...Για να κάνεις κάτι όλα περνάνε από τους Designers πρώτα..
Off topic:
Πραγματικά την λατρεύω αυτή τη διανομή :)
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-30-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core i7-3537U CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 3840 MiB ‖ ASUS K56CB
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 0a)
clepto
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: christriant
IRC: Clepto
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 11 Σεπ 2012, 17:18

Πιστευω πως με το unity το ubuntu απεκτησε ταυτοτητα. Δλδ πλεον βλεπεις ενα ανοιχτο υπολογιστη απο μακριά, και αν εχει ubuntu το καταλαβαινεις.

Προσωπικά μου αρεσει πολυ και με βολευει απιστευτα πιο πολυ απ'ότι αν εχω την μπαρα κατω. Εχω δοκιμασει διαφορες διανομες στις οποιες ειχε βαλει cairo dock κατω (στυλ OSX), και δεν με βολευε.
Επισης το dash button με εξυπηρετεί. Το πατας και γραφεις 1-2 γραμματα απο το app που θελεις και τελος. (αντι να ψαχνεις σε λιστες επι λιστών κτλπ).

Βεβαια, περι ορεξεως κολοκυθοπιτα.

Θεωρω πως παρά τα παραπονα που υπαρχουν και εχουμε ολοι μας (πχ θα ηθελα απο default να κανει intellihide η μπαρα χωρις να πρεπει να βαλω 3rd party λογισμικο, θερμοκρασιες, ram load κτλπ) οτι αυτη ειναι μια προσπαθεια της canonical να μπει δυναμικά στο χώρο. Ισως επρεπε να προετοιμαστει καλυτερα πριν το κανει, αλλα πλεον το εκανε και σιγα σιγά θα βελτιώνεται. Πρεπει να το στηρίξουμε.
Πραγματα οπως "ενιαια σχεδιαστικη αντίληψη", ναι μεν ειναι επιθυμητά, αλλά οχι και πανάκεια. Και εγω στις αρχες ως χρηστης linux ειχα εντυπωσιαστει με τα compiz effects, τους κυβους, τα woobly windows). Το ξεπερασα. Οσο ωριμάζεις ως χρηστης, αυτα τα βαριεσαι, τα συνηθίζεις, δεν σε νοιαζουν πλεον. Το ιδιο και για την εναια σχεδιαστικη αντιληψη. Αυτο που σου μενει ειναι η σταθεροτητα, η ταχυτητα, η καινοτομία και η φιλοσοφία.

Με λιγα λογια πιστευω πως "ωριμοι" χρηστες δεν θα νοιαστουν για τετοια θεματα. Αυτα ισως επηρεάζουν πιο πολυ "νεους" χρηστες ειτε ενός distro είτε γενικά.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 11 Σεπ 2012, 18:07

Τι μου θύμησες τώρα!
Όταν πρωτοέβαλα ubuntu (τέτοιες μέρες πριν από 3 χρόνια ήταν :) ) και δεν τα είχα δοκιμάσει από live-cd, μου έκανε εντύπωση ότι κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετικά εικονίδια, χρώματα, εμφάνιση γενικότερα. Σαν parts-work, και τελικά είναι parts-work
Φυσικά η επόμενη παρατήρηση ήταν πόσο ανώτερο ήταν από τα vista σε κάθε επίπεδο, αλλά το πιθανότερο είναι ένας υποψήφιος νέος χρήστης να παρατηρήσει πρώτα αυτό

Για παράδειγμα, στα windows είχα ένα κάρο διαφορετικά skins για τον winamp, δεν ξέρω εάν υπάρχει κάτι ανάλογο στο ubuntu, θα ήταν ωραίο εάν υπήρχαν skins και προσαρμόζονταν-άλλαζαν μαζί με το theme, αναλόγως τη διάθεση ;)

Φυσικά περί ορέξεως ουδείς λόγος. Κάποιος θέλει να έχει ένα λειτουργικό και να του χρειάζεται να έχει ωραία εμφάνιση (π.χ. εάν βλεπουν κι άλλοι τον υπολογιστή που έχουν παρόμοια αισθητικά κριτήρια), ενώ άλλος να ενδιαφέρεται κυρίως για την συμβατότητα (π.χ. εγώ, δεν σταματάω να το λέω σε φίλους ότι δεν χρειάζομαι πια drivers, τα αναγνωρίζει όλα - αρχεία, εκτυπωτές, usb - μόνο του), ή για το πόσο πιο γρήγορος είναι.
Για αυτόν που ενδιαφέρεται μόνο και μόνο για την εμφάνιση, το ubuntu, π.χ το 9.04, ήταν στον πάτο των επιλογών του.

Είμαι της άποψης ότι δεν χρειάζεται να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, δεν χάθηκε ο κόσμος και αν μείνουν μερικοί πελάτες στην Microsoft και στην Apple στο τέλος :D
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: κάτι λίγα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 11 Σεπ 2012, 19:26

floral έγραψε:
Για παράδειγμα, στα windows είχα ένα κάρο διαφορετικά skins για τον winamp, δεν ξέρω εάν υπάρχει κάτι ανάλογο στο ubuntu, θα ήταν ωραίο εάν υπήρχαν skins και προσαρμόζονταν-άλλαζαν μαζί με το theme, αναλόγως τη διάθεση ;)

Τα skins είναι μια μορφή theme που σχετίζεται με συγκεκριμένες εφαρμογές. Το θέμα/theme είναι τυπικά γενικό για όλο το γραφικό περιβάλλον του υπολογιστή σου.
Υπάρχουν εφαρμογές που επιτρέπουν skins, όπως για παράδειγμα το conky, και μπορείς να κάνεις τρελά πράγματα.

Δες περισσότερα και στο http://gnome-look.org/
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 11 Σεπ 2012, 19:37

παιδιά δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης αλλά και λειτουργικότητας. Δεν μπορεί όλοι οι browsers να έχουν τα βελάκια που σε παραπέμπουν στην προηγούμενη και στην επόμενη σελίδα στην αριστερή πλευρά και το nautilus να τα έχει από τα δεξιά σαν την μύγα μες στο γάλα και να το αλλάζει σε κάθε έκδοση πότε δεξιά και πότε αριστερά. Αυτό είναι προχειροδουλειά. Ας καθίσουν να βρουν τί βολεύει περισσότερο και τι είναι πιο λειτουργικό και αν δεν μπορούν μόνοι τους να βγάλουν μία ψηφοφορία ώστε να διαλέξει ο κόσμος τι γουστάρει περισσότερο ώστε να μην μείνει κανένας παραπονεμένος... Να μου πείτε ότι αυτό είναι εύκολο και αλλάζει με κάποιο tweak όπως αλλάζουν και τα κουμπάκια μεγιστοποίησης-ελαχιστοποίησης από την αριστερή πλευρά στην δεξιά. Αλλά όπως και να έχει πρέπει οι default επιλογές να είναι οι καλύτερες ώστε να μην μπαίνει ο κάθε χρήστης στην διαδικασία να πειράζει τα πάντα μόλις κάνει εγκατάσταση το linux.

Επίσης να κάνουν κάποια έρευνα να βρούν τι είναι πιο λειτουργικό. Για παράδειγμα για κάποιον νέο χρήστη που δεν ξέρει πως λέγετε πχ το πρόγραμμα συμπίεσης (archive manager) και θέλει να το ψάξει με το ποντίκι ενώ στο gnome-shell χρειάζεται να κάνεις 2 και μόνο κλικ στο unity πρέπει να κάνεις 5-6. Δοκιμάστε το να δείτε. 1)Dash 2)εφαρμογές3)εμφάνιση κατηγοριών 4)βοηθήματα 5)archive manager ενώ στο gnome-shell κάνεις ενστεικτοδώς μία απότομη κίνηση του ποντικιού πάνω αριστερά ώστε να ανοίξουν τα activities μετά κάνεις ένα 1)κλικ στο κουμπί εφαρμογές για να ανοίξει το μενού των εφαρμογών και μετά αν δεν το βρεις γρήγορα στην λίστα με όλες τις εφαρμογές που σου εμφανίζει χρειάζεται να πατήσεις άλλο ένα κλίκ 2)στο κουμπί βοηθήματα και στο εμφανίζει και με ένα τελευταίο κλικ 3)στο archive manager το άνοιξες... Δηλαδή έχουμε σκορ gnome shell-unity 3-5 με καλύτερο σκορ το χαμηλότερο. Οπότε καταλαβαίνεται ότι για έναν αρχάριο νέο χρήστη το unity του κάνει την ζωή πιο δύσκολη σε σχέση με το gnome-shell.

Ας πούμε ότι έχεις 3-4 παράθυρα εφαρμογών ανοιχτά στην οθόνη και θέλεις να επιλέξεις στο menu της εφαρμογής που βρίσκεται τέρμα κάτω δεξιά στην οθόνη file->save as τότε πρέπει αφού πρώτα κάνεις κλίκ στο στο παράθυρο της εφαρμογής ώστε να ανοίξει το global menu της συγκεκριμένης εφαρμογής θα πρέπει μετά να πας τέρμα πάνω αριστερά δηλαδή στο άλλο άκρο της οθόνης ώστε να επιλέξεις αυτό που θέλεις. Ευτυχώς που υπάρχει το hud (το οποίο το έχω χρησιμοποιήσει πειραματικά μόνο και εντυπωσιάστικα αφού χρησιμοποιώ gnome-shell) και συντομεύει την διαδικασία αυτή.

Επίσης ποιος ο λόγος να κάνεις ελαχιστοποίηση και μεγιστοποίηση τα παράθυρα αφού μπορείς να τα κρύψεις όσα δεν σου χρειάζονται σε διαφορετική επιφάνεια εργασίας? Και αν μπορείς να κάνεις ελαχιστοποίηση και μεγιστοποίηση τα παράθυρα τότε ποιος ο λόγος να χρειάζεσαι παραπάνω από μία επιφάνεια εργασίας?

Μπορώ να σας πώ πάρα πολλά παρόμοια παραδείγματα τα οποία θεωρώ ότι καθιστούν το unity στο πιο δυσλειτουργικό περιβάλλον που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και με έχουν κάνει να το μισώ στην κυριολεξία. Και εμφανισιακά αλλά και θέματα λειτουργικότητας... Δεν λέω ότι το gnome-shell είναι το καλύτερο απλά αυτή την στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο πιο απλό και συνάμα πιο λειτουργικό περιβάλλον εργασίας όχι μόνο για tablets και netbook αλλά και για σταθερούς υπολογιστές.

Το KDE είναι επίσης καλό με πάρα πολλές ρυθμίσεις και πολύ παραμετροποιήσιμο αλλά παραείναι περίπλοκο και εκτός από αυτό μου θυμίζει έντοντα τα windows και για αυτό δεν μπορώ να το συνηθίσω με τίποτα. Και εξαιτίας της περιπλοκότητας και των πληθώρα ρυθμίσεων και παραμετροποιήσεων που έχει το καθιστώ αυτομάτως δυσλειτουργικό. Γιατί ναι μεν μπορείς να το ρυθμίσεις όπως θέλεις και να το κάνεις το πιο λειτουργικό περιβάλλον από όλα αλλά από default είναι πολύ δυσλειτουργικό... Εκεί όρεξη να έχεις να παίζεις και να πειράζεις και να πειραματίζεσαι...

@ALdaperan εξηγώ κάποιους από τους λόγους παραπάνω που θεωρώ ότι το unity είναι πιο δυσλειτουργικό για dekstop πάντα μιας και δεν τα έχω χρησιμοποιείσει και κάπου αλλού αν και φαντάζομαι ότι και σε tablets το gnome-shell είναι πολύ πιο λειτουργικό. Όσον αφορά το hud δεν το έχω χρησιμοποιήσει αρκετά γιατί χρησιμοποιώ gnome-shell παρά μόνο για πειραματισμό για να δω πως δουλεύει και με βόλεψε πάρα πολύ σε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιώ συχνά και δεν ξέρω σε ποιο υπομενού βρίσκεται η επιλογή που θέλω. Οπότε φαντάζομαι ότι για αρχάριους αλλα και για πιο έμπειρους χρήστες θα βολεύει πάρα πάρα πολύ σε περίπτωση που δεν ξέρεις που βρίσκεται το υπομενού που θέλεις αφου είναι φισιολογικό να μην μπορείς να θυμάσαι απέξω όλα τα μενου στις εφαρμογές... Απλά μαλλον εσύ δεν το έχεις χρησιμοποιήσει αρκετά ώστε να το συνηθίσεις και να προσαρμοστείς σε μια νέα διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για το gnome-shell το οποίο αν και είναι πολύ διαφορετικό και ξυνίζει στην αρχή αν όμως τα συνηθίσεις καταλαβαίνεις ότι σε βοηθάει αρκετά στην συνέχεια και απλοποιεί τις κινησεις σου στην εργασία σου.

Κατα καιρούς γίνονται από την κοινότητα του linux κάποιες ωραίες επιλογές όπως το hud για παράδειγμα ή το gnome-shell ή η μετακίνηση του κουμπιού κλεισίματος στην αριστερή πλευρά που πιστεύω ότι είναι πιο εργονομικό από ότι όταν ήταν δεξιά αρκεί να το συνηθίσεις , όπως τα εφέ στο compiz, οι παραμετροποιήσεις στο KDE και το gnome-panel αλλά το κακό είναι ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα αυτά μαζί σε ένα μία διανομή από default ώστε να μην χρειάζεσαι να είσαι γκουρού για να τα φτιάξεις όλα ένα ένα σε περίπτωση που γίνεται...

Ποιος δεν θα ήθελε ας πούμε μία διανομή που να είναι τόσο παραμετροποιήσιμη όσο το KDE και ταυτόχρονα τόσο απλή όσο το gnome και να έχει τα πανέμορφα εφέ του compiz και το hud και και και όλα αυτά από default χωρίς να χρειάζεται να τα φτιάχνεις εσύ ένα ενα?
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 11 Σεπ 2012, 19:52

mangelasakis έγραψε:

Επίσης να κάνουν κάποια έρευνα να βρούν τι είναι πιο λειτουργικό. Για παράδειγμα για κάποιον νέο χρήστη που δεν ξέρει πως λέγετε πχ το πρόγραμμα συμπίεσης (archive manager) και θέλει να το ψάξει με το ποντίκι ενώ στο gnome-shell χρειάζεται να κάνεις 2 και μόνο κλικ στο unity πρέπει να κάνεις 5-6. Δοκιμάστε το να δείτε. 1)Dash 2)εφαρμογές3)εμφάνιση κατηγοριών 4)βοηθήματα 5)archive manager ενώ στο gnome-shell κάνεις ενστεικτοδώς μία απότομη κίνηση του ποντικιού πάνω αριστερά ώστε να ανοίξουν τα activities μετά κάνεις ένα 1)κλικ στο κουμπί εφαρμογές για να ανοίξει το μενού των εφαρμογών και μετά αν δεν το βρεις γρήγορα στην λίστα με όλες τις εφαρμογές που σου εμφανίζει χρειάζεται να πατήσεις άλλο ένα κλίκ 2)στο κουμπί βοηθήματα και στο εμφανίζει και με ένα τελευταίο κλικ 3)στο archive manager το άνοιξες... Δηλαδή έχουμε σκορ gnome shell-unity 3-5 με καλύτερο σκορ το χαμηλότερο. Οπότε καταλαβαίνεται ότι για έναν αρχάριο νέο χρήστη το unity του κάνει την ζωή πιο δύσκολη σε σχέση με το gnome-shell.

Αυτο γινεται και αλλιως.
1)dash, και 2) γραφεις 1-2 γραμματα απο το ονομα της εφαρμογης.
Θα μου πεις οτι πρεπει με το αλλο χερι να πατησεις 1 κουμπι στο πληκτρολογιο... αλλα οκ, ημαρτον. Τουλαχιστον εμενα με βολευει πολυ και βρισκω ο,τι θελω σε χρονο ρεκορ χωρις να ψαχνω λιστες.
Ειπαμε, περι ορεξεως..
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vasko » 11 Σεπ 2012, 20:01

χωρίς να είμαι και σίγουρος (θα το ελέγξω όταν πάω σπίτι) δεν χρειάζεται καν να γράψεις το όνομα της εφαρμογής (archive manager) , το πιο πιθανό είναι να μην το θυμάσαι ή και να μην ξέρεις ότι λέγεται έτσι. Απλά στο dash πληκτρολογείς zip και σου βγάζει τα αρχεία *.zip άλλα και την εφαρμογή που τα ανοίγει
L1
2 Ubuntu 14.04
3 Intel Core i3 CPU M 330 2.13GHz ‖ RAM 3823 MiB ‖ Dell Inc. Inspiron 1564
4 Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
5 eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02) ⋮ eth2: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)

L2
Ubuntu 12.04
3 Intel Atom CPU N450 1.66GHz ‖ RAM 2003 MiB ‖ Acer AO532h
4 Intel N10 Family Integrated Graphics Controller [8086:a011] {i915}
5 eth0: Atheros Inc. AR8132 Fast Ethernet [1969:1062] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
vasko
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 11 Σεπ 2012, 20:05

Συν οτι αν ειναι εφαρμογη που χρησιμοποιεις συχνα θα την εχει ηδη στις προσφατες με το που ανοιγεις το dash.
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 11 Σεπ 2012, 20:16

Τελικά είχαμε δεν είχαμε και αυτό το θέμα Unity - αντίUnity το κάναμε έτσι;

Ε, δεν είναι μετά ν' απορείς για τέτοια ποστ, δίκιο έχει ο άνθρωπος...
skipper έγραψε:Καλησπέρα στην ubuntu παρέα!

Καταρχήν θα ήθελα να συστηθώ και να πω ότι είμαι σχετικά καινούργιος στο Ubuntu (και Linux γενικότερα).
...
Και επειδή όπως είπα είμαι καινούργιος έχω μπερδευτεί με το τι ακριβώς να εγκαταστήσω λόγω αυτής της διαμάχης για το Gnome και το Unity, Ubuntu ή Mint...

Κατά τα άλλα, η συζήτηση έχει βγει (για άλλη μια φορά...) εντελώς εκτός θέματος.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ