Καθαρισμός laptop

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Καθαρισμός laptop

Δημοσίευσηαπό asvos » 03 Οκτ 2012, 00:50

fkol k4 έγραψε:

Σταθεροποιητική πάστα σπειρωμάτων, ή thread paste - thread seal.
Υπάρχει σε διαφορετικές σκληρότητες, συνήθως όσο πυκνότερη είναι τόσο περισσότερο «σφηνώνει» το σπείρωμα και τόσο περισότερο φθείρεται κατά την αποσυναρμολόγηση.

Πασόκολλα λαικά.
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Λίγες ┃ Αγγλικά: Μέτρια.
NetBook
Linux Lite σε Netbook Aser Aspireone.

Desktop
Ubuntu 19.04
Intel Core i7 CPU 920 2.67GHz ‖ RAM 11,7 GiB ‖ Gigabyte EX58-UD3R
nVidia GK107 [GeForce GT 630] {}
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller)
Άβαταρ μέλους
asvos
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 03 Οκτ 2012, 09:51

Υπαρχουν βιδες που ειναι κρυμμενες κατω απο αυτοκόλλητα (επιτηδες) ωστε για να εχεις προσβαση να αναγκαστεις να χαλασεις/ξεκολλησεις το αυτοκόλλητο.

Επισης, φυσικα δεν μιλαω για ξεβιδωμα 1-2 βιδων. Για να εχεις προσβαση στο ανεμιστηράκι συνηθως πρέπει να λυσεις όλο το λάπτοπ. :mrgreen:

Off topic:
Τα λαπτοπ δεν ειναι σαν τα desktop ή τα ποδηλατα (ή τα αυτοκινητα/μηχανες).
Δεν εχεις ουτε χωρο να δουλεψεις, ουτε περιθωριο για λαθος. Ειναι τα παντα στριμωγμένα και τακτοποιημενα, και λιγο να τραβηξεις κατι παραπανω επειδη δεν βγαινει, εχεις αμεσο κινδυνο να κοψεις/χαλασεις/στραβωσεις κατι που ισως ειναι βασικο και μετα βγαινει off ο λαπτοπ.

Desktop εχω ανοιξει 100 φορες. Το αμαξι το εχω σκαλησει στο πεζοδρόμιο αλλες 100 φορες (οκ οχι να αλλαξω στροφαλομπιελλοπιστονα - θα ηθελα γερανακι για να βγει η μηχανη για κατι τετοιο :lol: ) αλλα για αλλαγες λαδιων, φιλτρων, μπουζι, ψευδοκάπακα, πατεντες σε στερεοφωνικα κτλπ δεν εχω κανενα προβλημα. Για ποδηλατο ας μη μιλησω καλυτερα.

Σιγουρα εχει να κανει με την εμπειρια και κατα συνεπεια με την ανεση που εχεις αποκτησει πανω σε κατι. Επειδη λαπτοπ δεν εχω ανοιξει ποτέ, μου φαινεται σαν αβατο προς το παρόν. Και σιγουρα δεν προκειται να ανοιξω το καινουριο μου λαπτοπ ωστε να μαθω στου κασιδη το κεφάλι... :lol:
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 03 Οκτ 2012, 12:08

Σωστά, θέλει προσοχή. Αλλά αυτό που έγραψε ο sotos21 είναι αλήθεια, την πρώτη φορά θα σου πάρει 2 ώρες να το λύσεις, ενώ την δεύτερη 20 λεπτά.
Όταν έλυσα το δικό μου πρώτη φορά, απελπίστηκα που το είδα έτσι, γιατί σκεφτόμουν: πως θα το συναρμολογήσω ξανά αυτό το πράγμα;
Από περιέργεια έκατσα και βρήκα μία φωτογραφία από αυτές που ανέφερα προηγουμένως, είναι το laptop της υπογραφής μου:
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό asvos » 03 Οκτ 2012, 15:09

madvinegar έγραψε:

Off topic:
Και σιγουρα δεν προκειται να ανοιξω το καινουριο μου λαπτοπ ωστε να μαθω στου κασιδη το κεφάλι... :lol:

Μεχρι να το ανοιξω δεν το νοιωθω απολυτα δικο μου.

@ eliasps Πολυ καλη η μεθοδος με τις φωτογραφιες αλλα τη μνημη γιατι την εβγαλες?
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Λίγες ┃ Αγγλικά: Μέτρια.
NetBook
Linux Lite σε Netbook Aser Aspireone.

Desktop
Ubuntu 19.04
Intel Core i7 CPU 920 2.67GHz ‖ RAM 11,7 GiB ‖ Gigabyte EX58-UD3R
nVidia GK107 [GeForce GT 630] {}
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller)
Άβαταρ μέλους
asvos
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 03 Οκτ 2012, 15:38

asvos έγραψε:
Μεχρι να το ανοιξω δεν το νοιωθω απολυτα δικο μου.

Off topic:
Φοβερή ατάκα! :lol: :lol: :lol:
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 03 Οκτ 2012, 15:46

asvos έγραψε:@ eliasps Πολυ καλη η μεθοδος με τις φωτογραφιες αλλα τη μνημη γιατι την εβγαλες?

Την παραπάνω φωτογραφία δεν την έβγαλα για να θυμάμαι που μπαίνει το κάθε κομμάτι.
Είναι το laptop αφού ολοκλήρωσα το λύσιμο και είπα να απαθανατίσω το κατόρθωμά μου! :P

Αν εννοείς τις RAM, τις έβγαλα γιατί ήταν το πρώτο πράγμα που είδα όταν ξεβίδωσα το πρώτο καπάκι στο κουτί του υπολογιστή.

Σκοπός μου ήταν να φτάσω στο ανεμιστηράκι, πράγμα που όπως έγραψα και πριν, τουλάχιστον για το HP Pavilion dv6, είναι το δυσκολότερα προσβάσιμο εξάρτημα του υπολογιστή. Είχε σταματήσει να λειτουργεί και ο υπολογιστής έκλεινε μόνος του όταν ξεπερνούσε τους 100C. Tελικά μετά απο καθάρισμα άρχισε να λειτουργεί κανονικά.

Θα ανεβάσω ακόμα μερικές για να δείξω τα σημεία που ήθελαν προσοχή, με επεξεργασία της απάντησης.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 03 Οκτ 2012, 16:23

Off topic:
eliasps έγραψε:Από περιέργεια έκατσα και βρήκα μία φωτογραφία από αυτές που ανέφερα προηγουμένως, είναι το laptop της υπογραφής μου:

"Μπίλιες" το Laptop !! Χαράς την υπομονή σου.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 03 Οκτ 2012, 16:27

Περα απο την πλακα θα επρεπε ολοι οι κατασκευαστες λαπτοπ να εχουν προβλέψει να βαζουν ενα πορτακι προσβάσεως στο ανεμιστηράκι χωρις να χρειαζεται να κανεις μπιλιες τον λαπτοπ. Οπως δλδ υπαρχει για τις μνημες και το σκληρό, επρεπε να υπαρχει και για το ανεμιστηρακι.
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 04 Οκτ 2012, 23:09

madvinegar έγραψε:Περα απο την πλακα θα επρεπε ολοι οι κατασκευαστες λαπτοπ να εχουν προβλέψει να βαζουν ενα πορτακι προσβάσεως στο ανεμιστηράκι χωρις να χρειαζεται να κανεις μπιλιες τον λαπτοπ. Οπως δλδ υπαρχει για τις μνημες και το σκληρό, επρεπε να υπαρχει και για το ανεμιστηρακι.

Και πως θα σου χρέωνε το service τους κανένα 50ρικο για τον καθαρισμό ;
Α πα πα πα, θα χάλαγε την πιάτσα κάτι τέτοιο...
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 04 Οκτ 2012, 23:28

Learner έγραψε:Νομίζω είχαν βγει κάτι βίδες (δεν ξέρω αν τις χρησιμοποιεί κάποια εταιρία ή τμήμα συναρμολόγησης) που το σπείρωμα της βίδας ήταν βαμμένο. Αφαιρώντας την λοιπόν , αυτό φθειρόταν με αποτέλεσμα να φαίνεται πως ανοίχθηκε το κουτί.
fkol k4 έγραψε:Το αντίστοιχο αυτού σε μπλε:
Σταθεροποιητική πάστα σπειρωμάτων, ή thread paste - thread seal.
Υπάρχει σε διαφορετικές σκληρότητες, συνήθως όσο πυκνότερη είναι τόσο περισσότερο «σφηνώνει» το σπείρωμα και τόσο περισότερο φθείρεται κατά την αποσυναρμολόγηση.
Αν πέσετε σε κάτι τέτοιο τότε ok, αφήστε το, δεν πρόκειτε να βρείτε το ίδιο ακριβώς υλικό για να το αντικαταστήσετε με τίποτα. Εδώ δεν μπορούμε να τα βρούμε εμείς που είμαστε και της δουλειάς... :mrgreen:

Δεν χρειάζεται κόλλα σπειρώματος στις βίδες των υπολογιστών γιατί δεν υπόκεινται σε κραδασμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία μηχανών οι κοχλίες (βίδες) & τα περικόχλια (παξιμάδια) έχουν το λεγόμενο αυτασφάλειστο & δεν ξεβιδώνουν από κραδασμούς λόγω αξονικών δυνάμεων, παρά μόνο από άσκηση περιφερειακών δυνάμεων, δηλαδή ξεβίδωμα με κλειδί ή κατσαβίδι. Αλλά αυτά ισχύουν στη θεωρία & στην πράξη είναι δυνατόν να ξεβιδωθούν βίδες ή περικόχλια λόγω κραδασμών οι οποίοι προκαλούν φθορές στα στοιχεία. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν & κοχλίες με 2 ή & 3 αρχές σπειρωμάτων όπως & περικόχλια ασφαλείας (με πλαστικό δαχτυλίδι ενσωματωμένο) καθώς & ροδέλες σύσφιξης τύπου γκρόβερ.

madvinegar έγραψε:Περα απο την πλακα θα επρεπε ολοι οι κατασκευαστες λαπτοπ να εχουν προβλέψει να βαζουν ενα πορτακι προσβάσεως στο ανεμιστηράκι χωρις να χρειαζεται να κανεις μπιλιες τον λαπτοπ. Οπως δλδ υπαρχει για τις μνημες και το σκληρό, επρεπε να υπαρχει και για το ανεμιστηρακι.

Το καλυτερότερο θα ήταν να έβγαινε ολόκληρο το κάτω καπάκι λύνοντας απλά μερικές βίδες. :P
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων